Si si, simpukka!

Tässä tulisi taas resepti viikonloppua ajatellen. Olen pahoillani, että en sellaista viime viikolla tehnyt, mutta olin valitettavasti todella kiireinen.Viikonlopun reseptit löytyy tästä lähtien “Friday Chef“- tagin alta ja myöskin tämmöiset kausiruokatyyppiset reseptit löytyvät  “Seasonal Kitchen” -tagin alta.

Luin Helsingin Sanomia ja tiesittekö että belgialaiset tai ranskalaiset syövät simpukoita vain niinä kuukausina joiden nimiin sisältyy r-kirjain? Belgialaiset ja ranskalaiset syövät simpukoita siis aikavälillä syyskuu-huhtikuu. Näillä kuukausilla on tosin muutakin yhteistä kuin r-kirjain, sillä kyseiset kuukaudet ajoittuvat syys- tai talvikuukausiin, jolloin simpukat ovat parhaimmillaan. Suosituin ja ehkä se perinteisin simpukkaresepti on Moules à la Marinière, mikä on suomennettuna merimiehen vaimon tapaan.

Tällä kerralla en kokeillut merimiehen vaimon reseptiä, sillä yritin saada simpukoista samanlaisia joita söin Tukholmassa. Simpukoiden teko on todella helppoa, nopeaa ja kaikenlisäksi lopputulos hivelee makuhermojen lisäksi myös silmiä.

Tarvitset:

Oliiviöljyä

750 g sinisimpukoita

3 valkosipulinkynttä

4 dl valkoviiniä

2 dl kermaa

suolaa & pippuria

tuoretta persiljaa silputtuna

 

Pese simpukat kylmän veden alla. Varmista ennen ruoan valmistusta, että simpukat elävät. Kopauta simpukkaa pöydän pintaan ja jos  kuori ei sulkeudu, niin älä käytä simpukoita ruoassa.

Lämmitä viini kattilassa höyryävän kuumaksi. Lisää valkosipulimurska ja simpukat. Keitä simpukoita miedolla lämmöllä kunnes niiden kuoret aukenevat. Lisää kerma, suola ja pippuri. Keitä seosta hieman kokoon. Nostele auenneet simpukat lautaselle ja kaada lientä niiden päälle. Sirottele silputtu persilja simpukoiden päälle ja tarjoile heti.

Tykkään muuten näistä kuvista aikalailla. Tulin ihan näitä simpukoita varten kesken koulupäivän kotosalle, jotta saisin kuvattua simpukat teille päivänvalossa. No mutta nyt höyhensaarille jotta jaksan huomenna taas lueskella koulujuttuja :)

___________________________

This is not an ordinary recipe for Moules à la Marinière. I tasted excellent mussels while I was in Sweden and I tried to make my mussels to taste as good as those were.

You need:

Olive oil

750 g fresh and scrubbed mussels

3  garlic cloves, crushed

4 dl dry white vine

2 dl double cream

salt & pepper

coarsely chopped parsley leaves

Wash the mussels under cold water. Make sure that the mussels are alive before cooking. Discard open mussels. Heat the wine in a saucepan. Add crushed garlic and mussels. Cook mussels until shells are open. Add double cream, salt, and pepper. Put opened mussels in a plate and poor over the white vine sauce. Add chopped parsley. Serve immediately with crusty bread.


You may also like

40 Comments

  1. No niin minäkin! Mä oon löytänyt simpukat oikeastaan vasta viime vuosina :)
   Söin niitä Ruotsissa ollessa ja pakkohan niitä oli tehdä myös kotona :)

   Kiitos paljon linkistäsi! Sulla on niin kaunis blogi :) Norja näyttää niin kauniilta! Ps. olen vähän kade tosta sun kalareissusta! Tykkään kalastamisesta ihan hirveesti, mutta mikään ei tosin ole yhtä tylsää kun se ettei kala syö :D

   Kiitos samoin :)

 1. No niin minäkin! Mä oon löytänyt simpukat oikeastaan vasta viime vuosina :) Söin niitä Ruotsissa ollessa ja pakkohan niitä oli tehdä myös kotona :)Kiitos paljon linkistäsi! Sulla on niin kaunis blogi :) Norja näyttää niin kauniilta! Ps. olen vähän kade tosta sun kalareissusta! Tykkään kalastamisesta ihan hirveesti, mutta mikään ei tosin ole yhtä tylsää kun se ettei kala syö :DKiitos samoin :)

 2. Thank you so much!!

  Actually, I’m working on a one fashion photo project and I got a lot of inspiration from your pics!

 3. Thank you so much!! Actually, I’m working on a one fashion photo project and I got a lot of inspiration from your pics!

 4. Kiitti kivasta blogista! Mulla niin teki mieli kokeilla tuota reseptiä tänään, mutta harmikseni en löytänyt simpukoita Herkusta ja muualle en jaksanut raahautua, aargh..No ehkä joku toinen kerta! :) Mukavaa viikonloppua!

  1. Mitä! Eikö Herkussa ollut? Onpas erikoista?
   Tää Vaasa on siitä vähän hassu paikka, että täällä simpukat tulevat kauppoihin torstaisin.

   No parempi onni ensi kerralla :)

   Kiitos samoin!

 5. Kiitti kivasta blogista! Mulla niin teki mieli kokeilla tuota reseptiä tänään, mutta harmikseni en löytänyt simpukoita Herkusta ja muualle en jaksanut raahautua, aargh..No ehkä joku toinen kerta! :) Mukavaa viikonloppua!

 6. Mitä! Eikö Herkussa ollut? Onpas erikoista?Tää Vaasa on siitä vähän hassu paikka, että täällä simpukat tulevat kauppoihin torstaisin. No parempi onni ensi kerralla :)Kiitos samoin!

 7. En ole koskaan kokeillut simpukoiden valmistusta, mutta tuo näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta! Pakko kokeilla. =P

 8. Kiitos ohjeesta! Simpukoiden suurena ystänä taitanee täytyä kokeilla! :) Itsekkin asustan Vaasassa(muutaman kerran oon sut yo:lta bongannutkin :)) ja olis kiva tietää mistä suosittelisit ostamaan simpukat.

  1. Hei!

   Hieno juttu :)))

   Hihi, siellähän minä päivttäin oleskelen :)

   Simpukoita tulee torstaisin ainakin Kivihaan ja keskustan cittareihin. Varmaan kauppahallistakin saa, mutta ainakin torstaisin simpukoita saa cittarista :)

 9. Kiitos ohjeesta! Simpukoiden suurena ystänä taitanee täytyä kokeilla! :) Itsekkin asustan Vaasassa(muutaman kerran oon sut yo:lta bongannutkin :)) ja olis kiva tietää mistä suosittelisit ostamaan simpukat.

 10. Hei!Hieno juttu :)))Hihi, siellähän minä päivttäin oleskelen :)Simpukoita tulee torstaisin ainakin Kivihaan ja keskustan cittareihin. Varmaan kauppahallistakin saa, mutta ainakin torstaisin simpukoita saa cittarista :)

 11. Hei Sofie,

  olen myös täysin hurahtanut simpukoihin. Asun tällä hetkellä Espanjassa ja mikä on ihanempaa kuin asua maassa juuri nämä syys-/talvikuukaudet kun simpukoiden hinta on näin naurettavan halpa! Olen tehnyt tässä kuukauden aikana jo kolme kertaa simpukoita isäni reseptillä ja nappailin tässä myös kuvia niistä, sillä minullakin on ollut simpukka postaus mielessä jo vaikka kuinka kauan (:

  1. Hei!

   Oh no, nyt olen hieman kade, a) et ole täällä tähän pimeimpään aikaan ja b) simpukoiden hinnan takia :)

   Blogisi osoite ei nyt valitettavasti jostain syystä näy, joten voisitko linkata sen vielä tänne niin pääsisin ihastelemaan simoukoitasi? :)

 12. Hei Sofie,olen myös täysin hurahtanut simpukoihin. Asun tällä hetkellä Espanjassa ja mikä on ihanempaa kuin asua maassa juuri nämä syys-/talvikuukaudet kun simpukoiden hinta on näin naurettavan halpa! Olen tehnyt tässä kuukauden aikana jo kolme kertaa simpukoita isäni reseptillä ja nappailin tässä myös kuvia niistä, sillä minullakin on ollut simpukka postaus mielessä jo vaikka kuinka kauan (:

 13. Hei!Oh no, nyt olen hieman kade, a) et ole täällä tähän pimeimpään aikaan ja b) simpukoiden hinnan takia :)Blogisi osoite ei nyt valitettavasti jostain syystä näy, joten voisitko linkata sen vielä tänne niin pääsisin ihastelemaan simoukoitasi? :)

 14. Juu, ksenin.blogspot.com :) Simpukkapostaus on ajastettu keskiviikolle, tässä on ollut Marseillen matka yms. jotka halusin julkaista ennen, mutta käy ihmeessä katsomassa!

 15. Juu, ksenin.blogspot.com :) Simpukkapostaus on ajastettu keskiviikolle, tässä on ollut Marseillen matka yms. jotka halusin julkaista ennen, mutta käy ihmeessä katsomassa!

 16. Tänään kokeilin ensimmäisen kerran! Vähän oli ilmeisesti makuaisteilla tottumista, oli sen verra vieras raaka-aine. Ihan täydellisiä omamme eivät olleet (mm. suola jäi puuttumaan kokonaan), mutta ehdottomasti kokeilen uudestaan!

  Inspiraation ohjeeseen sain muualta, mutta täältä tiesin hakea sun omaa reseptiä :)

 17. Tänään kokeilin ensimmäisen kerran! Vähän oli ilmeisesti makuaisteilla tottumista, oli sen verra vieras raaka-aine. Ihan täydellisiä omamme eivät olleet (mm. suola jäi puuttumaan kokonaan), mutta ehdottomasti kokeilen uudestaan!Inspiraation ohjeeseen sain muualta, mutta täältä tiesin hakea sun omaa reseptiä :)

 18. Kysynpä vielä simpukoiden kypsennyksestä:
  kuuluuko nesteen peittää simpukat? Meillä oli tosi laakea kasari ja viini ei nyt tietenkään peittänyt simpukoita.

  Entä kypsennysaika? Meillä oli puolisen kiloa simpukoita laakeassa kasarissa ja kypsennettiin noin 5 minuuttia. Kaikki simpukat eivät tuossa ajassa olleet avautuneet ja kun niitä söimme niin myös simpukoiden rakenteissa oli eroavaisuuksia. Raaoiksi ne tuskin jäivät. Kuinka kauan olet itse kypsentänyt? Oletko katsonut kypsennysajan kellosta vai simpukoista?

   1. Heippa!

    Anteeksi kun en ole aiemmin vastannut.

    Nestettä ei tule niin paljoa, että se peittäisi simpukat. Olen katsonut kypsennysaikaa simpukoista enkä kellosta. Kaikki eivät edes aukea ja niitä ei tulisi syödä :)

    Tässä on myös toinen tapa miten simpukat voidaan tehdä :) Haluaisin kokeilla sitä pian!

    1. Kiitos vastauksesta!

     Olen sen verran perfektionisti, että on ihan pakko kokeilla simpukoita uudelleen. Seuraavaksi katson kypsennysajan ehdottomasti simpukoista enkä kellosta. Enkä unohda sitä suolaa :D

     Jossain oli kypsytetty simpukoita oluessa! Voisin kokeilla sitä ja tehdä kylkeen ranksalaisia (tai lohkoperunoita). Sillä reseptillä ehkä epäileväinen poikaystävänikin kokeilisi simpukoita uudelleen.

     Onneksi näitä r-kuukausia on vielä jäljellä!

 19. Kysynpä vielä simpukoiden kypsennyksestä:kuuluuko nesteen peittää simpukat? Meillä oli tosi laakea kasari ja viini ei nyt tietenkään peittänyt simpukoita.Entä kypsennysaika? Meillä oli puolisen kiloa simpukoita laakeassa kasarissa ja kypsennettiin noin 5 minuuttia. Kaikki simpukat eivät tuossa ajassa olleet avautuneet ja kun niitä söimme niin myös simpukoiden rakenteissa oli eroavaisuuksia. Raaoiksi ne tuskin jäivät. Kuinka kauan olet itse kypsentänyt? Oletko katsonut kypsennysajan kellosta vai simpukoista?

 20. Heippa!Anteeksi kun en ole aiemmin vastannut. Nestettä ei tule niin paljoa, että se peittäisi simpukat. Olen katsonut kypsennysaikaa simpukoista enkä kellosta. Kaikki eivät edes aukea ja niitä ei tulisi syödä :)Tässä on myös toinen tapa miten simpukat voidaan tehdä :) Haluaisin kokeilla sitä pian!http://www.youtube.com/watch?v=GNUr-HOXwPg

 21. Kiitos vastauksesta!Olen sen verran perfektionisti, että on ihan pakko kokeilla simpukoita uudelleen. Seuraavaksi katson kypsennysajan ehdottomasti simpukoista enkä kellosta. Enkä unohda sitä suolaa :DJossain oli kypsytetty simpukoita oluessa! Voisin kokeilla sitä ja tehdä kylkeen ranksalaisia (tai lohkoperunoita). Sillä reseptillä ehkä epäileväinen poikaystävänikin kokeilisi simpukoita uudelleen.Onneksi näitä r-kuukausia on vielä jäljellä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*