Macarons

Ilmeisesti ruudun sillä puolella on todella noteerattu, että rakastan leipoa ja tehdä ruokaa :) Sain nimittäin mukavan yhteydenoton yritykseltä, joka tuottaa marjatuotteita suomalaisista marjoista. Kiantama Oy:n valmistamia tuotteita myydään Biokia nimen alla.  Sain viime viikolla paketin kotiini ja tuotteita ihmeteltäväksi. Rakastan marjoja, joten  yhteydenotto oli enemmän kuin mieleuinen. Tuoteperheeseen kuuluu  mm. marjajauheita ja suklaamarjoja. Itse olin tosi kiinnostunut varsinkin jauheista, sillä muut tuotteet olivat tulleet jo tutuiksi. 
Pohdiskelin, että mitä jauheista oikein loihtisin, sillä halusin valmistaa perinteikkäistä suomalaisista raaka-aineista jotain erikoista.  Päädyin Macaronseihin koska ajattelin, että mikäs sen mukavampaa, kuin maustaa ranskalainen herkku suomalaisten marjojen mauilla. Olen aiemmin värjännyt taikinan ja täytteen elintarvikeväreillä, mutta Biokian  marjajauheet soveltuivat erinomaisesti värjäys tarkoitukseen. Tästä lähtien käytän marjajauheita paljon mielummin, kuin keinotekoisia väriaineita. Ja yhtenä suurena plussana jauheiden avulla täytekin sai marjaisan maun :)

Macaronsien tekeminen on todellinen taitolaji, sillä muutaman epäonnistuneen kerran jälkeen olen meinannut heittää vatkaimen nurkkaan ja tyytyä kaupassa myytäviin macaronseihin. Jotta saa mittasuhteet kohdilleen, on keittiövaaka aika ehdoton.  Jos haluaa yrittää peltata varman päälle, kannattaa valkuaiset erottaa keltuaisista  ja pitää valkuaisia liinan alla kaksi päivää ennen leipomista.

Tässä  resepti:

3 luomu munanvalkuaista (reilu 90g), pidä peitettynä huoneenlämmössä 2 vrk ennen leipomista
30g eli 1/3 dl taloussokeria
200g eli 3 1/4 dl tomusokeria
110g mantelijauhoa
Marjajauhetta maun mukaan

Vaahdota valkuaiset, lisää taloussokeri muutamassa erässä. Jatka vatkausta niin kauan kunnes marenki kiillottuu. Älä kumminkaan vatkaa marenkia liian kuivaksi. Marengin tulee olla jämäkkää, eikä se saa valua vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.  Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja marjajauhe keskenään. Lisää mantelijauheseos varovasti valkuaisvaahtoon, älä käytä vatkainta vaan kääntele vaahtoa varoen lusikalla. Seoksen tulee olla juoksevaa, mutta ei liian. Pursota tyllalla taikinasta pyöreitä lätäköitä leivinpaperille. Ennen kuin laitat lätäköt uuniin, anna niiden kuorettua n.60 minuuttia. Paista macaronseja 150 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Anna macaronsien jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.

Täyte 

100g valkosuklaata
100g tuorejuustoa
muutama teelusikka marjajauhetta
1/2 dl tomusokeria
tarvittaessa tilkka vettä

Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää muut aineet sekaan. Lisää täytettä macaronsien väliin ja tarjoile samantien :)


And you my dear guests from abroad, let me know if you want to have  my macarons recipe. I will translate it for you :)

You may also like

38 Comments

 1. Kuorissa kokeilin kaikkia makuja, sillä jaoin taikinan moneen osaan. Mutta kannattaa varoa ettei jauhetta laita liikaa, sillä se sitoo taikinaa liikaa. Suosikkini täytteistä oli ehdottomasti mustikka-täyte :)

 2. Näyttää ihanalta. Olen muutaman kerran harkinnut kokelemista, mutta leipomisminäni ei kestä epäonnistumisia kovin hyvin.. Ehkä jonain päivänä rohkaistun..

 3. Iduska:No eihän epäonnistuminen koskaan kivaa ole, mutta macaronsien kanssa täytyy ottaa pieni riski. Kokeilin Chez Jounin italialaistyyppisten macaronsien tekoa kesällä ja ne meni ihan pipariksi. Tällä reseptillä onneksi onnistuin, on hassua miten paljon iloa uunissa kohoavat macaronsit tuottavat :)

 4. Kuorissa kokeilin kaikkia makuja, sillä jaoin taikinan moneen osaan. Mutta kannattaa varoa ettei jauhetta laita liikaa, sillä se sitoo taikinaa liikaa. Suosikkini täytteistä oli ehdottomasti mustikka-täyte :)

 5. Näyttää ihanalta. Olen muutaman kerran harkinnut kokelemista, mutta leipomisminäni ei kestä epäonnistumisia kovin hyvin.. Ehkä jonain päivänä rohkaistun..

 6. Iduska:No eihän epäonnistuminen koskaan kivaa ole, mutta macaronsien kanssa täytyy ottaa pieni riski. Kokeilin Chez Jounin italialaistyyppisten macaronsien tekoa kesällä ja ne meni ihan pipariksi. Tällä reseptillä onneksi onnistuin, on hassua miten paljon iloa uunissa kohoavat macaronsit tuottavat :)

 7. Mielenkiintoista, en ole moisista jauheista koskaan kuullutkaan. Ihanilta kuulostavat keksit. Itse en missaan nimessa pistaisi mitaan keinotekoisia vari-tai makeutusiaineita suuhuni, joten nama jauheet voisivat olla hyva vaihtoehto.

 8. Mielenkiintoista, en ole moisista jauheista koskaan kuullutkaan. Ihanilta kuulostavat keksit. Itse en missaan nimessa pistaisi mitaan keinotekoisia vari-tai makeutusiaineita suuhuni, joten nama jauheet voisivat olla hyva vaihtoehto.

 9. B: Toi kuullostaa hieman siltä Chez Jounin reseptiltä. Mutta siis en ole tuota kokeillut.Katz NYC: Mäkin olen kuullut niistä ihan vasta hiljattain. Aiemmin olen esimerkiksi juustokakut värjännyt tuoreilla marjoilla, mutta macaroneissa ne eivät toimi. Marjajauheet on kyllä hyvä juttu allergikkojenkin näkökulmasta :) Ja niinkuin teksisttäkin mainitsin, toivat marjajauheet oikean marjan maun macaronseihin :))

 10. B: Toi kuullostaa hieman siltä Chez Jounin reseptiltä. Mutta siis en ole tuota kokeillut.Katz NYC: Mäkin olen kuullut niistä ihan vasta hiljattain. Aiemmin olen esimerkiksi juustokakut värjännyt tuoreilla marjoilla, mutta macaroneissa ne eivät toimi. Marjajauheet on kyllä hyvä juttu allergikkojenkin näkökulmasta :) Ja niinkuin teksisttäkin mainitsin, toivat marjajauheet oikean marjan maun macaronseihin :))

 11. mmmm, näyttää tosi hyviltä. Mäkin olen yrittänyt kaksi kertaa tehdä macarons'eja, mutta huonolla menestyksellä. Taidan siis turvautua sun reseptiin ensikerralla! :)

 12. Salut!Jep, tämä toimii,onneksi. Jos ei olisi toiminut niin olisin jättänyt macaronsien teon vähäksi aikaa :DMutta auttaa varmasti jos käytössä on kiertoilmauuni, mutta resepti toimii ihan normaalissakin uunissa.Ajattelin metsästää Pariisista kunnon mantelijauhetta seuraavaan kokeiluun. Joten jos Linda tulee mieleen jotain hyvää leivontatarvikeliikettä, niin ilmoitatko:)Oletko poikennut useasti Laduréen kahviloissa macaronseilla?

 13. mmmm, näyttää tosi hyviltä. Mäkin olen yrittänyt kaksi kertaa tehdä macarons'eja, mutta huonolla menestyksellä. Taidan siis turvautua sun reseptiin ensikerralla! :)

 14. Salut!Jep, tämä toimii,onneksi. Jos ei olisi toiminut niin olisin jättänyt macaronsien teon vähäksi aikaa :DMutta auttaa varmasti jos käytössä on kiertoilmauuni, mutta resepti toimii ihan normaalissakin uunissa.Ajattelin metsästää Pariisista kunnon mantelijauhetta seuraavaan kokeiluun. Joten jos Linda tulee mieleen jotain hyvää leivontatarvikeliikettä, niin ilmoitatko:)Oletko poikennut useasti Laduréen kahviloissa macaronseilla?

 15. Näitä maistaneena voin todeta että oli kyllä huppuhyviä! Mustikka toi ihanaa makua ja kivaa väriä. Namskis! maissi

 16. Jostain kumman syystä tulee minulle aina nälkä kun tulen blogiisi. Olet mahtava leipuri, noin hienoja macarooneja en itse osaisi tehdä. Ovat varmasti herkullisiakin. Todella ihanan näköisiä.

 17. Hih, no kiva jos ne näyttävät herkullisilta :)No täytyy myöntää, että nuo yksilöt olivat muutaman epäonnistuneen kerran harjottelujen tulosta :)

 18. Jostain kumman syystä tulee minulle aina nälkä kun tulen blogiisi. Olet mahtava leipuri, noin hienoja macarooneja en itse osaisi tehdä. Ovat varmasti herkullisiakin. Todella ihanan näköisiä.

 19. Saanko esittää kaksi tarkentavaa kysymystä? :)Eivätkö munat mene pilaan jos niitä seisotuttaa lämpimässä? Ja pärjääkö ilman pursotinta?Haluaisn nimittäin kokeilla reseptiä viikonloppuna :)

 20. Saanko esittää kaksi tarkentavaa kysymystä? :)Eivätkö munat mene pilaan jos niitä seisotuttaa lämpimässä? Ja pärjääkö ilman pursotinta?Haluaisn nimittäin kokeilla reseptiä viikonloppuna :)

 21. Sweety:Ei mennyt ainakaan minulla ja en olisi tätä itse keksinyt ellen olisi lueskellut ohjeita eri lähteistä. Mutta uskon myös että voi onnistua jos erottelee munat vasta leipomisvaiheessakin. Veikkaan, että valkuaisten lämpötila on tärkeimmässä roolissa, eli niiden tulee huoneenlämpöisiä eikä kylmiä.Pärjäät ihan hyvin ilman tyllaa, käytä vaikka lusikoita sen sijaan. Itse olen myös kerran turvautunut pieneen muovipussiin johon tein reiän.Yksi asia mikä on todella oleellista macaronseissa on se, että älä vatkaa valkuaisvaahtoa ja mantelijauheseosta liian voimakkaasti yhteen. Kääntele ne varovasti yhteen, äläkä käytä vatkainta missään nimessä :)

 22. Sweety:Ei mennyt ainakaan minulla ja en olisi tätä itse keksinyt ellen olisi lueskellut ohjeita eri lähteistä. Mutta uskon myös että voi onnistua jos erottelee munat vasta leipomisvaiheessakin. Veikkaan, että valkuaisten lämpötila on tärkeimmässä roolissa, eli niiden tulee huoneenlämpöisiä eikä kylmiä.Pärjäät ihan hyvin ilman tyllaa, käytä vaikka lusikoita sen sijaan. Itse olen myös kerran turvautunut pieneen muovipussiin johon tein reiän.Yksi asia mikä on todella oleellista macaronseissa on se, että älä vatkaa valkuaisvaahtoa ja mantelijauheseosta liian voimakkaasti yhteen. Kääntele ne varovasti yhteen, äläkä käytä vatkainta missään nimessä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*