Naiset IT-alalla

Olen mukana Indiedaysin ja Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksen yhteistyökampanjassa. Saan teiltä aina silloin tällöin kyselyitä työstäni ja opinnoistani ja sen takia lähdin tähän kampanjaan mukaan enemmän kuin mielelläni. Blogityön ohella työskentelen IT-alalla ja sen takia tämä kampanja oli minulle enemmän kuin lähellä sydäntäni.

Saan todella usein kuulla kommentteja tyylillä ”siis sä koodat työksesi ?”. Ja totuushan on etten ole koodannut mitään työhön liittyvää, blogin takia kyllä ja välillä opetellut huvikseni, joten päivätyöni on kaikkea muuta kuin koodaamista. Uskokaa tai älkää, mutta sisäinen nörttini jopa haluaisi että se sisältäisi koodaamista, mutta työni on viestintää ja markkinointia eli kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Recently Updated188

Jos nyt saisin valita, niin ottaisin opintoihini mukaan teknillisen painotuksen lakiopintojen sijaan. Totta kai niistä pykälistäkin on hyötyä, mutta jos jotain tekisin opinnoissani toisin, niin valmistuisin teknillisesti painottuneeksi ekonomiksi. Onneksi näitä opintoja voi jatkaa avoimessa yliopistossa ja olenkin vahvasti miettinyt, että menisin töideni ohella takaisin kouluun ja opiskelisin vielä vähän lisää.

Tähän yhteistyökampanjaan liittyi myös ajatusten vaihtoa Jyväskylän yliopistosta valmistuneen ja IT-alalla työskentelevän naisen kanssa. Vietimme haastateltavani kanssa puhelimessa hetkisen ja kuuntelin mielelläni vähän jo kauemmin alalla olleen naisen kokemuksia ja uratarinaa.  Haastateltavani oli opiskellut Jyväskylän tietotekniikan laitoksella ja hän on edennyt IT-alalla hienosti ilman että olisi tarvinnut koodata päiväkään ;).

Olimme haastateltavani kanssa samoilla linjoilla, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Kun työ on haastavaa, se pitää virkeänä ja mahdollistaa jatkuvan oppimisen, mikä minulle on henkilökohtaisesti aina se tärkein asia ihan kaikessa. Tarvitsen haasteita ja ympäristön mikä kehittää minua ja sen takia rakastankin kumpaakin työtäni, niin tätä blogimaailmaa kuin päivätyötänikin.

Recently Updated189

IT-ala on aika miespainottunut ja minä sekä haastateltavani pidämme miesten kanssa työskentelystä. Koemme kumpikin, että on helpompi jollain lailla olla oikeasti nainen miesten keskellä kuin naisten. Te olette ehkä huomanneet, että olen luonteeltani suhteellisen avoin ja puhelias. Koen, että saan työssäni olla juuri sellainen kuin oikeasti olen, eikä minun tarvitse ollenkaan aristella. Saan olla ihan rauhassa juuri se  ja äänekäs ekstrovertti ja ideoita heittelevä ballerinatyttö.

Katsoin Jyväskylän yliopiston opinto-opasta ja huomasin samalla, että Jyväskylässä on samalla tavalla helppo opiskella yli tiedekuntarajojen, niin kuin Vaasassakin. Sen takia tutkinnosta voi halutessaan tehdä hyvin omannäköisen. Haastateltavani oli opiskellut muun muassa digitaalikulttuurin opintokokonaisuuden, jossa opiskeltiin valokuvausta, taittoa ja kuvien muokkausta. Ei kuulosta miltään perusnörtteilyltä ;).

Recently Updated190

Monella on ehkä hivenen yksipuolinen kuva IT-alasta ja myönnettäköön,  että niin oli ennen myös minullakin. Näin hetken alalla olleena olen päässyt näkemään kaikenlaisia mahdollisia erilaisia työtehtäviä ja uratarinoita. Haastateltavani on työskennellyt niin vikavastavana, verkkoasiantuntijana ja esimiestehtävissä. Oma työnkuvani taasen ei ole juurikaan millään lailla tekninen. Enemmänkin luova ja värikäs. Sen takia ala onkin niin kiinnostava, kun se kätkee sisälleen niin monia erilaisia työnkuvia.

Yhteistyökampanjaamme liittyy myös kilpailu, missä palkintona on omavalintainen älypuhelin (Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S3 tai iPhone 5). IT-alalta valmistutaan varsin monipuolisiin työtehtäviin ja kilpailukysymys kuuluukin, millaisiin IT-työtehtäviin sinä haluaisit päätyä valmistuttuasi? Ideoita kilpailukysymykseen löytyy tietotekniikan laitoksen sivuilta. Tässä kampanjassa mukana ovat myös ihanat blogikollegani MouMou ja NAAG ja kampanjapostausten lomakkeet osallistuvat siis samaan arvontaan ja kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan siis yksi puhelin.

[formidable key=hou79s]

You may also like

14 Comments

 1. Täällä yksi nörtti joka voisi koodailla työkseen!

  Yhteishaussa tuli haettua ammattikorkeakouluun viestinnän puolelta visuaaliseen suunnitteluun ja tietojenkäsittelyn puolelta internet-palveluiden ja digitaalisen median suuntautumisvaihtoehtoon. Yliopisto tuntuu itselleni jotenkin vieraalta, niin sinne ei tullut haettua ollenkaan.

  Olisi kyllä mukavaa kuulla enemmänkin siitä mitä teet työksesi ja minkälaista opiskelu oli, mutta ymmärrän kyllä ettet varmaan ihan kaikkea halua täällä blogissa jakaa.

  Ps. En aiemmin tiennyt mitä teet työksesi, ja pakko myöntää että yllätyin hiukan tätä lukiessani :) Positiivisesti kylläkin!

 2. Täällä yksi nörtti joka voisi koodailla työkseen!Yhteishaussa tuli haettua ammattikorkeakouluun viestinnän puolelta visuaaliseen suunnitteluun ja tietojenkäsittelyn puolelta internet-palveluiden ja digitaalisen median suuntautumisvaihtoehtoon. Yliopisto tuntuu itselleni jotenkin vieraalta, niin sinne ei tullut haettua ollenkaan.Olisi kyllä mukavaa kuulla enemmänkin siitä mitä teet työksesi ja minkälaista opiskelu oli, mutta ymmärrän kyllä ettet varmaan ihan kaikkea halua täällä blogissa jakaa.Ps. En aiemmin tiennyt mitä teet työksesi, ja pakko myöntää että yllätyin hiukan tätä lukiessani :) Positiivisesti kylläkin!

 3. Hih, nörtit on parhaita <3 Olen tällainen wannabe-nörtti. Olen jopa ostanut itselleni kirjan html for dummies :D

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta! No siis jos nyt totta puhutaan, niin tekisin monessa asiassa opintovalinnat ihan toisin. Mutta toisaalta, olen viime aikoina opiskellut YouTubessa kaiken sen mitä en yliopistossa pystynyt opiskelemaan.

  Opiskeluista voin toki kertoa, mutta töistäni en niinkään. Ne ei kuulu tänne, sillä tämä Sofién maailma on ihan eri juttu kuin päivätyöni. En tästä blogistani edes halua puhua töissä, sillä haluan tämän olevan ihan eri osa minua.

  Heh, no mutta ei nyt kannata ajatella että teen mitään syväteknistä-en todellakaan. Naureskelin työkavereilleni, että samalla kun he puhuvat c-juurista niin minä puhun punajuurista :)

  Minä rakastan työtäni, enkä vaihtaisi sitä pois <3

 4. Hih, nörtit on parhaita <3 Olen tällainen wannabe-nörtti. Olen jopa ostanut itselleni kirjan html for dummies :DKuulostaapa mielenkiintoiselta! No siis jos nyt totta puhutaan, niin tekisin monessa asiassa opintovalinnat ihan toisin. Mutta toisaalta, olen viime aikoina opiskellut YouTubessa kaiken sen mitä en yliopistossa pystynyt opiskelemaan. Opiskeluista voin toki kertoa, mutta töistäni en niinkään. Ne ei kuulu tänne, sillä tämä Sofién maailma on ihan eri juttu kuin päivätyöni. En tästä blogistani edes halua puhua töissä, sillä haluan tämän olevan ihan eri osa minua. Heh, no mutta ei nyt kannata ajatella että teen mitään syväteknistä-en todellakaan. Naureskelin työkavereilleni, että samalla kun he puhuvat c-juurista niin minä puhun punajuurista :)Minä rakastan työtäni, enkä vaihtaisi sitä pois <3

 5. :) täällä taas yksi vähemmän nörtti muuta sentään JYU:n opiskelija joka aloitti yliopistouransa Jyväskylässä tietotekniikan puolella. Voin suositella Jyväskylän yliopiston tarjoamia it-opintoja. Henkilökunta mukavaa ja opiskeluympäristö Agora centeri kuuluu varmasti Suomen hienoimpiin, uudenaikaisiin yliopistorakennuksiin. Nykyisin vaikutan itse saman yliopiston kauppakorkeakoulussa, oikein hyvä vaihtoehto sekin :) Ihanaa kevättä sinulle ja kiitos lukuiloa pursuavasta blogista!
  -Madde

  1. Hei :)

   Kävinkin teillä kyläilemässä viime syksynä ja oli kyllä hienot tilat :)

   Teidän kurssitarjonta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja itse Vaasassa opiskellessani olen näin jälkeenpäin ymmärtänyt miten upeaa on ollut opsikella yli tiedekuntarajojen :)

   Voi kiitos kauniista sanoista :)

 6. :) täällä taas yksi vähemmän nörtti muuta sentään JYU:n opiskelija joka aloitti yliopistouransa Jyväskylässä tietotekniikan puolella. Voin suositella Jyväskylän yliopiston tarjoamia it-opintoja. Henkilökunta mukavaa ja opiskeluympäristö Agora centeri kuuluu varmasti Suomen hienoimpiin, uudenaikaisiin yliopistorakennuksiin. Nykyisin vaikutan itse saman yliopiston kauppakorkeakoulussa, oikein hyvä vaihtoehto sekin :) Ihanaa kevättä sinulle ja kiitos lukuiloa pursuavasta blogista!-Madde

 7. Miks tää tyttökortti pitää vetää esiin ? On vain duuneja ja duuneja…joku hoivaa ja joku koodaa, ihan oman valinnan mukaan, ei se mikään bid juttu oo… Nim merkillä kone ja metallitekniikka.

  1. Hei Henna!

   Tämän postauksen tarkoitus ei ole vetää mitään tyttökorttia esiin, vaan kertoa enemmänkin mahdollisuuksista mitä ala tarjoaa. Alaa pidetään liian usein kuivana ja epä-trendikkäänä ja sen takia halusinkin kirjoittaa siitä, sillä ala on kaikkea kuin kuiva ja harmaa :)

 8. Miks tää tyttökortti pitää vetää esiin ? On vain duuneja ja duuneja…joku hoivaa ja joku koodaa, ihan oman valinnan mukaan, ei se mikään bid juttu oo… Nim merkillä kone ja metallitekniikka.

 9. Hei :)Kävinkin teillä kyläilemässä viime syksynä ja oli kyllä hienot tilat :)Teidän kurssitarjonta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja itse Vaasassa opiskellessani olen näin jälkeenpäin ymmärtänyt miten upeaa on ollut opsikella yli tiedekuntarajojen :)Voi kiitos kauniista sanoista :)

 10. Hei Henna!Tämän postauksen tarkoitus ei ole vetää mitään tyttökorttia esiin, vaan kertoa enemmänkin mahdollisuuksista mitä ala tarjoaa. Alaa pidetään liian usein kuivana ja epä-trendikkäänä ja sen takia halusinkin kirjoittaa siitä, sillä ala on kaikkea kuin kuiva ja harmaa :)

 11. Hei,
  täälläkin on yksi nörtti! Itse opiskelen energiatekniikkaa, hyvin miesvaltainen ala sekin. Olen samaa mieltä kanssasi miesten kanssa työskentelystä. Koulussa on paljon helpompaa ja jollain tavalla rennompaa, kun ei ole spekuloivaa “kanalaumaa” ympärillä. Olen jutellut tästä yhden naispuolisen luokkatoverini kanssa ja pidämme juurikin siitä, että miesten seurassa kehtaa höpöttää ihan omia juttujaan, eikä hankaliakaan asioita pyöritellä ja analysoida turhaan.

  Olen samaa mieltä siitä, että ei ole olemassa erikseen miesten tai naisten töitä. Tosiasia on vain se, että joillain aloilla toinen sukupuoli on vallitsevampi, minkä vuoksi esim. tyttöillä voi olla melkoisia ennakkoluuloja teknillistä alaa kohtaan. Ihanaa, kun otit tämän asian esille. :)

 12. Hei,täälläkin on yksi nörtti! Itse opiskelen energiatekniikkaa, hyvin miesvaltainen ala sekin. Olen samaa mieltä kanssasi miesten kanssa työskentelystä. Koulussa on paljon helpompaa ja jollain tavalla rennompaa, kun ei ole spekuloivaa “kanalaumaa” ympärillä. Olen jutellut tästä yhden naispuolisen luokkatoverini kanssa ja pidämme juurikin siitä, että miesten seurassa kehtaa höpöttää ihan omia juttujaan, eikä hankaliakaan asioita pyöritellä ja analysoida turhaan.Olen samaa mieltä siitä, että ei ole olemassa erikseen miesten tai naisten töitä. Tosiasia on vain se, että joillain aloilla toinen sukupuoli on vallitsevampi, minkä vuoksi esim. tyttöillä voi olla melkoisia ennakkoluuloja teknillistä alaa kohtaan. Ihanaa, kun otit tämän asian esille. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*