Kamerakoulu – nappaa lomakuvauksen vinkit talteen

[mittaustagi]
*Commercial collaboration with Olympus

Tervetuloa kamerakouluuni! Innoissani pääsen jakamaan teille monen monta vinkkiä yhdessä Olympuksen kanssa kaupallisessa yhteistyössä. Muun muassa Emilia meiltä Indieplacesta on jo jakanut omat vinkkinsä, mutta minä lähestyn omien vinkkieni kanssa lomakuvauksen kuvakulmasta.

Avec Sofié blog l Olympus digital camera

Avec Sofié blog l Olympus digital camera

Löysin intohimon valokuvaukseen lukiossa ollessa, jolloin kuvasin järjestelmäkameralla ja kehittelin kuvia pimiössä. Ostin ensimmäisen modernin järjestelmäkamerani vuonna 2009 kun lähdin vaihtoon. Ajankohta oli todella hyvä, sillä vaihdossa Aasiassa ollessa minulla oli koko ajan kuvattavaa sekä myös aikaa opetella eri säätöjä ja kameran ominaisuuksia. Kukaan ei osaa mitään syntyessään, eli pitää vain opetella koko ajan, kun kuvailee. Suurin apu minulle oli kumminkin ystäväni, joka on ihan ammattilainen kuvauksessa ja editoinnissa ja kun me yhdessä matkustimme pitkin Aasiaa, oli hän aina neuvomassa ja jakamassa omat vinkkinsä minulle. Ilman häntä, en olisi varmasti ikinä aloittanut kirjoittamaan edes blogiani <3 Toivon siis, että voin olla teille samanlainen virtuaaliopettaja kuin ystäväni oli minulle.

Avec Sofié blog l Olympus digital camera

Minulta usein kysytään vinkkejä kameran ostoon ja usein sanonkin, että jos ei ole aikaa tai kiinnostusta opetella säätöjä, ei järjestelmäkameraan kannata tuhlata rahojaan. Jos käyttää vain automaattiasetusta, en ainakaan itse näe investoinnille järkeä. Usein myös kameran mukana tuleva kittilinssi ei ehkä ole se paras mahdollinen, joten kameran lisäksi objektiiveihin tulee investoida. En nyt halua pelotella, mutta ihan vain neuvona, että jos ne omat kuvat eivät näytäkään samalta, vaikka järjestelmäkamera onkin ostettuna.

Aiemmin minulla oli eri merkin kamera, mutta nyt viimeiset 6 vuotta olen kuvannut Olympuksella. Minulta löytyy Olympus PEN Lite E- PL7 sekä nyt uusimpana Olympuksen OM-D MARK II. Ruokakuvauksessa ja ulkokuvauksessa käytän todella paljon 45mm 1:1.8-, 25mm 1:1.8- ja 75mm 1:1.8- objektiiveja. Paras linssi näissä esimerkiksi kasvokuviin on 75mm 1:1.8. Jos haluan laajakulmaa esimerkiksi sisätiloissa, käytän silloin 14-42mm 3.5-5.6 tai 30 mm 1:3.5 macroa. Makrolinssi yleensä mielletään pelkästään todella lähikuviin, mutta esimerkiksi edellä mainitulla makro-objektiivilla saa myös etäkuvia lähikuvien lisäksi.

En uskalla poistua kotoa ilman kameraa koskaan. Pelkään varsinkin nyt etelässä ollessa, että menetän mitä kauneimman auringonlaskun tai hetken rannalla. Kun katsoo maailmaa linssin takaa, näkee koko ajan kaikkea mielenkiintoista tai kaunista. Tässäpä siis minun vinkkini lomakuvaukseen.

 • Oma ensimmäinen neuvoni on, ota kamera aina mukaan. Vaikka olen sitten lomalla tai ihan vaikka kauppareissulla, on kamera aina kaulallani. Kun kamera on aina mukana, et vahingossakaan menetä hetkeä mikä olisi hyvä ikuistaa.
 • Otan itse näin kesäaikaan kaikki valokuvani joko aikaisin aamusta tai sitten illalla auringon laskeutuessa. Keskipäivän paahteessa valokuvista tulee liian aurinkoisia ja kauniit sävyt jäävät nappaamatta. iPhonen sääsovelluksesta on muuten hyvä katsoa, että milloin aurinko nousee ja milloin se laskee. Parhaimmat ajat tällä hetkellä on ottaa kuvia klo:18 jälkeen, mutta marraskuussa onkin sitten ihan eri juttu. Alapuolella oleva kuva on otettu juuri ennen auringonlaskua, että sävyt olisivat parhaimmillaan.  Eilen myös julkaisin asukuvat postauksessa H&M kesämekko ja hellekelit, jossa auringonlasku tekee melkeinpä samanlaisen beauty efektin mitä pehmeät studiovalot. En ole siis editoinut kuvia ollenkaan :)
 • Avec Sofié blog l Papaya boat
 • Lomallahan pitäisi paistaa aina aurinko eikö niin? Ja usein aurinkoisella tai kirkkaalla ilmalla kuvat niin sanotusti palavat. Niin kuin jo yllä sanoin, kuvaan itse aina oikeastaan iltaisin tai hyvin aikaisin aamulla, jotta aurinko ei olisi kuvien puolesta liian kirkas. Olympuksen kameroista on tosin asetus P-joka auttaa meitä kuvaamaan myös aurinkoisena päivänä. P-asetus on varsinkin lomalla hyvä, jos on kiire, sillä silloin aukko ja suljinaika säädetään automaattisesti. Itse kuvaan yleensä manuaalilla tai A-asetuksella, jolloin säädän aukon itse. S-asetukslla kuvaan harvemmin mutta jos kuvaan sillä, niin se on yleensä silloin kun kuvaan liikkuvia elementtejä. Yleensä muotikuvissa halutaan juuri liikettä, niin silloin tämä asetus on hyvä. Itse kun kuvaan enemmän ruokaa, niin liikettä ei niinkään tarvita ja sen takia S-asetus on harvemmin käytössä.
 • Avec Sofié blog l Olympus digital camera
 • Valotuksesta olen saanut jonkun verran kysymyksiä, sillä kuvani ovat yleensä aika vaaleita ja yleensä vähän ylivalotan kuviani, jotta ne näyttäisivät freeseiltä ja kaikki pinnat puhtailta. En käytännössä muokkaa kuviani ollenkaan, vaan teen kaikki kameralla. Jokaisella on oma tyyli ja joku ei välttämättä pidä hyvin vaaleista kuvistani, mutta se on minun tyylini ja sillä saan tehtyä rauhallisen fiiliksen, vaikka muuten kuva olisikin värikäs. Ihan vaan vinkkinä, että miten saa pinnat näyttämään puhtaammilta kuvissa, jos ei halua photaria käyttää. Alapuolella oleva kuva on otettu ulkona meidän pihalla enkä jaksanut lakaista lattiaa, niin kun valotan kuvaa hieman enemmän pinnat näyttävät virheettömiltä. Myönnetään nyt sitten tämäkin :)Avec Sofié blog l Olympus digital camera
 • Ota aikaa kuvaamiseen. Monesti ohjaan mieheni, vaikka etukäteen ravitolaan tilaamaan ruokaa tai lukemaan jos kuvausinto iskee. Kuvaaminen on vähän kuin mikä tahansa taiteellinen työ. Joskus ei vain homma lähde, vaikka kuinka yrittää ja joskus taas sitten ei meinaisi millään lopettaa. Sen takia otan itse yleensä aikaa kuvaamiselle enkä välttämättä tee sitä niin paljon muiden läsnä ollessa.
 • Vaihda kuvakulmaa. Aina kun se jalat suorassa ja samasta asennosta kuvakulma ei onnistu. Kannatan siis ottamaan samasta kohtaa kuvan, vaikka kyykyssä tai vinosti. Näin kuviin tulee usein sellaisia perspektiivejä mitä ei yleensä edes ajattelisi. Jos olen opettanut kädestä pitäen jotakin valokuvaamaan, on tämä ollut ehkä yksi helpoimmista ja parhaimmista neuvoista mitä on voinut antaa. Aina se kohtisuora kuvakulma ei tosiaan välttämättä ole se paras varsinkaan, jos ollaan kaupungissa, jossa on paljon kuvattavaa.
 • Jos haluat ikuistaa lomakohteen upeimmat paikat, kannattaa ne etsiä jo ennen lomaa Internetistä, jotta tietää mitä odottaa. Itse teen usien näin, joten voin jo ennen lomaa miettiä, että missä haluan kuvata ja missä kannattaa kuvata. Tässä on myös hyvä muistaa, että suosituimmissa lomakohteissa ja -kaupungeissa et ole yksin kuvailemassa. Pariisissa esimerkiksi näin kesäaikaan ei ole outoa ja hääparit ottavat hääkuvansa jo ennen klo:07, että he saavat ikuistettua kaikki ikonisimmat lokaatiot hääkuviinsa ilman turistimassoja.
 • Avec Sofié blog l Olympus digital camera
 • Ihmisiä on hyvä näkyä kuvissa, ihan vaikka vain jalkoja tai käsiä, niin mittasuhteet tulevat katsojalle selvemmiksi. Kun kuva ei henkilöidy liikaa, on katsojan myös helpompi itse miettiä olevansa kuvassa tai paikassa. Alla on yksi lempikuvistani, minkä olen ottanut täsmälleen 2 vuotta sitten tänä päivänä Barcelonassa. Kuvan nainen ei tiedä, että hänen upeat säärensä ovat päätyneet meidän olohuoneen seinälle. Hänen säärensä antavat tosin tunteen siitä, että kuka tahansa voisi olla kävelemässä Barcelonan katuja kesäkuumalla. Salakuvailu on tässä kohdin sallittu ja lisäämällä pienen osan ihmistä ja elämää kuviisi, tulee niistä heti mielenkiintoisempia. Bloggaajana se on välillä vähän vaikeaa ainakin näin omasta näkökulmastani, mutta koko ajan tuon itseäni ja muita enemmän blogiini, jotta noudattaisin tätäkin neuvoa paremmin.

Avec Sofié blog l Olympus digital camera

 • Kokeile eri objektiiveja on ehkä yksi perusopeista, jota itse noudatan orjallisesti. Saatan yhteen postaukseen kuvata vähintään kolmella ja enimmillään viidellä eri objektiivilla. Objektiivit tekevät niin paljon ja antavat kuvalla ihan eri fiiliksen. Yksi omista suosikeistani on Olympuksen 45mm 1:8 ja alla näette, sillä otetun kuvan samasta kohtaa sekä myös objektiivilla 14-42mm 3,5-5,6 Huomaatteko eron? Ihan melkeinpä eri kuva.
 • Avec Sofié blog l Olympus digital cameraAvec Sofié blog l Olympus digital camera
 • Lomalla usein tulee syötyä hyvin ja kivoimmissa paikoissa missä normaalisti ja sen takia suosittelenkin, että katsot varjoisan pöydän tai edes paikan, jos haluat ikuistaa loman upeimman lounaan. Usein sitä menee suomalaisena tietenkin aina aurinkoisempaan pöytään, mutta ruokakuvauksen kannalta se ei ole aina paras vaihtoehto.
 • Yllä mainitsin suoskikkiojbektiivejani ja kuvaan käytännössä vain kiinteän polttovälin objektiiveilla. Kun annan kamerani vieraalle käteen ja pyydän kuvaamaan, ensimmäinen kysymys on aina, että missä on zoomi. Ja sitä ei kiinteänpolttovälin objektiiviessa ole. Silloin pitää liikkua ja vaihtaa kuvakulmaa itse ja se on todella monelle ihan uusi juttu ja vie hetken aikaa, että siihen tottuu. Ulkona kiinteänpolttovälin linssit ovat loistavia tai vaikka kasvokuvissa, mutta pienissä tiloissa hieman haastavia ja sen takia välillä saattaa tuntua, että jotkut kuvani ovat välillä liian yksityiskohtaisia ja isompi kuva saattaa jäädä näkemättä, jos en kuvaa samasta paikasta esimerkiksi myös 14-42mm -objektiivilla. Mutta miksi sitten kiinteillä objektiiviella? Ne ovat tehokkaampia mitä zoomiobjektiivit samassa hintaluokassa. Alla on esimerkkikuva kolmella eri objektiivilla aivan täysin samasta paikasta havainnollistamassa niiden eroja.
 • Avec Sofié blog l Olympus digital camera

Olympus OM-D MARK II ja esimerkiksi 45mm 1.8 on mitä ihanin yhdistelmä myös videokuvaamiseen. Eli ethän myöskään unohda, että tällä kamera- ja linssiyhdistelmällä teet upeita lomavideoita. Tästä tulikin mieleen, että itsekin pitäisi kunnostautua kuvaamaan videoita enemmän.

Tässä on perusvinkkejä kuvaukseen varsinkin lomalla oltaessa. Suurimpana niistä on valo, säädöt ja kuvaushetket. Lomalla on niin paljon enemmän aikaa tutkailla eri säätöjä, joten rohkeasti vain kuvailemaan ja kokeilemaan. Muistikorttien kaikkia kuvia ei tarvitse teettää, joten samasta kohtaa voi ottaa vaikka 30 kuvaa, jotta saa haluamansa.

Jos kameräkärpänen puraisi, tarjoaa Olympus loistavan kesäkamppiksen Olympuksen omassa verkkokaupassa sekä myös Verkkokauppa.comissa heinäkuun puoleen väliin asti. Ostetuista tuotteista saa myös cashback-hyvityksen (50 € tai 70 €). Lisää cashback- hyvityksestä voit lukea täältä. Tarjous on voimassa 15.7 asti ja esimerkiksi postauksessani mainitsemani tuotteet ovat nyt myös kesähinnoissa: Olympus OM-D E-M10 Mark II R KIT / 499,90€,  Olympus 45mm f1.8 / 189,90€ ja Olympus 30mm Macro / 199,90€.

Toivottavasti saitte näistä vinkeistä jotain apua kuvaamiseen varsinkin lomalla ollessa. Yritin nyt pitää neuvot aika helposti ymmärrettävinä, jotta ei mennä liian teknisiin detaljeihin vielä. Toki mielelläni myös kirjoitan hieman teknisimmistä jutuista, jos haluatte? Yritin tosin pitää tämän postauksen hyvin simppelinä, jotta neuvot eivät heti alkuun kuulosta liian vaikeilta, että uskaltaisitte kuvailla enemmän. Tärkeimmät neuvot ehkä on, että kuvailkaa paljon ja kuvailkaa silloin kun valo on lempeä, niin saatte sellaisen beauty-efektin luonnostaan mikä studiossa tehdään valoilla. Enjoy!

You may also like

3 Comments

 1. Tämä tuli tosi tarpeeseen tämä postaus, sain moneen itseäni mietityttäneeseen asiaan vastauksen, kuvaesimerkit olivat havainnollisia!
  Harmi vain että kamera – ja objektiivitarjoukset vilahtivat jo ohi :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*