Maito lasissa ja tapetilla

Kirjoittelin monta vuotta sitten, että minua on alkanut vaivaamaan aikuisiän akne kierrostani riippuen dekolteella ja kasvoissa. Minulla ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia ihoni kanssa nuorempana ja pitkään mietin mikä on aiheuttanut tämän vaivan minkä takia en voinut edes pitää avonaista paitaa kolmeen vuoteen. Kävin ruokavaliotani läpi ja huomasin yhden eroavaisuuden ja se oli kahvi. Ja mitä sinne kahviin laitetaan? No maitoa.

Minulla on todella herkkä vatsa ja minulle on nuorempana diagnosoitu laktoosi-intorelanssi. Se on vienyt hampaiden kiilteeni ja ei ole antanut minun nauttia normaaleista ruoista nuorempana. Usein kumminkin lomamatkoilla huomasin, että pystyin syömään maitotuotteita ihan normaalisti. Kun muutin Ranskaan, olen voinut syödä kaikkia maitoa sisältäviä tuotteita ilman minkäänlaisia ongelmia. Myös niitä joissa on laktoosia. Täällä olen jopa hivenen unohtanut, että minulla on edes sellainen vaiva.

Kun tulen Suomeen, käytän laktoosittomia tuotteita, mutta silti dekolteeni helahtaa punaiseksi ja näpyt valtaavat kasvoni. Tämä sama tapahtuu esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa, mutta Espanjassa tai Italiassa minulla ei ole ongelmia. Olenkin alkanut miettimään, että mitä ihmettä se niin sanottu maito oikein on ja kuinka paljon hormoneja se oikein sisältää. On nimittäin ollut myös mielenkiintoista huomata, että suurimmat ihon ongelmat ovat kaikonneet kun olen ollut poissa Suomesta.

Kun ollaan siirrytty pienistä meijereistä tehotuotantoon, ovat lehmät kovalla koetuksella. Aiemmin lehmiä lypsettiin vain tietyn ajan vuodesta ja tarpeen mukaan, mutta nykyään lehmät eivät ilmeisesti saa lepoa välttämättä edes odottaessaan. Kun lehmiä lypsetään heidän odottaessaan, siirtyvät hormonit maitoon mitä me kulutamme.

Tätä asiaa on tutkittu pitkän aikaa ja oma kiinnostukseni heräsi kun huomasin ulkoisia muutoksia kehossani. Tuntuu edes pahalta ajatella mitä se on tehnyt elimistölleni vuosien aikana jos iho reagoi tällä tavalla. Tiedän, että elimistöni on ehkä normaalia herkempi, mutta silti tämä asia saa minut aina miettimään kun huomaan Suomen reissultani tuliaisiksi tuoneeni muutakin kuin salmiakkia. Olisi todella kiva kuulla alan asiantuntujoilta mielipiteitä asiasta sekä kuulla teidän kokemuksia. Uskon että sieltä löytyy muitakin joita vaivaa tämä kummallinen allergia nimenomaan suomalaista maitoa kohtaan.

PS. Suosittelen kokeilemaan varsinkin eteläeurooppalaisia maitotuotteita jos suomalaiset eivät omalle elimistölle sovi.

You may also like

18 Comments

 1. Vastaavaa olen kuullut viljoista. Suomessa ei pystytä syömään, mutta ulkomailla pystytään. Ilmeisesti osasyynä näissä on ruoan puhtaus. Suomessa ruoka “puhdistetaan” todella tarkasti ja monissa välimeren maissa ruoka menee “suorempaa” kuluttajalle. Mielenkiintoisia tämmöiset jutut :)

 2. Kaverini on analysoinut samaa ongelmaa, ja päätynyt siihen, että ongelma on se, mitä lehmille Suomessa syötetään. Eli AIV-rehu. Tiedä sitten onko näin, mutta kuulostaisi jotenkin loogiselta..

  1. Olen jo Mumma, mutta kun esikoiseni oli kovin allerginen ja itsekin jouduin saneeraamaan ruokia, huomasin, että tuo aiv ja kemira taitavat olla se juttu. Olin Eilatissa ja söin ja join, ei ongelmia. Eka ateria Suomessa, ja kipeä.

   Luin artikkelin , vuosi oli 1980(!), oli perhe joka muutti hesasta maalle, kasvatti viljan jota itse söivät ja sitten ottivat possuja ja lampaita tms, joista itselle ruoka. Lapset olivat terveitä. Olen sitä mieltä, että kaikki mitä suuhun pannaan on loppuun asti vaikuttamassa. Myös, miksi -Amerikassa on ylipainoisia, johtuneeko lihasta jota mm. mäkki syöttää. Jatkaako hormonit elämää vaikka vois paistais?

  2. Aiv-eli säilörehua tehdään kaikissa maissa, missä maitoa tuotetaan. Italiassa Parmezzano juusto tuotetaan kuivaheinällä.

 3. Tosi hyvä kirjoitus! Oma kehoni oireilee (suomalaisista) maitotuotteista nykyään todella voimakkaasti. Minulla meni hetki pähkäillä, että mistä se johtuu, mutta tosiaan suomalaiset maitotuotteet eroavat esim. juuri ranskalaisista tosi paljon. Yhden latten suomalaisella maidolla per päivä kehoni kestää, mutta ei sitten sen enempää. Esim taas rakastamiani ranskalaisia la Fermieren jogurtteja taas pystyn syömään täysin ongelmitta. Hieman apua olen saanut suomalaisista luomu maitotuotteista. Ne eivät aiheuta niin paljon ongelmia.

 4. Apua uskaltaako fazerin sinistä enää syödä! Mutta totta on, mulla on yksi kaveri joka syö kaikkea laktoositonta Suomessa mutta esim. Meidän viime Kroatian reissulla pystyi syömään huoletta suklaata (kaikki ilo irti). Itse syön maitotuotteista vaan lähinnä juustoa ja voita, jugurttikin on vaihtunut kookosjugurttiin kun se on niin herkullista. Monet seuraa myös maidotonta ruokavaliota täällä Australiassa, mielestäni aika paljon muodin mukaan, ja välillä menee kyllä monella heistäkin laktoosit ja maidot sekaisin. Täällä usein korvataan maito soijatuotteilla ja oon vähän pohtinut että mites se hormonijuttu näissä?

 5. Aihe, joka mielestäni ansaitsisi enemmän huomiota. Kiitos, että otit puheeksi. Itse olen ollut maidon suurkuluttuja vuosien ajan, kunnes noin puolitoista vuotta sitten vähensin maitotuotteiden käyttöä radikaalisti. Ennen sitä en edes kyseenalaistanut maitoa. Se miksi muutos tapahtui, johtui omista iho-ongelmista ja halusin päästä niistä eroon. Olen kärsinyt atooppisesta ihosta ja yhtenä talvena erittäin pahasta ekseemasta. Se oli niin järkyttävä kokemus, jonka pelkään joka talvi uusiutuvan. Viime talvena mulla ei esiintynyt minkäänlaisia tyypillisiä atopian oireita (taipeiden kuivuus ja kutina, kaulan ja suupielien kuivuus, kuiva iho..), joten jotain olen tehnyt oikein. Mitä siis tein? Jätin maidon juonnin yhteen aamulatteen. Toki lisäsin päivittäiseen ruokavaliooni avokadoja, manteleita ja oliiviöljyä. Ihoa öljysin ennen suihkua tai saunaa avokadoöljyllä, joten en rasvannut kehoani lainkaan apteekin voiteilla. Mutta isoin muutos ruokavaliossa oli siis maidon radikaali vähentäminen! Ennen mulla saattoi mennä hyvinkin yli litra päivässä.

  Muistan lukeneeni jostakin syyn siihen, miksi suomalaiset maitotuotteet usein aiheuttavat erilaisia reaktioita, mutta ongelmaa ei usein eteläeuroopassa ole. Se on maidon homogenointi, jossa siis maidon rasva pilkotaan osiin. Tätä prosessia ei kaikissa maissa tehdä, eikä se olekaan tarpeellinen. Se on ainoastaan ulkonäöllinen seikka, jossa maidon rasva nousee pintaan. Joissakin suomalaisissa luomumaidoissa tätä ei tehdä, joten sen takia moni pystyy käyttämään luomutuotteita. Valitettavasti kaikki luomumaidotkaan ei ole homogenoimattomia. Valion maito pitäisi ainakin olla homogenoimaton.

 6. Hei, olen huomannut samaa.

  Juustoissa syy voisi olla niiden pidempi ikä, pitkä valmistusaika kun pilkkoo juuston proteiineja, ja näinollen pitkään kypsytetyissä juustoissa on vähemmän laktoosia.

  Leivässä on kuulemma kyse siitä, että Suomessa poistetaan leivän kovetumista aiheuttava ainesosa. Ranskassa patonkikin kovettuu nopemmin kuin Suomessa, ja samoin leivän kuori on todella kovaa. Tässä on blogiteksti jossa aiheesta puhutaan, lähde tosin ei näytä olevan mitenkään supertieteellinen.
  http://bubblechild.com/2011/09/16/does-french-flour-have-less-gluten-in-it/

 7. Bonjour! Ihan saman huomannut! Mitään oireita ei ollut mm. Espanjassa käydessä ja pystyi nauttia maito-ja viljatuotteita huoletta. Mietin myös että oliko se ilmasto vai mikä, olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä tämän eron todella tekee.

 8. Itselläni on ollut laktoosi-intoleranssi jo parikymmentä vuotta ja olen oppinut elämään sen kanssa. Syön vähälaktoosisia maitotuotteita ja voin esim. kahviin laittaa tavallista maitoa sen pienen tilkan. Syön melko vähän maitotuotteita, yleensä vain ruuan joukossa.
  Iho-ongelmia ei ole, kun on ennemminkin hiukan kuiva atooppinen iho. Kasvovoidetta ja kosteusvoidetta kun käyttää säännöllisesti niin selviää talvestakin.

  Ulkomailla mielestäni käytetään todella vähän maitoa ruuissa, ja jos jättää jäätelöt ja jälkiruuat väliin, niin ruoka on vähälaktoosista. En kyllä tiedä yhtään maata missä syötäisiin niin paljon maitoa kuin Suomessa. En oikein usko näihin kaikkiin pelotteluihin miten maito olisi huonoa Suomessa, vaan maidon syöminen aikuisena ei taida olla muutenkaan kovin hyvästä.

 9. Olipa mielenkiintoista! Minulla on nimittäin ihan päinvastainen ongelma,eli Suomessa en saa oireita mutta täällä saan,minkä takia pitäydynkin vuohen-ja lamapaanmaitotuotteissa,joista tulee vähemmän tai ei yhtään oireita.

 10. Bonjour! Aivan sama juttu. Pidän kovasti maitotuotteista, varsinkin jogurtista, mutta näitä suomalaisia tuotteita en mielelläni käytä…harmillista sinänsä, sillä mielelläni kotimaisen tuotteen aina valitsisin. La Fermiere on yksi, josta en saa vatsan väänteitä …mutta suolaisen hinnan ja rajoitetun saatavuuden vuoksi …se on harvinaista herkkua täällä Pohjanmaalla ;) Kiikutan siis muutamat purkkini Tampereen Sokkarilta Vaasaan …

 11. “Suomessa käytetään antibiootteja vain kuudesosa EU:n maiden keskiarvosta. Monessa muussa EU-maassa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille ehkäisemään tauteja ennalta. Eniten antibiootteja käytetään EU:n alueella Saksassa, Espanjassa ja Italiassa”

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisessa-ja-ulkomaisessa-lihassa-eroja

  ja monia muita lähteitä.

  Suomessa ruoka on paljon puhtaampaa kuin muualla Euroopassa, just esim. torjunta-aineita tomaateissa, omenoissa jne. käytetään paljon vähemmän meillä kuin muualla. Myös maaperä itsessään on puhtaampaa. Antibioottien käyttökin tuotantoeläimille on vähäisempää kuin muissa maissa, joten suosin kyllä mielelläni suomalaista.

 12. Suomessa maito on puhdasta. Yli 90 prosenttia maidosta on E-luokkaista eli parasta mahdollista!
  Maidosta myös otetaan antibiootti ja muut lääkejäämä testit moneen kertaa, jotta kuluttaja ei missään tapauksessa saisi kontaminoitua maitoa.
  Suomessa meijereissä on todella hyvät osaamistaidot ja hygieniataso on korkea. Eteläeuroopan maissa nämä asiat eivät ole aivan samalla tasolla.
  Monesti olen kuullut kuinka esimerkiksi rasvatonta maitoa kauhistellaan suomessa ja sanotaan, ettei se ole maitoa tai että siihen on lisätty väriaineita yms. Tämä ei ole ollenkaan totta! Suomessa kurriin (eli maidon vesiosaan eli rasvattomaan maitoon) ei lisätä mitään väriaineita. Rasvaton maito vain pysyy valkoisena kun se separoidaan kermasta.
  Ja jos haluat tietää mitä maito oikeasti on niin 87 %on vettä, 4,3 % rasvaa, 4,7% hiilihydraatteja ja 3,5% proteiineja sekä 0,7% kivennäisaineita. Rasvaliukoisia vitamiineja maidossa on myös.
  On totta, että maidon koostumukseen ja hormonitasoon vaikuttaa lehmän lypsykauden (laktaatiokauden) vaihe. Mutta näihin vaikuttaa myös lehmän ikä, rotu, olosuhteet, stressi ja lypsyn vaihe.

 13. Mielenkiintoinen aihe ja hyvin ajankohtainen omassakin elämässäni. Hyviä pointteja aikaisemmilla kommentoijilla ja haluaisin lisätä, että nykyään uskotaan lehmien rodullakin olevan vaikutusta siihen millaisia ongelmia niiden tuottama maito aiheuttaa.
  Maitotuotteethan on jaettu ns. A1- ja A2-ryhmiin eri rotujen tuottamien proteiinirakenteiden vuoksi. A1-lehmän maidon yksi proteiini, kaseiini voi aiheuttaa paljon terveysongelmia (autoimmuunisairaudet, mielenterveyden ongelmat, akne jne.) ja juuri tätä maitoa juodaan Suomessa, mutta ei esimerkiksi Ranskassa, jossa on A2-tyypin kaseiinia tuottavia lehmärotuja. Suomessa A1-lehmärodun maito siis allergisoi helposti, sotkee immuniteettia ja sotkee ihmisen metaboliaa.

  Eli on jalostuksen kautta erilaistuneet lehmärodut tuottavat erilaista maitoproteiinia, johon me ihmiset reagoimme eri tavalla – toiset saavat terveydellisiä ongelmia, kuten minä ja olenkin jättänyt ruokavaliostani kaiken kotimaisen maidon pois. Ranskalaista ja muuta etelä/keski-eurooppalaistakin maitoa käytän hyvin harvoin.

  Loistava aihe! Kiitos Sofie =)

 14. Asumme Teneriffalla ja miehelläni ei täällä mitään ongelmia maidon kanssa. Suomessa asuessamme kylläkin jopa pieni määrä mitä tahansa maitotuotetta, esim. voita aiheutti ongelmia.
  Työterveyserikoislääkärimme Suomessa totesi, että valtaosa niistä jotka kuvittelevatheillä olevan laktoosi ongelmia, – olisikin jotain muuta eli tod näk AIV. Valion luomumaito aiheutti saman ongelman kuin tavallinen kaupan maito. Valiolta todettiin kysyessämme asiaa, että luomumaidossa saa olla maitoa jonka tuotannossa on käytetty AIV-rehua. Sitä ei ole luomumaidossa kielletty. Ongelma esiintyi vaikka maito olisi otettu käsittelemättömänä suoraan tilalta, joten kyse ei ole paljon parjatusta käsittelystä meidän kohdallamme.

 15. Vanha teksti mutta minulle ajankohtainen :) Onpa täällä asiantuntevia lukijoita, sain paljon uutta tietoa maidontuotannosta.

  Minulle on ilmeistynyt aikuisiän akne kasvoille ja olen saanut muualle kehoon outoa ihottumaa. Ole pohdiskellut syitä ja allergia on tietysti yksi vaihtoehto. Miten sinulle kävi, lievenikö akne maidon vähentämisen myötä?

  1. Heippa,

   joo, juon enää mantelimaitoa ja ulkomailla tehtyjä tuotteita.

   Ilmeisesti meidän lehmät on erilaisia mitä keski-Euroopassa, joten syy voi olla ihan lehmän rodussakin.

   Kannattaa jättää lehmänmaitopois ja korvata se muilla tuotteilla :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*