Olethan ystävällinen myös kriisitilanteessa

Avec Sofié Blog l

Olen viimeisen kahden viikon aikana saanut teiltä hyvin erilaisia viestejä Instagramin kautta. Teen päivät töitä ja vietän ne pääosin online-palavereissa. En ole ollut kahteen viikkoon ihmiskosketukissa missään muualla kuin kaupassa. Näissä kaikissa kohtaamisissa olen huomannut äänensävyn muuttuneen. Nyt kun alamme ymmärtämään mitä tästä tilanteesta seuraa, alkaa huoli puskea läpi ja se valitettavasti näkyy käyttäytymisessä ja kommunikaatiossa.

Tämä johtuu osakseen, että toiset ottavat tilanteen vakavasti, toiset eivät välttämättä. Ainakaan vielä. Huomasin varsinkin tällä viikolla, miten osa suomalaisista ovat sisällä ja osa elelee vielä suhteellisen normaalia elämää. Ravintolat ovat jokseenkin auki ja useat teistä ovat varmasti lukeneet ostoskeskuksen avajaisista. Tämä on osakseen varmasti kärjistänyt keskustelua varsinkin suomalaisten keskuudessa.

Kaikki tämä johtuu osakseen, siitä millaista tietoa saamme, kuinka sitä käytämme ja miten ymmärrämme kerrannaisvaikutukset.  Muutama vielä tällä viikolla kirjoitti minulle Instagramissa tämän olevan normaali flunssa ja pyysi että en jaa tilanteesta tietoa. Jokseenkin yritin ymmärtää sillä kyseessä pienyrittäjä ja huoli omasta taloudesta on nyt kova. Ja se huoli on varmasti muillakin kuin pelkästään pienyrittäjällä tällä hetkellä.

Yritän itse filtteröidä uutisia eri maista enkä vain lukea yhden maan uutisia. Luen tällä hetkellä uutisia niin Italiasta, Ranskasta, Hollannista, Suomesta, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Suosittelen tätä kaikille niin ymmärtää mitä eri maissa tapahtuu. Jos joku haluaa ymmärtää pandemiasta ja viruksesta enemmän, suosittelen YouTube -kanavaa nimeltä Peak Prosperity. Tämän kanavan kautta, olen ymmärtänyt, millaiset seuraukset tällä tilanteella on, jos ihmiset eivät nyt lukittaudu sisään ihan vain perheen kesken seuraaviksi viikoiksi. Muuten olemme täällä lukkiutuneena vielä kuukausia.

Avec Sofié Blog l

Olen ollut hyvillä mielin siitä, miten Ranskassa on otettu tilanne hallintaan ja täällä on ulkonaliikkumiskielto sakkoja vastaan. Ihmiset ovat sisällä eikä kukaan edes mene naapurissa käymään niin kuin normaalisti. Normaalisti menisimme käymään naapurissa kahvilla, lounaalla tai ihan vain höpöttelemässä. Nyt kaikki pysyvät omissa kodeissaan eikä tavata edes lähimpiä ystäviä. Näin ainakin siis tässä lähipiirissä.

Olemme nyt jutelleet ystäviemme kanssa niin Japanista, Meksikosta, Yhdysvalloista, Italiasta, Espanjasta ja Sveitsistä. Kun keskustelee eri ihmisten kanssa, huomaa miten eri tasoilla keskustelut ovat. Italiassa ja Espanjassa huoli on suuri. Japani on jokseenkin elpymässä sillä he ovat eristäneet ihmisiä ja saaneet viruksen hallintaan testauksilla. Ystävistä, jotka jäivät Yhdysvaltoihin ja kenellä ei ole kunnon vakuutuksia, on suuri huoli.

Toivoisin nyt ymmärtämään, että selkeästi tieto ja uutiset eivät ole vielä saavuttaneet kaikkia ja sen takia ihmiset eivät ole ottaneet tätä tilannetta välttämättä vakavasti. Jos olet vain yhden uutislähteen varassa, et välttämättä saa ihan kokonaiskuvaa mitä muissa maissa tapahtuu. Toivoisin siis, että ihmiset lukisivat uutisia ja miettisivät, miten omalla toiminnalla voidaan estää tämän viruksen eksponentiaalinen leviäminen. Kukaan ei halua olla sisällä kuukausia eikä nähdä yritysten kaatuvan. Sen takia omalla toiminnalla on nyt niin massiivinen vaikutus, että millaisen tulevaisuuden me tämän jälkeen itsellemme luomme.

Toivoisin myös myötätuntoa keskusteluihin. Kaikilla meillä on nyt varmasti todella huono olo ja huoli huomisesta. Osa meistä on menettänyt jo sijoituksia ja töitä ainakin osaksi aikaa. Osalla meistä on perussairauksia, jotka huolettavat. Joku on avioeron partaalla nyt lukkiutuneena kotiin ahdistavaan tilanteeseen. Meillä jokaisella on nyt omat ahdistuksemme ja pitäisi muistaa, että kukaan ei juhli tällä hetkellä, meillä jokaisella on omat taistelumme.  Mutta kun yritämme auttaa ja kunnioittaa toisiamme, tästäkin mennään eteenpäin.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

 

You may also like

7 Comments

 1. Hei ja kiitos tästä tekstistä. Itse hoitajana olen seurannut kirjoittelua ja ihmisten reagointia tilanteeseen. Omalta osaltani olen jokseenkin pöyristynyt siitä väliinpitämättömyydestä, mitä ihmiset osoittaa tilannetta kohtaan. Valtio ei ole asettanut rajoituksia ja suosituksia ihan huvin vuoksi. Silti osa ihmisistä kapinoi ja käyttäytyy kuin kyseessä tosiaan olisi vain kausiflunssa.

  On osoittautunut että pahimmassa tapauksessa virus laittaa tehohoitoon jopa nuoria työikäisiä ihmisiä, joten tämä ”eihän se nyt minulle” tai ”tulee jos on tullakseen” ajattelu on vaarallista. Tämän lisäksi pitää ajatella että rajoituksilla ei suojata ainoastaan sinua itseäsi vaan myös kaikkia muita, sillä oireettomanakin saatta olla kantaja ja tartuttaa.

  Kuitenkin syyllistäminen ja kiukuttelu ei tässä asiassa auta vaan luultavati aiheuttaa lisää vastarintaa. On keskusteltava asiallisesti ja esitettävä faktat faktoina joilla perustellaan miksi tilanteessa nyt toimitaan näin. Ja iso osa suomalaisista onkin ottanut ohjeet tosissaan ja toteuttaa sosiaalista eristäytyneisyyttä.

  Kaikessa rehellisyydessä pelkään että jos vielä rajoitusten suhteen kapinoivat ihmiset ei ryhdistäydy seuraavan viikon aikana Suomessakin päädytään rajoittamaan liikkumista entistä rankemmin. Presidentti Niinistökin sanoi että tässä hetkessä jokaisen on siedettävä epämukavuutta ja epävarmuutta. Joten koitetaan pitää se epämukavuuskin tietyissä rajoissa ennenkuin ulkoilukin kielletään kokonaan.

  Tämä tilanne ei tule ohittumaan parissa viikossa, joten nyt pidetään kaikki hankala tilanne mahdollisimman siedettävänä.

  1. Heippa Sini,

   Samoin. Varisnkin kun on seurannut miten hoitohenkilökunta on nyt kovilla sekä miten meillä ei välttämättä ole hengityskoneita tarpeeksi tai muita välineitä, niin tuntuu kyllä äärettömän pahalta. Suomessa on toivottavasti parempi tilanne, mutta jenkkiystäväni tilasi hengityskoneen tällä viikolla. Ihan oikeasti hirvittää mitä Yhdysvalloissa tapahtuu kun siellä alkaa asiat menemään huonosti.

   Niin. Ei voi vain ajatella itseään, pitää ajatella muita. Ja jos vaikka ajat autolla kolarin, et välttämättä saa sellaista apua kun tarvitsisit. Ihmiset eivät tunnu nyt ymmärtävän tätä kokonaiskuvaa tai -vaikutuksia. Pelkään enemmän lamaa jä jätti-irtisanomisia kuin tätä virusta itsessään.

   Jos suomalaiset olisivat nyt sisällä ja edesauttaisivat että visrus ei leviä, voitaisiin varmasti selvitä tästä pienellä säikähdyksellä. Jos jotain, niin Suomessa ei ole paljoa turisteja ja maahan pitää lentää eikä voi matkustaa autolla tai junalla niin kuin Keski-Euroopassa. Emme muutenkaan pussaa nähdessämme, niin ehkä tämä meidän lokaatio ja kulttuuri auttaa hieman.

   Saa nähdä, toivoisin nyt ihmisten olevan kotona, niin saadaan arki taas pian takaisin.

 2. Onko sinulla Etela-Ranskassa pihaa tai parveketta, jotta saisit raitista ilmaa ja terveytta yllapitavaa D-vitamiinia?

  Meilla on onneksi pieni piha ja olemme viettaneet aikaa siella, koska sisalla pysyminen voi pidemman paalle myos aiheuttaa immuniteetin heikkenemista.

  Taalla Briteissa ihmisia on kehotettu pysymaan kotona ja kaukana muista ihmisista, mutta moni on tulkinnut sen sisalla pysymiseksi, jolloin mika tahansa ulkona kaynti on kiellettya.

  Ympari Eurooppaa asuvat ystavani, joilla ei ole pihaa tai parveketta, ovat yrittaneet kayda kavelylla vaikka korttelin ympari, saadakseen D-vitamiinia ja UV-valoa, jotka edesauttavat viruksen torjumisessa ja yllapitavat mielenterveytta.

  Pysyhan terveena!

  1. On onneksi. Tein eilen monta tuntia puutarhahommia ja siivoilin terassia. Tällainen pieni breikki tekee todella hyvää.

   Ranskassa me emme saa nyt liikkua kahta kilometria kauemmas kodista lenkille. Poolisi tosin siltikin passitti meidät muutama päivä sitten sisälle. Ymmärrän, että isoissa kaupungeissa on ongelma jos ihmiset menevät puistoihin tai rannalle. Elämme pienessä kylässä, mutta Nizza tai Pariisi olisi ongelmissa jos ihmisten annettaisiin vapaasti kävellä paikasta toiseen ja istua ravintoloissa.

   Meidän kodin vieressä on portaat mitä olen myös juossut ylös ja alas tänä aamuna, että saisin vähän happea ja energiaa. Olen tosin onnellinen, että miten Ranskassa otetaan tämä nyt isolla vakavuudella, niin kohta ollaan aiemmin ulkona tästä tilanteesta :)

   Kivaa sunnuntaita!

 3. Kiitos tästä postauksesta! :) Itsekin pyrin lukemaan uutisia eri maista ja eri kielillä, jotta ymmärrän tilanteesta monia erilaisia näkökulmia. Kriittisen ajattelun taito sekä eri näkökulmien ymmärtämisen taito korostuu nyt. Toivoisin myös, että ihmisten medialukutaito kehittyy valeuutisten keskellä.

  Myötätunto on äärimmäisen tärkeää ja itsekin pyrin piristämään lähipiiriäni ja jakamaan positiivisia asioita. Ei lähdetä syyttelemään muita, vaan pyritään selviämään tästä yhdessä. Tähän mennessä olen itse jo alkanut arvostamaan entistä enemmän normaalia arkea ja yrittänyt olla kiitollinen siitä, että omassa kotona on turvallista olla, vesi on puhdasta, voin kuunnella musiikkia, katsoa ohjelmia, lukea kirjoja ja ruokaa sekä lääkkeitä saa kaupasta. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*