Päälläni on pupunen

ja mieleni pampulalla

Sanoin joskus nuorempana, että jos jotain en päälleni laita, niin se on turkis. Nyt on kumminkin käynyt niin tässä vuosien saatossa muutama sellainen on myös kaappiin eksynyt. Yksi äidin, toinen kirpputorilta ostamani ja nyt viime viikolla ostin yhden Prahan työmatkaltani.

Olen aina ajatellut, että se on pienempi paha kun ei osta uutena, mutta nyt tuli sekin tehtyä. Puput ovat aina olleet minulle kotieläimiä ja sen takia en ole oikein voinut niitä aiemmin miettiä edes ruokapöytäänkään. Minulla oli nimittäin lapsena ranskalainen kääpiöluppis, Bumba. Bumba ei olisi minusta varmaankaan nyt kovinkaan ylpeä.

Italialainen työkaverini rakastaa turkiksia ja hän puhui minut ympäri ja nyt minulla on pupu päälläni ja mieleni ehkä hivenen pampulalla. Yritän nyt koko ajan sanoa itselleni, että puput ovat menneet ihmisten ruokapöytään samalla tavalla kuin hevoset, kanat ja naudat. Mieleni on ehkä hivenen parempi kun mietin näin, vaikkakin silmissäni on se pehmoinen lapsuuteni luppis <3

You may also like

89 Comments

 1. Voi ei :( sinusta on tullut yksi lempibloggareistani viimeisen vuoden aikana, mutta tämän jälkeen en enää blogiasi lue. Mustan voi selittää valkoiseksi, mutta turkisten ostamista ja käyttöä ei voi perustella millään. Millaista tuskaa nuo eläimet joutuvat kestämäänkään ihmisten turhamaisuuden takia! Kukaan ei tarvitse turkista päälleen kylmien ilmojen vuoksi, ja tyylikkyys on tuollaisesta eläinrääkkäyksen hyväksymisestä kaukana. Esim. Kiinassa turkieläimet nyljetään elävältä, ja rakastamasi Italia (jolla on myös minulle erityinen paikka sydämessä) kuten muutkin katolilaiset maat eivät tunne sääliä eläimiä kohtaan, onhan tuo nähty esimerkiksi hevoskuljetusdokumentissä, jossa hevoset vietiin teuraaksi Espanjasta Italiaan ilman ruokaa ja juomaa tai ilmastoitua autoa, osa tiineenä. Kovin moni ei hengissä selvinnyt perille asti ja ne vähätkin pahasti vammautuneena. Tämä kannattaa muistaa kun valitsee lautaselleen salamia. Mutta siis italialainen ystäväsi ei varmastikaan ole varustettu samanlaisella omallatunnolla ja eläimiin suhtautumisnäkökannalla kuin me skandinaavit. Toivottavasti uskallat julkaista tämän kommentin, uskalsithan kertoa tuosta tekemästäsi turkisvalinnastakin.

 2. Ja vielä lisäyksenä tuohon edelliseen, että mielestäni se ei ole merkityksellisintä, onko eläin hyödynnetty kokonaan sekä ruoksi että nahaksi tai turkikseksi, vaikka toki sekin on tärkeä näkökanta, vaan se millä tavoin se on elämänsä joutunut viettämään ja kuinka tuskallisen kuoleman se on joutunut kokemaan.

 3. Fb:ssä pyöri vähän aikaa sitten linkki (ilmeisesti videoon), missä elävältä angorakanilta nyhdettiin karvaa vaatteita varten. Näitkö sen? Minä en kyennyt katsomaan. En ole ostanut montaakaan angoravaatetta, mutta nyt en osta enää sitä vähääkään, kun kuulin, että puput kärsivät sen vuoksi :(

 4. Todella kaunis! Mulla on samantyyppinen (eli tuollainen lyhyt jakkumainen) minkkiturkki, joka on itseasiassa muokattu turkisateljeessa isotätini vanhasta monta kokoa liian isosta turkista minulle sopivaksi vuoden takaisia talvihäitä varten. En ole itseasiassa sitä käyttänyt sen jälkeen juurikaan, koska se todella on hvyin lämmin, eikä se siten ihan kaikkiin tilaisuuksiin ole paras mahdollinen valinta, pitääkin kaivaa esiin :)

  Mulla ei ole turkiksia vastaan sinänsä mitään, mutta tottakai(!) eläinten hyvinvointiin pitäisi nykyturkistuotannossakin kiinnittää lisää huomiota. Vanhojen turkisten uudelleen käyttö saa minulta myös ison plussan, sillä kestävänä materiaalina sitä voi muokata tarpeen tullen uudelleen.

 5. Moi, olipa kiva yllätys löytää sun blogi. En tiedä muistatko mua, kävin hoitamassa sua joskus iltaisin, kun äitisi Virpi oli töissä. Siitä on aikaa n. 25v. T. Pia Kotkasta

 6. Heippa,

  ymmärrän hyvin mielipiteesi, mutta sitä että lopetat blogini lukemisen en.

  Olen ollut vegaani, kasvissyöjä ja ties mikä. Olen vain ehkä tullut suopeammaksi näiden asioiden suhteen. Syönhän nautaa, käytän nahkakenkiä, ostan vaatteni ketjuliikkeistä yms. Niin ja nyt menin vielä ostamaan itelleni turkiksen.

  Muistan kun minua pienenä hävetti kävellä äitini kanssa kun hänellä oli turkki päällä, sillä ajattelin silloin kuin sinä. Nyt minulla on valitettavasti poninkarvakenkiä, sillä koen että saan ne ostaa sillä syönhän myös hevosenlihaakin.

  Olen nähnyt kaikki dokkarit aina niistä Italian hevoskuljetuksista ja myös sen turkisdokumentin jossa ketulta vedetään nahka elävältä, plus sen kanivideon jossa kanilta otetaan angorat elävältä.

  Olen myös katsonut dokumenteja ja lukenut artikkleita miten ketjuliikkeet käyttävät lapsityövoimaa ylläpitääkseen meidän kulutuskäyttäytymistä, mutta siltikin ostin itselleni juuri paidan ja sukkiksent H

 7. Näin myös sen videon ja teki kyllä todella pahaa. Se vain on niin että havahdumme näihin asioihin vasta silloin kun näemme niitä. Näitä kun nyt on koko ajan ympärillä näemme niitä tai emme :(

 8. Niin minustakin. Pupua tai ei.

  Minulla on ystävä ja hänella on aivan kertakaikkisen kauniita turkiksia juurikin isoäidin vaatekaapilta :)

  Niin, tämä talvi ei todellakaan ole se kaikista turkisotollisin. Untuvatakkianikaan en ole käyttänyt ollenkaan. Mitenköhän ovat muuten ne hanhen sulta kerätty?

  Niin pitäisi. Minulla on lapsuuteni turkisliivi käytössä. Pienenä se laahasi maata, nyt se on minulle kuin tehty liivi :)

 9. Niin kuin kanaa, lohta ja nautaa, ihan vain sen takia että saisin vatsani täyteen. Olen todella pahoillani, että tämä loukkasi teitä näin paljon :(

 10. Itse säälin enemmän ihmisiä jotka tekevät vaatteita ja kenkiä pienillä käsillään meille länsimaisille tässä meidän kulutushysteriassa. Nimimerkillä Vietnamissa vieraillut.

 11. Ja kun oikein ajattelee, niin olemmehan me ihmiset aika kamalia, että pidämme edes kotieläimiä. Ei hiiret kuulu häkkiin, koirat sisätiloihin tai kalat akvaarioon.

 12. Sinänsä tämä asia, turkisten käyttäminen, ei minua koskettanut. Maailmahan on pullollaan tätä oman maksimaalisen mukavuuden tavoittelua ja mikäs siinä, taitaa olla ajan henki. Mutta se mihin kiinnitin huomiota ja miksi kommentoin, ovat nuo vastaukset joita olet antanut kritisoijillesi. Ei mielestäni ole kovinkaan hyvä argumentti turkistenkäytön puolesta se, että maailmassa on niin paljon muutakin pahaa, huonosti ja väärin. Tekeekö lasten kärsimys myös eläinten kärsimyksestä oikeutettua? Varsinkin kun ilmaisit edistäväsi näitä molempia, etkä ilmaissut esim. panostavasi toisen näistä kitkemiseen (ensin).

  Mutta jokainen vetää oman rajansa siihen mitä kunkin omatunto kestää. Maailma ei ole pelkästään musta tai valkoinen, eikä kukaan täällä voi elää täysin “moraalisesti oikein”.

  Toivotaan turkiskelejä vielä tälle talvelle, myös sinne etelään! :)

 13. Onpas täällä esitetty kärkkäitä mielipiteitä. Noh, toki omasta mielestänikin eläinrääkkäys on väärin ja lapsityövoima ja ja ja…. Minun mielestä turkkisi on joka tapauksessa kaunis. Itse en turkkeja omista, mutta nahkakenkiä ja -laukkuja kylläkin, enkä tiedä onko se loppujen lopuksi yhtään sen pahempi tai parempi asia kuin turkitkaan. Mielestäni jokaisella on oikeus ihan itse päättää mitä päälleen pukee, sinäkin olit selvästi miettinyt tuota turkin hankkimista monelta kantilta. Toivotaan kirpeitä pakkaspäiviä, jotta tuo kaunotar pääsee myös kaapista käyttöön.

 14. Hysteerikot vauhdissa. Älä välitä, osa noistakin kiusaa sinua kiusaamisen ilosta. Tää on helppo aihe kiusata. Sinä et tappanut pupusta ja se menisi hukkaan ellet sitä pitäisi nyt. Tuskin täällä pohjolassa olisi montaa ihmistä hengissä, jos lajimme ei olisi käyttänyt joskus muiden eläinten turkiksia ja nahkoja.

 15. Mielestäni on aika turhaa moralisoida täällä kommenttiboksissa. Jos pystyt laittamaan tuon pupun päällesi, nauttimaan siitä ja kävelemään se päällä täysin puhtaalla ja hyvällä omalla tunnolla ja koet sen vielä tarpeelliseksi, niin hienoa. Jos taas et, oli turkiksesi lopulta todella turha ostos, jos et pysty kantamaan sitä 100% nauttien.

  Ja koirilla on kyllä sisällä ihan yhtä hyvä olla, kun ihmiselläkin. Näin pohjoisessa se on monien rotujen kohdalla jopa pakollista. Kunnon lenkille pitää päästä toki joka päivä ja vapaana pitää saada juosta yllin kyllin. Oletko todellakin sitä mieltä, että rääkkäätte teillä asuvaa koiraa, kun pidätte sitä kainalossa sohvalla ja että se oli olisi onnellisempi, jos asuisi metsässä?

 16. Niin ja vielä tiedoksesi, että kanin karva ei todellakaan ole mikään ruokateollisuuden sivutuote. Vaan turkeissa käytettävät kanit kasvatetaan siinä missä minkit ja ketutkin, vain ja ainoastaan turkisteollisuutta varten. Suosittelen, että luet asiasta lisää, koska tekstisi antaa ymmärtää ettet ole asiasta täysin tietoinen.

 17. Kiitos asiallisesta vastauksesta! Olen tuo ensimmäinen kommentoija, ja ihmettelit, miksi en lue enää blogiasi. Haluan vielä siihen vastata. Itseäni nuo eläinrääkkäysvideot ovat koskettaneet syvästi, ja olen niiden myötä päättänyt, etten halua olla missään tekemisissä sellaisten kanssa, jotka tuollaista tuotantoa tukevat. Olet bloggari, joka saa tuloja tästä blogista ja käytät ne mihin milloinkin, tällä kertaa päätit sijoittaa niitä eläinrääkkäyksen tukemiseen. Me jotka luemme blogiasi, teemme siitä suositun, ja siksipä olet nyt täällä Me naiset-sivuilla bloggaamassa. Eli siis klikkaamalla blogiisi tukisin turkisten ostoasi. Tämän vuoksi en enää tämän keskustelun päättymisen jälkeen tule turkisten ostoasi tukemaan.

  Joku tuolla kommenteissa mainitsi, ettemme täällä Pohjolassa olisi selvinneet ilman turkisten käyttöä. Aivan totta, mutta aika huono argumentti. Tuolloin eläimet metsästettiin heidän normaalissa elinympäristössään ja he kuolivat ennen nahkan nylkemistä (sopii yrittää nylkeä elävä hirvi tai karhu esimerkiksi). Jokainen vetää rajan mihin vetää, mutta surullista on se, että aiemmin koit asian tärkeäksi ja nyt turhamaisuus ja italialaisen kollegan kehut ja kannustus sai sinut ostamaan vielä yhden turkin lisää.

  Lisäksi mietin, haluaako Me naiset-lehti profiloitua turkisten kannattajaksi. Taidanpa jättää kyseisen lehdenkin tästä eteenpäin kauppaan.

  Syön lihaa, mutta harvoin, ja silloin valitsen lihaa, joka on saanut kasvaa hyvissä oloissa ja teurastettu joko kotitanhuvilla tai hyvin lyhyen kuljetusmatkan jälkeen. Kanaa tai kalkkunaa en syö ollenkaan, johtuen heidän epäinhimillisestä kohtelustaan teurasautoissa (päällekkäin lastaus ja siten marinoituminen toisten ulosteella) ja koneellisesta teurastuksesta, jossa kana saattaa välttää kaulankatkaisun ja päätyä kalttausosioon elävänä (kiehuvaan veteen). Untuvatakkeja en osta, ellei untuva ole eettisesti tuotettua. Olen korkeakoulutettu, eikä minusta päällepäin näy, että olen tällainen viherpiipertäjä. Olen kasvanut maalla, ja siellä opin eläinten olevan arvokkaita olentoja, jotka ansaitsevat arvokkaan kuolema tullessaan meidän ravinnoksemme. Kaupunkilaiset (joka itsekin olen ollut jo toistakymmentä vuotta) eivät valitettavasti ole kosketuksissa luonnon kanssa, ja nämä seikat joista tässä kerron ovat hepreaa. Broileri on suikaletta paketissa josta saa hyvän soosin, ei eläin monien mielestä. Ja kyllähän nykyään syödään lihaa aivan liikaa. 

  Vertasit lapsityövoiman käyttöä eläinten kärsimyksiin. On totta, että maailmassa on paljon pahaa, mutta jokainen voi aloittaa pahan kitkemisen jättämällä kauppaan ne tuotteet, joita ei voi eettisesti allekirjoittaa. SInun rajasi ovat siirtyneet, ehkä niitä ei enää ole vaatteiden suhteen, kun turkikset ja lapsityövoimalla tehdyt vaatteet löytyvät vaatekaapistasi. Minä valitsen toisin ja voin ajatella ja sanoa tehneeni ainakin jotain tiedossani olevien hirveyksien kitkemiseksi.

 18. Hysteerikot vauhdissa. Älä välitä, osa noistakin kiusaa sinua kiusaamisen ilosta. Tää on helppo aihe kiusata. Sinä et tappanut pupusta ja se menisi hukkaan ellet sitä pitäisi nyt. Tuskin täällä pohjolassa olisi montaa ihmistä hengissä, jos lajimme ei olisi käyttänyt joskus muiden eläinten turkiksia ja nahkoja.

  Pupu ei menisi hukkaan, vaan nyt kun taas yksi puputurkki meni kaupaksi, tietää kauppa ja valmistajat että niitä kannattaa tehdä lisää :(

 19. Aikamoinen pettymys oli tämä blogi-insertti ja kommentit. Ensinnäkin jos omaatuntoasi on kolkuttanut ennen ostoa jo niin, että olet tarvinnut siihen ylipuhujan niin se lienee viite siitä, että ostos ei ole niin hyvä idea. Toiseksi kirjoitus on laadittu siihen tyyliin, että haluat anteeksiannon lukijoilta tälle “hiukan” epäeettiselle valinnalle. Ja kaneettina vielä tämä; koirat ei kuulu sisätiloihin. Koirat ovat mitä suuremmissa määrin kotieläimiä ja kuuluvat sisätiloihin. Jopa rodut, jotka on jalostettu “ulkokoiriksi”, tarvitsevat ihmisen rakentamaa suojaa. Sudet ovat sitten asia erikseen. Ne rakentavat oman pesänsä ja sisätilansa. Ostit turkiksen, kannatat turkisteollisuutta. Own up to it – älä piiloudu tämän ihmisetkin kärsivät puuvillapelloilla ym taakse.

 20. Todella kaunis ja elegantti takki! Lyhyellä turkistakilla on käyttöä vähän leudommissakin keleissä.

  Mitä kommentteihin tulee, niin, turkishan on täällä pohjolassa lähes tabu. Jotenkin se kuvastaa teemaa, ettei nähdä metsää puilta. Suomessa ja maailmalla on NIIN paljon suurempiakin todellisia ja murheellisia asioita, jotka me tyynesti sivuutamme. Eiköhän se kuitenkin ole niin, että jokainen on vastuussa vain ja ainoastaan omasta elämästä ja omista valinnoistaan. Joudumme tässä yhteiskunnassa tekemään kiperiäkin valintoja kuluttamisensa suhteen, sillä lähes kaikissa ostamissamme hyödykkeissä on nykyisin joku eettinen mutka, jonka joudumme jollain lailla itsellemme perustelemaan.

   

   

 21. Mielestäni oli rohkea kirjoittaa aiheesta josta kaikilla on mielipide. Mielestäni jokainen saa pukeutua, syödä jne. miten itse kokee parhaaksi. Jokainen on erilainen. Ja jokaisella on oma mielipide.

  Kiitos kauniista blogista! Minä ainakin jatkan lukemista :-)

  Sanna L.

 22. Nykyään tehdään niin kauniita tekoturkiksia että pakkoko on aitoa turkista ostaa jos tekoturkiskin näyttää hyvältä ja on edullisempikin? Lämmön takia aitoa turkista ei tarvitse enää täällä  pohjoisessakaan, kun on kaikenlaisia high tech lämpövaatteita muutenkin. Varsinkin kun sinulla selvästikin on siitä huono omatunto kuten tekstistäsikin kävi ilmi… Niinpä niin, uskon että Bumba tulee mieleesi joka kerta kun käytät kaniturkkia. Jokaisen elävän olennon elämä on tärkeä. Miksi siis haaskata sitä turhaan jos ei ole pakko???

 23. Tämä postaus oli myös mulle jonkinlainen shokki. Olen sanaton ja surullinen. En halua kuitenkaan kritisoida päätöstäsi sijoittaa turkikseen vaan toivon, että heräät itse ajattelemaan asiaa.

 24. Olen uskollinen blogisi lukija ja vaikka en useinkaan kommentoi, niin nyt on pakko. Minulla ei ole tähän turkisasiaan selkeää mielipidettä puolesta eikä vastaan. Itse en turkista haluaisi käyttää, vaikkakin käytän nahkakenkiä ja laukkuja. Se, mikä tässä keskustelussa pisti silmään, on se tapa, jolla perustelet turkisvalintaasi. Jos itse olet valintaasi täysin tyytyväinen ja koet sen oikeaksi, en usko, että sinulla olisi tarvetta vetää keskusteluun mukaan joitain jopa jo epäolennaisia seikkoja, kuten lemmikit tai ruokavalio. Ymmärrän toki, että nämä voidaan turkiskeskusteluun rinnastaa, mutta siitä tulee lukijalle vain sellainen kokemus, että niiden selitysten avulla uskottelet myös itsellesi turkisten hankintaa. Omia valintoja ei mielestäni voi perustella siten, että “hei onhan täällä paljon muutakin vääryyttä ja kärsimystä.”  Jos ajattelisi noin, niin milläänhän ei enää olisi mitään väliä ja maailma olisi melko kylmä ja kohtuuton paikka.

  Mutta minulla, eikä kenelläkään muullakaan, ole oikeutta alkaa täällä sinua syyllistämään. Tervehenkinen keskustelu on eri asia. Aion jatkossakin lukea blogiasi ja olen iloinen, että tuot jopa tällaiset tulenarat aiheet esille teksteissäsi. :)

 25. Itse en hyväksy turkiksia. Jollain lailla ymmärrän käytetyn turkiksen ostamisen, mutta uutta en. Olisi hyvä, jos turkistarhaus kiellettäisiin koko maailmasta. Ostamalla turkiksen tukee mielestäni eläinrääkkäystä: jos kukaan ei enää käyttäisi turkiksia, ei turkistarhaus olisi enää kannattavaa ja se loppuisi.

  Mielestäni on kuitenkin turha moralisoida, jos itse esim. käyttää eläimillä testattuja meikkejä. Samalla lailla nekin eläimet kärsivät kuin turkiseläimet, jopa vielä pahemminkin. Ja ostamalla näitä meikkejä tukee siis yhtä lailla eläinrääkkäystä kuin ostamalla turkiksen.

  Niin ja koirat ovat ajan saatossa jalostettu toimimaan yhdessä ihmisen kanssa. Ne eivät siis pärjäisi luonnossa, vaan tarvitsevat ihmisen läheisyyttä ja huolenpitoa. Toki en itsekään ymmärrä, jos joku pitää koiraa sisällä lähes 24 tuntia päivässä, eikä touhua sen kanssa mitään. Jokaisella rodulla on toki omanlaisensa vaatimukset ulkoilusta ja muusta aktivoinnista jne. Koirien sijasta parempi vertaus voisi olla vaikka nyt tapetilla olevat miekkavalaat ja delfiinit, joita pidetään ihmisten huviksi esim. erilaisissa puistoissa. Ne on otettu pois luontaisesta elinympäristöstään, eivätkä voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä samallalailla kuin vapaana. Koirille taas on lajityypillistä käyttäytymistä olla yhdessä ihmisen kanssa (myös sisätiloissa :).

  Itse en ainakaan lopeta blogin lukemista, vaikka olenkin turkiksista eri mieltä. :)

 26. Nyt kyllä petyin sinuun entistä enemmän. Kirjoitin hyvä, perustellun ja asiallisen vastineen kun ihmettelit miksi en enää jatka lukijanasi, ja nyt et julkaise sitä :( Olen saanut sinusta rohkean kuvan viime aikoina, kun olet postannut kipeistäkin asioista kuten erostasi ja vanhempiesi erosta. Miksi et halua julkaista kommenttiani? Tuo on aikamoista vallankäyttöä, että katkaiset minulta mahdollisuuden perustella sen, miksi jätän blogisi taakseni ja muutenkin selventää ensimmäisessa kommentissa kirjoittamiani ajatuksia. Käytin paljon aikaa tekstin kirjoittamiseen selkeästi, enkä halunnut arvostella sinua ihmisenä, sillä enhän oikeasti tunne sinua, vaan perustelin vain omaa näkökantaani turkisten käytöstä. Vai oliko kommenttini liiankin hyvä?

 27. Hei, pakko osallistua keskusteluun. Monta hyvää mielipidettä onkin tullut esiin. Ihailen kaikkia sellaisia aatteidensa puolesta eläviä ihmisiä, joiden aatteiden takana on puolustaa eläimiä/ihmisiä/luontoa. Mielestäni aito turkki on ekologinen valinta. Se mitä sen takaa löytyy ei ehkä sovi heikkohermoisille. Maailmassa on monta epäkohtaa, niin paljon pahaa ja kärsimystä, niin monta tuomitsevaa ihmistä sekä apua tarvitsevaa. On sotia, nälänhätää, eläinrääkkäystä, tappamista, sisällissotien kauhuista puhumattakaan jne. Välillä kun asioita miettii syvällisemmin, kuten esim. turkistarhausta, eläinlääkekokeita sekä naudanlihan tehotuotantoa, tulee itselleni avuton ja surullinen olo, jonkinlainen hädän tunne kaikkien niiden eläinten ja ihmisten puolesta. Fakta on se, että maapallon väkiluku on räjähtänyt käsiin ja joudumme kirjaimellisesti taistelemaan elämästämme. Nämä asiat ovat täällä pohjolan lintukotossa ehkä hiukan kaukaisilta tuntuvia, koska meillä on asiat niin hemmetin hienosti. Olemme lottovoittajia. Synkimmän epätoivon hetkellä, kun ajattelen maailman pahuutta sekä ihmisten julmuutta, en voi muuta todeta kuin, että gotta stay positive! Kaikki on omassa elämässäni hyvin kun en levitä pahaa mieltä eli toisin sanoen laitan hyvän kiertämään. Uskon myös lähimmäisen rakkauteen ja olen pasifisti. Puolustan heikompaa ja jaan siitä vähästäkin mitä minulla on. Uskon, että tällä asenteella pystyn edes jotenkin vaikuttamaan maailman menoon. 

  En osaa sanoa mikä on oikein ja mikä väärin. Kai sen tuntee jokainen sydämessään. Kauhean konkreettisia tekoja ei yksilötasolla pysty tekemään, jotka pelastaisivat puput ja lapset. Iltarukouksessa voi heitä muistaa kenties? Ja ehkä turha kulutus voisi vähentyä? Vaatteiden korjaaminen ja hyvä huolto antaa niille ikää. Kirppareilta löytyy usein aarteita. Uutena kannattaa ostaa laatua ja luonnonmateriaaleja. Helposti huomaan käyttäväni vuodesta toiseen tiettyjä vaatteita ja silloin en uusia tarvitse. Ehkä lähti nyt hiukan hakoteille tämä kommentti..

  Tykkään blogistasi, koska olet rohkeasti oma itsesi. Harvoin uskaltaudun kommentoimaan mutta nyt päätin olla taas rohkea! Toivon mukaan turkkisi lämmittää sinua vielä vanhana :) 

 28. Hyvät ihmiset sentään, valitkaa ihmeessä sitä salamia ja meetvurstia ja hevosen lihaa lautasellenne! Tiesittekö, että Suomesta joudutaan viemään hevosia teuraaksi mm. Italiaan, sen vuoksi kun Suomessa niin kovasti väletään hevosen lihaa! Ei ne hevoset ikuisia ole ja pakko ne on lopettaa jossain vaiheessa, mutta ne joudutaan rahtaamaan ulkomaille sitä varten (ei tokikaan kaikkia) koska Suomessa lihalla ei ole menekkiä. Ok, meillä on myöskin aika vähän siihen hommaan sopivia polttouuniakin, mutta pääpointti tuli varmaan selväksi. Sen vuoksi niitä hevosia Espanjastakin raahataan Italiaan. Terveisin meetvurstista pitävä hevosten ystävä. 

   

 29.  

  Voi, kun hieno, kay seka housujen, etta hameen kanssa.Nykyaan ei oikein loydy toppatakkeja tai maihareita, joiden hupunreunus on aitoa turkista.. Aidot on niin ihanan pehmeita ja lampimia.  Kaninturkis on tosi ihanaa, mulla on siita irtokaulus ja voin suositella.

 30. Minä aion myös lopettaa blogisi lukemisen tämän uuden turkiksen ostamisesi takia. Yhtä lailla kuin sinulla on oikeus pukeutua niin kuin haluat niin myös lukijoillasi on oikeus kritisoida turkisten käyttöä. Varsinkin, kun blogisi komeilee naistenlehden sivuilla ja saat siitä taloudellista hyötyä: blogisi voidaan siis helposti nähdä mainostamisen alustana. Ihmettelen myös suuresti sitä, miten joissakin kommenteissa ajatellaan, että muita vääryyksiä mainitsemalla tämä yksi vääryys olisi jotenkin vähemmän  paha.

  Nyt laman aikana korostetaan mielellään yksilön vastuuta rakenteellisista yhteiskuntamme ongelmista, vaikka on selvää että yksilötasolla noihin ongelmiin on varsin hankala, jollei täysin mahdoton puuttua. Miten esimerkiksi lapsi -tai orjatyövoimalla valmistetut vaatteet? Onko ihan ok, että niitä myydään kaupoissa, koska löytyy ostajia, jotka eivät välitä tuon taivaallista siitä, missä olosuhteissa tuotteet on valmistettu? Näinhän se käytännössä on nyt Ylellä uutisoidussa ananasmehujupakassa. Sama juttu turkisten kanssa: onko ok, että kaupoissa myydään turkiksia, jotka on valmistettu eläimille tuskallisissa olosuhteissa, koska löytyy joukko ihmisiä, jotka eivät välitä asiasta tuon taivaallista?

  Yksittäisten asiakkaiden tuotteen ostamatta jättäminen ilman kollektiivista ponnistusta ei kuitenkaan vie eteenpäin sitä, että ko. orjatuotteet vedetään kaupoista. Mielestäni samat keinot taistella epäeettisten tuotteiden myyntiä vastaan koskevat niin uusia turkiksia kuin eläinkokeilla testattuja kosmetiikkatuotteita. Joukossa on voimaa.

  Kriittistä keskustelua eläintenoikeuksista voi muuten käydä ihan kuka vain: ei ole pakko olla vegaani, joka käyttää vain hamppukenkiä. Juuri tuolla kuvailemallasi syyllisyydellä maailma muuttuu. Kun tunnemme tekevämme väärin, on todennäköisempää että jatkossa valitsemme paremmin kuin jos asioista ei voida edes keskustella elleivät keskusteluun osallistujat ole täydellisiä (esim. eivät koskaan ole ostaneet orjaelektroniikkaa, -mehua tai turkiksia). Maailma muuttuu hitaasti, mutta keskustelemalla avaamme mahdollisuuden muutokselle. Toivottavasti jätät jatkossa uudet turkikset kauppaan.

  En odota, että julkaiset kommenttiani. Olen huomannut, että blogissasi sallitaan usein vain sinua myötäilevät mielipiteet.

 31. Huohh, miksi pitää selitellä. Jos kannattat turkisteollisuutta niin tee se mutta älä pyytele anteeksi. Johan oli typerä kirjoitus ja vielä typerämmät vastaukset ; Ihminen on geneettisesti lähempänä paviaania kuin koira sutta. Että tuolla samalla periaatteella pitäisi sunkin riidellä juomapaikoista afrikan savanneilla. 

 32. tämä puheenaihe jakaa näköjään aina mielipiteet. itselläni ei ole selvää mielipidettä puolesta tai vastaan, mutta olen miettinyt onko ihan sama ostaa tekoturkis ja tuhota luontoa ja eläimet kärsii vai ostaa oikea turkis ja eläimet kärsii? oikeaa vastausta ei varmaan tähänkään ole

  pinja_p

 33. Itse omistan kolme turkkia,ja en tunne huonoa omaatuntoa.Kaksi olen perinyt, ja ne ovat olleet isoäitinikin käytössä eli todellisia ekotuotteita.Yhden olen ostanut uutena. Olen käynyt myös kahdella turkistarhalla,joten tiedän kyllä miten tarhaeläimiä kohdellaan.Noilla kyseisillä tarhoilla tarhaketut voivat hyvin.Jokainen tekee itse omat valintansa ja vastaa niistä,joten muiden syyttely ja yrittäminen syyllistää on aivan turhaa.Tai saahan siihen aikaansa käyttää,mutta turhaa silti. Mielummin silti ostan suomalaisia turkistuotteita kuin esim.kiinalaisia.

  -kirsisusanna-

 34. Kaunis turkki! Ja rohkeaa, että lähdit kirjottamaan aiheesta, koska senhän varmasti tiesit, että minkä ryöpyn se saa aikaiseksi. Osa komenteista on todella asiallisia ja valitettavasti turhia jeesustelijoitakin aina joukkoon eksyy. En omista itse turkista (ainakaan vielä) ja minulla ei sinänsä ole tiukkaa mielipidetäkään asiaan ja samaa mieltä olen kanssasi, että on niin monta asiaa maailmassa rempallaan, että jos jokainen lähtee rakentamaan edes yhtä niistä niin ehkä saadaan vielä kauniimpi paikka elää. Jokainen tehköön valintansa itse, niin kauan kuin ei toisin lain voimissa käsketä.

  Reeta

 35. Heippa,

  syy miksi en ole sitä julkaissut on se, että teen pitkää työpäivää ja en pysty lukemaan kommentteja ajallaan. Haluan paneutua kommnetteihin ja sen takia pidemmät kommentit julkaisen aina myöhemmin, kun ehdin niihin vastata.  Toiseksi,  se oli minusta hieman asiaton.

  En halua enää kommentoida täällä näitä asioita sillä mitä tahansa sanon, ammun silti itseäni jalkaan.

  En suvaitse haukkumista tosielämässä enkä myöskään täällä onlinessa. Annan palautteen aina kasvotusten ja otan sen myös niin vastaan.  Laitan sinulle sähköpostia jos vaikka haluaisit tavata minut ihan kasvotusten, sillä en ole todellakaan tarkoittanut pahoittaa mieltäsi. Laitan sinulle sähköpostilla puhelinnumeroni, niin voimme vaika puhua puhelimessa vaikka tänään klo:18 jälkeen kun pääsen töistä.

 36. Jos nyt sinulta poistui muutama bloginlikija,niin sait ainakin 4 uutta lisää,sillä näytin työpaikan ladyille kuvan turkistasi ja 4 heistä päätti heti aloittaa blogisi lukemisen.Ei turkiksen vuoksi,vaan eivät olleet aiemmin lukeneet mitään blogeja ja nyt teit vaikutuksen.Siis he lukivat myös vanhoja tekstejäsi. Hyvät turkisten vastustajat,vastustakaa rauhassa,minä turkisten käyttäjänä pystyn kyllä kunnioittamaan teidän valintaanne enkä pakota teille turkkia yllenne,mutta antakaa meidän ,jotka niistä pitävät ,niitä rauhassa käyttää. Mailma ei ole mustavalkoinen.

  -kirsisusanna-

   

 37. Moikka, ihana takki mun mielestä! Meillä Suomessa turkikset kuuluvat siihen kategoriaan, että voi hakkua rumaksi ja tuomita niiden käyttäjät julkisesti (vähän niin kuin, jos joku on tosi hoikka, niin sitä saa arvostella ääneen, mutta lihavuutta ei).

  Kirjoitin jo pitkät pätkät untuvatakeista ja –peitoista ja ihmisoikeuksista, mutta en jaksa nyt lähteä siihen leikkiin. Jokaisella on oikeus olla eri mieltä näistä asioista – sehän on rikkaus, että on paljon mielipiteitä ja ajatuksia. Kunhan kaikki keskustelisivat silti toisiaan kunnioittaen ja asialliseen sävyyn. 

  Joka tapauksessa, onnea Sofie uudesta kauniista takista ja kaikki pointsit rohkeudestasi olla “erilainen”! Turkiksien kanssa täytyy olla varovainen, sillä eivät ne kaikki ole yhtä hienostuneita ja tyylikkäitä, kun tämä sinun yksilösi. Oma ihastukseni on syntynyt jo lapsuudessa, mutta kun seuraa juuri tällä hetkellä käynnissä olevia muotiviikkoja niin ainakin olet tämän valinnan suhteen ajan hermoilla! :)

   

  Ootko muuten ajatellut antaa kaverille nimen, vai onko se vaan Pupu? Eikös se vois olla vaikka Timon tai Timppa? Itse kutsun karvaisia kaulureitani Väiskiksi. :)

  -Sofia

 38. Rohkea kirjoitus, propsit siitä :) Mielestäni on paljon fiksumpaa ostaa jotain laadukasta ja kunnon materiaaleista valmistettuja tuotteita, kuin halvempia ja huonolaatuisempia. Tekoturkikset ovat mielestäni ihan turhia, sillä jostainhan materiaalien niidenkin valmistukseen on tultava, ja tuskin nämäkään materiaalit ovat niitä luontoystävällisempiä. Tekokuidut ja tekonahka eivät välttämättä todellakaan ole mitään ympäristöystävällisiä materiaaleja. Harvat tekonahkakengät kestävät käytössä yhtä kautta pidempään, jonka jälkeeen niistä tulee suoraan jätettä kaatopaikalle. Nahkakengät taas säilyvät hyvin hoidettuina jopa kymmeniä vuosia! Sama pätee turkiksiin. Tekoturkin ostava ihminen ei varmaankaan suunnittele käyttävänsä sitä kovin kauaa, eikä se pysy edes hyvännäköisenä kauaa. Oikean turkin ostaja taas miettii (toivottavast) asiaa huomattavasti pidemmälle ja parhaimmissa tapauksissa turkki säilyy jopa lapsenlapsille tai jopa pidemmälle saakka. Lisäksi kun mietitään, kumpi takki oikeasti lämmittää ja kumpi vain näyttää hyvälle ei voida mitenkään kannustaa ihmisiä ostamaan turhaa tekoturkkia! 

  Turkkia minulla ei ole, mutta pukeudun mielelläni untuvatakkiini, enkä palele!

 39. “Näitä kun nyt on koko ajan ympärillä näemme niitä tai emme :( ” Siis aivan järkyttävä asenne!! Tiedätkö Sofie, että omilla valinnoilla näihin asioihin vaikutetaan. Kanien massarääkkäystä ei tapahdu sinun silmiesi alla eikä piilossakaan, jos me ihmiset kieltäydymme ostamasta kaniturkiksia.

  Ja me lukijat voimme valinnoillamme pyrkiä vaikuttamaan tämän blogin lukijamäärän laskuun niin, että ainakaan MeNaiset-lehden nettisivuilla ei tällaista touhua tarvitsisi katsella. Tämä ei todellakaan edusta sellaista lifestylea, jota itse henkilökohtaisesti haluan seurata.

  Sinulla Sofie on pörssiyhtiön työntekijän piinkova asennet ympäröivään kärsimykseen.  Vaan tärkeintä on tietysti, että sinä olet CHIC!

   

 40. Meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä asioita niin, että tässä maailmassa olisi sekä ihmisillä että eläimillä parempi olla. Turkin ostamatta jättäminen on yksi hyvä teko.

 41. hieno turkki:) älä välitä vastustajien mielipiteistä, tuskin heidänkään pesä on täysin puhdas mikäli syövät muuta kuin luomulihaa tai ostavat vaatteensa aina muualta kuin halpis “sweat-shopeista”

   

  t. aitoja turkiksia käyttävä

 42. Voi apua mitä tänne on kommentoitu! Itse hankin vintage minkkiturkkin tänä talvena. Ostin pitkän suomalaisen Saga Fursin turkin second hand liikkeestä ja vein saman tien ompelijalle, joka teki siitä tuollaisen jakkumaisen. Rakastan turkkiani mutta samaan tapaan kuin sinä Sofie kävin aika moista tunteiden taistoa ennen sen ostamista. Järkeilin kuitenkin että,  koska  en osta kuin nahka kenkiä, miksi ostaisin tekoturkiksen, jos en tekonahkaakaan suostu käyttämään. Turkikset ovat noin lähtökohtaisesti todella pitkäikäisiä verrattuna esimerkiksi perus untuvatakkiin tai villakangas takkiin. Joten siitä vaan laskemaan ympäristövaikutuksia. Ja pakko sanoa että harvoilta yrityksiltä löytyy niin laajoja ympäristövaikutusten arvioita ja yhteiskuntavastuu raportteja, kuin suomalaisilta turkisyhtiöitä. Olen myös käynyt turkistahroilla katsomassa millaista se toiminta  _oikeasti_ on. Tässä esimerkiksi suomalaisen Saga Fursin vastuullisuus raportti:

   

  http://www.sagafurs.com/wps/wcm/connect/6b09b459-f75f-4773-b86d-d3f6e616ef59/SagaFurs_CSR_2014_FIN2_lopullinen.pdf?MOD=AJPERES

   

  Mielestäni tuosta voi moni yhtiö ottaa mallia.

   

  Olen ollut vegaani, vegetaristi, lacto o vegetaristi you name it. Huomasin kuitenkin että yksilöllisillä valinnoilla on todella vähän merkitystä siihen, miten maailman toimii.  Ainoa asia joka kasvisyöjänä olosta sain oli anemia :D Harmillista että turkiksiin suhtaudutaan aina näin tunteellisesti. Harva ihminen ajattelee esimerkiksi thaimaan siirto työläisiä, jotka tekevät meidän ananasmehut tai niitä pikkukätösiä jotka joka vuosi ompelevat meidän villakangastakit. Kaikki on suhteellista.

  Oma lähtökohtani on se, että osta vain tuotteita, joissa lukee made in Europe. Euroopan työ olot ja lainsäädäntö ja ympäristö asiat on kuitenkin jokseenkin kunnossa, itäblokin maita lukuun ottamatta.

  Summa summarum

   

  Todella chic turkki!

 43. Takista tuli sillä samalla hetkellä ruma, kun kerroit sen olevan oikeaa pupua. Olet niin kaunis ja fiksukin, että en ikinä olisi uskonut, että tarvitset turkista! Voi, olen todella surullinen, että ajattelet näin. Mä en valitettavasti pysty jatkamaan lukijanasi, olkoon se minun mitätön tekoni eläinpakojen hyväksi….Toivottavasti vielä joskus ajattelet toisin, yksilön valinnoilla voimme vain vaikuttaa. Anteeksi, jos loukkaannuit, en missään nimessä halua olla ilkeä sinulle, nyt on kyseessä vain niin, niin täysin eri käsitys asiasta. Heippa.

 44. Tyylitön valinta. Toinen paha ei oikeuta ensimmäistä, viitaten halpistuotanto puolustukseen. Se on halpahintaista moralisointia.

 45. Ihana takki ja kiitos inspiraatiosta! Olin pe:na Köpiksen lentokentällä ja hipelöin siellä ihanaa vaaleaa turkista tekstisi innoittamana!

   

  -Hanna

 46. Moikka, oli yllätys löytää blogisi. Olen “täti” Kotkasta, joka kävi josksu iltaisin hoitamassa sinua, kun äitisi oli töissä. Siitä on aikaa n. 25v, muistatko? terv, Pia

 47. Minusta on outoa, että tässä keskustelussa turkisten vastustajia tituleerataan “kiusaajiksi” ja “jeesustelijoiksi”. Ei kai oman mielipiteen sanominen ja sen asiallinen perusteleminen ole kiusaamista tai jeesustelua? Asiat voivat riidellä, ihmisten ei tarvitse.

  Itse en pidä turkiksista – näen niitä katsoessani enemmän eläinten kärsimystä kuin kauneutta. Myös minusta on useiden muiden keskustelijoiden tavoin kummalista se, että omia, väärältä tuntuvia valintoja perustellaan: “Teenhän minä (ja muutkin tekevät) useita muitakin huonoja valintoja.” Eikö tälläisen ei-hyvien valintojen perustelun sijaan olisi syytä pohtia omia valintoja entistä tarkemmin?

  Minä boikotoin yrityksiä ja tuotteita, jotka käyttävät lapsityövoimaa. Lisäksi lisään jatkuvasti kasvisruoan osuutta ruokavaliossani. Kotiini ja vaatekaappiini olen löytänyt suurimman osan käytettynä (toki välillä olen etsinyt haluaamaani pitkäänkin). En voi todellakaan sanoa tekeväni aina “oikeita” valintoja, mutta käytän aikaani ja energiaa pohtimalla omaa kulutuskäyttäytymistäni.

  En kuitenkaan voi sanoa, että en pidä turkiksia käyttävistä ihmisistä. Minulla on ihana ja lämmin ystävä, joka on vegaani eikä hyväksy eläinperäisten tuotteiden käyttöä missään muodossa. Olemme kuitenkin ystäväporukalla viettäneet unohtumattomia, iloisia hetkiä yhteisen pöydän ääressä, olipa sitten kunkin lautasella lihaa tai ei.

  Toivon kaikille mukavia ja aurinkoisia talvipäiviä ja rohkeutta ja energiaa tehdä omasta mielestään kestäviä ja eettisiä valintoja (myös minulle itselleni ;))!

  Katja

 48. Voi ei :( sinusta on tullut yksi lempibloggareistani viimeisen vuoden aikana, mutta tämän jälkeen en enää blogiasi lue. Mustan voi selittää valkoiseksi, mutta turkisten ostamista ja käyttöä ei voi perustella millään. Millaista tuskaa nuo eläimet joutuvat kestämäänkään ihmisten turhamaisuuden takia! Kukaan ei tarvitse turkista päälleen kylmien ilmojen vuoksi, ja tyylikkyys on tuollaisesta eläinrääkkäyksen hyväksymisestä kaukana. Esim. Kiinassa turkieläimet nyljetään elävältä, ja rakastamasi Italia (jolla on myös minulle erityinen paikka sydämessä) kuten muutkin katolilaiset maat eivät tunne sääliä eläimiä kohtaan, onhan tuo nähty esimerkiksi hevoskuljetusdokumentissä, jossa hevoset vietiin teuraaksi Espanjasta Italiaan ilman ruokaa ja juomaa tai ilmastoitua autoa, osa tiineenä. Kovin moni ei hengissä selvinnyt perille asti ja ne vähätkin pahasti vammautuneena. Tämä kannattaa muistaa kun valitsee lautaselleen salamia. Mutta siis italialainen ystäväsi ei varmastikaan ole varustettu samanlaisella omallatunnolla ja eläimiin suhtautumisnäkökannalla kuin me skandinaavit. Toivottavasti uskallat julkaista tämän kommentin, uskalsithan kertoa tuosta tekemästäsi turkisvalinnastakin.

  Minä en todellakaan ymmärrä Sofien vastausta tähän viestiin… Bloggarilta puuttui tyystin punainen lanka!

 49. Voi eläinparkoja :( kuolivat tämän takia…

  Jälleen kerran bloggarin vastaus ihmetyttää. Kyllä, maailmassa on paljon ihmisiä, jotka elävät kurjissa oloissa. Se on väärin, mutta niin on myös eläinten kiduttaminen! Herranen aika sentään…

  Sille, että sinä haluat käyttää turkiksia, minä en voi mitään. Toivoisin kuitenkin, että vastauksissasi olisi edes hieman tasoa, etkä sensuroisi eri mieltä olevien viestejä! Etkö itseasiassa pysty seisomaan sanojesi takana?

 50. Alä piittaa näistä muutamista syyllistävistä kommenteista täällä. Turkkisi näyttää tosi kauniilta, siitä olisi kiva nähdä enemmänkin kuvia, vaikka päälläsi.

  Itse rakastan turkiksia. Ne ovat niin ihanan ylellisiä. Ja kyllä Suomen oloissa minusta saa ihan ilman syyllisyydentuntoa käyttää turkiksia. Siis talvina, jolloin on Helsingissäkin miinus 20 astetta tai enemmänkin, kyllä turkki vaan on niin ihana ja lämmin. Ja esim. Madridissa, missä olen käynyt parina talvena, naiset käyttävät ihan pokkana turkkeja, kerran maaliskuussakin siellä käydessäni. Eihän niitä siellä sään takia tarvita, se on sellainen ylellisyystuote. Eli kyllä takuulla voi käyttää Suomen pakkaskeleissä!

  Toivottavasti nämä kommentit täällä eivät ole sinua masentaneet. Olet yksi lempibloggareistani ja jo kaipaan sinulta uutta postausta.

 51. Olen pahoillani että saat kuunnella tätä loputonta saarnaa liittyen turkiksiin! :( Mielestäni sinulla on täysi oikeus takkiin ja nyt kun se on jo ostettu kanna sitä hyvällä mielellä. Olet hirmu hyvin perustellut vastauksia, ilkeisiinkin kommentteihin ja olet aina niin kärsivällinen meille lukijoille!

  Asiasta New York tauluun, joka näkyy lattialla.. MISTÄ SE ON??! :D Ihan mielettömän upea! :)

 52. Voi eiiiiiii…ei pupua!! :D Voin kyllä kuvitella, että se on pehmoinen.

  Meillä oli semmoset lainakanit kerran yhden kesän kun olin lapsi ja ne olis saanu pitääkin mutta isä ei sitten suostunut syksyllä, ehdotti että joko syödään ne kanit tai viedään sinne tilalle takasin. No ne puput pääty takas entiseen kotiinsa, nostettii semmonen mekkala siskon kanssa. :D

   

  http://pienilintu.blogspot.fi/

 53. Jos vastustaa jotain asiaa, pitäisi siitä ottaa kaikki kannat selville. Usein huomaa, että muodostetaan mielipide vain sen yhden totuuden turvin. Todistellaan itselle useista lähteistä sitä samaa totuutta ja luullaan että nyt tiedetään asiasta kaikki ja ollaan vakaumuksellisia. Jos netissä pyörii jokin video tai foorumeilla kirjoitellaan asioista, niin onko se koko totuus? Otettiinko selvää oikeasti myös toiselta kannalta?  Aina ja joka asiasta löytyy niitä, jotka tekee asiat huonommin kuin muut. Löytyy ihmisiä jotka toistuvasti kaltoinkohtelevat kotieläimiään ja ottavat uusia eläintenpitokiellosta huomatta. Se ei silti tee kaikista eläintenomistajista huonoja, vai tekeekö?. Tai eroaako hamstereiden pito häkissä jotenkin siitä että pidetään kanoja tai kettuja häkissä? Ei eroa. Kaikkia näitä ruokitaan ja hoidetaan. Kun sanotaan että turkiksia kasvatetaan vain karvan takia, niin niinhän kasvatetaan lehmiä maidon tai lihan takia (eivät tule samoista eläimistä) tai kanoja munien ja lihan takia (myös eri eläimet kummallekkin tuotteelle).

  Jos käyttää mitään nahkatuotteita, syö mitään lihaa tai kalaa, käyttää maitotuotteita tai munia, pitää kotieläimiä tai ostaa vaikkapa sohvan jonka täytteissä on untuvaa, onko oikeasti oikeutettu arvostelemaan jonkun muun tuoteryhmän käyttämistä? Mielestäni ei ole. Omilla valinnoillaan voi tietenkin vaikuttaa omaan mielenterveyteen, esim. ostamalla lihaa pientuottajalta ja jonka alkuperän tunnet alusta saakka. Se ei silti poista sitä tosiasiaa että se liha on kasvatettu sinun vatsaasi varten.

  Kuka meistä kenestäkään on oikeasti niin hyvä, että on oikeutettu haukkumaan muiden valintoja tai eteenkään muita ihmisinä?

  Meillä makaa parikin possua nahkaisen pöytäliinan muodossa pöydällä, sohvassa on untuvaa ja kuljetaan nahkakengissä. Turkiksia on ollut vain yhden takin karvakauluksessa, se kaulus kierrätettiin toiseen takkiin kun ensimmäinen oli puhki pidetty. Turkiksia voisin ostaa, mutten koskaan tule ottamaan koiraa kärsimään yksinäisyydestä ja vankeudesta, kun tehdään pitkiä työpäiviä vuorotyössä.

 54. Jos vastustaa jotain asiaa, pitäisi siitä ottaa kaikki kannat selville. Usein huomaa, että muodostetaan mielipide vain sen yhden totuuden turvin. Todistellaan itselle useista lähteistä sitä samaa totuutta ja luullaan että nyt tiedetään asiasta kaikki ja ollaan vakaumuksellisia. Jos netissä pyörii jokin video tai foorumeilla kirjoitellaan asioista, niin onko se koko totuus? Otettiinko selvää oikeasti myös toiselta kannalta?  Aina ja joka asiasta löytyy niitä, jotka tekee asiat huonommin kuin muut. Löytyy ihmisiä jotka toistuvasti kaltoinkohtelevat kotieläimiään ja ottavat uusia eläintenpitokiellosta huomatta. Se ei silti tee kaikista eläintenomistajista huonoja, vai tekeekö?. Tai eroaako hamstereiden pito häkissä jotenkin siitä että pidetään kanoja tai kettuja häkissä? Ei eroa. Kaikkia näitä ruokitaan ja hoidetaan. Kun sanotaan että turkiksia kasvatetaan vain karvan takia, niin niinhän kasvatetaan lehmiä maidon tai lihan takia (eivät tule samoista eläimistä) tai kanoja munien ja lihan takia (myös eri eläimet kummallekkin tuotteelle).

  Jos käyttää mitään nahkatuotteita, syö mitään lihaa tai kalaa, käyttää maitotuotteita tai munia, pitää kotieläimiä tai ostaa vaikkapa sohvan jonka täytteissä on untuvaa, onko oikeasti oikeutettu arvostelemaan jonkun muun tuoteryhmän käyttämistä? Mielestäni ei ole. Omilla valinnoillaan voi tietenkin vaikuttaa omaan mielenterveyteen, esim. ostamalla lihaa pientuottajalta ja jonka alkuperän tunnet alusta saakka. Se ei silti poista sitä tosiasiaa että se liha on kasvatettu sinun vatsaasi varten.

  Kuka meistä kenestäkään on oikeasti niin hyvä, että on oikeutettu haukkumaan muiden valintoja tai eteenkään muita ihmisinä?

  Meillä makaa parikin possua nahkaisen pöytäliinan muodossa pöydällä, sohvassa on untuvaa ja kuljetaan nahkakengissä. Turkiksia on ollut vain yhden takin karvakauluksessa, se kaulus kierrätettiin toiseen takkiin kun ensimmäinen oli puhki pidetty. Turkiksia voisin ostaa, mutten koskaan tule ottamaan koiraa kärsimään yksinäisyydestä ja vankeudesta, kun tehdään pitkiä työpäiviä vuorotyössä.

  Kun mun mieestä on hyvä valita joku asia jolla lähtee tekemään maailmasta parempaa. Ekana vaikka lopettaa turkkien käytön ja etenkin uusien sellaisten ostamisen. Se vain on täysin turhaa ja omiaan lisäämään kärsimystä. On täysin perustelemattomissa miksi elin tapetaan vain turkin vuoksi. Syötävä on kaikkien ja ruhon osien mahdollisimman perusteellinen hyödyntäminen on järkevää. Jokainen lihansyöjävoi sitten miettiä paljonko lihaa tarvii syödä.

  Kyllä fiksulla ihmisellä on velvollisuus tehdä hyviä valintoja ihmisten ja eläinten kannalta ja jos jättääkin lihan syömättä niin ei se hitsi vie oikeuta toista pahaa tekemään.

  Turkissa näen tosiaan täydellistä piittaamattomuutta ja ikävää turhamaisuutta, ei tyyliä-

   

 55. Itse luppiksen omistajana voin sanoa vain että voihan mauttomuus ja turjuus ja kurjuus. Surettaa tämä ajattelemattomuus joka kerta kun tajuan miten turkki on oikeasti jollekin kaunistus :(

 56. Itse luppiksen omistajana voin sanoa vain että voihan mauttomuus ja turjuus ja kurjuus. Surettaa tämä ajattelemattomuus joka kerta kun tajuan miten turkki on oikeasti jollekin kaunistus :(

 57. Itse omistan kolme turkkia,ja en tunne huonoa omaatuntoa.Kaksi olen perinyt, ja ne ovat olleet isoäitinikin käytössä eli todellisia ekotuotteita.Yhden olen ostanut uutena. Olen käynyt myös kahdella turkistarhalla,joten tiedän kyllä miten tarhaeläimiä kohdellaan.Noilla kyseisillä tarhoilla tarhaketut voivat hyvin.Jokainen tekee itse omat valintansa ja vastaa niistä,joten muiden syyttely ja yrittäminen syyllistää on aivan turhaa.Tai saahan siihen aikaansa käyttää,mutta turhaa silti. Mielummin silti ostan suomalaisia turkistuotteita kuin esim.kiinalaisia.

  -kirsisusanna-

  Vaikka Sinä näköjään elät egoistisisen filosofian mukaan, käytän silti aikaani kommentoimalla viestiäsi (ja samalla tätä “Sofién valintaa”, pun. intended!) sillä huomaan että Sinulla on väärää ja harhaanjohtavaa tietoa.  

  Tarhaketut eivät voi “voida hyvin”. Ne ovat suurinpiirtein yhtä älykkäitä kuin koirat, mutta villejä eläimiä, eivät kesytettyjä kotieläimiä, minkä vuoksi erityisesti kettujen tarhaus pienissä yksilöhäkeissä on erittäin epäeettistä, verrattuna vaikka nyt vuosisatoja sitten domestikoituneeseen lehmään ja sen käyttöön tuotantoeläimenä, kun nyt täälläkin on vedetty esiin maito- ja lihakortti. Lehmienkin olot Suomessa ovat kuitenkin koko ajan menneet lainsäädännön avulla parempaan, niille luonnonmukaisempaan suuntaan, ne saavat esimerkiksi olla laumassa ja kesäisin ulkona. Ketut tarvitsisivat vähintäänkin samaa, ne ovat aktiivisia, älykkäitä, leikkisiä ja liikkumaan luotuja eläimiä – niin kuin koiratkin.   

   

  Koiran pitäminen jatkuvasti häkissä on laitonta, siitä saisi syytteen eläinrääkkäyksestä, puhumattakaan siitä jos koiraa käsiteltäisiin kuten tarhakettuja. Se, että eläin saa ruokaa (toisinaan pakkosyötettynä) ja on hiljaa paikallaan, varsinkin jos sen häkin alustalla liikkuminen sattuu, ei kerro mitään sen hyvinvoinnista. Oletko joskus nähnyt iloisen koiran? Muistuttiko näkemiesi kettujen käytös sinua siitä? Miltä Sinusta tuntuisi jos kuulisit jonkun pitäneen koiraa lattiattomassa häkissä, heti pennusta asti sen koko elämän ajan, keinosiementäen sitä väkivaltaisesti ja lopulta tappaen sen sähköiskuilla, vain Sinun takkiesi vuoksi?

  Tämän saman on toki kokeneet tuossa postauksen kuvassa näkyvän turkin pupuset. Ja vaikka kuinka tuntuisi, että yksi turkki on vain pisara meressä, sitä se ei ole niille nimeomaisille eläinyksilöille, jotka ovat tunteneet käsittämätöntä kipua vain ihmisen ylellisyyden tarpeen tyydyttämisen vuoksi.

   

 58. On jotenkin surullista, että kasvottomat ihmiset viitsivät tälläistä tekstiä sinulle kirjoittaa. Eiköhän se ole jokaisen oma asia, laittaako turkin päälle vai ei. Siinä en näe mitään eroa, ostaako turkin käytettynä vai uutena. Jos kokee turkin itselleen sopivaksi, niin eikun shoppailemaan vaan.

  Olen aina ihmetellyt, kun koiria otetaan kotiin lemmikeiksi. Sitten ne jätetään pitkiksi päiviksi yksin vain kotiin makoilemaan. Kotiin tultaessa käytetään pikapissillä ja itse lähdetäänkin ehkä harrastusten pariin jne :( Eikö sen koiran pitäisi olla lemmikki ja seuralainen eikä erakko.

  Tsemppiä sinulle ja näkisin mielelläni sinut tuo kaunis turkki päälläsi. Uskon, että sopii sinun kauniiden pitkien hiustesi kanssa. 

  Nuorena tyttönä omistin susiturkin, silloin se oli hieno. Tässä iässä olisi makuni jo erilainen ja siitä kauniista turkista edelleen haaveilen.

   

 59. hei,

  suosittelen liittymään facebookissa PETA:n päivitysten seuraajaksi, se on muuttanut todella paljon omaa ostokäyttäytymistäni sekä “tarvettani” saada omistaa jotain jota ei ole tuotettu eettisesti. Suosittelen! 

   

   

   

 60. no voi herranlettas sentään!!! Yhtä lailla se sinun käärmeennahkalaukkusi käärme on joutunut kärsimään kuin tämä pupunen tätä turkkia tehdessä. Entäs se jauheliha paketti joka siellä jääkaapissa nököttää? Ei sitäkään kovin eettisesti ole valmistettu saatikka sitä sinun H&M paitaasi. Onkos lapsityövoima sitten ok? Maailmassa on niin paljon vääryyksiä ettei Sofien turkki siinä paljoa hetkauta. Sitäpaitsi miten ennen vanhaan ihmiset olisivat pärjänneet talvella ilman niitä oravannahkaturkkejaan sun muita? En minä kehtaisi ukilleni sanoa että ota tuo eläimestä tehty hattu pois päästäsi, koska hänen nuoruudessaan karvalakki oli normaali asia. Tottakai vintage turkki on parempi vaihtoehto kuin uusi! 

  Valoa päähän ihmiset ennen kuin tuomitsette!!!

 61. Nämä ihmiset, jotka tässä JULISTAVAT SANAA, ovat jokainen jollain eri tavalla vaillinaisia ja typeryyksiä tekeviä. Annetaan jokaisen elää omien valitojensa kanssa. Tämä hyvinvointielämä saa ihmiset kiinnittämään huomoin epäolennaisuuksiin.

 62. Sen kummemmin puuttumatta sanontaan mieleni pampulalla (En ole moista koskaan kuullut ja kuulostaa tosi oudolta) kommentoin että jos olisi asiasta oikeasti pahoillasi, et käyttäisi turkkia.

   

 63. Minua kummastutti juttusi kirjoitustyyli. Aivan kuin tahallasi haluaisit provosoida puhumalla turkiksesta “pupusena” ja laittamalla tekstin loppuun sydämen. Joko todella lapsellista, provosointia tai täydellistä ymmärtämättömyyttä siitä, miten suurin osa tähän asiaan suhtautuu.

  Jos turkiksen osto on sinulle ok, ei se ole meidän lukijoiden asia. Mutta pidän silti tarpeettomana ja kummallisena tuollaisella asialla “leveilyä”.

 64. Melkoista itsepetosta nuo selitykset siitä että “syödäänhän sitä eläinten lihaakin.” Sekö antaa sitten oikeutuksen sikailla oikein kunnolla eläinten kustannuksella? Että kun tietty raja on kerran ylitetty, niin millään ei ole enää mitään väliä? Eikö olisi kuitenkin hienoa edes yrittää tehdä tästä maailmasta hieman kauniimpi paikka? Mielestäni takki ei ole tyylikäs, vaan nolo osoitus kantajansa tunkkaisesta itsekkyydestä ja osallisuudesta tietoiseen julmuuteen. On tervettä että omaatuntoasi nyt kalvaa. Se on merkki siitä, että et ole ihan totaalisen paatunut. Tiedoksesi, että tämä blogipostaus kiertää tällä hetkellä useiden facebook-tuttujeni seinillä torkeänä esimerkkinä itsekeskeisyydestä. Ja ei, kyseessä eivät ole fanaattiset “kettutytöt”, vaan tiedostavat modernit ihmiset, joilla on sydän paikallaan ja järki päässä. 

 65. Kritisoijat: Kuinka moni on tarkistanut oman kenkäkaappinsa, ettei kengistään löydy palaakaan, joka ei olisi aitoa nahkaa? Miksi nahkakengät on hyväksyttyjä, turkki ei? Johtuuko se siitä, että turkin pehmeys tuo mieleen todellisen eläimen, mutta karvattomaksi käsitelty kengännahka ei? Nyt eletään 2000-lukua, eikö olisi jo aika antaa kaikkien kukkien kukkia ja lopettaa tuollainen hippeyshifistely?!

 66. Kritisoijat: Kuinka moni on tarkistanut oman kenkäkaappinsa, ettei kengistään löydy palaakaan, joka ei olisi aitoa nahkaa? Miksi nahkakengät on hyväksyttyjä, turkki ei? Johtuuko se siitä, että turkin pehmeys tuo mieleen todellisen eläimen, mutta karvattomaksi käsitelty kengännahka ei? Nyt eletään 2000-lukua, eikö olisi jo aika antaa kaikkien kukkien kukkia ja lopettaa tuollainen hippeyshifistely?!

  Nimenomaan 2000-luvulla meillä on mahdollisuus valita sellaisia tuotteita, joiden vuoksi eläimet eivät ole joutuneet kärsimään. Vauhtoehtoja löytyy paljon! Myös vaikkapa kestäviä keinonahkaisia tuotteita. 

  Tähän blogipostaukseen on pakko kommentoida, että en ole näin ala-arvoista ja tyhjänpäiväistä soopaa lukenut aikoihin. Kirjoittaja antaa itsestään hyvin itsekeskeisen, turhamaisen, kylmän ja tunteettoman kuvan. En tunne häntä, ja tämän jutun perusteella en haluaisi tutustuakaan. 

   

 67. “Nimenomaan 2000-luvulla meillä on mahdollisuus valita sellaisia tuotteita, joiden vuoksi eläimet eivät ole joutuneet kärsimään. Vauhtoehtoja löytyy paljon! Myös vaikkapa kestäviä keinonahkaisia tuotteita. “

   

  Sekö, ettei itse tuote ole nahkaa, turkista tms. todistaa sen, ettei mikään eläin ole joutunut suoraan tai välillisesti kärsimään tuotteen valmistuksesta?? Kyllä saa olla naiiveja tapoja ajatella.

 68. “Nimenomaan 2000-luvulla meillä on mahdollisuus valita sellaisia tuotteita, joiden vuoksi eläimet eivät ole joutuneet kärsimään. Vauhtoehtoja löytyy paljon! Myös vaikkapa kestäviä keinonahkaisia tuotteita. “

   

  Sekö, ettei itse tuote ole nahkaa, turkista tms. todistaa sen, ettei mikään eläin ole joutunut suoraan tai välillisesti kärsimään tuotteen valmistuksesta?? Kyllä saa olla naiiveja tapoja ajatella.

  Jos eläimen kärsimystä voi omilla kulutusvalinnoillaan minimoida niin eikö silloin ole parempi suosia esimerkiksi vegaanisia vaihtoehtoja sen sijaan, että käyttäisi vaikkapa vaatteita, joissa on käytetty aitoja turkiksia? Mitä naiivia tässä ajattelutavassa on?

   

 69. Sekö, ettei itse tuote ole nahkaa, turkista tms. todistaa sen, ettei mikään eläin ole joutunut suoraan tai välillisesti kärsimään tuotteen valmistuksesta?? Kyllä saa olla naiiveja tapoja ajatella.

  Kuinka sinun mielestäsi kannattaisi toimia jos haluaa vähentää eläinten kärsimystä? 

   

 70. Jos kaikki ihmiset maapallolla olisivat vegaaneja, niin eläimet söisivät ihmiset. Eikä niitä pätkääkään kiinnostaisi kuinka ihmiset joutuu kärsimään.

 71. Jos kaikki ihmiset maapallolla olisivat vegaaneja, niin eläimet söisivät ihmiset. Eikä niitä pätkääkään kiinnostaisi kuinka ihmiset joutuu kärsimään.

  Jaaha, mitkä eläimet söisivät ihmisiä ja miten tämä tapahtuisi? :)

   

 72. Jep! Tähän loppui tämän blogin seuraaminen. En halua olla misään tekemisissä, edes näin blogin välityksellä, eläinrääkkäyksen hyväksyvän / sitä tukevan ihmisen kanssa. Kaikilla eläimillä on sielu. Jokainen eläin kokee tunteita, kipua, nälkää ja pelkoa.

  Älkää ihmiset sortuko samaan kuin tämä nainen. Jos haluat vähentää eläinten kärsimystä, älkää tukeko teollisuutta joka harjoittaa eläinkidutusta (lihakarja-, maitotalous, turkistarhaus-, kalastusteollisuus ym.).

 73. Hei,

  totta kai asiasta voi olla montaa mieltä, mutta luulen, että 99% lukijoistani ovat muita kuin vegaaneja. Pointtisi turkistarhaukseen ymmärrän, mutta ruokateollisuutta vastaan hyökkääminen on minusta hieman turhaa, sillä kyllä ihmisten pitää myös syödä. On totta  kai jokaisen valinta syökö lihaa tai ei ja niin se pitääkin olla.

 74. “Avec Sofie (15:54)
  Hei,
  totta kai asiasta voi olla montaa mieltä, mutta luulen, että 99% lukijoistani ovat muita kuin vegaaneja. Pointtisi turkistarhaukseen ymmärrän, mutta ruokateollisuutta vastaan hyökkääminen on minusta hieman turhaa, sillä kyllä ihmisten pitää myös syödä. On totta  kai jokaisen valinta syökö lihaa tai ei ja niin se pitääkin olla.”

  Miksi on turhaa hyökätä ruokateollisuutta vastaan? Onko turhaa täällä sun blogissa alkaa tuotantoeläinten kamalasta tilanteesta vouhkaamaan vai mitä tarkoitat?

 75. Täytyy nyt kyllä sanoa, että minua ainakin kiinnostaa tätä keskustelua seuranneena, mitä sellaista blogin pitäjä sanoisi puhelimessa edelliselle kommentoijalle, mitä ei voi tänne kirjoittaa. Onko tämä nyt keino vaimentaa eriävät mielipiteet? Voihan tämän ketjun sitten vaikka sulkea kokonaan kommentoinnilta, jos Sofie ei enää halua tänne vuoropuhelua eläintenoikeuksista.

 76. On aivan hirveää, että ihminen  joka ilmeisesti tietää miten eläimiä ja ihmisiä kohdellaan kaltoin JA SILTI haluaa syödä lihansa, juoda maitonsa ja pukeutua turkkiinsa! Se tekee sinusta ja kaikista muista, jotka ovat nähneet dokumentteja eläinten kidutuksesta ja tietää mitä ns. verhon takana tapahtuu HIRVIÖN!Myönnän, että on ikävää hyökätä kimppuusi näin, koska onhan teitä “hirviöitä” paljon, mutta itsepähän ylpeilet takillasi! RIP puput!

 77. Keino ei ole vaimentaa ketään, päinvastoin. Keskustelussa saisi vain ehkä hivenen paremman käsityksen meidän mielipideeroista sekä arvoista. Itse koen ainakin hivenen ikäväksi, että saan nyt palautetta lihan syömisestä ja maidon juomisesta. Turkiskommentit ymmärrän, ruokakommentteja en.

 78. Hirviö sana on mielestäni aika voimakas. Suomessa varsinkin kun voi tehdä valintansa mitä syö ja kenen tuottamana. Itse syön todella paljon kasviksia (näkyy ihan reseptiikastakin jo) maitoni juon soija- tai mantelimaitona. Suklaasta olen ajatellut luopua eettisten kysymysten takia. Ostan luomua enemmän kuin usein ja suosin pientiloja aina kun siihen on mahdolisuus.

  Me olemme Suomessa aika sensitiivisiä näissä asioissa, mitä muualla. Espanjassa ja Italiassa poninkarva on samanlainen tuote kuin nahka ja niistä tehdään samalla tavalla kenkiä ja laukkuja mitä nahkatuotteista. Me emme taas koe hevosta ruoaksi ja sen takia nämä asiat koetaan eri lailla.

  Minä syön etanoita, sammakoita, kalaa, lammasta, ankkaa ja mitä tahansa melkein jos sille päälle satun. Se ei mielestäni tee minusta hirviötä, eikä kenestä muustakaan. On jokaisen ihan oma valinta mitä syö. Olen nuorempana ollut syömättä ja paininut näiden asioiden kanssa, niin tällä hetkellä minulla on niin hyvä olla kun uskallan nauttia ruoasta.

 79. Täytyy nyt kyllä sanoa, että minua ainakin kiinnostaa tätä keskustelua seuranneena, mitä sellaista blogin pitäjä sanoisi puhelimessa edelliselle kommentoijalle, mitä ei voi tänne kirjoittaa. Onko tämä nyt keino vaimentaa eriävät mielipiteet? Voihan tämän ketjun sitten vaikka sulkea kokonaan kommentoinnilta, jos Sofie ei enää halua tänne vuoropuhelua eläintenoikeuksista.

  Ymmärrän ja kiitos selityksestä. Juon itsekin maitoa ja syön kalaa, enkä ole tätä lopettamassa, vaikka se jotakuta loukkaisi. Olen kuitenkin avoin keskustelemaan tuotantoeläinten kohtelusta, jota monesti pitäisi parantaa ja ymmärrän kyllä miksi tuotantoeläinten huono kohtelu ja turkiseläinten huono kohtelu linkittyvät toisiinsa tässä keskustelussa.

  Turkkia en itse käyttäisi, mutta kierrätysturkkien käyttö on mielestäni ihan ok. Uusia turkkeja en ymmärrä ellei niitä sitten ole saatu metsästyksen yhteydestä. Joku olikin aiemmin laittanut niistä linkkiä tähän ketjuun.

  Mielipidekysymyksiähän nämä asiat ovat, mutta olen monesti ihmetellyt, miksi nimenomaan lihansyöjät eivät aktiivisemmin kiinnitä huomiota lihansa/kalansa alkuperään. Meidänhän se nimenomaan pitäisi, koska kulutamme ko. tuotteita ja monesti haluammekin jatkaa näin.

 80. Olen itse turkistarhausta vastaan hyvinkin voimakkaasti. Ja yritän minimoida eläintensyönnin kalaan. En kuitenkaan ihan ymmärrä kuinka tekopyhiä kommentteja täällä ihmiset ovat kirjoittaneet – varsinkin kun turkiskommentit ärtyät lihaan ja maitotuotteisiin. Onhan tässa blogissa näkynyt esim maitotuotteita paljonkin ennen tätä postausta ilman mitään reaktiota. Eläinrakkaana toivoisin ettei kukaan turkkeja käyttäisi varsinkaan tarhatuista eläimistä ja mielummin luen Ave Sofiesta ruoka- ja sisustusjuttuja. Kuitenkin vielä enemmän toivoisin että tälläiset blogikeskustelut pysyisivät jatkossa vähän asiallisempana. Sohvi – netin takana on kaikenlaisia, en suosittelisi yksityisyydensuojaasi hirveästi uhraamaan tämän asian anteeksipyytelylle. Ainakin muista huolehtia omasta turvallisuudesta ja yksityisyydestä jos puhelinnumeroa tai muita tietoja annat tämän asian käsittelyyn.

   

   

   

 81. Sehän on hienoa että postaus herättää keskustelua, aihekin on tärkeä. Ketään ei tarvitse kuitenkaan täysin lynkata tehtyjen valintojen takia, harva meistä on syntynyt todella ekologiseen arvomaailmaan. Siihen päädytään pitkän tien ja pohdinnan kautta.

  Vasta hiljattain Suomessa on alettu ymmärtää eläintuotannon ongelmia meidän, ja meidän mahdollisten (tulevien) lasten näkökulmasta, kolmannen maailman kannaltahan meno nykyisenlaisena on jo kestämätöntä ja tulevaisuudessa vaikutukset ulottuu ihan tänne turvalliseen kotisuomeenkin. Tarkoitan lähinnä ympäristövaikutuksia, jotka on pitkälti seurausta hedonistisesta ja egoistisesta arvomaailmasta joihin länsimaissa yleisesti kannustetaan. Ennen me oltiin kansalaisia, nyt meitä kutsutaan kuluttajiksi..

  Etenkin jenkkilässä ravitsemussuosituksia vääristellään, jättiyhtiöillä on edustus aina politiikassa. Tavoitellaan taloudellista voittoa, hyötyä, kaiken muun kustannuksella. On helppo ajatella tekevänsä “vain työtään” tai olevansa “vain yksi ostaja” osallistumalla samalla omien arvojen vastaisen koneiston ylläpitoon. Mutta isompi kokonaisuus muodostuu just pienistä palasista, turkisteollisuus rakentuu jokaisen ostajan varaan. Moraalittomat voittoa tavoittelevat yhtiöt ei olis mitään ilman meitä, ne häviäis jos me ei tuettais niitä. Me ostajat ollaan suoraan niiden moraali, yhtiöt hyväksyy tasan sen minkä asiakkaat ja just siinä määrin kun ostajia on. Järjestelmän takia meillä on paljon vastuuta niskassa, joskus se turruttaa. Joka ostoksen kohdalla pitäis tietää miten se tuote sinne kaupan hyllylle on tehty ja ketä me tuetaan. Minkälaisessa maailmassa haluan lasten elävän? Lihatuotanto on kestämätöntä, yksi suurimmista syistä köyhempien maiden nälänhätään.

  Toivoisin että väkivaltaa olis mahdollisimman vähän tässä maailmassa. Että ajateltais yhteistä etua, kaikkien etua. Ei vaan oman valtion, oman firman tai oman lajin etua. Kokonaisuutta, joka on aina osiensa summa. Lopulta yhteinen etu on se ainoa kestävä etu. Toivoisin että firmat ei vääristelis tutkimuksia, (esimerkiks lehmän maidon tai gmo-kasvien turvallisuudesta). Maailmaa ei kaada nyt tämä yksi jo ostettu turkki, vaan se mihin suuntaan asiat kehittyy. Mihin valintoihin me jatkossa päädytään, ja mikä on hyväksyttyä meidän yhteiskunnassa.

  Mistä tulee meidän moraaliset normit? Lasta tai koiraa ei saa pahoinpidellä, siitä on tullut normi ja jos sen tekee julkisesti joutuu yhteisön moraalisen raivon kohteeksi. Pidetäänkö me meidän isovanhempia hirviöinä jos he eivät ajan hengen mukaisesti säästäneet vitsaa? Moraalinen arvomaailma opitaan, ja nykyisin tiedon vapaa liikkuvuus takaa sen että jokaiselle asialle löytyy argumentteja puolesta ja vastaan. Vähempikin hämmentää. Väkivaltaa on silti aina vaikea perustella, nykyisin se tapahtuu pääasiassa piilossa tai kaukana ja sitä pidetään luonnollisena. Tuotantotiloilla, hikipajoissa, kodeissa, koulun vessoissa tai televisiossa. Mielestäni väkivallalle pitäisi olla nollatoleranssi, riittävät sanktiot ja ehdoton ei jo ruohonjuuritasolla.

  Aloittaja ei ole hirviö, tunteet ovat selvästi tallella kun mietteissä on lapsuuden lemmikki. Kyky empatiaan, rakkauteen ja moraaliseen mietintään on edellytys väkivallan lopettamiseksi, olisihan hän voinut postata vain kuvan turkistaan vailla pohdintaa valinnan oikeutuksesta. Kukapa meistä ei olisi joskus tehnyt valintaa ja miettinyt jälkeenpäin oliko se oikein. Mitä enemmän sydäntään kuuntelee, sitä voimakkaammin se ohjaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*