Not so Bonjour

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ei niin hyvää huomenta. Niin järkyttävissä ja pelonsekaisissa tunnelmissa lähdimme perjantaina ruokapöydästä kesken illallisen. Meillä ei ole tapana mennä ranskalaisittain kymmeneltä illalla syömään, mutta perjantai-iltana illallinen venähti. Rakkaani laskeutui lentokentälle ihan normaalisti, mutta lentokenttä eristettiin pommiepäilyn takia. Tämä ei sinänsä ole mitenkään epänormaalia, sillä kuulutukset hylätyistä matkalaukuista ovat jo aika arkipäiväisiä. Sen takia perjantai jatkui ihan normaalisti eikä matkalaukkuepisodi herättänyt sen kummempia tunnelmia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun sitten istahdimme pöytään ja ruoan äärelle, alkoi puhelimet soida ja ihmiset nousivat tuoleistaan ja tunnelma ravintolassa muuttui aika nopeasti. Siinä vaiheessa kaivoin oman puhelimeni esiin ja näin puhelut ja viestit ja ymmärsin, että ei ole normaaleista mitä kuuluu viesteistä kyse. Onneksi olimme käytännössä kotimme alakerrassa, niin kotimatka ei ollut pitkä. Yö menikin sitten kotisohvalla uutisia lukiessa ja kuunnellessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Olen siitä monesti teillekin kertonut, että juurikin se jatkuva pelko on minun ja onnellisen ja normaalin Pariisissa asumisen välillä. Perjantaiset tapahtumat ovat ihan järkyttäviä ja niin surullisia, mutta jollain lailla ei yllättäviä, sillä terrorismin läsnäolo on joka päivä läsnä. Menet sitten kauppaan, niin laukkusi tarkastetaan. Menet metroon ja kuulutukset hylätyistä laukuista ovat jo arkista taustamölyä. Saat kutsun johonkin tapahtumaan, niin lopussa lukee ilmoitus, että Ranskan antiterrorismipalvelu suojelee tapahtumaa.

Olemme keskustelleet kotona kauan aikaa Pariisista pois muuttamisesta ja vihdoinkin pääsimme yhteisymmärrykseen. Ikäviä asioita voi tapahtua missä vain, mutta kun pelosta tulee arkipäiväistä, niin se ei ole mitään elämistä. Rakkaani elää käytännössä viikot muualla ja lentää viikonlopuksi kotiin, mutta minä elän metroissa arkeani. Sen takia päätimme, että nyt on aika muuttaa täältä pois, sillä en halua enää olla täällä.

Näitä tapahtumia ei voi mitenkään ymmärtää ja todella toivon, että ranskalaiset olisivat samalla tavalla yhdessä suremassa tapahtumia mitä tammikuussa. Toivon, että ilmapiiri pysyy ranskalaisten välillä ystävällisenä eikä syyllisiä etsitä vääristä paikoista tai erotella tiettyjä ihmisryhmiä. Maailma kun on muutenkin välillä niin eriarvoinen, niin toivon ettei tällaiset tapahtumat ruoki eriarvoisuutta lisää <3

 

…………………………………

It has been a sad weekend in Paris. We were having our date night in a restaurant in our own neighborhood before the news broke. My bunny was kept in the airport earlier in the night because they suspected a bomb in one luggage. It was ten in the evening when we finally went for dinner.  Just when we got our plates, the sad news came.

After we came home, we listened the news the whole night and hoped that this madness would end. Yesterday we picked my friend from the airport and spent the day walking outside in the streets. To me, it was somehow a nice feeling when I saw people outside instead of seeing empty streets.

Paris hasn’t never being my favorite place to live and in the past year, we have discussed a lot about moving away. Finally we agreed yesterday that it’s time to find a peaceful and safe place to live. The feeling of insecurity is especially to me something I can’t live with.

I just hope French people would handle the situation without more hatred. After the attacks on January, I was happy to see all the French people mourning together. No matter were you Catholic, Jewish or a Muslim, people were holding hands together – as French.

You may also like

31 Comments

 1. (helpotuksen huokaus) ihana kuulla, että olette turvassa. Täällä ollaan oltu todella järkyttyneitä tapahtumista. Voimia tulevaan!

  1. Kiitos <3

   Onneksi olen huomannut, että ranskalaiset ovat osanneet mennä kumminkin eteenpäin ja eilenkin olimme koko päivän ulkona ja oli ilo huomata että ihmiset eivät ole jääneet koteihinsa pelkäämään.

 2. Hyi kamala :(. Tunnelma on täällä Suomessakin apea ja järkyttynyt, vaikea edes kuvitella millaista siellä on. Varmasti hyvä päätös muuttaa pois, vaikka inhottavaa että pahuus ja pelko onnistuvat vaikuttamaan.

  Lämmin virtuaalihalaus sinne ruudun toiselle puolelle!

  1. Niin. On tästä asiasta väännetty kättä nyt jo vuosi ja joko muutan yksin tai yhdessä. Täällä ei vain ole kiva elää. Kun iskut ei kohdistu ns. ennalta arvattaviin paikkoihin, niin se luo entisestään turvattomuutta.

   Kiitos <3

 3. Ymmärrän ratkaisunne muuttaa pois ja hyvä että miehesikin ymmärsi, vaikkakin tällaisen tragedian jälkeen. Vaikka koskaan emme tiedä mitä tapahtuu ja missä, niin ei ihmisen tarvi pelätä joka päivä, se ei ole oikein. Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun asumiseenne. Voimia ja tsemppiä kovasti sinne surun keskelle! Onneksi olet turvassa, vaikka emme tunne, heräsi huoli miten sinulle on käynyt, kun kuulin Pariisin tapahtumista <3

  1. Niin, hänelle tämä on koti ja ymmärrän toki miksi hän rakastaa täällä asumista, kun tämä on hänelle viikonloppukoti, ei arkikoti.

   Tällä viikolla en ole halunnut mennä muutenkaan metroon vaan olen kävellyt 5 km kauppaan mieluummin kun istunut muutaman minuutin metromatkan. Täällä kun ei ole ehkä normaalisti kovinkaan järeästi valvottu metroja mitä esimerkiksi Lontoossa. Nyt täällä on tosin turvallista kun kadut on täynnä poliiseja.

   Välillä jopa mietin että miten ihanaa olisi jos Ranska ottaisi samanlaiset keinot käyttöön mitä Israelissa. Minua ei ainakaan haittaisi jos koneeni historia tai sähköpostini käytäisiin läpi turvallisuuden vuoksi.

 4. Hyvä kuulla että olette molemmat kunnossa näiden kauheiden tapahtumien jälkeen. Voin vain kuvitella millaista on elää jatkuvassa pelossa ja halussa pois. Hienoa kuulla että olette tehneet päätöksen lähteä. Olen seurannut blogiasi muutamia kuukausia ja olen myös saanut kuvan että olisit onnellisempi muualla.

  Seuraan mielenkiinnolla uusien seikkailuidenne kehittymistä. Kaikkea hyvää ja lämpöä syksyyn!

  1. Heippa,

   jep, vihdoinkin sain eilen vastauksen mitä olen odottanut jo kauan ja heti joulun jälkeen aletaan katsoa uutta maata ja töitä muualta.

   Niin, minulla on aina ollut se mielessä että Pariisissa en ikinä tule asumaan. Ja kuinkas sitten kävikään. Itselle täältä on helppo lähteä kun ei ole sen kummempia tunnesiteitä kaupunkiin tai maahan. Tämä on ihan turistikohde, mutta ihan todella ikävä paikka asua.

   Kiitos <3

 5. En mitenkään pysty kuvittelemaan mikä tunnelma siellä tällä hetkellä on. Tyhjää lyö. Enkä todellakaan avaa iltapäivälehtien nettisivuja seuraaviin viikkoihin (tai selaa avokin facea.) Liikaa kaikkea, oksettaa…

  Ihan ajankohtaisista asioista irrallinen kommentti; olen seurannut blogiasi pari vuotta ja se on ehdottomasti yksi suosikkiblogeistani! Tsemppiä kaikkeen tulevaan!

  1. Ilo oli huomata miten ihmiset olivat eilen ulkona, mutta totta kai ihmiset vain puhuvat asiasta koko ajan eikä sitä pääse karkuun.

   Toivon vain ettei tästä tule nyt vihankierrettä. Täällä on kumminkin niin paljon muslimeita ja he ovat ranskalaisia uskonnostaan riippumatta. He ovat olleet osana tätä yhteiskuntaa ja toivon että he saavat olla jatkossakin rauhassa ja ilman vihamieltä.

   Kiitos <3

 6. Vaikea tätä kaikkea on ymmärtää. Sen kyllä ymmärrän, että pelon kanssa ei halua elää, jos kerran vaihtoehtoja on olemassa. Toivottavasti oikea maa ja kaupunki löytyy. Me lukijat jäämme kuulolle.

  1. Niin on. Hassua miten äitini muutti Israelista pois 30 -vuotta sitten samanlaisten asioiden takia ja nyt minä täältä. Viha ja hulluus ei vain näköjään lopu.

   Kun meillä ei ole lapsia, niin on helppo vain pakata kamat ja lähteä. Olemme kumminkin olleet muutenkin lähdössä seuraavan 2 vuoden sisällä, mutta jos tätä prosessia voisi nyt nopeuttaa, niin hyvä niin.

   Kiitos <3

 7. Mulle on tullut sellainen olo, että itseasiassa (Suomessa) suomalaiset ovat itseasiassa enemmän paniikissa koko jutusta kuin itse pariisilaiset.

  Kuten tuossa sanoitkin, on metroasemilla poliisioperaatiot ja unohtuneet matkalaukut arkea, ja laukkuja tarkastetaan siellä sun täällä. Se ei kuitenkaan tarkoittaisi, että oikea pommiuhka olisi koko ajan läsnä, kyse on enemmänkin turvatoimista. Pariisi on maailman suosituin turistikohde ja oikea miljoonakaupunki, joten on täysin ymmärrettävää että tapahtuu kaikennäköistä kun näin monta ihmistä sullotaan näin pienelle alueelle.

  Tämä isku tosin varmastikin laittaa miettimään. Itsekin olin tapahtumapaikoilla Itä-Pariisiissa vain pari tuntia ennen tulituksen aloittamista. Perjantai-yön valvomisen jälkeen tein kuten muutkin pariisilaiset – lähdin lauantai-aamuna hakemaan croisanitit leipomosta kuten ennenkin, ja vähän shoppailinkin.

  Uhrien omaisien elämä on muuttunut peruuttamattomasti, mutta me jotka emme ole loukkaantuneet voimme edesauttaa ajamalla pelon pois ja tuomalla elämänilon kaupunkiin takaisin. Tärkeätä olisi myös omilla toimilla vaikuttaa yleiseen keskusteluun ja kunnallisvaalien äänestystuloksiin niin, että tiettyjä ihmisryhmiä leimata yhtään enempää.

  1. Niin. Oikein ärsytti ne kauhua lietesovat suomalaisotsikot “Sota Pariisiin keskustassa”. Tämä juuri kylvää sitä pelkoa mitä nämä hullut haluavat. Sen takia olemme olleet ihan ulkosalla koko ajan eikä ilmapiiri ole erilainen jos ei kuuntele naapuripöydän juttuja.

   Tänne vain kun mahtuu kaikenlaista. Täällä on tosin yksi voittaja ja se on Pen. Toivon että ranskalaiset ovat fiksuja seuraavissa vaaleissa eivätkä anna tällaisten asioiden vaikuttaa.

   Olen itsekin miettinyt, että miten täällä ei hoideta joitain turvallisuuteen liittyviä asioita kuntoon ja ratsata tiettyjä asuinalueita, sillä kaikki tietää minne ei kannata mennä ja miksi. Toivottavasti nämä asuinalueet nyt käytäisiin kunnolla läpi ja tehtäisiin sytemaattisia kotietsitöjä mieluummin kuin että alettaisiin osoittamaan sormia vääriin paikkoihin.

   Surullista on, mutta pitää mennä eteenpäin. Sen takia me olemme ainakin viettäneet ihan normaalia elämää launataina ja sunnuntaina. Kilisteltiin ja syötiin ulkona :)

   Bisous – just näin!

   1. Musta tuntuu, että ranskalainen strategia tämän tiedustelun ja kotietsintöjen suhteen on kulttuuriin sidonnainen – Liberté – Ranskassa kun ei esimerkiksi ole vaikka luottotietojärjestelmää, tai keskitettyjä potilastietokantoja. Näitä kumpaakin on ehdotettu, ja vastaus oli skandaali. Oman tiedon hallinta ja kansalaisen oikeus yksityisyyteen kun on niin olennainen osa yhteiskuntaa ja sen perusarvoja.

    Samoin monella asuinalueella jossa on paljon terroristiepäiltyjä, on myös ihan “tavallisia” vähän varattomampia ihmisiä ja siirtolaisia. Heidän asuinalueiden vielä kärjistetympi leimaaminen voi kurjistaa monen elämää ja tuoda vielä enemmän sellaista Peniläistä ajattelua -> lähiö = siirtolainen =terroristi

    En itse oikein osaa ehdottaa ratkaisua, pitäisi varmaan helpottaa esimerkiksi netin ilmiantopalveluita, jotta meistä jokainen voisi tehdä halutessaan jotain sosiaalisen median terroristirekrytointiin. Ja nyt varmaan konserteissa tulee olemaan paremmat turvatarkastukset. Vaikka jos kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus, he varmasti osaavat keplotella aseet turvatarkastuksen ohi, oli tilanne mikä tahansa…

    Varmasti nostaa Penin äänestystuloksia joka on tietty surullista.

    Hyvä, että lähtit terassille. “Je suis en terasse” . Ahha

    1. Tiedän, mutta minusta turvallisuus on nimenomaan libérte. Totta kai olisi, poliitikot joutuisivat avaamaan myös omat asiansa. On välillä niin naurettavaa kuunnella näitä juttuja ettei normaalien kansalaisten etua valvota kun pelätään, että ei päästä seuraavalle kaudelle. Ihan jo pelkästään jätteen lajitteluun ja ilmansaasteisiin liittyvät päätökset ovat minusta jollain lailla ihan naurettavia.

     Ymmärrän, että tietojen keruu kaupallisiin tarkoituksiin ei ole kenenkään etu, mutta turvallisuuteen liittyen on. Missään minulla ei ole ollut niin turvallinen olo kuin Israelissa kun on tiennyt että puheluita kuunnellaan ja netinkäyttöä tarkkaillaan. Kyllähän täälläkin poliisi jo niin tekee, mutta ei tarpeeksi.

     Totta, mutta eiköhän näitä ääriajattelijoita ole ihan muuallakin, siellä rikkaimmalla asuinalueella ja normaaleissa kaupunginosissa.

     Joo, Pen voi varmaan alkaa jo kaivaa kuplivia.

     Bien sur -toi on hyvä! Alan käyttämään sitä!

 8. Niin, helposti vaan voi käydä niin, että aina saa pakata tavaransa ja olla valmiina lähtöön jos antaa pelolle vallan suurkaupungissa. Ehkä joku pieni kylä on silloin sopiva paikka asua. Toisaalta silloin työmatkat tms tulevat sietämättömän pitkiksi.

  1. No ei se nyt ole pelkästään tämä pelko. En vain ole viihtynyt Pariisissa koskaan. Liian suuri kaupunki ja huonot elinolot. Se kun kämpässä on talvella 15 astetta kun ikkunat ovat 1920-luvulta ei ole mitenkään kiva asia. Uuvuttavat välimatkat ja perusasioiden puute ovat minulle ne suurimmat syyt.

   Joka paikassa riittää on omat ongelmansa, mutta jos koti ei ole sellaisilla standardeilla tehty mihin suomalainen on tottunut, niin elämänlaatu kärsii.

   1. “Se kun kämpässä on talvella 15 astetta kun ikkunat ovat 1920-luvulta ei ole mitenkään kiva asia. ”

    Ahha, tää on niin totta!! ja jos ne ikkunat on 20-luvulta, niin sitten ne putket on tehty viime vuosisadan puolella. Putkiremontti? Mikä se on? ahahha. Ja pientä hometta on joka paikassa, vesieristykset laitetaan jos laattabudjetin jälkeen jää ylimääräistä…

    1. Joo, kun ostettiin asuntoa niin kaikki ihmetteli miksi vouhotan putkista ja vesieristeistä. Ei kukaan sellaisia ole ajatellut muualla kuin Suomessa. Kuulemma pitää lopettaa tämä suomalainen “panic attack” – ajattelu ja ajatella että ne vesivahingot vähän niin kuin kuuluvat täällä asumiseen.

     Meidän katosta ja seinästä irtoaa maalit kun yläkerran naapuri ei nimenomaan ole huolehtinut mistään vesieristyksistä Pariisissa. Sen takia kukaan ei huolehdi omastakaan asunnosta täällä kun tietää ettei se yläkerran naapuri ole kunnolla mitään tehnyt niin miksi minun pitäisi. Home kun valuu alaspäin.

     Paras oli kun homevaurio tultiin korjaamaan uudella maalikerroksella. Ei sillä että kukaan olisi laittanut kämpän kuntoon tai ihmetellyt irtoavaa maalia ja muuta. Silti näistä kämpistä pulitetaan miljoona euroa, oli vauriot mitkä tahansa.

     1. Kuulostaa ihan Pariisilta. Välillä suomalaiset ei edes ymmärrä, että kämpän hinta on ihan vaan ne teoreettiset asuinneliöt, että sen kunto ja remontit on jotain sellaista mikä kiinnostaa huomattavan paljon vähemmän. Meillä tehtiin juuri uusi kylpyhuone, edellisessä ei naturellement ollut vesieristeitä, ja hei tää on paras, suihky oli tehty parketin päälle!! siis vanhaan vaatekaappiin laittettu vaan sellainen allas, viemäri ja kaakelit…. joopajoo. Onneksi ei ollut sen enempää vahinkoa, mutta parin vuoden päästä olisi ollut jo erilainen tilanne. Ainut hyvä puoli näissä vuotavissa ikkuinoissa ja eristämättömissä seinissä onkin tämä jatkuva tuuletus, joka taas on homeen takia välttämätöntä…;)

   2. Hei, muuttakaa Sveitsiin. Täällä ei tarvitse edes talvella asunnoissa palella, ja kesäisin näissä sitten hikoillaan… Ainostaan kannattaa vähän vältellä yläkerran asuntoja, koska ullakot eivät ole estämässä auringon polttavaa kuumuutta, ja ilmastointi löytyy aika harvasta uudemmastakin. Meillä on muttei se tunnu missään? Ja taas alakerrran, maan tasalla olevia asuntoja varkaiden takia.. sekin on koettu. Me muka tiedettiin tämä ja silti valitsimme ylimmän kerroksen… mutta ei tässäkään tarvitse ikuisesti asua.

 9. Sofiella on varmasti muitakin syitä muuttaa kuin terrorismi -ei se ole pakenemista, vaan oman onnen löytämistä. Kun jokin tunne puuttuu, sen voi saavuttaa siellä, missä voi rakentaa kodikkaamman paikan.

  1. Jeps, olen siitä 2009 kirjoittanutkin, että Pariisi on viimeinen kaupunki missä haluaisin asua :D

   Nämä ränsistyneet hometalot ovat kauniita ulkoa, mutta inhottavia asua.

 10. Hyvä kuulla, että olette turvassa. Minullekin tuli lähes ensimmäisenä mieleen, että miten Sohvi puolisoineen voi sekä myös sinne lentänyt Char? Ymmärrän täysin että haluat pois. Asia on eri jos Pariisi on kotikaupunki ja/tai sinne liittyy lämpimiä tunnesiteitä. Löydätte varmasti ihanan uuden kodin ja asuinmaan. Turvallisuuden tunne on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin perusteista eikä sitä voi väkisin palauttaa kun luottamus on mennyt. Parempaa huomista ja voimia sinne Pariisiin!

  1. Hih, hyvin täällä voidaan. Perjantain yö oli inhottava, mutta lauantaina iltaa kohden asiat palasivat normaaleiksi. Eilenkin oli kotikadulla ihan kuhina, eli pelko ei ole ranskalaisia vallannut niin paljon mitä varsinkin suomalaiset iltapäivälehdet ovat antaneet ymmärtää. Oikein ärsyttää tuollainen uutisointi, sillä se luo niin vääriä mielikuvia todella ikävästä asiasta.

   Meillä kun ei ole perhettä täällä tai muutenkaan miksi meidän pitäisi juuri täällä asua, niin on helppo lähteä pois. En ole koskaan fanittanut paikkaa, vaikka se miten kaunis onkin. Eli uutta kohti!

 11. Aina kun lukee järkyttäviä uutisia maassa asuvat tulevat ensimmäisenä mieleen, ja mitä heille kuuluu. Oli helpotus lukea että olette kunnossa. Ajatukset ovat läheisiä menettäneiden ja Ranskan puolella. Ratkaisu maassa asumiseen tuli tietysti ikävällä tavalla, mutta päätös on silloin hyvä tehdä, kun pelko alkaa asumaan alituisena alivuokralaisena. Kaikken hyvää uusien ratkaisujen onnelliseen löytymiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*