Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Euroopan komission Suomen-edustusto
Miten EU:n investoinneilla luodaan uusi työpaikkoja ja taataan aluekehitys?
Muutama vuosi sitten olin mukana ensimmäisen kerran Euroopan unionin rahoituksen hyödyistä kertovasssa investEU-kampanjassa. Kampanjan ideana oli käydä tutustumassa eri rahoitusta saaneisiin kohteisiin ja nähdä mitä EU:n investoinneilla saadaan konkreettisesti aikaan. Muutama viikko sitten lähdin saman kampanjan merkeissä kohti Suomea ja Rovaniemeä.
Mediassa keskustellaan paljon siitä, että miten takaamme aluekehityksen Helsingin ja kasvukeskuksien ulkopuolella. Pohjois-Suomi on yksi alueista meillä Suomessa, joka on muutaman isomman elinkeinon varassa. Jatkuvasti kasvava turismi tuo lisää työpaikkoja ja – mahdollisuuksia alueelle ja oli mahtava nähdä konkreettisesti miten Rovaniemen alueelle on syntynyt myös paljon jatkuvasti kasvavaa pienyrittäjyyttä turismin myötä.
Yhteistyön myötä pääsin tutustumaan rovaniemeläiseen perheyritykseen, Santa’s Hotelsiin. Kyse on nimensä mukaisesti perheyrityksestä, sillä monta eri perheenjäsentä eri polvissa on hotellin toiminnassa mukana. Oli mielenkiintoista kuulla, että mitä kaikkea yrittäjäperheen työnkuvaan kuului, sillä kun on täysin koko sydämellään mukana, ei työtehtävistä kieltäydytä. Toimitusjohtaja vie asiakkaat myös vaikka lentokentälle, jotta asiakaskokemus olisi paras mahdollinen.
Investoinnit paikalliseen osaamiseen:
EU:n investoinnit tukevat aluekehitystä parhaimmillaan silloin kun paikallista osaamista palkataan, tässä tapauksessa hotelliin töihin, sekä tuetaan alueen pienyrittäjyyttä. Mikä hienointa, investoinnit jäivät Santa’s Hotelsin kohdalla käytännössä kokonaan Rovaniemelle.
Hotelli on saanut yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa rahoitusta kokonaisuudessaan ja niiden kautta hotellia on laajennettu ja igluja rakennettu lisää. Kun EU -rahoitus saatiin, oli itsestään selvää, että se hyödynnetään paikallista osaamista käyttäen. Arkkitehtinä hotellin lisärakennuksille toimi rovaniemeläinen arkkitehti ja puusuunnittelijana paikallinen puuseppä. Näillä valinnoilla esimerkiksi taattiin se, että saadut investoinnit hyödyttävät paikallista yrittäjyyttä ja osaamista.
Investointien myötä saatiin myös paljon lisää työpaikkoja ja siten toimintaa skaalattua. Tällä hetkellä hotellissa on noin 100 työntekijää ja jos kesäturistit löytävät Rovaniemelle, pitää työntekijöitä palkata vielä paljon lisää.
Miten saadaan lisättyä kesäturisteja talvikauden ulkopuolelle:
Yksi tulevaisuuden toive Santa’s Hotelsin toimitusjohtaja Maarit Aholla oli. Miten toimintaa saataisiin kehitettyä niin, että turistit lumoutuisivat pohjoisesta myös kesäkaudella?
Pohjoisinta Suomea on menestyksekkäästi markkinoitu nimenomaan revontulilla, joulupukilla ja lumikinoksilla. Alueen hotellit sekä yrittäjät toivoisivatkin, että tulevaisuudessa turistit tulisivat Rovaniemelle ympäri vuoden. Kysyinkin, että miksi ei aluetta markkinoida turisteille hiljaisuuden, puhtauden ja yöttömien öiden kautta?
Nyt kun olen ollut Suomesta kauemmin poissa, olen nimenomaan onnellinen siitä hiljaisuudesta ja puhtaudesta, jota Suomella on tarjota. Mietinkin, että miksi ihmeessä me lähdemme joogaretriitteihin kauas Aasiaan, kun meillä on niin paljon tilaa rauhoittumiselle Suomessa?
Yksi toinen miete oli, että ulkomaalaisille turisteille alkukesä ja yöttömän yön aika on todella eksoottista ja erilaista. Se kun voit keskellä yötä käydä aurinkoisessa ilmassa esimerkiksi kävelyllä. Kolmas miete, joka tuli mieleeni, että miten turistit varmasti nauttisivat myös suomalaisen ruoan kursseista. Mennäänhän mekin Italiaan tekemään pastaa, niin miksi ei japanilainen viihtyisi poronkäristyspatojen tai karjalanpiirakkakurssien parissa?
Paljon on jo turismin eteen tehty meillä Pohjois-Suomessa talvikaudelle, mutta tarvitsemme vielä keinoja viedä Suomen yöttömän yön viestiä turisteille, jotta he pääsisivät kokemaan kaikki vuodenajat Rovaniemellä. Vuosittain Rovaniemelle tulee satoja tuhansia turisteja varsinkin kaukomailta, mutta Suomesta ei niinkään. Toinen asia johon Santa´s Hotels aikoo kiinnittää huomiota on, että myös suomalaiset turistit löytävät alueen kauneuden ja hiljaisuuden.
Vein mieheni myös mukaan tälle työmatkalle ja hän oli aivan lumoutunut varsinkin alueen hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta. Noise detox digital detoxin rinnalla olivat hänen mielestään saunan ja puhtaan luonnon lisäksi sellaisia asioita, joita ei muualla pääse kokemaan kuin nimenomaan pohjoisessa Suomessa.
Pääsette lukemaan Santa’s Hotelsista lisää heidän kotisivujen kautta sekä matkakumppanini ihanan Jonnan postauksesta. Aivan ihana kokemus kaiken kaikkiaan päästä näkemään miten yrittäjyyttä tuetaan konkreettisesti sekä se että aluekehitys taataan siten myös Helsingin ulkopuolella.
Lisää rahoitusta saaneista hankkeista meillä Suomessa ja muualla Euroopassa voit lukea täältä.
2 Comments
Hei
yksi asia, minkä vuoksi matkailijoita on vaikea saada Lappiin kesällä on se typerä sääskistä ja räkästä kertominen; sääskistä tehdään ongelma, vaikka niitä on muualla ja monissa paikoissahan ne ovat vielä vaarallisia. Sääskiä vastaan on erilaisia ratkaisuja, myrkkyä monenlaista ja pukeutumista. Täällä Etelä-Suomessa “monet” eivät matkusta Lappiin juuri näiden sääskien vuoksi ja he ylikorostavat sääskiä. Tämä on oikeasti yksi syy hiljaisuuteen. Sääskipelko nousee niin monissa kirjoituksissa ja blogeissa esille. Minusta se on naurettava syy.
Nakyyko sulla Amsterdamissa BBC? The Apprentice-ohjelmassa tehdaan mainos VisitFinlandille ja brandataan Suomi kesakohteeksi.