Palkkasin siivoojan

olenko huono ihminen?

Olen miettinyt siivoojan hankkimista jo muutaman vuoden. En tiedä miksi se on ollut aiemmin niin vaikea päättää. Ehkä huono omatunto ettei selviäkään kaikesta? Suomessa ei tosin ollut pitkä työmatka mutta Ranskassa aika kuluu metroissa ja junissa, niin on hyvin tavallista että koti on joko sekasorrossa tai siivoan myöhään illalla.

Täällä on niin saasteista ja pölyistä, että jos haluaisin, voisin siivota joka päivä. Epäjäsrjestys minua ei sinänsä haittaa, mutta pölyisyys ja muruset kylläkin. Vähän valittelin tästä kotona, että en jaksa siivota/imuroida monta kertaa viikossa johon pampulani onneksi tokaisi ”it’s fine, why should you –it’s not your job.”

Mielen valtasi oivallus, no ei niin. Siivoaminen ei ole mun työ! Miksi en ole tätä ihan perustavanlaatuista ajatusta ole aiemmin edes itse ajatellut. Minun työni on jokin aivan muu kuin siivoaminen, vaikka tosin tykkään siivoamisesta johonkin tiettyyn pisteeseen asti. Se piste on tosin tullut vastaan tässä syksyn mittaan.

En tiedä miksi olen syyllistänyt itseäni olemalla ”huono” kun en ehdi pitää kotia kunnossa. Onko minulla edelleen jotain ”vanhanaikaisia” ajatuksia sukupuolirooleihin liityvistä kotitöistä. Ilmeisesti on, kun pidän itseäni saamattomana ja laiskana. Onneksi joku sanoi ääneen sen minkä tarvistin. Nyt vain odotan ensimmäistä kertaa kun tulen kotiin ja se on viimeisen päälle hinkattu – ja minä ole koskenut rättiin tai luuttuun (ainakaan sillä siivoamiskerralla).

……….

I hired a cleaning lady, am I a bad person?

I’ve been thinking about hiring help for cleaning for a few years. I do not know why it has been taking so long time to make the actual decision in the past. Maybe it’s the feeling that I’m not capable of doing everything myself.

In Finland the commuting didn’t take so much time, but in Paris it does. Long working hours plus commuting makes cleaning in normal hours impossible. So if I want to clean, it usually happens late at nights or during the weekends. Because Paris is heavily polluted, I need to clean many times a week. Little messiness doesn’t bother me, but the dust is another topic.

When I got annoyed about this cleaning and lack of time actually to do it, my Bunny just blurted out the sentence I needed to hear:  “why don’t you hire a cleaning woman? Cleaning is not your job anyway.” He was correct, it’s not my job and if I need help in that, I should just ask someone to help me.

 

Somehow I still feel that I should do it myself. I don’t necessarily understand where the feelings comes from. Maybe I do have some old fashioned gender roles in my head. Or am I really admitting that I can’t handle everything by myself? Anyhow, help is asked and hopefully soon I can come home from work into cleaned home.

You may also like

30 Comments

 1. Siivoojan hankkiminen on tietysti ihan oma päätöksesi. Siivoojan palkkaamista enemmän ihmettelen miksi näet asian niin, että siivooja hoitaa siistimistyön sinun puolestasi? Eikö miehelläsi ole mitään roolia kodin puhtaana pitämisessä?

 2. Aika monella ystävistäni käy siivooja, myös meillä käy joka toinen viikko. Miksi ihmeessä tuhlaisimme mieheni kanssa arvokasta aikaamme kodin puunaamiseen, kun sen ajan voi käyttää lasten ja rakkaiden ystävien kanssa, harrastuksissa ja tekemässä asiota, joista oikeasti nautimme? Niin kauan kun on varaa ostaa itselleen palveluja ja samalla työllistää muita ihmisiä, niin myöskin teemme sen. Ilman häpeää. :)

 3. Onko tuo siivoojan palkkaaminen iso homma byrokratian puolesta Pariisissa? Tarvitseeko miettiä verotusta, vakuutuksia tms?

  Vai ostatko siivouspalvelun jostain yrityksestä?

 4. Aiheeseen liittymättä, toivoisin, että oikolukisit tekstisi ennen julkaisua. Erinäiset kirjoitusvirheet ja muut epäloogisuudet tekstien rakenteessa häiritsevät ja vaikeuttavat luettavuutta. Tulee hutaistu vaikutelma, valitettavasti.

  Kuten nyt tässäkin tekstissä. Aihe jää kesken, irralliseksi ja vailla todellista punaista lankaa.

 5. Minä ei siivosta luopuisi. Ihana tulla kotiin töiden jälkeen kun koti siisti.

  Lapset kyllä siivoavat omat huoneensa kerran viikossa.

  Ja kyllä sitä järjestelyä ja siivoamista riittää, neljän lapsen perheessä, vaikka siivooja käykin.

  Maksan myös siivouksen vanhemmilleni.

  -Wille-

   

 6. Siivoojan palkkaaminen ei todellakaan tee kenestäkään huonoa ihmistä! Siinähän nimenomaan tuetaan toisen työtä – aivan kuin kukkakaupassa käydessä tai bussilla matkustaessa. Mutta tiedän tunteen! Meillä käy siivooja kerran kuukaudessa (itse kyllä imuroin ja pyyhin pölyjä minkä ehdin pitkin viikkoja, mutta en ehdi koskaan hinkata kotia lattiasta kattoon ja se ahdistaa), enkä ole uskaltanut kertoa äidilleni! Eli kyllä tosiaan jonkinlaisia asenteita edelleen on – ja usein juuri sellaisia, että ne ihmiset, joilla käy siivooja, pitäisivät itseään jotenkin ylempiarvoisina. Se on ihan höpöhöpöä. Tavallisia ihmisiä me kaikki ja jokainen päättäköön itse rahan- ja ajankäytöstään. Joulunodotusta! :)

  t. Jaana

 7. Et ole huono ihminen :) Melkein päinvastoin. Tolla teollahan työllistät kotipalveluita tarjoavan siivoojan, jolle varmasti tienestit ovat ihan tarpeellisia. Jos on mahdollisuudet siihen, niin palveluiden käyttäminen tosiaan työllistää ja pitää talouden rattaat pyörimässä.

 8. Hei Sofiè,

  maassa maan tavalla. Heittäydy vain “aidoksi” pariisittareksi, ilman huonoa omaatuntoa. Nimittäin Sveitsissäkin käytetään siivooja-palvelua todella paljon. Mieheni ei myöskään siivoa tai edes imuroi, mutta hyvää ruokaa hän tekee, jos sattuu olemaan työmatkoiltaan kotona. Saksassa asuvalla tuttavalla kävi aasialainen mies siivoamassa monta vuotta, ja taisi olla maassakin vähän laittomana.. Mutta kun sai kerättyä/lähetettyä “rahat kokoon” perhettä varten, hän muutti takaisin kotimaahansa. Siivoja on siinäkin mielessä hyvä kun poissaollessa kastelee kukat ja huolehtii postista. Koti ei jää tyhjäksi pitkäksi aikaa.. muuten kyllä tulee pian käymään yllätysvieraita. Tiedämme tämän omasta kokemuksesta. Kyllä sen suomalaisen vaatimattomuuden voi unohtaa ulkomailla asuessa, ja tehdä asioita niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Mies ehdotti paitojensa pesupalvelua, mutta ainakin vielä tykkään silittää, ja pakata ne työmatkalle mukaan -Sitä pölyn määrää olen itsekin ihmetellyt, mutta ihmekös tuo, kun vieressä rakennetaan “sisar-taloja” ja katutyöt meneillään vielä muutaman kuukauden.. Ehkä sitten jo vähän helpottaa.

  Terkuin -tiau

 9. No hän ei ole oikein kotona, niin se vähä aika mikä ollaan yhdessä, niin käytän sen mieluummin yhteisenä aikana, kuin pakotan hänet jynssäämään kanssani. Ja niin kuin sen jo kirjoitin, ei se ole hänenkään työ. Ennen minua täällä kävi myös siivooja ja vaatteet pestiin pesulassa, nyt minä teen sen minkä pystyn vain auttamaan. Käyn kaupassa ja huolehdin arjesta jne.

 10. Niin varmaankin monessa lapsiperheessä käykin jos kumpikin on työelämässä. Tässä kun on vain juurikin se juttu, että meillä kun ei ole lapsia niin “omien jälkien” siivoamisesta kun on nimenomaan kyse :)

  Niin, nyt voin käydä vähän useammin vaikka salilla tai tehdä mitä itse haluan :)

  Vaikka täyty myöntää, että tämä siivoaminen on minun kanssani ainainen ja loputon askare :)

 11. Täällä on paljon erilaisia sivustoja, joista voi ostaa melkeinpä mitä vain. Ikean kaappien kokoamista, tuolien verhoiluja, nuohoamista jne. Helppoa ja kätevää :)

   

  Olen myös samaiselta sivulta etsinyt jotain jamppaa tekemään pientä keittiöremppaa :)

 12. No niin on :)

  Se on parasta!! Varmasti riittää – ihan kahden ihmisenkin perheessä. Tarvitse nimenomaan apua kerran kuussa kunnon siivouksessa, kun viedään matot ja muut tuulettumaan ja jynssätään uunin aluset :)

 13. Hih, no äitini ja mummini lukevat kyllä blogiani ja tämä ei varmaankaan mene varsinkaan mummini seulasta ilman silmienpyöräytystä. Joten ymmärrän ettet ole kertonut äidillesi :D

  Nimenoaan siinä suuremmassa siivouksessa tarvitsen apua, en niinkään pienissä pölynpyyhkimisissä, mutta kerran kuukaudessa tapahtuvaan totaaliseen puunaukseen.

  Niinpä.Suomessa sitä paitsi saa vielä kotitalousvähennystä tällaisista jutuista. Menenhän minä iltaisin taksillakin kotiin kun pelottaa mennä junalla – ihan saanlaista palvelua siis ostan itselleni myös tässä siivouksessa.

 14. Niin, yritän sitä myös itselleni sanoa :)

  Ja Ranskassa varsinkin tällaiset palvelut ovat yleisen edullisia ja kun en kumminkaan joka päivä ole kotiin ketään pyytämässä hääräämään, vaan kerran kaksi kuukaudessa. Mieluummin luovun vaikka sitten jostain muusta että saan kodin kuntoon ja sitä kautta paremman mielen :)

 15. Aiheeseen liittymättä, toivoisin, että oikolukisit tekstisi ennen julkaisua. Erinäiset kirjoitusvirheet ja muut epäloogisuudet tekstien rakenteessa häiritsevät ja vaikeuttavat luettavuutta. Tulee hutaistu vaikutelma, valitettavasti.

  Kuten nyt tässäkin tekstissä. Aihe jää kesken, irralliseksi ja vailla todellista punaista lankaa.

  Juurikin näin. Laatu kärsii, kun pikaisesti huitaistaan teksti ilmoille oikolukematta, kirjoitusvirheineen ja pilkkuja säästellen. :)

 16. Olen ihmeissäni, miten outo juttu se Suomalaisessa kulttuurissa on että kotonasi käy siivooja. Nuorempana kun asuin vielä kotonani tuttavani jonka hevosia kävin ratsastamassa käytti siivoojan palveluja. Kerran kuussa suursiivous muuten ihan perus siistimistä. Luulin että siivoojan käyttäminen olisi joku ollut kasvamassa Suomessa, mutta olen ehkä erehtynyt. Sehän on taas uusi tapa työllistää ihmisiä eikä mielestäni asiaa pitäisi sen kummemmin negatiivisesti käsitellä. :)

 17. Hyvä päätös. Ei vähäistä vapaa-aikaa kannata kuluttaa lattioiden jynssäämisen, jos kerran rahat riittävät siivoojaan. Samalla siivooja saa siitä palkan, joka kumpikin voittaa. Meillä on käynyt siivooja aina välillä, riippuen työtilanteesta ja terveydestäkin. Nyt toipilaana aion pyyttää tuttua siivoojaa tekemään joulusiivot. Mies tekee niin paljon töitä ja on viikot pois kotoa, että en halua häntä siivouksella vaivata.  Ja meidän poikien siivoaminen on niin suurpiirteistä, että mielummin pyydän kotiin palkallista apua. Ai, että on kiva tunne, kun lattiat kiiltävät ja tuoksuu puhtalta. Niin, että et ole ollenkaan huono ihminen, vaan järkevä!

  Terkuin VN

 18. Tuli vielä sellainen mieleen, että suomalaisilla taitaa olla vähän “korkea kynnys” antaa kotiavaimensa vieraan käyttöön. Tämä taas ei tunnu olevan ongelmana ulkomailla, ja olemme olleet kissojen, kanien ja marsujen hoitajina useita kertoja viikon verran. Tosin 4 kissaa ovat pitkäkarvaisia ja kuljettivat kisanhiekkaa ympäriinsä, niin otimpa joskus imurin kaapista ilman lupaa ja imuroin hiekat ja karvakasat lattialta.. Nykyisin asumme vaan liian kaukana ettei hoitoapua voida antaa, mutta käydessämme kissat kyllä muistavat. Se tuntuu kivalta sekin.

 19. Mitenkäs lapset? osaavatko siivota kotiaan jos eivät ole pääoman omistajia tai hyväpalkaisia? Missä läävässä asuvat kun eivät osa siivota eikä ole vara palkata siivoojaa? …..aatteleppa sitä…. Pohjimmiltaan ihminen nauttii siitä kun voi tehdä jotain joka näkyy… siivota tehdä lumitöitä polttopuita hiihtää koskemattoman erämaan halki … onkia pilkkiä…. Kait sitä pitäisi jotain osata tehdä?

 20. Mä palkkaisin ehdottomasti jos olis rahaa. Tällä hetkellä äiti käy mun luona imuroimassa kun en itse pysty. Hävettää kyllä sekin.

   

  Emmi L.

  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  Höpsistä! Jos tarvitsee apua, on sitä otettava vastaan, eikä sitä tarvitse hävetä :)

  – ninni

   

 21. Aiheeseen liittymättä, toivoisin, että oikolukisit tekstisi ennen julkaisua. Erinäiset kirjoitusvirheet ja muut epäloogisuudet tekstien rakenteessa häiritsevät ja vaikeuttavat luettavuutta. Tulee hutaistu vaikutelma, valitettavasti.

  Kuten nyt tässäkin tekstissä. Aihe jää kesken, irralliseksi ja vailla todellista punaista lankaa.

  Juurikin näin. Laatu kärsii, kun pikaisesti huitaistaan teksti ilmoille oikolukematta, kirjoitusvirheineen ja pilkkuja säästellen. :)

   

  Kyse on blogista, ei mistään sen virallisemmasta. Koittakaa nyt kestää hyvät ihmiset!

  – ninni

 22. Mitenkäs lapset? osaavatko siivota kotiaan jos eivät ole pääoman omistajia tai hyväpalkaisia? Missä läävässä asuvat kun eivät osa siivota eikä ole vara palkata siivoojaa? …..aatteleppa sitä…. Pohjimmiltaan ihminen nauttii siitä kun voi tehdä jotain joka näkyy… siivota tehdä lumitöitä polttopuita hiihtää koskemattoman erämaan halki … onkia pilkkiä…. Kait sitä pitäisi jotain osata tehdä?

   

  Höpöhöpö! Poikaystäväni lapsuudenkodissa kävi siivooja joka viikko ja hyvin häneltä onnistuu siivous. Jotkin siivoushommat paremmin kuin minulta. Lapsille voi opettaa elämässä pärjäämistä monella tavalla.

  Meillä ei ole vielä siivoojaa, mutta voisin hyvinkin kuvitella tulevaisuudessa sellaiseen palveluun sijoittavani. Säästyy aikaa sitten muille tärkeämmille asioille.

 23. Mitenkäs lapset? osaavatko siivota kotiaan jos eivät ole pääoman omistajia tai hyväpalkaisia? Missä läävässä asuvat kun eivät osa siivota eikä ole vara palkata siivoojaa? …..aatteleppa sitä…. Pohjimmiltaan ihminen nauttii siitä kun voi tehdä jotain joka näkyy… siivota tehdä lumitöitä polttopuita hiihtää koskemattoman erämaan halki … onkia pilkkiä…. Kait sitä pitäisi jotain osata tehdä?

   

  Meillä on käynyt siivooja koko lapsuuteni ajan. Eri siivoojia, toiset lopettivat vuosien jälkeen jäädessään eläkkeelle tai vaihtaessaan alaa, toiset kerran tai parin jälkeen äitini tahdosta. Jälkeä tuli jos jonkinlaista. Kun tulin teini-ikään, minua alkoi lähinnä ärsyttää huono siivousjälki ja sovimme äitini kanssa, että siivoan itse huoneeni, sinne ei siivooja tule. Nyt olen asunut jo parikymmentä vuotta omassa kodissa ja itse en koe kotini siivousta ongelmalliseksi tai aikaavieväksi, vaikka on lapsia ja koiria eikä se, että lapsuudenkodissani kävi siivooja, ole vaikuttanut minuun eikä asenteeseeni. Vanhempani tekivät paljon töitä ja kyllä meillä ihan jokainen joutui tekemään kotitöitä siivoojasta huolimatta ja mökkielämä oli välillä yhtä työleiriä. Ei se, että helpottaa elämäänsä jollakin osa-alueella, määritä ihmistä kovin pitkälle. Jos siivous on se, mikä on vain yksinkertaisesti liikaa arjessa, sitten ostetaan helpotusta siihen. Jos taas lakanapyykki, viedään pyykit pesulaan. Ei kyse ole kovin määräävästä asiasta kenenkään elämässä, ihmettelen tätä porua asiasta. Käydäänhän sitä joskus ulkona syömässä, jotta vältytään laittamasta ruokaa kotona ja päästään siten helpommalla? Mitenkähän vinoon lapset siitä kasvavat?

 24. Aiheeseen liittymättä, toivoisin, että oikolukisit tekstisi ennen julkaisua. Erinäiset kirjoitusvirheet ja muut epäloogisuudet tekstien rakenteessa häiritsevät ja vaikeuttavat luettavuutta. Tulee hutaistu vaikutelma, valitettavasti.

  Kuten nyt tässäkin tekstissä. Aihe jää kesken, irralliseksi ja vailla todellista punaista lankaa.

  Juurikin näin. Laatu kärsii, kun pikaisesti huitaistaan teksti ilmoille oikolukematta, kirjoitusvirheineen ja pilkkuja säästellen. :)

   

  Kyse on blogista, ei mistään sen virallisemmasta. Koittakaa nyt kestää hyvät ihmiset!

  – ninni

  Niin no, tästä voidaan olla montaa mieltä. Suuren lehtitalon alaisuudessa kirjoittavana blogistina ihmettelen kirjoitusasun huolittelemattomuutta. Kyllähän lehtien artikkelitkin kirjoitetaan kieliasua vaalien ja kirjoitusvirheitä välttäen.

 25. Muutama pikkusieluinen harhautunut tätäkin blogia sitten kiusaamaan.. Eikö Kalastajan vaimo -naapurissa anna enää tarpeeksi haastetta?  Ja miksei lehtitalon leidi aloita omaa blogia, ettei niin harmita?  Tuon harmillisen pikkuseikan voisi yhtä hyvin haihduttaa kunnon suursiivouksella. Siinä nimittäin mielikin puhdistuu samalla, kun kuuraa lattioita. Ja tietysti hyvän musiikin kera: Oma suosikkini on Pixie Lott kappaleella Nasty… Wow että antaakin energiaa!! ;)

 26. Heippa!

  Oikein hyvä päätös. Meillä oli 17 vuotta perheyritys ja silloin päätin että kiireisen työviikon jälkeen en uhraa kallisarvoista vapaa- aikaani siivoamiseen. Myöskään perheen miespuoliset jäsenet eivät olleet hommasta innostuneita. Siivooja kävi 2 viikon välein. Voin aivan rehllisesti sanoa, että ne hetket, kun tulin vastasiivottuun kotiin väsyneenä ja sain nauttia vapaa- ajasta perheeni kanssa, – olivat aivan huippua! Ihaninta elämänlaatua. Nyt olen taasen omalla alallani terveydenhoitajana ja säännöllistä päivätyötä tekevänä siivoilen ihan mielelläni kotona.

  Olen muuten minäkin asunut Pariisissa aikanaan, ihana kaupunki juurikin siksi että siellä on omia pikku kortteleita ja kylämäisä kaupunginosia, tai ainain oli silloin vuosia sitten.

  Kiitos kivasta blogistasi, en ole havainnut mitään liiallisia kirjoitusvirheitä:))

  Marja

   

 27. Tänään palkkaisin itselleni siivoojan, ja hän kävi meillä siivoamassa. Meillä ei ole lapsia, sotkua tekevä mies ja koira kylläkin ;-) Ihanaa olla puhtaassa kodissa! Itsekin osaan siivota, ei vain halua käyttää vapaa-aikaani jatkuvasti siihen. Ihmettelen miksi Suomessa siivoojan palkkaamisesta on tehty niin suuri ja “paha” asia. Kateellisuuttako?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*