Sun, why don’t you like me?

Kun avasin perjantaina verhot, niin ulkona olikin aikamoinen yllätys.. Lunta oli satanut ihan hirmuiset määrät ja ulkona näytti niin mielettömän kauniille. Nostin sen paremman puoliskoni sängystä ylös ja mentiin heti aamusta pitkälle kävelylle…

Kunpa olisin taas tiennyt, että mitkä seuraukset minua taas odotti. Minun ja auringon suhde on vähän ristiriitainen.. Vähän niin kuin viha-rakkaus-suhde. Välillä tuntuu, että ihan kuin se aurinko ihan tahalleen rankaisisi minua tyylillä “eikö se ikinä opi”. Lähdin iloisesti heti aamusta ulkoilemaan ja eiköhän ne aurinkolasit jääneet kotiin. Aurinkorasvan tosin laitoin kasvoilleni kiireestä huolimatta, mutta huulet unohdin rasvata korkeammilla suojakertoimilla. Eilen aamulla sitten heräsin ihan hirmuiseen silmäsärkyyn ja huulenikin olivat ihan hirmuisen kipeät… Niin, lumisokeushan se siellä taas oli. Vietin sitten eilisen päivän silmälääkärillä ja istuskelin sisätiloissakin aurinkolasit päässä.. Eli pitäkäähän ne aurinkolasit silmien suojana :)

Olen teille varmasti muutamaan otteeseen maininnut, että olen auringon kanssa aika varovainen. Se ei nimittäin pidä minusta ollenkaan. Minulla on aika paljon punapigmenttiä, niin yritän varoa kaikin tavoin auringon säteilyjä.

Rakastan kumminkin tuota keltaista palloa niin paljon, että innostuksissani unohdin aurinkolasit kotiin. Aurinko tosin rankaisee minua saman tien näistä unohduksistani. Nyt varmasti ymmärrätte, että en lotraa korkeimmilla suojakertoimilla ihan vain huvikseni enkä pelkästään ryppyjen pelossa. Se aurinko ei todellakaan pidä minusta vaikka niitä auringon suukkoja alkaa näin keväisin ilmestyäkin kasvoilleni. Pisamat, ne eivät ole oikeasti auringon hyväilyjä, vaan varoitusmerkkejä.

___________________________________________________

Sometimes I really feel that I have love-hate relationship with the sun. I really love sun, but I guess the feeling is not mutual. When I woke up in Friday morning I noticed nice surprise, sun was shining and it had snowed during the night.

I got so excited because of the lovely weather and I went for a long walk. I did put sunscreens of course to my face, but sadly I forgot my sunnies home. Yesterday when I woke up I felt this terrible pain in my eye. So I went to a doctor and he told me that I suffer from snow blindness again. It sounds much worse than it actually is, but it is still a bit annoying.

This was again a good lesson for me. For once I forget to take my sunnies with me and I get punished immediately. I’m very cautious with the sun and the lesson learned yesterday showed me that I’m not cautious without a reason. I also forgot to use proper lip balm with high sun protection so of course I also got my lips burned…Oh my dear sun, why you don’t like me as much I like you?

You may also like

40 Comments

 1. Mun on pakko nyt vähän kommentoida aurinkokeskusteluun liittyen, toivottavasti et pistä pahaksesi :)
  Ymmärrän kyllä jos joku on yliherkkä auringolle, niin siltä suojautuminen on todella tärkeää, mutta liika varominen taas ei ole tervettä.

  Aurinko on kaiken elämän edellytys maapallolla, ja näkeehän sen jo meistä suomalaisistakin, että kuinka se saa mielialan nousemaan ja hymyn ihmisten kasvoille. Auringon vaikutukset meihin ovat niin suuria, että liika auringon vaaroilla peloittelu on mennyt jo liiallisuuksiin… Aurinko esimerkiksi suojaa todella monelta syövältä, myös ihosyövältä, jos siitä nauttii kohtuudella. Puhumattakaan sen suorasta vaikutuksesta ihmisten onnellisuuteen. Iholle päästessään aurinko tuottaa elintärkeää D-vitamiinia, joka on nimenomaan se syövältä suojaava vitamiini. Purkista otettava, synteettinen D-vitamiini ei ole sama asia. Auringosta tulee nauttia, se on ihmisen ystävä, ei vihollinen. Jos normaali ihminen ilman yliherkkyyttä auringostakin alkaa stressaamaan, niin jokin on pielessä. Ympäri vuoden aurinkoisissa maissa kun on huomattavasti vähemmän syöpiä, kun pimeissä Pohjoismaissa. Ihon polttaminen ja keskipäivän auringossa loikoilu ei ole tietenkään se paras ratkaisu (varsinkaan se ihon polttaminen), mutta esimerkiksi ihmisillä jotka harrastavan keskitalven aurinkokylpyjä etelässä tai työskentelevät ulkona, tavataan vähemmän syöpää kun sisätyöläisillä jotka välttelevät aurinkoa.

  Toivoisinkin että liika auringolla pelottelu lopetettaisiin , ja kannustettaisiin ihmisiä nauttimaan auringosta silloin kun se paistaa, mutta järkevästi.

  1. Hei,

   Kiitos kommentistasi.

   En nyt tarkoittanut, että olen hysteerinen auringon kanssa, vaikka varovainen olenkin. Minulla on suvussa todella paljon ihosyöpää ja olen polttanut itseni monen monta kertaa lapsuudestani lähtien. En tarvitse palamiseen mitään sen ihmeempää, ihan vai pienen kävelylenkin.

   Poikaystäväni esimerkiksi on istunut parvekeella koko viikon lukemassa tenttiin ilmaan minkäänlaisia seurauksia. Minun ei taas tarvinnut olla kuin puolitoista tuntia ulkona ja huuleni paloivat ja silmäni kovakalvo vaurioitui.

   Olen muuten miettinyt, että aurinkorasvoissa on todella paljon kemikaaleja, niin en usko, että niilläkään läträäminen on ihan tervettä loppujen lopuksi. Käytän itse spf 50=voiteeni sisältää varmasti enemmän kemikaaleja mitä muut voiteet. Kemikaalit taasen imeytyvät verenkiertoon, mikä ei sekään ole hyvä vaihtoehto.

   Aurinkovoiteilla taasen huijataan ihoa kestämääm auringolta pidemmän aikaa mitä sen normaali sietokyky edes on. UVB suoja suojaa vain palamiselta eikä ihosyövältä ja usein ihmiset katsovat vain juurikin tuota UVB- kirjainsarjaa..

   Moni on käyttänyt kylmäpuristettua kokookosöljyä aurinkosuojana ja itse olen tässä miettinyt, että josko se olisi hyvä vaihtoehto noille kemikaalicoktaileille :)

   Minä nautin auringosta, vaikka joskus tosin ikävin seurauksi. En halua pelotella ketään auringolla, halusin vain muistuttaa että näillä talvisilla ilmoillakin iho saattaa palaa ja silmät herkistyä :)

 2. Mun on pakko nyt vähän kommentoida aurinkokeskusteluun liittyen, toivottavasti et pistä pahaksesi :)Ymmärrän kyllä jos joku on yliherkkä auringolle, niin siltä suojautuminen on todella tärkeää, mutta liika varominen taas ei ole tervettä.Aurinko on kaiken elämän edellytys maapallolla, ja näkeehän sen jo meistä suomalaisistakin, että kuinka se saa mielialan nousemaan ja hymyn ihmisten kasvoille. Auringon vaikutukset meihin ovat niin suuria, että liika auringon vaaroilla peloittelu on mennyt jo liiallisuuksiin… Aurinko esimerkiksi suojaa todella monelta syövältä, myös ihosyövältä, jos siitä nauttii kohtuudella. Puhumattakaan sen suorasta vaikutuksesta ihmisten onnellisuuteen. Iholle päästessään aurinko tuottaa elintärkeää D-vitamiinia, joka on nimenomaan se syövältä suojaava vitamiini. Purkista otettava, synteettinen D-vitamiini ei ole sama asia. Auringosta tulee nauttia, se on ihmisen ystävä, ei vihollinen. Jos normaali ihminen ilman yliherkkyyttä auringostakin alkaa stressaamaan, niin jokin on pielessä. Ympäri vuoden aurinkoisissa maissa kun on huomattavasti vähemmän syöpiä, kun pimeissä Pohjoismaissa. Ihon polttaminen ja keskipäivän auringossa loikoilu ei ole tietenkään se paras ratkaisu (varsinkaan se ihon polttaminen), mutta esimerkiksi ihmisillä jotka harrastavan keskitalven aurinkokylpyjä etelässä tai työskentelevät ulkona, tavataan vähemmän syöpää kun sisätyöläisillä jotka välttelevät aurinkoa.Toivoisinkin että liika auringolla pelottelu lopetettaisiin , ja kannustettaisiin ihmisiä nauttimaan auringosta silloin kun se paistaa, mutta järkevästi.

 3. Voi ei! :( Ymmärrän täysin, itse en ole ikinä ruskettunut sillä palan aina joka kerta, minulla on aina noin 50 suojakertoimen aurinkorasva ja kesällä minulla pitäisi aina olla hattu päässä.. Jos saan vähän väriä pintaan se on punaista :-D Joten auringonotosta en välitä..
  Mutta hei, me ollaan sitten parhaiten säilyneet ja melkeinpä “wrinkle-free” vanhukset sitten joskus.. ;-)

  1. Joo, vähän mälsä juttua lukea tenttiin aurinkolasit silmillä :D

   Olen aiemmin käyttänyt spf50, mutta haluaisin kokeilla ensi kesänä luonnonmukaisia suojavoiteita. Kookosrasvasta on tullut ihan lempituotteeni niin ruoanlaitossa kuin ihonhoidossa :)

   Pitäiskö pakata sitä Barcelonan lomalle Biothermin sijasta?

   Minä palan ja pisamoidun. Loppukesästä olen tosin ihan kuparinvärinen. Ihoni on ohut ja verisuonet paistavat palaneista kohdista läpi, joten pelottaa että mikä aikapommi ihossani oikein kytee. En ehkä olisi näin varovainen ellei suvussani olisi ihosyöpää näin paljon.

   Ahhah, totta! Ei me mitään botoxia tarvita kun pidetään ne hatun ja lasit visusti päässä :D

 4. Voi ei! :( Ymmärrän täysin, itse en ole ikinä ruskettunut sillä palan aina joka kerta, minulla on aina noin 50 suojakertoimen aurinkorasva ja kesällä minulla pitäisi aina olla hattu päässä.. Jos saan vähän väriä pintaan se on punaista :-D Joten auringonotosta en välitä..Mutta hei, me ollaan sitten parhaiten säilyneet ja melkeinpä “wrinkle-free” vanhukset sitten joskus.. ;-)

 5. Hei,Kiitos kommentistasi.En nyt tarkoittanut, että olen hysteerinen auringon kanssa, vaikka varovainen olenkin. Minulla on suvussa todella paljon ihosyöpää ja olen polttanut itseni monen monta kertaa lapsuudestani lähtien. En tarvitse palamiseen mitään sen ihmeempää, ihan vai pienen kävelylenkin.Poikaystäväni esimerkiksi on istunut parvekeella koko viikon lukemassa tenttiin ilmaan minkäänlaisia seurauksia. Minun ei taas tarvinnut olla kuin puolitoista tuntia ulkona ja huuleni paloivat ja silmäni kovakalvo vaurioitui. Olen muuten miettinyt, että aurinkorasvoissa on todella paljon kemikaaleja, niin en usko, että niilläkään läträäminen on ihan tervettä loppujen lopuksi. Käytän itse spf 50=voiteeni sisältää varmasti enemmän kemikaaleja mitä muut voiteet. Kemikaalit taasen imeytyvät verenkiertoon, mikä ei sekään ole hyvä vaihtoehto.Aurinkovoiteilla taasen huijataan ihoa kestämääm auringolta pidemmän aikaa mitä sen normaali sietokyky edes on. UVB suoja suojaa vain palamiselta eikä ihosyövältä ja usein ihmiset katsovat vain juurikin tuota UVB- kirjainsarjaa..Moni on käyttänyt kylmäpuristettua kokookosöljyä aurinkosuojana ja itse olen tässä miettinyt, että josko se olisi hyvä vaihtoehto noille kemikaalicoktaileille :)Minä nautin auringosta, vaikka joskus tosin ikävin seurauksi. En halua pelotella ketään auringolla, halusin vain muistuttaa että näillä talvisilla ilmoillakin iho saattaa palaa ja silmät herkistyä :)

 6. Joo, vähän mälsä juttua lukea tenttiin aurinkolasit silmillä :DOlen aiemmin käyttänyt spf50, mutta haluaisin kokeilla ensi kesänä luonnonmukaisia suojavoiteita. Kookosrasvasta on tullut ihan lempituotteeni niin ruoanlaitossa kuin ihonhoidossa :)Pitäiskö pakata sitä Barcelonan lomalle Biothermin sijasta?Minä palan ja pisamoidun. Loppukesästä olen tosin ihan kuparinvärinen. Ihoni on ohut ja verisuonet paistavat palaneista kohdista läpi, joten pelottaa että mikä aikapommi ihossani oikein kytee. En ehkä olisi näin varovainen ellei suvussani olisi ihosyöpää näin paljon.Ahhah, totta! Ei me mitään botoxia tarvita kun pidetään ne hatun ja lasit visusti päässä :D

 7. Oi jestas miten paljon lunta!! Ja niin kaunis, vaikka tietysti myös petollinen tuo yhdistelmä kevään valo ja valkoinen lumi.

  Hyvää pääsiäistä Sofié ja toivottavasti silmäsi ovat jo toipuneet kävelyretkestä! (ps. olethan jo hoitanut huulesi 8 hour creamilla? Se todella toimii!)

  1. Joo, niin on! Tuli siis muutama kymmenen senttiä pelkästään yön aikana?

   Kiitos samoin :). No eivät ne ihan vielä, sillä täällä luetaan tenttiin silmätippojen ja aurinkolasien voimin. Mutta ei tämä toivonmukaan kauaa kestä :)

   Olen tottakai ;) Meinasin postata kuvan sinulle jo FB:n, että käytössä on :D

 8. Oi jestas miten paljon lunta!! Ja niin kaunis, vaikka tietysti myös petollinen tuo yhdistelmä kevään valo ja valkoinen lumi.Hyvää pääsiäistä Sofié ja toivottavasti silmäsi ovat jo toipuneet kävelyretkestä! (ps. olethan jo hoitanut huulesi 8 hour creamilla? Se todella toimii!)

 9. Joo, niin on! Tuli siis muutama kymmenen senttiä pelkästään yön aikana? Kiitos samoin :). No eivät ne ihan vielä, sillä täällä luetaan tenttiin silmätippojen ja aurinkolasien voimin. Mutta ei tämä toivonmukaan kauaa kestä :)Olen tottakai ;) Meinasin postata kuvan sinulle jo FB:n, että käytössä on :D

 10. Toiv olet parantunut jo :) Pääsin sittenkin pyhien aikana aalloille ja piti tulla katsomaan mitä sinulle kuuluu! Mieki oon tänään nauttinu auringosta, käytiin äidin kanssa järvellä kävelemässä, tai äiti oli suksilla ja mie juoksin perässä. Samalla taivastelin kuinka kaunis Suomen luonto onkaan! Käveltiin pienen joen vartta joka oli keskeltä sula mutta reunoilta paksusti lumessa. Hoin vaan kuinka upeaa tämä voi olla! Pienenä oon samoissa maisemissa hiihdelly, mutta silloin sitä ei ehkä ihan samalla tavalla katsonut ympärilleen. Puhdas valkoinen lumi ja aurinko, kuinka mahtavaa se oli! Aurinkolasit muistin mukaan ja rasvaakin laitoin naamaan. Nyt onkin koko päivä ollu ihan kanttuvei kun oli ulkona niin pitkään. Ihanaa :)

  1. Hei sinä ihanuus!

   En ole ihan vielä, mutta varmasti parin päivän päästä voin jo paremmin. Olen viettänyt pääsiäisen aika visusti sisätiloissa aurinkolasit päässäni.

   Voi miten kivalta ja rentouttavalta pääsiäisesi kuulostaa :) Suomen luonto on niin kaunis varsinkin näin keväisin. Hyvä että laitoit rasvaa nassuun ja lasit silmille :))

   Hyvää maanantain jatko Fiipiläinen :)

 11. Toiv olet parantunut jo :) Pääsin sittenkin pyhien aikana aalloille ja piti tulla katsomaan mitä sinulle kuuluu! Mieki oon tänään nauttinu auringosta, käytiin äidin kanssa järvellä kävelemässä, tai äiti oli suksilla ja mie juoksin perässä. Samalla taivastelin kuinka kaunis Suomen luonto onkaan! Käveltiin pienen joen vartta joka oli keskeltä sula mutta reunoilta paksusti lumessa. Hoin vaan kuinka upeaa tämä voi olla! Pienenä oon samoissa maisemissa hiihdelly, mutta silloin sitä ei ehkä ihan samalla tavalla katsonut ympärilleen. Puhdas valkoinen lumi ja aurinko, kuinka mahtavaa se oli! Aurinkolasit muistin mukaan ja rasvaakin laitoin naamaan. Nyt onkin koko päivä ollu ihan kanttuvei kun oli ulkona niin pitkään. Ihanaa :)

 12. Ensinnäkin, tosi hauskaa nähdä jonkun toisen kuvaamina tuttuja kotikaupungin kulmia – kaunista!! <3

  Todella ikävää, että seuraamukset auringosta on noin rajuja sulla. Ite olen myös melko herkkähipiäinen, palan herkästi, mutta en uskalla myöskään käyttää aurinkorasvoja – ties mitä syöpää nekin aiheuttaa, vai olenko liikaa kuunnellut Heikkilää..hehe.. :D Itse syön D ja A vitamiinia tarpeeksi, yritän varovasti aloitella auringossa olemisen alkukesästä, uskon auringon olevan hyväksi jos iho kestää – mulla on niin valkonen iho, että varovainen täytyy olla, aurinkorasvoja silti välttelen kun en tiedä mitä soopaa nekin taasen sisältää. Joten sopivasti aurinkoa, suojaavia vaatteita, vitamiineja nassuun ja näin olen menneinä kesinä selvinnyt.

  Pisamaisilla on varmasti herkemp iho. Ole varovainen ja koitahan jaksella, kurjalta kuulostaa nuo silmäoireetkin. :(

  1. En ole tainnut pahemmin Vaasaa kuvatakaan? Vaasa on kyllä aurinkoisella ilmalla aika kaunis :)

   Joo, se on vähän tylsää. Pitää aina vain muistaa suojata silmät ja nassu. Näille silmäoireille olen altistunut ihan vain tässä aikuisiässä juuri kun olen alkanut pitämään aurinkolaseja enemmän silmillä. Sitten kerran kun jätän ne kotiin, niin eiköhän käy jotain tällaista.

   Olen alkanut miettimään ihan samoin. Ajattelin, että jos nyt tänä kesänä turvautuisin ihan vain kookosrasvaan. Viime kesänä valelin itseni Biothermin spf 50 ja ihoon alkoi ilmetä ihmeellisiä näppylöitä jotka eivät ole edelleenkään lähteneet pois. Minulla ei ole pahemmin mitään finnejä tai näppyjä ja juurikin tuohon dekolteelle mihin laitoin reilusti spf 50 niin ilmestyi nuo näpyt…

   Sen takia olen vähän alkanut miettimään, että mitä niissä rasvoissa oikein on..

   Olen tämän viikonlopun jälkeen kyllä entistäkin varovaisempi :)

 13. Ensinnäkin, tosi hauskaa nähdä jonkun toisen kuvaamina tuttuja kotikaupungin kulmia – kaunista!! <3Todella ikävää, että seuraamukset auringosta on noin rajuja sulla. Ite olen myös melko herkkähipiäinen, palan herkästi, mutta en uskalla myöskään käyttää aurinkorasvoja – ties mitä syöpää nekin aiheuttaa, vai olenko liikaa kuunnellut Heikkilää..hehe.. :D Itse syön D ja A vitamiinia tarpeeksi, yritän varovasti aloitella auringossa olemisen alkukesästä, uskon auringon olevan hyväksi jos iho kestää – mulla on niin valkonen iho, että varovainen täytyy olla, aurinkorasvoja silti välttelen kun en tiedä mitä soopaa nekin taasen sisältää. Joten sopivasti aurinkoa, suojaavia vaatteita, vitamiineja nassuun ja näin olen menneinä kesinä selvinnyt.Pisamaisilla on varmasti herkemp iho. Ole varovainen ja koitahan jaksella, kurjalta kuulostaa nuo silmäoireetkin. :(

 14. Hei sinä ihanuus!En ole ihan vielä, mutta varmasti parin päivän päästä voin jo paremmin. Olen viettänyt pääsiäisen aika visusti sisätiloissa aurinkolasit päässäni. Voi miten kivalta ja rentouttavalta pääsiäisesi kuulostaa :) Suomen luonto on niin kaunis varsinkin näin keväisin. Hyvä että laitoit rasvaa nassuun ja lasit silmille :))Hyvää maanantain jatko Fiipiläinen :)

 15. En ole tainnut pahemmin Vaasaa kuvatakaan? Vaasa on kyllä aurinkoisella ilmalla aika kaunis :)Joo, se on vähän tylsää. Pitää aina vain muistaa suojata silmät ja nassu. Näille silmäoireille olen altistunut ihan vain tässä aikuisiässä juuri kun olen alkanut pitämään aurinkolaseja enemmän silmillä. Sitten kerran kun jätän ne kotiin, niin eiköhän käy jotain tällaista. Olen alkanut miettimään ihan samoin. Ajattelin, että jos nyt tänä kesänä turvautuisin ihan vain kookosrasvaan. Viime kesänä valelin itseni Biothermin spf 50 ja ihoon alkoi ilmetä ihmeellisiä näppylöitä jotka eivät ole edelleenkään lähteneet pois. Minulla ei ole pahemmin mitään finnejä tai näppyjä ja juurikin tuohon dekolteelle mihin laitoin reilusti spf 50 niin ilmestyi nuo näpyt…Sen takia olen vähän alkanut miettimään, että mitä niissä rasvoissa oikein on..Olen tämän viikonlopun jälkeen kyllä entistäkin varovaisempi :)

 16. Olisinpa lukenut tän postauksen jo sunnuntaina! Poikaystävä lähti torstaina ajelemaan pääsiäisen viettoon ja kehui kuinka Vaasassa on niiiin kevät ja kaikki tiet sulana ym. Meni sit myös vaihtamaan kesärenkaat isänsä kanssa meidän autoon ja siinä sitten ihmeteltiin kun tänne saavuttuamme tuota lunta olikin ihan hyvä määrä… Toivottavasti oli sit se viimeinen lumisade tai meiltä jää autoilut sit vähän vähemmälle..

  Ja itselläkin niin vaalea iho, että kyllä se korkea suojakerroin pitää aina yrittää muistaa. Kesälläkin auringossa kelliminen on niin ihanaa, vaikka ei se periaatteessa hyödytä mitään, kun ei väri tartu samalla tavalla kuin muihin auringonpalvojiin.

  1. Joo, täällä oli aika keväistä, mutta se kevät loppuikin vähän lyhyeen. Toivotaan kumminkin, että kohta päästäisiin näistä kinoksista ja miinusasteista eroon :)

   Minuun kyllä tarttuu, mutta silti pidän suojakertoimet aina mielessä:)

 17. Olisinpa lukenut tän postauksen jo sunnuntaina! Poikaystävä lähti torstaina ajelemaan pääsiäisen viettoon ja kehui kuinka Vaasassa on niiiin kevät ja kaikki tiet sulana ym. Meni sit myös vaihtamaan kesärenkaat isänsä kanssa meidän autoon ja siinä sitten ihmeteltiin kun tänne saavuttuamme tuota lunta olikin ihan hyvä määrä… Toivottavasti oli sit se viimeinen lumisade tai meiltä jää autoilut sit vähän vähemmälle.. Ja itselläkin niin vaalea iho, että kyllä se korkea suojakerroin pitää aina yrittää muistaa. Kesälläkin auringossa kelliminen on niin ihanaa, vaikka ei se periaatteessa hyödytä mitään, kun ei väri tartu samalla tavalla kuin muihin auringonpalvojiin.

 18. Kiitos samoin :) Vielä kerkeää lähteä järvelle vaeltelemaan ennen kuin Kian nokka kääntyy kotia päin.

 19. Yksi sukulaismies käyttää kookosta aurinkorasvana..kutsumme häntä kookosmieheksi koska se tuoksuu kyllä mökillä ollessa aika kauas! :D

 20. Joo, täällä oli aika keväistä, mutta se kevät loppuikin vähän lyhyeen. Toivotaan kumminkin, että kohta päästäisiin näistä kinoksista ja miinusasteista eroon :)Minuun kyllä tarttuu, mutta silti pidän suojakertoimet aina mielessä:)

 21. Joo, en mä sun kohdalla yhtään epäillytkään että liika varominen olisi pahasta, koska kyllä tuo silmien palaminen kertoo jo aika paljon :/ Se vaan, että ainakin omassa kaveripiirissäni moni nykyään karttaa aurinkoa kun ruttoa kiihtyneen syöpäkeskustelun takia, vaikka sellainen järkevä asennoituminen olisi parempi. Oma setäni on ihotautilääkäri, ja hän on sitä mieltä että kohonneet melanoomaluvut johtuvat väestön ikääntymisestä enemmän kun muuttuneista aurinkotottumuksista. Sen sijaan hänkin on havainnut sen, että auringosta järkevästi nauttivat sairastavat vähemmän muita syöpiä myös Suomessa, ei pelkästään ympäri vuoden aurinkoisissa maissa.

  Ja mitä tulee tuohon kookosöljyyn aurinkosuojana, niin suosittelisin aloittamaan päivittäisen tomaattien ja tomaattipyreen (lykopeeni) syömisen, samoin tankkaamaan kunnolla beetakaroteenia ja D-vitamiinia. Sitten pikkuhiljaa aurinkoon, eli ensin vartti, sitten puoli tuntia jne. Uskon että herkempi-ihoinenkin voi jättää rasvat pois mikäli vaan valmistautuu sisäisillä aurinkosuojilla hyvin ja käyttää tuota kookosöljyä :) Itsekin olen alkanut noita aurinkosuojia miettimään, kun aikamoisia kemikaalipommeja ne on.. Mutta sitten taas en tiedä kuinka hyvin nuo sisäiset suojat turvaavat ihoa vanhenemasta, kun itsekin kesällä auringossa tulee vietettyä aikaa. Toisaalta, mielummin olen ryppyinen kun sairastun imeytän vuosikausia kemikaaleja ihooni :)

  1. Niin, ei se siä nyt tarvitse minun mielestä pelätä, järjen käyttö on näissä asioissa mun mielestä ihan paikallaan.

   Hih, menen ostamaan heti tänään kilon porkkanoita ja popsin ne iltapalaksi :)

   Niin, heräsin viime kesänä noihin aurinkosuojien kemikaaleihin, kun iho ei ole edelleenkään toipunut näppylöistä ja ihottumista.. Mutta nää on taas tällaisia juttuja jotka tuottavat harmaita hiuksia ihan turhaan. Samoilla linjoilla kanssasi :)

 22. Joo, en mä sun kohdalla yhtään epäillytkään että liika varominen olisi pahasta, koska kyllä tuo silmien palaminen kertoo jo aika paljon :/ Se vaan, että ainakin omassa kaveripiirissäni moni nykyään karttaa aurinkoa kun ruttoa kiihtyneen syöpäkeskustelun takia, vaikka sellainen järkevä asennoituminen olisi parempi. Oma setäni on ihotautilääkäri, ja hän on sitä mieltä että kohonneet melanoomaluvut johtuvat väestön ikääntymisestä enemmän kun muuttuneista aurinkotottumuksista. Sen sijaan hänkin on havainnut sen, että auringosta järkevästi nauttivat sairastavat vähemmän muita syöpiä myös Suomessa, ei pelkästään ympäri vuoden aurinkoisissa maissa.Ja mitä tulee tuohon kookosöljyyn aurinkosuojana, niin suosittelisin aloittamaan päivittäisen tomaattien ja tomaattipyreen (lykopeeni) syömisen, samoin tankkaamaan kunnolla beetakaroteenia ja D-vitamiinia. Sitten pikkuhiljaa aurinkoon, eli ensin vartti, sitten puoli tuntia jne. Uskon että herkempi-ihoinenkin voi jättää rasvat pois mikäli vaan valmistautuu sisäisillä aurinkosuojilla hyvin ja käyttää tuota kookosöljyä :) Itsekin olen alkanut noita aurinkosuojia miettimään, kun aikamoisia kemikaalipommeja ne on.. Mutta sitten taas en tiedä kuinka hyvin nuo sisäiset suojat turvaavat ihoa vanhenemasta, kun itsekin kesällä auringossa tulee vietettyä aikaa. Toisaalta, mielummin olen ryppyinen kun sairastun imeytän vuosikausia kemikaaleja ihooni :)

 23. Hei voitko kertoo vähän lisää mitä lääkäri sanoi silmistä? En tienny että silmätkin voi palaa, mutta asuin viime vuonna Brasiliassa ja vaikka yleensä pidän aina aurinkolaseja tiiviisti silmillä, alko niistä tulevat rusketusrajat ärsyttää ja otin kerran aurinkoo liian kauan ilman laseja. Silmäluomethan siinä paloi ja luulen että silmiinkin tuli jonkun asteen vaurioita, koska sen jälkeen sattui ja kirveli silmiä ihan kauheesti seuraavat pari päivää. Lääkärillä en käyny mutta kiinnostais mitä sinulle sanottiin? Voikohan auringosta tulla pysyviä vammoja silmiin? Alkoi pelottaa :D

  1. Siis silmäni herkistyivät uv-säteilylle jonka seurauksena silmieni kovakalvot tulehtuivat. Hoidan niitä nyt kortisoni- ja antibioottitipoilla.
   Sinulla on varmasti ollut samanlainen reaktio kuin minulla, mutta se on poistunut ilman että olisit tarvinnut lääkkeitä.

   Siis tottakai säteily jättää aina jälkensä ja melanooma voi myös tulla silmiin, mutta tämän juttu mikä minua nyt vaivaa on periaatteessa ihan vaaraton lumisoikeus. Eli älä huoli, aurinkolasit vaan päähän ja ulos :)

 24. Hei voitko kertoo vähän lisää mitä lääkäri sanoi silmistä? En tienny että silmätkin voi palaa, mutta asuin viime vuonna Brasiliassa ja vaikka yleensä pidän aina aurinkolaseja tiiviisti silmillä, alko niistä tulevat rusketusrajat ärsyttää ja otin kerran aurinkoo liian kauan ilman laseja. Silmäluomethan siinä paloi ja luulen että silmiinkin tuli jonkun asteen vaurioita, koska sen jälkeen sattui ja kirveli silmiä ihan kauheesti seuraavat pari päivää. Lääkärillä en käyny mutta kiinnostais mitä sinulle sanottiin? Voikohan auringosta tulla pysyviä vammoja silmiin? Alkoi pelottaa :D

 25. Niin, ei se siä nyt tarvitse minun mielestä pelätä, järjen käyttö on näissä asioissa mun mielestä ihan paikallaan. Hih, menen ostamaan heti tänään kilon porkkanoita ja popsin ne iltapalaksi :)Niin, heräsin viime kesänä noihin aurinkosuojien kemikaaleihin, kun iho ei ole edelleenkään toipunut näppylöistä ja ihottumista.. Mutta nää on taas tällaisia juttuja jotka tuottavat harmaita hiuksia ihan turhaan. Samoilla linjoilla kanssasi :)

 26. Siis silmäni herkistyivät uv-säteilylle jonka seurauksena silmieni kovakalvot tulehtuivat. Hoidan niitä nyt kortisoni- ja antibioottitipoilla. Sinulla on varmasti ollut samanlainen reaktio kuin minulla, mutta se on poistunut ilman että olisit tarvinnut lääkkeitä. Siis tottakai säteily jättää aina jälkensä ja melanooma voi myös tulla silmiin, mutta tämän juttu mikä minua nyt vaivaa on periaatteessa ihan vaaraton lumisoikeus. Eli älä huoli, aurinkolasit vaan päähän ja ulos :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*