Pasta al Forno

Joku teistä ihanista lukijoista pyysi minulta hyvää Pasta al Fornon reseptiä. Nyt kun on vähän viileämpää, niin lämminkin ruoka maistuu vähän paremmin. Al forno on italiaa ja tarkoittaa sananmukaisesti uunista, eli pasta al forno on pastaa uunista.

Pastan kaveriksi tein perinteisen ragùn eli jauhelihakastikkeen. Pojat tykkäävät béchamelista, niin laitoin sitä myös sekaan. Tomaattimurskan tein taas kotimaisista tomaateista herra Robuksen kanssa. Omatekoinen tomaattimurska on paljon parempaa kuin kaupassa myytävä tölkkivaihtoehto.

Tarvitset

Ragù

Oliiviöljyä, 400 g jauhelihaa, 200 g pekoniviipaleita eli pancettaa, 1 varsiselleri, 2 porkkanaa, 2 sipulia, 1 dl kuivaa valkoviiniä, 600 g tomaatteja (murskattuna), muskottipähkinää, suolaa, pippuria.

Pilko kasvikset ihan pieniksi palasiksi. Kuumenna öljy pannussa ja freesaa sipulit, porkkanat ja selleri. Pilko pekoni pieniin paloihin ja lisää se kasvisten sekaan. Kun pekoni on kypsynyt lisää naudanliha. Kun naudanliha on kypsynyt, lisää viini. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Kun viini on haihtunut, lisää tomaattimurska, suola, pippuri ja muskottipähkinä. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 45 minuuttia. Ragù maistuu sitä paremmalta mitä kauemmin sitä keittää.

Béchamel

100 g voita, 70 g vehnäjauhoja, 5 dl maitoa, 130 g granaa tai parmesania.

Sulata voi. Lisää vehnäjauhot voin sekaan. Jauhoja ei tule ruskistaa vaan ne sekoitetaan sulaneen voin kanssa. Lisää maito ja sekoita seosta voimakkaasti, jotta seokseen ei ilmesty paakkuja. Kastike on valmis kun se alkaa suurustua. Lisää lopuksi juusto ja mausteet.

Keitä  400 g pastaa. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun pasta on melkein kypsää, lado sitä vuorotellen ragùn ja béchamelin kanssa uunivuokaan. Ripottele pastan päälle vielä parmesania tai granaa. Paista pastaa noin 30 minuuttia tai kunnes pastan pinta on saanut kauniin värin.

_______________________________________


You need

Ragù

Olive oil, 400 g of minced meat, 200 g of pancetta, 1 celery, 2 carrots, 2 onions, 1 dl of dry white wine, 600 g of tomatoes (crushed), nutmeg, salt and pepper.

Chop the vegetables into really small pieces. Heat oil in a pan and fry onions, carrots and celery. Chop the bacon into small pieces and add it to the pan with vegetables. When the bacon is cooked add minced meat. When minced meat is cooked properly, add wine. Let the sauce simmer for 15 minutes. When the wine has evaporated, add crushed tomatoes, salt, pepper and nutmeg. Simmer over with low heat for at least 45 minutes. Ragù tastes better the longer you cook it.

Béchamel

100 g butter, 70 g of wheat flour, 5 dl of milk, 130 g of grana or parmesan cheese.

Melt the butter. Add flour. Do  not brown the flour, just mix it with the melted butter. Add milk and stir the mixture vigorously, so there would not be clumps in the sauce. Sauce is ready when it starts to get thick. Finally, add the cheese and spices.

Boil 400 g of pasta. Preheat the oven to 180 degrees. When the pasta is almost cooked, pile it with ragù and béchamel. Sprinkle parmesan  on top.  Bake pasta for about 30 minutes, or until the surface has a beautiful color.

Buon Appetito!

You may also like

14 Comments

 1. Ohje kuulostaa hyvältä, tätä syödään tänään!

  Kun olet tehnyt tomaattimurskaa, niin kannattaako vaivautua poistamaan tomaattien kuoret? Vai meneekö se murska niin pieneksi etteivät kuoret edes tunnu? Joissain kaupan tomaattimurskissa on kuoret jäljellä ja itseäni ainakin tämmöiset pienet jutut ovat häirinneet.

  1. Hei!

   Anteeksi kun en kerennyt aiemmin vastata. Itse laitoin tomaatit blenderiin ihan kuorineen. Näin kesällä kuoret ovat kumminkin vielä aika ohuita, mutta talvella ottaisin kuoret pois :)

   Laita tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen niin kuoret lähtevät helpommin :)

   1. No mahtavaa, että tykkäsit! Toivoisin, että moni vaivautuisi tekemään ragua, koska se on ihan älyttömän hyvää. Normaalia “Lassea” en enää edes suostu syömään :D

 2. Ohje kuulostaa hyvältä, tätä syödään tänään!Kun olet tehnyt tomaattimurskaa, niin kannattaako vaivautua poistamaan tomaattien kuoret? Vai meneekö se murska niin pieneksi etteivät kuoret edes tunnu? Joissain kaupan tomaattimurskissa on kuoret jäljellä ja itseäni ainakin tämmöiset pienet jutut ovat häirinneet.

 3. Hei!Anteeksi kun en kerennyt aiemmin vastata. Itse laitoin tomaatit blenderiin ihan kuorineen. Näin kesällä kuoret ovat kumminkin vielä aika ohuita, mutta talvella ottaisin kuoret pois :)Laita tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen niin kuoret lähtevät helpommin :)

 4. No mahtavaa, että tykkäsit! Toivoisin, että moni vaivautuisi tekemään ragua, koska se on ihan älyttömän hyvää. Normaalia “Lassea” en enää edes suostu syömään :D

 5. Tämä on kyllä edelleen yksi luotto-ohjeistani, palaan tähän aina uudelleen ja uudelleen. Kiitos ohjeesta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*