Paleoleipä

Se viljaton ja maidoton.

Kööpenhaminassa ollessani kävin moneen otteeseen paleoruokavalioon erikoistuneessa ravintolassa syömässä. Muiden herkkulounaiden lisäksi ihastuin ravintolassa tarjottavaan leipään. Leipään ei ollut käytetty ollenkaan vilja- tai maitotuotteita, joten se sopii keliaakikoille ja maitoallergikoille.

Itselleni tämä ruokavalio sopii paremmin kuin hyvin varsinkin viljan osalta, sillä vilja ei oikein vain sovi minulle. Kyselin kovasti, että mitä kaikkea leipään oikein tulee ja siemenien lisäksi siihen ei tullut muuta kuin kananmunaa sitomaan siemenet ja pähkinät yhteen. Kyseinen leipä on ilmeisesti ollut Kööpenhaminassa niin suuressa suosiossa, että monesta kaupasta siemenet ovat olleet väliaikaisesti loppu. Enkä kyllä ihmettele.

Leipää ei tarvitse syödä kuin yhden palan verran, niin masu tulee täyteen. Täten leipää ei tule puputettua pussillista yhden päivän aikana, vaan kylläisyyden tunne kantaa pitkälle päivään. Mikä parasta, ei masukaan pömpötä samalla tavalla mitä normaalista leivästä :)

Kyselin ravintolassa, että mitä kaikkea leipään tulee ja tein siitä oman versioni. Käytin kiinnikkeeksi kananmunaa, mutta miksipä ei agar agar-hiutaleitakin sopisi kokeilla. Ehkä kokeilen niitä ensi kerralla. Jos teillä on joitain pähkinä-allergioita, niin korvatkaa pähkinät jollakin toisella. Itsekin heittelin leipävuokaan siemeniä ja pähkinöitä ihan oman mieltymysteni mukaan. Eli reseptiä voi hyvin soveltaa.

 

Tarvitset:

2,5 dl auringonkukansiemeniä

2,5 dl seesaminsiemeniä (vaaleita)

1 dl seesaminsiemeniä (mustia)

1 dl pellavansiemeniä

2,5 dl hasselpähkinöitä

2,5 dl manteleita

2,5 dl kurpitsansiemeniä

1 dl saksanpähkinöitä

6 kanamunaa (tai vähemmän jos käytät agar agar-hiutaleita).

0,5 dl oliiviöljyä

Suolaa, yrttejä ja what ever.

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Sekoita ainekset kulhossa keskenään ja laita siemenseos leipävuokaan (käytin 1 litran silikonista leipävuokaa). Paista uunin keskitasossa tunnin verran tai niin kauan kunnes leipä tuntuu ontolta. Anna leivän jäähtyä ja vetäytyä ennen leikkaamista. Ensi kerralla paistaisin leipää hivenen kauemmin, sillä leipä jäi keskeltä hivenen pehmeäksi.

Tarjoa leipä avokadolevitteen kera tai voin, kumpikin käy ;)

You may also like

7 Comments

 1. Ihanalta vaikuttaa resepti – talteen – jospa viikonloppuna kokeilisi!!

  Tulin just kotiin postin kautta, jossa minulle ojennettiin ISO laatikko herkkuja! Olen aivan ihastuksissani sisällöstä ja sen runsaudesta! En edes yritä aloittaa sen sisällön listausta ettei teille tule paha mieli :) Kiitos vielä ihanasta arvonnasta.

  ihanaa ja väriterapeuttista syksyä Sinulle ja Elinalle Miltton Oy:lle

  Arja

 2. Ihanalta vaikuttaa resepti – talteen – jospa viikonloppuna kokeilisi!!

  Tulin just kotiin postin kautta, jossa minulle ojennettiin ISO laatikko herkkuja! Olen aivan ihastuksissani sisällöstä ja sen runsaudesta! En edes yritä aloittaa sen sisällön listausta ettei teille tule paha mieli :) Kiitos vielä ihanasta arvonnasta.

  ihanaa ja väriterapeuttista syksyä Sinulle ja Elinalle Miltton Oy:lle

  Arja

 3. Mielenkiintoinen resepti – talteen – vkoloppuna kokeiluun!

  Tänään tulin postin kautta ja sain sieltä ISON paketin ihania herkkuja. En edes lähde luettelemaan sen sisältöä, ettei teille tule pahamieli :)

  Kiitos vielä upeasta arvonnasta Sinulle ja lahjoittajalle!!

  blogi fanisi <3 Arja

 4. Olen lukenut pitkään blogiasi ja en ole kommentoinut aikasemmin. Inspiroiva blogi on kyllä sinulla. Leipä oli aivan mahtavaa. Olen ollut kokonaan viljattomalla ruokavaliolla jonkin aikaa ja älytön ikävä ollut leipää. Joten tämä oli aivan ihana pelastus, kiitos. Leipä oli todella helppo tehä ja nopea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*