Siivooja kotona: moppi ja perusjärki hanskassa

Olen aiemminkin kehoittanut ihmisiä käyttämään siivoojaa jos ei ole itsellä aikaa tarttua imuriin tai moppiin. Pidän siivoamisesta yleisesti ottaen, mutta en kestä sitä tunnetta, kun ei yksinkertaisesti jaksa siivota tai siihen ei ole aikaa. Sekaisesta kämpästä tulee kerta kaikkiaan ahdistunut fiilis. Kun katsoo pölykerroksia tai talvitakkeja roikkumassa naulakossa vielä toukokuussa, ymmärtää että tietyt asiat ovat ihan ok ulkoistaa jollekin muulle. 

Avec Sofié blog l Tom Dixon

No näinhän olen siis tehnyt. Kunnes… Meidän siivooja on käynyt yleensä meillä kun emme ole kotona tai minä en varsinkaan ole kotona sillä olisin neuvomassa ja enemmän tiellä kuin apuna. Noh, olisinpa tosin ollut niin ei olisi taas tarvinnut saada jonkinasteista sydänkohtausta niin kuin muutama kuukausi sitten. 
 
Mehän ollaan kaikki käyty köksän tunnit, eikös jees? Siellä opetetaan (jos ei kotona jo olla opetettu) oikea tiski järjestys, lasit ensin ja pannut ja likaisimmat astiat viimeisenä. Sama pätee kotona siivoamiseen, pölyt ensin ja sitten vasta imurointi ja lattian pesu. Sama patee räteissa. Ne on varikoodattu ja eri huoneille on omat rätit jne.  

Avec Sofié blog / The White Company bed linen

 
Yhtenä tammikuisena lauantaina tulin kotiin ja siivooja oli vielä lopettelemassa urakkaansa ja näen hänen kiikuttavan moppia keittiön tiskialtaaseen puhdistettavaksi. (WTH)!?! Kiiruhdan perään ja sanon etta ei nyt jookos pestä moppia siellä tiskialtaassa, kun sen voi pestä muuallakin. Näpsäkkä rouvana siivoojani astelee vessaan ja laittaa mopin vessanpönttöön. Alan kirkua ja hän katselee minua hölmistyneesti ja sanoo “tämä on juuri desinfioitu.” Nappaan luutun roskapussiin ja ulos samalla yritän pitää pintani että en kuulosta ihan kauhealta ihmiseltä. Kuulostin varmasti ihan hyper ärsyttävältä ja neuroottiselta, mutta  tuossa tilanteessa niin saa kai ollakin. 

 
Tämän tammikuisen episodin jälkeen olen siivonnut itse ja kyseinen siivoja ei meille enää tule. Tulee ihan ahdistus, miten hän on kotonamme siivoillut, vaikka miten ihana hän onkin. Tämän jälkeen olen taas paahtanut kotona ja kulmilla siita miten miellä suomalaisilla on vaan sellainen perus järki meidän tekemisessä. Vaikka meistä ei köksän tunneilla mitään patisserieita leivota, ainakin me opitaan viimeistään siellä ihan perusjutut. 
 
Jos täällä on nyt sitten muita Pariisilaisia, joilla on siivoja käytössä, ja joka on hyväksi havaittu, vinkkejä voi laittaa tänne suuntaan. Lupaan olla kiltti, kunhan perusasiat ja -järki on hanskassa luutun ja imurin lisäksi. 

You may also like

26 Comments

 1. Hyi hirveetä! Sitten rupeaa vaan miettimään mitä muuta on tapahtunut mitä et ole päässyt todistamaan. Luultavasti tuo on juuri se syy miksi en pystyisi siivoojaa palkkaamaan vaikka siihen olisikin mahdollisuus. Olen neuroottinen juuri rättien ja muiden kanssa.. Toivottavasti löytyy uusi maalaisjärjellä varuatettu siivooja! :)

  1. I know! On ollut jonkinasteisia ahdistuksia tuon episodin jälkeen. Niin, mutta en nyt oikeasti ymmärrä, että miten perusjärki ei vain ole täällä aina hanskassa. Niin minäkin toivon :)

 2. Siis apua! Ton tiskialtaan olisin vielä jotenkin kestäny, jos se olis pesty hyvin episodin jälkeen. Mutta toi vessanpytty! Siis tekikö se sen tahallaa, vai voiko olla oikeasti näin erillainen käsitys siivoamisesta? Huh huh!

   1. Jep, täällä on saastetasot ihan erilaiset mitä Suomessa. Suomalaisten on vaikea ymmärtää mitä eroja Pariisin tai vaikka Helsingin välillä on varsinkaan jos ei ole koskaan asunut täällä. Kaupunkiloma ei todellakaan avaa tätä asumista ollenkaan :)

 3. Hyi, yäk! Tekikö siivooja tahalteen vai “tyhmyyttään” laittamalla mopin wcpönttöön? Teitkö hänestä minkäänlaista ilmoitusta? Minä en pysty jos toinen siiivoaa kotini. Olen ärsyttävän tarkka ja haluan itse tehdä kaiken. Ehkä jonain päivänä hellitän, mutta nautin myös siivoamisesta jos sen saa tehdä rauhassa.

  1. Heippa,

   hän ei ole paha ihminen, ei vaan ehkä täällä ole samat standardit mitä Suomessa.

   Minä myös nautin siivoamisesta jos minulla on aikaa siivota :)

 4. HAHA, anteeksi mutta tää on niin tätä!

  Mun on pakko kertoa tämä juttu miehelleni, sillä asumme Pariisissa ja olen kieltäytynyt käyttämästä siivojaa juuri tästä syystä, kun olen huomannut että aseptiikan taju ei täällä Ranskassa ole ihan se sama kuin Suomessa.

  Olen kehottanut miestäni siivoamaan sellaisilla kertakäyttöpyyhkeillä, kun tiedän, että niillä ainakin pestään vain yksi kohde ja heitetään roskiin, eikä tarvitse miettiä että onko väline hyvin pesty sen jälkeen.

  Meillä kävi remppamies katsomassa vessan lavuaaria. Hänen piti tyhjentää lavuaarin hajulukko, joten hän haki muina miehinä keittiöstä mun bodumin sellaisen ison erikoislasia olevan teemukin ja tyhjensi lavuaarin viemärin sitten siihen. Lopulta hän vei tyhjennetyn (mutta ei pestyn) kupin takaisin keittiöön. Olin kiehua raivosta mutta en sanonut mitään…Sinne meni se muki, en kyllä mitenkään suostu juomaan enää sellaisesta, johon on kerran tyhjennetty viemäri…

  1. Hahaha, vain Ranksassa asuva ymmärtää suomalaisen naisen skitsot mitä siivoamiseen tulee :D
   Toivottavasti sait miehellesi nyt taottua, että nämä kuvitelmat eivat vain ole päässäsi, vaan ihan oikeasti tällaista tapahtuu. Täällä kun ei ole samanlaista koulutusysteemiä valitettavasti, niin etenkin tällaiste palvelustyot ovat niin aliarvostettuja eikä tyontekijään panosteta.

   Jep, ja meillä remppamies avasi suihkun viemärin Iittalan veitselläni. Olisi varmasti voinut auveta vaikka ruuvimeisselillä… Meni roskiin se veitsi. Mä en vain tajua miten täällä ajatellaan aina ihan perusasioista lähtien kaikki niin “jotain sinnepäin” eikä puhtautta tai kotia arvosteta. Jos on rottia, otetaan kissa ja jos on homevaurio, maalataan päälle :D

   1. Kerroinkin jo tarinasi ja hän oli ihan järkyttynyt! Kuulemma ei nyt noin pihalla kenenkään pitäisi olla, ilmeisesti kuitenkin tuo vessanpytyssä pesu on aika extreme. Mutta mä en ole kyllä itse yllättynyt, ei ikinä voi sitäpaitsi tietää, että miten siivooja siivoaa kun et ole paikalla…

    En muutenkaan ymmärrä, että kuinka vaikeaa olisi laittaa se moppi ämpäriin ja kaataa vesi pyttyyn sen jälkeen, niinkuin edellisten kommenttien mukaan sveitsissä tehdään.

    Yksi mitä itseäni ärsyttää on juuri likaiset vessat, mutta uskon että kyseessä on enemmänkin rakennustekniikan erot. Suomessa lattiassa on lattiakaivo ja laatat kaikkialla, ja vessan voi pestä todella nopeasti suihkuttamalla ja sitten vaan kaapimalla likaveden viemäriin. Ranskassa ei tätä ole vaan aina joku likainen ja haiseva rätti jolla pyyhitään vuoroin pyttyä ja vuoroin ovenkahvoja… YÄK!

 5. Tiskiallas minustakin ok, vaikka en kyllä itse ikinä tee niin, mutta senhän voi kuitenkin helposti pestä täysin puhtaaksi, (ainakin teräksinen allas kestää melkein mitä ainetta vain ja lopputuloksesta saa täysin steriilin) lattioiden pölykään ei kotioloissa ole myrkkyä ja hanan alla pystyy huuhtomaan mopin kunnolla. Vessanpönttö taas, ööh, aika karua, sitä en ole kuullut ikinä ennen… Logiikan tajuan, että puhdasta vettähän sieltä tulee, mutta ajatus on vähintäânkin epämiellyttävä pesunkin jälkeen. :D Olisko ollut hiukan loukkaantunut ja siksi teki niin? Mutta tosiaan, rättishouhuun en luottaisi hetkeäkään. Missään muualla ei olla yhtä tarkkoja niistä kuin, mitä Suomessa… Ainoa hyvä puoli hommassa on, että nykyiset pesuaineet on sellaista myrkkyä, että tappavat varmaan pahimmat bakteerit joka tapauksessa oli siivous- tai rättijärjestys mikä tahansa… Ranskalaiset varmaan käyttää kans reilummin pesuaineitakin kuin mitä Suomessa. Mutta ajatuksena silti kuvottavaa, että samalla rätillä pyyhkäistäis vessarenkaat ja olkkarin kahvipöytä…

  Hauska tuo köksän tunnin tiskijuttu! Muistan saman opetuksen, mutta itse pesen tiskit miten milloinkin, ja vaihdan usein pesuveden kesken tiskien… Luulen nimittäin, että se ohje perustui siihen, että ennen vanhaan säästettiin vettä ja yritettiin samalla pienellä vesimäärällä pestä koko tiski astioista ruoanlaittovälineisiin. Siinä tapauksessa on parasta olla aika järjestelmällinen. Tietysti se on ympäristö- ja kukkaroystävällistä edelleen, mutta tunnustan, että itse mieluummin käytän enemmän vettä. Aloitan kyllä usein kevyimmistä pestävistä, mutta muuten en paljon mieti.

  Itse siivoamalla saat kyllä parhaiten oman tasosi. Siivous on nimittäin niin kulttuurista kiinni, että ei uskoisikaan. Parempi tosin usein, että ei tiedä liikaa. :D

 6. Kylla meilla Englannissa moppi pestaan keittion tiski-altaassa. Missapa muualla? Kylpyhuoneiden lavuaarit on liian pienia. Vaihtoehdoiksi jaa sitten juuri vessanpontto, kylpyamme tai suihku?? Voihan sen keittion lavuaarin pesemisen jattaa ihan viimeiseksi tekemiseksi sen jalkeen kun se moppi on siina pesty. En tosin tieda mita oma siivoojaani tekee????

  1. Heippa,

   Mä pesen ämparissä ja kaadan vedet joko vessanponttoon tai suikun likakaivoon. En vain pidä ajatuksesta, että siellä missä tehdään ruokaa on mitään mikä olisi kulkeutunut ulkoa. Pariisi on vain ihan täynnä koiran jätteitä ja muita :(

 7. Meillä Sveitsissä moppi tai lattiapesin pestään aina ämpärissä. Ja likavesi kaadetaan wc-pänttöön niin kauan kun sitä huuhtelusta tulee. Ja lopuksi ämpäri. Ammetta en voisi kuvitella pesupaikkana, koska se on meidän sauna! Itse käytän parketin pesussa myös kertakäyttöisiä liinoja jotka tuoksuvat ihanasti mehiläisvahalle. Näin erilainen käytäntö eri maissa näköjään. Jotenkin tuli paha olla kun ajatteleekin siivoojan touhuja. Genevessä näin kerran kun siivooja tuli työtarvikkeet matkalaukussa siivoamaan väliaikaisen huoneistomme, mutta onneksi en nähnyt ihan kaikkea. ;)

  1. Hahah, juuri tuon perusjärjen takia rakastan Sveitsiä niin paljon <3 Noinhan se nimenomaan kuuluu tehdä. Likavesi menee wc-pänttöön, ei keittiöön.
   Noita kertiksiä rakastan ihan äärettömästi!

   I know,meni kertakaikkiaan tähän kouluttamattomuuten totaalisen hermot. Tämä halpatyövoiman käyttäminen mitä näen täällä ja Luxissa niin ei vain sovi minulle. Täällä kun näen millaisia au paireja tai lastenhoitajia ihmisillä on niin ei ainakaan heti tule fiilistä että haluaisin omia lapsia kun ei edes siivotakaan osata. Meillä kun lastenhoitajilla ja siivoojilla on edes jonkinlaiset koulutukset...

   Oi Sveitsi <3

 8. Sukulaiseni laittaa mopin harjan pesukoneeseen. Itse teen sen vessan lavuaarissa. Olen kyllä miettinyt höyrymopin ostoa koska todellakin inhoan lattioiden pesua. Siis omistan lankamopin. Samainen sukulainen osti lahjaksi sellaisen suoran mopin jonka pää kääntyilee mutta en tietenkään osaa sillä siivota.

  1. Heippa,

   Itse olen pessyt mopin pesukoneessa kanssa aiemmin, mutta yleensä pesen sitä niin kauan sangossa kunnes se on puhdas. Ja vesi menee suinkun lattiakaivoon. En tosin pidä narumopeista lainkaan (niin epähygieenisiä) ja mieheni oli tuona aamuna korvannut aiemman moppimme nimenomaan tuolla naruversiolla. Höyrymoppi, mikä se on?

  1. Heippa,

   joku tuossa mainitsikin, että Pariisissa on oikeasti niin paljon likaisempaa mitä meillä Suomessa ja varsinkin kun kävellään kengillä sisällä että se ei ole kovinkaan hygieenistä. Täällä on ihan erilaista kun lattia saattaa olla satoja vuotta vanha ja raoista tulee ties mitä nii nsitä moppia ei ihan hyvillä mielin laita sinne lavuaariin. Kaduilla kun koiran jätteitä ja muita ihan eri lailla mitä Suomessa.

 9. Jestas, minä olisin saanut myös slaagin! Opiskeluaikoina yksi miespuolinen tuttu kertoi siivonneensa opiskelukämppänsä, kun oli sieltä pois muuttamassa niin, että huuhteli moppia vessanpöntössä ja jatkoi lattian pesua. Eikä varmasti ollut ensin pessyt pönttöä, jos se mitään olisi auttanutkaan. Siinä vaiheessa vannoin mielessäni, etten koskaan muuta opiskelijoiden vuokrakämppiin :D Mutta että ns. ammattisiivooja!? Apua. Meillä lapsiperheessä lattioille kulkeutuu ihan täällä Suomessakin niin monenlaista likaa, toista se oli ennen lapsia. Lapsoset nuohoovat ojien pohjilla, missä on koirankakkaa, tuovat sisään mielettömän määrän hiekkaa ja kuraa, vessan lattialle menee pissaa ja kakkaa… Yleensä pesen lattiat levymopilla, jonka voi käytön jälkeen pestä vaikka 90 asteesta tai höyrypesurilla, jossa on sellanen imurin suulakkeen mallinen pesin, johon laitetaan froteeliina.

 10. Huh, aika ja tosi paksua!! Mun on pakko kommentoida omalla pienellä huomiolla. Olin viikonloppuna pikavisiitillä Tukholmassa ja ehdin käydä pari kertaa kahvilassa ja kerran syömässä ravintolassa. Tilasin aina laktoositonta. Kahvilassa molemmilla kerroilla sanottiin, että “måste dubbelkolla”, tarkistivat tuoteselosteen ja sen lisäksi myyjä tarkisti vielä esimieheltään, että varmasti saan mitä tilasinkin. Sitten kävin syömässä ja itä-eurooppalaisella aksentilla (no, siltä se kuulosti) ruotsia puhunut tarjoilija vakuutti, että annokseni on laktoositon. Aika pian annokseni syötyä alkoi mahani mesota todenteolla. En millään haluaisi tehdä johtopäätöksiä, mutta helposti tässä kyllä siihen suuntaan lipsahtaa…

 11. Voi hurja…

  Olen kaukana hygieenikosta, uskon vakaasti että sopiva määrä pöpöjä pitää immuniteetin virkeänä ja allergiat loitolla, mutta en kyllä pesisi moppia keittiössä saati vessanpöntössä. Vähän ärisen siitäkin, että mies pesee autotallissa likaantuneet kätensä keittiön hanan alla vaikka eihän se käytännössä ole kuin rasvaa se lika. Siivoukseen käytän pestäviä rättejä, mielestäni kotisiivouksessa riittää, että pestään 60 asteessa käytön jälkeen. Mahatautiaikoina saatan sit pestä 95 asteessa. Pariisissa en ole edes käynyt, joten ymmärrän että tilanne on siellä toinen kuin meillä suomalaisessa pikkukaupungissa.

  Haaveilen siivoojasta, kiireistä arkea kun elän, mutta mulle olis kynnys päästää joku toinen meidän nurkkiin. Vaikka järjellä ymmärrän, että ammattilainenhan siinä vaan työtään tekee. Arkisiivouksen hoidan itse muun perheen avustuksella ja suursiivouksiin saamme avuksi vireän eläkeläisäitini, joka nauttii siivoamisesta ja tarjoutuu itse avuksi.

 12. You need to get an irobot braava mopping robot, this is like having a reliable cleaner. I got mine just because I do not trust the cleaners are cleaning the way I want it and I am super OCD about which cleaning supplies to use where. The mopping robot has been super helpful since you can either use disposable cloths or reusable microfiber cloths that can be washed in hot water in the washing machine. Best of all you can let it go around the apartment daily either dry or wet mopping, which is perfect when living in NYC when people sometimes walk in with their shoes on or if you are just obsessed with keeping things clean :)

 13. Hei ja kiitos ihanasta blogista!
  Eikö Pariisissa harrasteta mikrokuitumoppeja? Nehän ovat kätevämpiä (kevyitä, helppo puhdistaa vaikka ämpärissä ja voi pestä 95 asteessa pesukoneessa silloin tällöin) kuin lankamoppi. Suomessa esim. Sini-tuotemerkki valmistaa.

  Ja pölyt kannattaa pyyhkiä vasta 10 min. imuroinnin jälkeen, jotta leijuva pöly laskeutuu ja poistuu sitten imuroinnin mukana. :)

  Tarkoitus ei ole neuvoa, mutta oli mukava osallistua siivouskeskusteluun, koska se on tärkeä aihe.
  Aurinkoisia päiviä Pariisiin!

 14. Ihanasti intohimoja herättävä aihe :) Heitän aina lopuksi pölyrätin, vessanpesurätin ja lattiamopin pesukoneeseen 60-asteiseen ohjelmaan. Ihana aloittaa seuraava siivous puhtailla välineillä. Eikä tarvi pelätä, kun joku toinen perheenjäsen siivoaa, että pölyjä pyyhittäisiin vessarätillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*