Maito kiltti

miksi kiusaat ihoani?

Minulla on ollut todella hyvä iho koko elämäni. Minulla ei ole ollut sen suurempia ongelmia koskaan ihoni kanssa, kunnes reilu vuosi sitten ihoni alkoi oireilemaan. Ihoni ei oireile sen suuremmin, mutta huomaan sen muuttuneen todella paljon ihan lyhyen ajan sisään. Luulin aluksi sen johtuvan kuivasta ilmasta ja ties mistä, mutta mitään järkevää selitystä en ole sille valitettavasti löytänyt.

Tapani mukaan menin lääkärille ja vastaus oli jokseenkin odotusteni mukainen, ”tulee iän kanssa, johtunee hormonimuutoksista.” Varmaan ihan myös ihan oikeanlainen analyysi, että iho muuttunee tässä kolmenkympin korvilla, mutta en ihan kumminkaan hyväksynyt vastausta ja ottanut antibiootteja vastaan. Tai kun kumminkin on kyse kovista lääkkeistä, niin mieluummin selvittäisin syyn ennen kuin lähtisin lääkitsemään itseäni ilman sen kummempia tutkimuksia.

Tämän syksyn myötä olen ollut aika paljon poissa Suomesta, mutta juonut kahvia kylläkin, mutta en suomalaisella maidolla. Mahdollisuuksien mukaan olen käyttänyt joko soija- tai mantelimaitoa, mutta juonut myös ihan normaalia lehmänmaitoa. Huomasin tässä jossain vaiheessa kumminkin selkeän syy-seuraus suhteen, että aina kotiintulonjälkeen ihoni repesi ja näppylät ilmaantuivat. Aluksi ajattelin, että tämän täytyy olla allergia pimeää syksyä ja talvea kohtaan, mutta jospa ei nyt kumminkaan;).

En enää juo kahvia maidolla muualla kuin kotona ja täältä minulta löytyy aina soija-, manteli ja nykyään jopa hasselpähkinämaitoa. Heräsin tässä hetki sitten ja tajusin, että voisiko syy oikeasti olla lehmänmaidossa mitä olen aiemmin juonut? Selkeän ketjun nimittäin huomasin kun aloin miettimään milloin aloin juomaan kahvia ja mitä maitoa sinne milloinkin laitan.

Onko teillä ollut samanlaisia kokemuksia?

You may also like

24 Comments

 1. Itse olen juuri tullut samanlaiseen päätelmään maitoa kohtaan – lisättyäni proteiinin syöntiä maitorahkan ja raejuuston muodossa on ihon kunto selvästi heikentynyt. Ja tämä sama ilmiö on käynyt pariin otteeseen.

  Mi

 2. Jep, maito aiheuttaa täälläkin ongelmia. En käytä itse lainkaan suomalaista maitoa. Silloin tällöin ruokavaliossa on lampaan- tai vuohenmaitoa, mutta olen siirtynyt itsekin riisi-, manteli- ja hasselpähkinämaidon (kohtuu)kuluttajaksi. Tutkimustuloksia maidon haitoista on saatu jo paljon. Suosittelen lukemaan artikkelin: http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

  Kauhistuttava linkkimonsteri, sori :)

 3. Tutulle kuulostaa iho ongelmat. Myös minulla on aina ollut hyvä iho, mutta nyt joitakin vuosia se on reagoinut hyvin herkästi. Olen tehnyt “tutkimusta” ja luulen sen johtuvan vehnästä/hiivasta, eli aina kun innostun mussuttamaan leipää tms iho alkaa oireilemaan. Olen lueskellut netistä ja tämä on maidon kanssa yhtä yleinen oireiden aiheuttaja. Minulle on sanottu samaa, että hormonimuutokset ja stressi aiheuttavat, varmasti niilläkin suuri vaikutus, mutta ruokavaliolla olen saanut hyvin pidettyä kurissa. Pitäisi vaan malttaa pitää näpit erossa patongeista, helpommin sanottu kuin tehty! 

  Ja kiitos Merci shop vinkistä, kävin siellä ja tykkäsin todella! Otan mielellään vastaan lisää hyviä vinkkejä mitä täällä Pariisissa kannattaa tehdä/vierailla. :) 

  myavenuebytanja.blogspot.fr

  Tanja

 4. Minulle taas selvisi ihan muutama viikko sitten, että kaikki viljatuotteet aiheuttaa ihon kunnon huononemista ja nyt kolme viikkoa ilman mitään viljatuotteita, niin iho on uskomattoman hyvässä kunnossa.

 5. Ystäväni atooppinen iho on muuttunut niin upeaksi jo parissa kuukaudessa, kun hän jätti maidon pois, Myös soijamaidon. Riisimaito sopii :) 

  K

 6. Täällä juuri ihmettelin samaa, kun punaista läiskää ilmestyi kaulaan ja käsiin. Olen viimeisen viikon aikana lisännyt proteiiniä ruokavalioon mm. maitoproteiini jauheen muodossa. Hyvin toimii muuten, mutta iho parka :( Jos keksit ratkaisua, mielelläni luen postauksen hyvistä proteiinin lähteistä! :)

 7. Olen kuullut väitteen useasti, joten voi siinä tosiaan olla perää. Olen itsekin miettinyt maidon pois jättämistä kokeilumielessä, koska itselläni on aina ollut vähän ongelmia ihon kanssa. Itseäni tökkii tosin soija- ja mantelimaitojen ainesosaluettelo, oletko törmännyt luomuversioihin näistä?

 8. MInkälaisia oireita sinulla esiintyy ihossasi? Itsekkin olen vuoden verran pohtinut mikäköhän ihoani vaivaa ja viime päivät olen pohtinut voisiko syy olla maito! Minulla tuli ensiksi suun yläpuolelle näppylöitä (ei finnejä, mutta sen tyyppisiä palluroita jotka muistuttivat ihottumaan) nyt ne ovat siirtyneet koko leuan alueelle! Voi olla että tämä on allergiaa myös meikkivoiteesta joka on nyt pannassa hetken, testatakseni auttaako! Olen saman ikäinen ja pohdin että onko syy hormoonit mutta en jotenkaan jaksa uskoa.. Mainitsit joskus aiemmin että huulesi reagoivat clarinsin huulikiilteeseen, minullakin oli huulissa ongelmia vuosi sitten mutta en löytänyt mitään syy-seuraus suhdetta siihen, joku meikki luulisin! Olisi kiva kuulla miten ihosi reagoi, voisin itsekkin testata maidottomuutta :)

 9. Heippa,

  Pidäthän huolen että saat myös tarpeeksi rasvoja? Itse syön suuret määrät pähkinöitä, sillä hiukseni esimerkiksi kertovat heti jos en saa tarpeeksi öljyjä :)

   

 10. Kiitos paljon linkistä :)

  On outoa miten esimerkiksi ranskalainen ystäväni tuli samantien laktoosiintolerantoksi muutettuaan suomeen. Ranskassa ja muualla hän pystyy syömään kaikkia maitotuotteita niin kuin minäkin, mutta Suomessa emme.

  Nämä ihojuttu on tosin tosi ikävä, sillä saan ihan hurjasti ihottumaa normaalista maioosta.

 11. Heippa,

  on hämmentävää, miten iho muuttuu ihan hetkessä erilaiseksi?

  Leipää en syö juurikaan tai vehnää. Varmasti stressillä ja kuivalla ilmalla on myös omat vaikutuksensa, mutta kun iho alkaa aina oireilemaan maidon lipittämisen jälkeen, niin sen takia olen nyt käyttänyt kotona vain ja ainoastaan kasvisperäisiä maitotuotteita :)

  Oi ihana kuulla, se on ihan mahtava kauppa :)

  Tulossa on varmasti paljon lisää paikkoja missä käydä :)

 12. Heippa,

  itse en viljatuotteita syö päivittäin ja haluaisin olla syömättä ollenkaan. Aasiassa asuessani en syönyt viljaa ollenkaan ja masu,  iho sekä hiukset olivat aivan mahtavassa kunnossa :)

 13. Heippa,

  itselläni auttoi ihhan se, että aloin ostaa muualla tuotettuja jogurtteja. Syön esimerkiksi nyt kreikassa tuotettua total -jogurttia (9g proteiinia ja 3g hiilihydraattia). Kannattaa kokeilla vaikka ihan ruotsissa tuotettuja tuotteita jos suomalaiset eivät sovi :)

 14. Heippa,

  siis olen taistellut tämän asian kanssa jo hetkisen. Aloin jopa miettimään, että onko kodissani hometta kun aina tänne tultaessa oireet alkoivat :D

  Onneksi ei sentään, ihan vain maidon kanssa oli ongelmia. Onhan se ihan ymmärrettävää, että kun lehmiin laitetaan hormoneja, niin jäämiä löytyy maidosta ja sen takia hormonitasapaino heittelee.

  Tämä on siis ihan vain oma analyysini.. Eli ei mitään tutkimuksia taustalla :)

 15. Heippa,

  siis illalla kun menen nukkumaan iho saattaa olla ihan kunnossa, mutta aamulla hetätessä voi asianlaita olla toisenlainen.Minulla on aina ollut tosi hyvä iso enkä ole tarvinnut meikkivoiteita tai muita, nykyään taas en voisi olla ihman niitä, sillä ihoni on laikukas ja palleroita ilmaantuu. Joskus ihoon tulee ihan kunnon paukamia, niin kasvoihin, selkään sekä hiusrajaan.

  Ja niille Clarinsin huulikiilloille on todella allerginen. Ostin taas uudet ja käytin viikon ja huuleni repesivät, eli harmikseni Clarins on poissa huulikiiltopussistani. Puhuin tästä kosmeosastolla ja yhdellä myyjällä oli sama ongelma mitä minulla :(

 16. Hei vierailija

  Olen kosmetologi ja oireesi viittaavat myös ihosairauteen nimeltä perioraalidermatiitti, joten kannattaa käydä ihotautilääkärillä tarkistamassa asia.

   

  MInkälaisia oireita sinulla esiintyy ihossasi? Itsekkin olen vuoden verran pohtinut mikäköhän ihoani vaivaa ja viime päivät olen pohtinut voisiko syy olla maito! Minulla tuli ensiksi suun yläpuolelle näppylöitä (ei finnejä, mutta sen tyyppisiä palluroita jotka muistuttivat ihottumaan) nyt ne ovat siirtyneet koko leuan alueelle! Voi olla että tämä on allergiaa myös meikkivoiteesta joka on nyt pannassa hetken, testatakseni auttaako! Olen saman ikäinen ja pohdin että onko syy hormoonit mutta en jotenkaan jaksa uskoa.. Mainitsit joskus aiemmin että huulesi reagoivat clarinsin huulikiilteeseen, minullakin oli huulissa ongelmia vuosi sitten mutta en löytänyt mitään syy-seuraus suhdetta siihen, joku meikki luulisin! Olisi kiva kuulla miten ihosi reagoi, voisin itsekkin testata maidottomuutta :)

 17. Monissa muissa maissa ei maito aiheuta ongelmia, mutta kotimainen maito kylläkin. Usko tai älä, ongelmia aiheuttaa maidon homogenointi. Ei laktoosi eikä mikään muukaan. Homogenoinnissa maidon rasva pilkkoontuu niin pieniksi palleroiksi, että ne suolen läpäistessään aiheuttavat elimistössä monenlaisia vaivoja. Iho-oireita, vatsavaivoja, astmaa ym. Tutustu aiheeseen sivulla http://maitotauti.com/. Nauti tästä lähtien pelkkää homogenoimatonta luomumaitoa (huom, Lidlin luomumaito on homogenoitu!). Tarkista myös kaikista muista maitotuotteista, että on tehty homogenoimattomasta maidosta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

 18. hmm.. entäs sitten käyttämäsi pyykin pesuaineet? tuli vain mieleeni, kun sanoit, että iho on useimmiten yön jäljiltä pahimmillaan. iho ja kasvot ovat yön aikana kosketuksissa lakanoihin, joita useat pesevät liian rajuilla ja hajustetuilla pesu- ja huuhteluaineilla. monet atoopikot ainakin saavat oireita juuri pesuaineista. 

 19. Hei, suuri kiitos viestistä kosmetologi, kannatti kerrankin kommentoida! Varasin juuri ajan ihotautilääkärille! :)  sogien oireet eivät täsmää minun oireisiin, hassua jos tilanne muuttuy yön aikana, minä saa taas parannettua ihoani öisin…

   

  MInkälaisia oireita sinulla esiintyy ihossasi? Itsekkin olen vuoden verran pohtinut mikäköhän ihoani vaivaa ja viime päivät olen pohtinut voisiko syy olla maito! Minulla tuli ensiksi suun yläpuolelle näppylöitä (ei finnejä, mutta sen tyyppisiä palluroita jotka muistuttivat ihottumaan) nyt ne ovat siirtyneet koko leuan alueelle! Voi olla että tämä on allergiaa myös meikkivoiteesta joka on nyt pannassa hetken, testatakseni auttaako! Olen saman ikäinen ja pohdin että onko syy hormoonit mutta en jotenkaan jaksa uskoa.. Mainitsit joskus aiemmin että huulesi reagoivat clarinsin huulikiilteeseen, minullakin oli huulissa ongelmia vuosi sitten mutta en löytänyt mitään syy-seuraus suhdetta siihen, joku meikki luulisin! Olisi kiva kuulla miten ihosi reagoi, voisin itsekkin testata maidottomuutta :)

 20. Heippa :)

  Kiitos paljon kommentista – pitää laittaa korvan taakse. Itse olen tajunnut tämän vain matkaillessa kun olen voinut syödä ihan mitä vain eikä reaktioita ole tullut, mutta Suomessa – maito on eri juttu. 

 21. Siis puhutaanko tässä nyt ihan finneistä vai jostain muista näpyistä? Se on ihan fakta, että maitotuotteet voivat pahentaa aknea ja siis varmaan iho voi reagoida, vaikkei ihan aknen tasolla oltaisi. Minuun tämä ainakin pätee täysin ja siksi en käytä juurikaan maitotuotteita. Kahvikermaa juu, mutta niitä tosi pahiksia ovat esim. juusto ja rahka. Vuoden alussa googlasin “akne ja ruokavalio” ja opin, että gluteeniviljojen pois jättäminen on auttanut montaa finniongelmista kärsivää. Karsin myös turhat sokerit pois ja ihon kunto onkin kohentunut huomattavasti. Lisäksi syön sinkkiä, josta on hyötyä vaikkei mistään massiivisista iho-ongelmista kärsisikään. :)

   

  Tiina

 22. Hei, täytyy nyt kommentoida sen verran tähän kirjoitukseen vaikka jo vanha onkin, kun yhdessä vastauksessa mainitsit “lehmiin laitettavista hormoneista”. Suomessa hormonien antibioottien ja muiden lääkkeiden käyttö maidontuotannossa on melko pientä verrattuna muuhun eurooppaan ja niiden valvonta on todella tiukkaa! Joten en menisi sanomaan että iho-ongelmat jotka johtuvat maidosta voisivat olla peräisin lehmiin laitettavista hormoneista. En epäile ollenkaan sitä etteikö maito saata aiheuttaa iho-ongelmia, mutta ehkä se voisi johtua enemmänkin maidon normaalista koostumuksesta tai juurikin käsittelystä…

  Työskentelen itse maatalousyrittäjänä ja maidontuottajana.

  Sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*