Tulum travel guide

Tämän Tulum – postauksen kirjoittamisessa meni kauemmin, mitä ajattelin. Halusin vain saada kaikki vastaukset yhteen postaukseen, niin niitä on helpompi lukea myös muiden eikä keskustelua käydä suljetusti emailissa. Vaikka miten pidän maileistanne, toivon, että ymmärrätte että en niihin ehdi aina vastaamaan ja kun kyseessä on asia mistä muutkin hyötyvät, niin toivon kommunikaation olevan avoimena täällä blogin kommenttiboksissa.  

 

Tulum travel guide

Meksiko oli minulle ensimmäinen maa Yhdysvaltojen alapuolella. En oikein tiennyt mitä odottaa, vaikka miten olin siellä Pinterestissä seikkaillut. Vaikka Aasian olen melkeinpä kolunnut läpi, on Etelä-Amerikka minulle täysin tuntematon. Nyt kun se Aasia on jokseenkin käyty läpi, on Latinalaisen Amerikan vuoro. 

Mexico is the first country I’ve visited in Latin America. I have been traveling a lot in Asia, but Latin America is very unknown, but interesting to me. Now when I’ve seen Asia, It’s time for something new and that’s Latin America. Mexico was a great place to start the travels in the new area and I think I will return there many times.  

Mexico ja turvallisuus… 

Tähän asiaan liittyen sain paljon kysymyksiä ja kieltämättä mietin tätä asiaa itsekin aika paljon. Jos jotain, niin media on maalannut Meksikon pelottavaksi ja turvattomaksi paikaksi ainakin minun mieleni. Ilmeisesti myös teidän, kun kyselitte asiasta niin paljon. Totta kai pohjoisessa on vähän rouheampia paikkoja mitä etelässä, mutta itse ainakin koin Meksikon todella turvalliseksi. Tulum varsinkin paikkana on ihanan leppoisa eikä siellä tarvitse pelätä edes öisin muita kun hyttysiä.   

 

Mexcio and safety….

I got a lot of questions regarding this topic. I would also lie if I’d say that I didn’t thought about it myself before going to Mexico. The media has painted Mexico somewhat dangerous, but at least the places I’ve visited were very safe and calm. I don’t have the experience about the north of the country, but Tulum area especially was very calm.

Tulum travel guide

 

Tulum yleisesti… 

Tulum on todella luonnonkaunis paikka ja sellaisena se toivottavasti pysyy. Tulumiin ei saa rakentaa kuin kaksikerroksisia taloja ja kunnollista vesijohtojärjestelmää ei maanalaisten jokien/luolien (cenotejen) takia voi alueelle rakentaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vesitankit täytetään aina aamuisin ja joskus vesi voi loppua vaikka miten hienossa paikassa yöpyisi. Minua veden loppuminen ei häirinnyt, mutta jos joku on tottunut ottamaan kaksi suihkua päivässä, niin niihin ei aina ole mahdollisuutta. Onneksi meri on lähellä. Nämä ovat asioita joihin on hyvä asennoitua: jos haluat luonnonkauniiseen paikkaan, niin kaikkia nykypäivän luksuksia ei aina ole välttämättä saatavilla. Itse kumminkin nautin tästä maailman kauneimmasta paikasta, jossa kaikki muu kumminkin pelasi hyvin.  

 

About Tulum…

Tulum is naturally very beautiful place and I really hope it remains like that. The locals try to protect the area with different kind of regulations and I do hope those things don’t change when the next elections come. As an example, the buildings can only have two floors, so any of the big hotels can’t come to Tulum. There isn’t proper water system because the cenotes and rivers that flows in the jungle. This of course can cause some troubles to people that like to take a lot of showers, but remember that there’s the sea and beautiful nature to enjoy. This is a five start beach holiday location, not a location for conferences.

 

Tulum travel guide

Tulum travel guide

Tulum ja lapset… 

Hotellissamme oli lapsiperheitä ja muutenkin lapsia näkyi Tulumissa yllättävänkin paljon. Ajattelin Tulumin olevan trendikohteen maineen takia täynnä vain nuoria aikuisia ilman lapsia, mutta lapsia siis näkyi. Mitään Bamse Clubeja rannoilta ei tosin kannata lähteä etsimään, mutta luonnonpuistossa ja rannalta löytyy varmasti lapsille tekemistä. Hotelleja ei tosin aina ole varustettu uima-altain, eli se toki kannattaa ottaa huomioon.  

Tulum and kids…

I was actually quite surprised how many kids there were. I was thinking that because Tulum is trending so much as a vacation location, there would be only couples enjoying their private boho chic vacations. If you go to Tulum with kids, bare in mind that there is not so many pools in the hotels and the nature is the best activity for the kids. But I’m sure kids love this place as much as we adults. 

Tulum travel guide

Tulum travel guide

Ruoka… 

En ole missään paikassa saanut yhtä hyvää ruokaa mitä Tulumissa. Tulumista löytyy ravintoloita laidasta laitaan, mutta hintataso on jopa suomalaisen lähtökohdista aika korkea. Eli Aasian hintatasoon verrattuna Tulum oli paljon korkeampi. Smoothie maksoi 12 euroa ja usein lounas tai illallinen oli ihan samaa hintatasoa, mitä Pariisissa. Ruoka taas on niin paljon tuoreempaa ja parempaa, että mielelläni koin lomallani mitä ihanampia ruokaelämyksiä. Tulumissa saa niin kalaa kuin lihaa, sekä suhia ja meksikolaisia ruokia nyt tietenkin. Aika paljon on myös vegaanivaihtoehtoja, chia-kuppeja sekä kvinoaa, eli kaikkea löytyy ja nälkää ei tosiaan tarvitse nähdä. Itse pidin taco-paikan lisäksi myös Arcasta. Hartwoodiin emme illalliselle päässeet, mutta kuulemma Arca on samaa tasoa ja löytyy Hartwoodin vierestä. 

Eat Tulum…

I have never eaten so well that in Tulum. Everything was so fresh and tasty. You can find exceptionally good restaurants from Tulum or you can eat from a taco truck. You choose, but I’m sure you won’t be disappointed. The price level was actually surprising high to me and many times the food and smoothies were in the same level like in Paris. Although, the quality was ten times higher because everything was extremely fresh. There are many nice restaurants and Hatrwood is probably the most famous one. We ate at Arca for example and it was absolutely gorgeous place. Probably one of the nicest dining experience I ever had. Such creativity everywhere where you go.

Tulum travel guide

Tulum travel guide

 

Aktiviteetit… 

Vaikka kuinka yritän olla rauhassa lomilla, en siltikään pysty olemaan paikoillani ja vain lukemaan kirjoja. Tulumissa tuli sitäkin harrastettua, mutta vasta aamu-joogan jälkeen. Joogaa ja meditaatiota oli tarjolla, mutta surffausta ei (en ainakaan isoja aaltoja nähnyt, kun siellä olimme). Snorklailla ja sukellella voi mitä kauniimmissa vesissä sekä käydä cenoteilla ihmettelemässä kilpikonnia ja satoja kilometriä pitkiä vesikäytäviä viidakossa. Aktiviteeteista ei siis ole pulaa.  

What to do in Tulum?

I really tried hard to just lay on the beach and read, but it was quite hard because there was so many things to see and do. My mornings started usually with a yoga in the jungle (which was an amazing experience) and ended with a BBQ party at the beach. I’m not sure about the surfing possibilities, but I did see people doing kite surfing. Snorkeling and diving are possible and please go to cenotes and discover the underwater caves in the jungle.

 

 

Tulum travel guide

Autoilu… 

Tämä asia minua itseäni mietitytti, että millaista ajaminen Meksikossa on. En edes halua kuvailla millaiset mielikuvat minulla oli, joten jätän ne kertomatta. Jos on ajanut autoa Yhdysvalloissa, pärjää Meksikossa vallan mainiosti. Päätie Cancunista Tulumiin oli todella iso ja siltä tieltä on oikeasti aika vaikea eksyä. Autoilua on siis aivan turha pelätä, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikenne rauhallista.  

Driving in Mexico…  

I don’t know why, but I had these silly thoughts about the driving and roads in Mexico. Let’s say that if you are capable of driving in US, you’ll do fine in the road from Cancun to Tulum. It’s a very easy road with a very little traffic. I rented a car from Sixt and their office is nearby the airport and their service made it very easy to get around in Tulum area. Just rent a car, it makes life so much easier and you see so much more.

 

Tulum travel guide

Summa summarum…

Vaikka olen käynyt Aasiassa Borneolla ja pienellä Perhentianin saarella Malesiassa, ei mikään näistä Aasiassa näkemistäni paikoista ole ollut yhtä kaunis ja yhtä hyvä kokonaisuus mitä Meksiko oli. Ajattelen paikkaa kokonaisuutena ja missään muualla en ole syönyt yhtä laadukkaasti, saanut kokea joogaa viidakossa ja elellä mitä kauneimmassa hotellissa. Näiden syiden takia oli Tulum minulle ainakin upein paikka missä olen koskaan ollut.

To sum up…

Mexico was the nicest and the most beautiful destination I’ve ever been. It beats easily every location in Asia with the food, people and nature. After visiting Borneo, I thought I’d never say this, but Tulum is a combination of everything and I’m totally raving because for it. I hope it stays untouched and a bit beachy and the big hotels and mass tourism stays away.

Psst. Check my Instagram and the tag #avecsofietravels for more tips.

You may also like

12 Comments

  1. Siis hotelleja on ihan kaikenlaisia. En oikein osaa sanoa arvioita hinta-laatusuhteelta muista kuin omastani, mutta siis öiden hinnat varmaan ovat 50 eurosta ylöspäin. Yleensä tuolla 50 eurolla saa aika basic mökin rannalta jossa ei ole välttämättä ilmastointia tai suihkua.

   Me olimme Nomadessa ja en voi muuta kuin kehua kyseistä hotellia :)

   1. Paljonko maksoitte yöltä tuolla Nomadessa? Kuuluiko siihen aamiainen? Olen kyseistä hotellia mietinyt, mutta pohdin ylittääkö budjetin. Olen lähdössä helmikuussa ystäväni kanssa 2 viikoksi Tulumiin ja kaikki vinkit on tervetulleita.

    1. Heippa,

     Muistaakseni jotain 320-380€:n väliltä. Olimme helmikuun lopussa, joten hinnat olivat hivenen edullisemmat mitä joulukuussa. Hintaan kuului aamiainen ja se oli tosi hyvä ( hedelmiä, avokadoa, leipää ja munakas). Minulla on Tulum travel guide blogissa, mutta kysy vain jos on lisäkysymyksiä :) Voi miten ihanaa, Tulum on paras paikka!

 1. Tuli tässä vaan mieleen, että paikalliset bussit kulkevat myös loistavasti esim. Cancunista ja Playa del Carmenista Tulumiin, mutta Tulumissa suosittelen kyllä auton vuokraamista tai pyörän, sillä siellä esim. keskustan ja rannan välinen matka on suht pitkä. Ja taas ihania kuvia, tuli kaipuu kyllä takaisin Meksikoon.

  1. Hei sinä! Oli niin ihana katsoa teidän lomafiilistelyitä! Ihana kun päätitte lähteä Meksikoon :)

   Siis kirjoitin tämän autoilu-kommentin lähinnä siitä näkökulmasta katsottuna eritoten, että jos haluaa liikkua vapaasti ja käydä Mayan temppleleillä tai cenoteilla.

   No niinpä. Ensi talvea odotellessa <3 Pakko päästä takaisin :)

  2. Hei,

   Autonvuokrauksesta.

   Olemme helmi-maaliskuussa menossa ja auton olin ajatellut vuokrata. Netistä aika halvalla sais etukäteen varattua (300€/2vk). Kuitenkin mietityttää kun olen lukenut että tekevät huimankokoisen katevarauksen (1000€-3000€) luottokortille. Tämä olisi minulle ongelma koska söisi koko luottoni matkan ajaksi.

   Kysymyksiä siis: Vuokrasitko vasta paikanpäällä? oliko hankalaa vai puhutko sujuvaa hispaniaa?
   Tekivätkö katevarauksen ja jos niin minkä suuruisen?
   Paljon maksoit noin suurinpiirtein paikanpäällä?

   Kiitos jos näihin pystyt vastaamaan. Viimeisiä avoimia kysymyksiä reissullemme kun palaan perheen kanssa 12v jälkeen Tulumiin helmikuussa.

 2. Hei! Jos sinulla on hyviä paikkoja suositella sekä Suomessa tai Parisissa. Jotain extra kivaa on meneillään stadissa tai missä voi olla mukana. Vaikka Event/dinner tai joku muuta kivaa. Aina kiva kokeilla uusia paikkoja. :) Niin laita viesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*