QA – asunnon ostaminen Ranskasta

Avec Sofié Blog l GauharHelsinki kesämekko

Postaus mitä minulta toivotaan, usein on, että miten ostaa asunto Ranskasta ja mitä pitää ottaa huomioon. Tämä on varmasti top 10 kysymyksistäni, joita teiltä saan monta viikossa silloin kun olen Etelä-Ranskassa. Monella on varmasti suvussa jo paljon mökkejä, niin koti ulkomailla on monen mielessä. Moni myös ajattelee kotia sijoituksena vanhoille päiville, sillä moni meistä varmaan haaveilee olevansa auringon alla ja leudoimmista talvista vanhemmilla päivillä. Näin ainakin minä toivon, että saisin olla täällä tai jossain muualla auringon alla, kun olen mummeli.

Avec Sofié Blog l GauharHelsinki kesämekko

Olen aiemmassa postauksessa avannut, että miksi juuri meidän oma kylämme. Tässä postauksessa halusin vastata teidän Instagramissa kysymiin kysymyksiin. Toki voitte kysyä vielä lisää kommenttiboksissa, niin lisään ne ja vastaukset vielä jälkikäteen postaukseen.

 1. Mistä lähteä liikkeelle?

Varmaan paras tapa lähteä liikkeelle on tulla paikanpäälle ja löytää omanlainen kylä tai kaupunki. Kaikilla kun on vähän eri maku ja haluaa paikalta eri asioita, niin toinen haluaa kodin Nizzasta, toinen meidän kylästämme ja kolmas Mentonista. Seuraava steppi on se asunnonvälittäjän löytäminen, joka ei ole kovinkaan vaikeaa.

 1. Jos ostaisit nyt Ranskasta asuntoa, tekisitkö jotain toisin?

En. Meille sijaintina kylämme on optimi, koska Nizzan kentältä tulee 30 minuutissa kotiovelle. Jos asuisimme täällä koko vuoden, niin sitten menisin vähän kauemmas, niin saisimme isomman kodin. Mutta nyt haluamme, että tänne pääsee kätevästi vaikka vain viikonlopuksi.

 1. Onko kuntotarkastus ostajan vastuulla? Kosteusmittaus yms.

Siis en ole nyt ihan varma, että kenen vastuulla on, mutta teimme toki kuntotarkastuksen ostettaessa. Kosteudesta en olisi täällä samalla lailla huolissani kuin Suomessa, sillä kun täällä ei sada eikä ole lunta niin se ei ole ehkä se ensimmäinen asia mikä on mielessä täällä. Täällä kannattaa katsoa, että talo ei ole niin sanotulla punaisella alueella, jos tulee maanjäristys. Maanjäristyksiä ei ole ollut, mutta tämä oli minulle uusi asia, kun ostimme talomme, että pitää olla vakuutukset sitä varten ja katsoa missä kohtaa asunto on.

 1. Pärjääkö asunnon ostossa englannilla vai pitääkö osata ranskaa?

Täällä on paljon englanninkielisiä asunnonvälittäjiä, koska ostajakunta on ulkomaalaisia niin suureksi osaksi. Mieheni puhuu täydellistä ranskaa, niin me hoidimme ranskaksi, mutta siis englanninkielisiä notaareja on ja myös asunnonvälittäjiä.

 

Avec Sofié Blog l French breakfast

 1. Menikö teillä kauan löytää asunnonvälittäjä?

Ei muistaakseni. Hän on nykyään hyvä ystävämme ja pitää kodistamme huolta, kun olemme poissa. Hän puhuu myös englantia niin voin mielelläni suositella häntä.

 1. Teetettiinkö asuntoon kuntotarkastus?

Kyllä teetettiin. Meillä oli sähköpiuhoja ilman lamppua parvekkeella, mikä pidensi ostoprosessia kahdella kuukaudella. Ranskassa tuntuu, että ollaan ostajan puolella tosiaan näissä asioissa, sillä notaari oli tosi tiukkana, että ennen ei allekirjoiteta mitään, ennen kuin lamppu on paikoillaan.

 1. Onko pyyntihinnoissa ilmaa?

Varmaan riippuu tosi paljon alueesta. Jos menee kauemmas, niin ostajia on vähemmän, kun sitten taas esimerkiksi meidän kylässämme ostajia on enemmän niin hinniossa ei ole ilmaa. Olen seurannut hintoja viisi vuotta ja ne ovat kohonneet hivenen ja koronan myötä nousseet vielä enemmän.

 1. Tarvitaanko paikallisen välittäjän apua, jotta paperihommat hoituu?

Joo, tarvitaan. En usko, että mikään etenisi ilman apua.

 1. Millainen on notaarin hinnoittelu? Kauan prosessi kestää?

Siis kokonaisuudessaan veroihin ja notaarin kuluihin kului muutama kymmenen tuhatta. En muista ihan tarkkaan kuinka paljon notaarin kulut olivat.

Prosessi kestää varmaan parista kuukaudesta vuosiin. Juuri kuulin yhdeltä seuraajalta, että oli kestänyt kaksi vuotta, kun oli kaikki paperit saatu kasaan. Meillä prosessi kesti 7kk. Eli riippuu todella paljon tilanteesta ja millainen kohde on. Nyt tosin kauppa käy kuumana, niin ilmeisesti on vähän nopeutunut tilanne ja kun on myös pohjoismaalainen pankki Nizzassa.

Avec Sofié blog Fondugues Saint-Tropez South of France

 1. Asunnon ylläpito? Onko teillä joku, joka käy siellä?

Joo, meillä on siivooja, joka käy meillä sekä tuttavat, jotka asuvat täällä käyvät katsomassa kotia. Kämppä siivotaan ennen kuin tullaan tänne ja syksyllä jos on myrskyjä, niin käydään katsomassa tilannetta.

 1. Saako remonttiin ammattitaitoista apua?

Siis minulla on käynyt niin hyvä tuuri remonttien kanssa. Meillä oli ihana italialainen remonttifirma, joka hoiti keittiörempan ja nyt suomalainen, joka hoitaa kylppärirempan. Eli on saatavilla, ne pitää vaan löytää.

 1. Miten pandemia on vaikuttanut asuntomarkkinaan?

Täällä on kuulemma nyt tosi kova kuhina, kun pariisilaiset ja monacolaiset ostavat asuntoja, joissa on parveke tai edes vähän vihreää. Kaupungeissa kun asutaan pienesti niin oman ulkotilan kysyntä, on kasvanut todella paljon pandemian aikana.

 1. Missä hintatasoissa asunnot ovat?

Siis riippuu tosi paljon mitä on hakemassa. Nizzassa on esimerkiksi yksiöt tosi edullisia verrattuna esimerkiksi vaikka Helsinkiin. Jos on merinäköalaa, niin asuntojen hinnat pompahtavat saman tien ylös vaikka olisi muuten ihan pommi kämppä. Asuntojen hintoihin vaikuttaa sijainti ihan äärettömän paljon. Jos taas ei tarvitse suhata koko ajan lentokentälle ja takaisin, niin voi tehdä ihania löytöjä pari tuntia rannikolta. Jos olisimme kumpikin yrittäjiä ja voisimme määrätä milloin olemme missäkin, niin sitten ehkä muuttaisin kauemmaksi ja ostaisin ison talon pihalla.

 1. Miten saa lainan?

Meillä oli ranskalainen pankki, mutta yksi teistä seuraajistani kertoi, että hän oli saanut lainan Nizzan pohjoismaalaisen pankin yksiköstä. Suomessa piti tosin tilit vaihtaa tähän pankkiin, että laina onnistui, mutta oli kuulemma tosi helppoa ja kaiken palvelun sai englanniksi. Pitää huomioida, että täällä on varsinkin tosi paljon ihmisiä muualta, niin sen takia täällä hommat onnistuvat hyvin englanniksi.

Toivottavasti näistä vastauksista oli apua. Mielelläni vastaan teille täällä tai Instagramissani vielä lisää, jos teillä on kysyttävää. Suosittelen vielä katsomaan postauksen Asunto Etelä-Ranskasta – lyhyt oppimäärä.

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

3 Comments

 1. Hei,
  Kiitos kun kirjoitat tästä aiheesta. Meillä on haaveissa asunto sieltä päin, ei ehkä ihan parin vuoden sisään, mutta kuitenkin suht lähitulevaisuudessa.

  Minua kiinnostaisi kuulla, mitä alueita suosittelisit, mikäli haluaisi enemmän tilaa sen pari tuntia rannikolta. Olisihan se hienoa jos olisi ihan meren äärellä, mutta toisaalta haluaisimme pikkukylän rauhalla, sekä tilaa, jotta esim. koko perhe voisi olla Ranskassa samaan aikaan (meillä kolme teiniä). Kiinnostaisi myös hyvät yhteydet laskettelemaan, niin oma asunto olisi ideaalisti lähellä sekä laskettelulomia että rantalomia.

  Mukavaa kevättä sinulle!

 2. Heippa Karoliina,

  Ja kiitos viestistä. Tykkään itse Mouginsista tosi paljon. Se on tosin kaukana lentokentästä, että ihan viikonlopuksi ei ehkä ole se optimein.
  Mutta jos on viikon tai kuukauden niin miksi ei. Auton tosin tarvitsee :)

  Merinäköalalla talot ovat vain niin kovissa hinnoissa, että sama talo mikä maksaisi meidän kylässä useamman miljoonan, saa Mouginsista 700k-1M.

  Eli riippuu tosi paljon alueesta missä talo on ja jos meri on yhtään lähellä niin hinta pompsahtaa saman tien.

 3. Kiitos, tämä oli hyvä postaus! Haluaisin lisätä muutaman linkin ja oman kokemuksen:
  1. Notaarikulujen laskemiseen suosittelen tätä sivua: https://paris.notaires.fr/fr/outils-et-services/calcul-de-frais-d-achat
  2. Hyvä sivusto ostoprosessin opiskeluun: https://www.french-property.com/guides/france/purchase-real-estate (ja tarkemmin https://www.french-property.com/guides/france/purchase-real-estate/legal/ )

  Ranskassa tuo termi notaarikulu sisältää myös verot, joten se on yleinen minimimäärä, joka ostajalla pitää olla omaa rahaa jotta asunnon voi ostaa. Riippuen pankista ja omasta taloustilanteesta lisäksi vaaditaan käsirahaa tai sitten voi saada 100% lainan. Olen myös kuullut tapauksesta jossa pankki rahoitti myös notaarikulut, mutta käsittääkseni tämä on harvinaista jos aiempaa asiakassuhdetta pankkiin ei ole.

  Ostin viime vuonna ensimmäisen asunnon Ranskasta (asun täällä pysyvästi), ja minulla prosessi kesti noin 8kk koronan takia laskien siitä kun kävin katsomassa asuntoa ja muutin sisään. Maksoin itse vain notaarinkulut, ja asuntoon otin 100% lainan. Maksoin myös omalle lainabrokerille, joka ei pelkästään hakenut minulle lainoja, vaan neuvoi ostoprosessissa. Lainabroker puhui sujuvasti ranskaa ja englantia, kuten myös minun oma notaari. Myyjän notaari puhui pelkästään ranskaa, joten oma notaarini piti huolen siitä, että en allekirjoittanut mitään mitä en ymmärtänyt täydellisesti. Kannattaa huomioida, että notaarikulut on samat, oli kummallakin puolella omat notaarit tai yhteinen notaari. Tämän vuoksi kannattaa ottaa oma notaari aina vaikka kuten Sofié kuvaa, täällä ollaan yleisesti ostajan puolella. :)

  Normaalissa tilanteessa varaisin aikaa ainakin puoli vuotta, koska Ranskassa ostoprosessiin liittyy niin paljon liikkuvia osia, joita esimerkiksi Suomessa ei ole. Elokuu on yleisesti lomakuukausi Ranskassa, jolloin monet notaarit eivät ole töissä ollenkaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee ostoaikataulua. Riippuu varmaan myös alueesta, mutta minulle oli yllätys miten paljon vaiheita paikalliseen prosessiin liittyi. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*