Soita mummolle

Avec Sofié blog l Soita mummolle

Tämä vuosi on niin outo. En edelleenkään ymmärrä miten tähän tilanteeseen tai pisteeseen jouduttiin. Ymmärsin viikonloppuna, että en tule tapaamaan ketään perheestäni tänä vuonna. Vaikka olin Suomessa elokuussa, mutta en halunnut nähdä ketään vanhempia sukulaisiani. Vaikka olin karanteenissa ja kävin testeissä, en vain halunnut ottaa riskiä, että vaikka mummini tulisi kipeäksi takiani. En vain luottaisi mummiini, että vaikka sovittaisiin että ei halattaisi, mutta tiedän että hän ei pystyisi olla halaamatta tai tulematta lähelle.

Avec Sofié blog l Soita mummolle

Sunnuntaina oli mummini syntymäpäivät ja vaikka puhuin hänen kanssaan puhelimessa, ei se ollut sama kuin olisi ollut Suomessa. En tosin tiedä menisinkö nyt Suomessa tai Israelissa ollessakaan käymään isovanhemmillani tai tapaamaan yleensäkään ketään vanhempaa ihmistä. Israelin isovanhempani ovat myös niin vanhoja ja isoisälläni on uusiutunut syöpä, ja isoäidilläni on keuhkojen kanssa jo muutenkin ongelmia. Niin en nyt koe, että menisin heitä tapaamaan muutenkaan. Mutta se, että heitä näkisi edes ikkunan takaa olisi jo iso juttu.

Vaikka mietin, että en pääse tapaamaan heitä, voin tavata järkevissä määrin kumminkin ihmisiä ja ystäviäni. Pystyin ottamaan lentokoneen elokuussa ja lentämään Suomeen ja viettää laatuaikaa ystävieni kanssa. Tai ottamaan auton alle ja ajamaan Italiaan ystävieni luo. Mummini sanoi, että hän ei pelkää kuolemaa enää ja varsinkaan virusta – häntä ahdistaa yksinäisyys. Kaikki teatterit ja muut menot on peruttu, jotka ovat pitäneet häntä virkeänä. Se tuntui niin pahalta ajatella, että hän on yksin eikä hänellä ole edes Teams-puheluita päivät pitkät, joissa hän saisi sosiaalista kontaktia.

Minä voin pitää itseäni virkeänä monella tapaa ja olemalla muutenkin aktiivinen, vaikka en ihmisiä nyt niinkään näe.  En käy toimistolla, vaan päivät menevät calleissa, niin kuin normaalistikin, mutta ne rytmittävät päivän ja tuovat jonkunlaista sosiaalista kanssakäymistä. Eihän se nyt moninaista ole, mutta parempi kuin ei mitään.

Täten toivon varsinkin vanhusten takia, että tilanne menisi parempaan suuntaan, jotta heidän ei tarvitsisi olla yksin. Haluaisin, että isovanhempani voisivat mennä ja tulla niin kuin ennenkin, niin he pysyisivät virkeänä viimeisinä vuosina. Kaikki isovanhempani ovat TODELLA meneviä vaikka ovat yli 80- ja 90-vuotiaita, niin toivon, että tämä tilanne ei taannuta heitä koska he joutuvat olemaan vain kotona.

You may also like

2 Comments

 1. :-( :-( :-(

  Mulla sama ongelma vanhempien kanssa – viimeksi Suomessa elokuussa 2019. Ja nyt Suomenkin tilanne on pahenemassa, joten rajoitukset kovenevat varmasti.

  Joskus olen miettinyt, loppuuko expat-elama tahan… Enka ole ainoa – samaa mietti eras ulkosuomalainen ystava, joka joutui jattamaan oman isansa hautajaiset valiin, koska korona.

  Taytyy vaan toivoa, etta tama loppuisi pian

 2. Heippa Elina,

  Olen pahoillani. Tuntuu niin tylsältä.

  Toivoisin, että Suomessa mentäisiin enemmän siihen mentaliteettiin, että tämän kanssa pitää nyt elää ja jos vaikka menet Suomeen, siihen tarvittaisiin negatiivinen testi. Samalla lailla kun menet Dubaihin tai vaikka Hollannista Saksaan. Maahan et pääse jos ei ole negatiivista testiä. Mielelläni maksaisin 200 e testistä, mutta kahde viikon karanteeni tuntuu monelle aika pitkältä ajalta varsinkin kun mökkikausi on loppunut.

  Niin, moni varaan miettii. Itselleni tuli Hollannin terveydenhuollon kanssa ehkä vähän kysymysmerkki, niin sen takia en haluaisi olla täällä nyt. Nämä ottavat kaiken niin lungisti, niin en haluaisi olla täällä tänä aikana.

  Ymmärrän, tämä on jotenkin niin karu tilanne. Jättää varmaan niin monelle isot haavat. Harmittaa varsinkin niiden osalta jotka joutuvat olemaan huonoissa oloissa tai jotka ovat menettäneet työt tai yrityksen. Tuntuu, että mennään koko ajan äärilaidasta toiseen eikä yritetä sopeutua tilanteeseen. Keväällä kaikki kiinni ja kesällä taas järjestettiin isoja häitä ja festareita. En ymmärrä. Miksi ei voitu elää pienesti ja sopia että vain maks 6 ihmistä samaan aikaan tapaa?

  Koska nyt jos kaikki laitetaan taas täysin kiinni, ihmisillä menee hermo. Parempi jos thetäisiin rajoituksia, että pitäisi valita ne muutama ihminen ketä tapaa ja se olisi se ympyrä missä olisi seuraavat kuukaudet. Pelkään vain että parin kuukauden jälkeen taas kaikki säntäävät ulos ja minglaamaan samalla tavalla mitä kesällä niin eihän tämä lopu ikinä.

  Itse tapaan nyt n. 6 ihmistä tämän vuoden loppuun asti näillä näkymin. Eli on aika helppo sitten tietää, keneltä saa tartunnan jos saa. Aion kyllä matkustaa lentokoneessa Ranskaan jos mahdollista. Lentäminen ei minua pelota ollenkaan, enemmänkin täällä ruokakauppaan meno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*