Stevia…

Aamukahvin uusi kaveri.

Ihmemarjoista ihmesokereihin. Kokeilen mielelläni uusia ruokatuotteita ja uusin kokeilemani tuote on Stevia. Nyt kun tämä elämäntapojeni muutos on käynnissä, niin olen miettinyt että millä minä oikein korvaan sokerin. Painottelin karppisokerin ja Stevian välillä, mutta jotenkin Stevia tuntui mielekkäämmälle vaihtoehdolle.

No mitä se Stevia sitten oikein on? Stevian alkulähteet sijaitsevat Etelä-Amerikassa ja Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat törmäsivät tähän pieneen kasviin jo 1500-luvulla. Stevian sanotaan olevan 70-400 kertaa makeampaa kuin sokerin, joten sitä ei tarvitse laittaa kun ihan vain hyppysellinen makeuttaaksen esimerkiksi kahvin. Stevian sanotaan sisältävän myös esimerkiksi kuitua, proteiinia, magnesiumia ja kalkkia. Stevian on todettu olevan hyväksi myös iholle, joten siitä voi käyttää myös kasvonaamiona. Lisää tuotteesta voitte käydä lukemassa täältä.

No mitäs minä sitten ajattelen Steviasta? Se on todellakin makeaa. Jopa minulle.  Kahviin ei tarvitse laittaa kuin puolikkaan nuppineulan pään verran Steviaa ja kahvi on makeutettu. Tuntuu, että Stevia ei kumminkaan liuennut kahviin yhtä kokonaisvaltaisesti kuin sokeri, vaan suu täyttyi vaihtelevista makeusasteista. Ei niin kiva. Ihan kokonaan en kumminkaan luovuttanut, vaan aion kokeilla pian myös miten Stevia toimii leipomuksissa. Luontaistuotekaupan myyjä myös vinkkasi, että tulevaisuudessa Steviaa saa myös nestemäisenä, joten ehkä se soveltuisi paremmin kahvin kanssa.? Onko teillä kokemuksia Steviasta?

_________________________________________

Now when my healthier life is in progress I’ve also tried to find a sugar substitute. About a year ago I heard about Stevia and since that day I’ve thought that should I use Stevia instead of sugar. Last week I bought my first package of that miraculous sweetener.

So what do I think about Stevia? Well it’ s really sweet indeed. Even to sugar addict like me.  I felt that Stevia doesn’t dissolve into coffee as well as sugar and Stevia has a bit weird aftertaste. Anyhow, I’d rather use Stevia than normal sugar.

You may also like

34 Comments

 1. Itse käytän Steviaa myöskin, karppisokeri kun ei sopinut kaikkine keinotekoisine makeuttajineen, ja Steviahan on nimenomaan täysin luonnollista!:) Itse olen sekoitellut rahkoihin ja sensellaiseen ja siellä ainakin toimii, luulisi myös leipomuksissa! Kahvista en sitten tiedä kun en juo:) Mutta innolla odottelen sinun kokemuksia sitten niistä leivontajutuista, jos vaikka itsekin sit innostuisi pyöräyttämään jostain Stevian kanssa:)

  Halit Sofie <3

  1. Jep, juuri luonnonmukaisuuden takia ostin mielummin Steviaa kuin karppisokeria. Kokeilin sitä tänään rahkan kanssa ja se liukeni paremmin rahkaan kuin kahviin. Uskon myös, että se sopii hyvin leivonnaisiin. Voisin leipoa jotain sellaista, mikä sopii teille keliaakikoillekin :)

   Halaukset takaisin ja nähdään pian ;)

 2. Itse käytän Steviaa myöskin, karppisokeri kun ei sopinut kaikkine keinotekoisine makeuttajineen, ja Steviahan on nimenomaan täysin luonnollista!:) Itse olen sekoitellut rahkoihin ja sensellaiseen ja siellä ainakin toimii, luulisi myös leipomuksissa! Kahvista en sitten tiedä kun en juo:) Mutta innolla odottelen sinun kokemuksia sitten niistä leivontajutuista, jos vaikka itsekin sit innostuisi pyöräyttämään jostain Stevian kanssa:) Halit Sofie <3

 3. Tein eilen macaronseja ja samalla juttelin puhelimessa karppauksesta innostuneen äitini kanssa, joka väitti että olisin voinut käyttää steviaa sokerin sijasta macaronsseissa. Jotenkin epäilen, mutta olisi kyllä jännä tietää että onko joku kokeillut. Olen vähentänyt sokerin syöntiä mutta mielestäni sunnuntaimacaronseja ei lasketa. ;)

  1. Hmm. jotenkin en oikein usko.Tai kun tomusokeri on kumminkin yksi pääaineista. Pitäiskö kokeilla? Mua vaan pelottaa että jos epäonnistun :D. En kestä sitä karvata pettymystä jos mun lempiherkut menee pilalle :) Ps. näin on käynyt muutaman kerran, mutta olen syyttänyt uunia.

   Hih, sunnuntaimacaronsit kuulostaa aika ihanille :))

 4. Tein eilen macaronseja ja samalla juttelin puhelimessa karppauksesta innostuneen äitini kanssa, joka väitti että olisin voinut käyttää steviaa sokerin sijasta macaronsseissa. Jotenkin epäilen, mutta olisi kyllä jännä tietää että onko joku kokeillut. Olen vähentänyt sokerin syöntiä mutta mielestäni sunnuntaimacaronseja ei lasketa. ;)

 5. Jep, juuri luonnonmukaisuuden takia ostin mielummin Steviaa kuin karppisokeria. Kokeilin sitä tänään rahkan kanssa ja se liukeni paremmin rahkaan kuin kahviin. Uskon myös, että se sopii hyvin leivonnaisiin. Voisin leipoa jotain sellaista, mikä sopii teille keliaakikoillekin :)Halaukset takaisin ja nähdään pian ;)

 6. Hmm. jotenkin en oikein usko.Tai kun tomusokeri on kumminkin yksi pääaineista. Pitäiskö kokeilla? Mua vaan pelottaa että jos epäonnistun :D. En kestä sitä karvata pettymystä jos mun lempiherkut menee pilalle :) Ps. näin on käynyt muutaman kerran, mutta olen syyttänyt uunia. Hih, sunnuntaimacaronsit kuulostaa aika ihanille :))

 7. Mun mielestä nestemäinen stevia on paljon helppokäyttöisempi kuin jauhemainen. Tää vaniljalla maustettu stevia on mun lempparia http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-SweetLeaf-Liquid-Stevia-Vanilla-Creme-2-fl-oz-60-ml/11070?at=0.

  Itse en ole mikään leipoja, joten stevian sopimisesta leipomuksiinen tiedä. Se toimii mielestäni loistavasti rahkajälkkäreissä, marja-viher-smoothiessa ja raakasuklaassa.

  PS. Ekasta iherb-tilauksesta saa koodilla WEP024 (nolla kaks neljä) $5 alennuksen.

  1. Heippa!

   Ooh, vanilijalla maustettu kuulostaa tosi hyvälle :)

   Hmm. Mun on pakko kyllä kokeilla jotain Stevialla makeutettua leivonnaista :)

   Kiitos :))) Kävinkin jo äsken vähän selailemassa, että mitä kaikkea sieltä saakaan :)

 8. Mun mielestä nestemäinen stevia on paljon helppokäyttöisempi kuin jauhemainen. Tää vaniljalla maustettu stevia on mun lempparia http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-SweetLeaf-Liquid-Stevia-Vanilla-Creme-2-fl-oz-60-ml/11070?at=0. Itse en ole mikään leipoja, joten stevian sopimisesta leipomuksiinen tiedä. Se toimii mielestäni loistavasti rahkajälkkäreissä, marja-viher-smoothiessa ja raakasuklaassa.PS. Ekasta iherb-tilauksesta saa koodilla WEP024 (nolla kaks neljä) $5 alennuksen.

 9. Kannattaa huomioida tuo canderelin sisältö, stevia on nimittäin johdettu maltodekstriinillä minkä vuoksi “stevian” hiilihydraattipitoisuus on jotain 99% luokkaa. Lienee turha muistuttaa, että hiilari muuttuu kehossa sokeriksi..

 10. Kannattaa huomioida tuo canderelin sisältö, stevia on nimittäin johdettu maltodekstriinillä minkä vuoksi “stevian” hiilihydraattipitoisuus on jotain 99% luokkaa. Lienee turha muistuttaa, että hiilari muuttuu kehossa sokeriksi..

 11. Heippa!Ooh, vanilijalla maustettu kuulostaa tosi hyvälle :)Hmm. Mun on pakko kyllä kokeilla jotain Stevialla makeutettua leivonnaista :) Kiitos :))) Kävinkin jo äsken vähän selailemassa, että mitä kaikkea sieltä saakaan :)

 12. Heips Sofie,

  olen kerran leiponut mutakakkua steviaa käyttäen, ja siinä maistui ainakin vähän liikaa läpi sellainen makeutusaineen ikävä sivumaku :( Todella varovasti kannattaa steviaa siis leipomuksiin ripotella.

  Tuo vaniljalla maustettu stevia kuulostaa kyllä hyvältä :)

 13. Heips Sofie,olen kerran leiponut mutakakkua steviaa käyttäen, ja siinä maistui ainakin vähän liikaa läpi sellainen makeutusaineen ikävä sivumaku :( Todella varovasti kannattaa steviaa siis leipomuksiin ripotella. Tuo vaniljalla maustettu stevia kuulostaa kyllä hyvältä :)

 14. Steviaa en ole vielä itse kokeillut, mutta pelottaa jo valmiiksi, että kohta siitäkin löydetään terveysriskejä ja haittavaikutuksia… Vaikka toisaalta, se on suoraan luonnosta tuotettu, ei keinotekoisesti kuten sukraloosi ja aspartaami…

  Makeutusjauheita en muutenkaan tosin kyllä käytä sellaisenaan, mutta olen sokerittomien tuotteiden suurkuluttaja (esim. limpparit,karkit ja silloin tällöin jugurtti..) joten jos sokerittomien tuotteiden keinomakeutusaineet korvataan stevialla niin en pistä pahakseni :) Ainakaan tähän menessä en ole kuullut siitä muuta kuin hyvää.

  http://mukillinenmaitokahvia.blogspot.com

 15. Steviaa en ole vielä itse kokeillut, mutta pelottaa jo valmiiksi, että kohta siitäkin löydetään terveysriskejä ja haittavaikutuksia… Vaikka toisaalta, se on suoraan luonnosta tuotettu, ei keinotekoisesti kuten sukraloosi ja aspartaami… Makeutusjauheita en muutenkaan tosin kyllä käytä sellaisenaan, mutta olen sokerittomien tuotteiden suurkuluttaja (esim. limpparit,karkit ja silloin tällöin jugurtti..) joten jos sokerittomien tuotteiden keinomakeutusaineet korvataan stevialla niin en pistä pahakseni :) Ainakaan tähän menessä en ole kuullut siitä muuta kuin hyvää.http://mukillinenmaitokahvia.blogspot.com

 16. Ostin töihin steviamakeutusnappeja. Olen tähän mennessä käyttänyt hermesetasta tai canderelia, vaikka joka kerta olen ajatellut, ettei se varmaankaan ole hyväksi.

  Steviakin maistuu jotenkin keinotekoiselle kahvissa, joten en usko, että ryhdyn käyttämäänä sitä leivonnassa.

 17. Ostin töihin steviamakeutusnappeja. Olen tähän mennessä käyttänyt hermesetasta tai canderelia, vaikka joka kerta olen ajatellut, ettei se varmaankaan ole hyväksi.Steviakin maistuu jotenkin keinotekoiselle kahvissa, joten en usko, että ryhdyn käyttämäänä sitä leivonnassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*