Kukkakaalitalkoot ja sininen kukkakaalikeitto

Avec Sofié blog - kukkakaalitalkoot - keitto syyspöytään

Näin syksyn tullen värejä on joka puolella ja se takia niitä haluaa myös lautaselle. Enää ei ehkä halua pelkästään myöskään syödä raikkaita salaatteja, vaan lämpimiä keittoja. Senpä takia sunnuntaina järjestin yhden miehen kukkakaalitalkoot ja tein värikkään kukkakaalikeiton. Sekaan laitoin myös maa-artisokkaa, jotta keitto olisi hivenen pehmeämpi.

Väriä tässä keitossa ei haettu purkista, vaan kukkakaalin luonnollinen sävy värjäsi keiton kauniin violetiksi. Niin ihana tapa tuoda värejä pöytään. Suosittelen siis nappaamaan seuraavan kerran värikkään kukkakaalin mukaan kaupasta, jotta keitto saa kauniin värin.

Avec Sofié blog - kukkakaalitalkoot - keitto syyspöytään

Jos kaupassa ei ole violetteja kukkakaaleja, voi keiton värjätä vaikka punajuurella pinkiksi niin halutessaan. Nyt kun vielä on kukkakaalien aika, löytyy ainakin täältä Amsterdamista niitä eri väreissä aina kuparin keltaisista sinertävän violetteihin.

Avec Sofié blog - kukkakaalitalkoot - keitto syyspöytään

Koristelin keiton vielä paahdetulla kukkakaalilla sekä artisokkalastuille sekä tryffeli-öljyllä tietenkin. Tryffeli ja kukkakaali ovat ehkä saaneet jo klassikkomakuyhdistelmän ainakin meillä kotona ja kukkakaalin sekaan menee tryffeliä monessa muodossa. Tässä keitossa öljyn muodossa. Kauniin ja raikkaan yhdistelmän keitto olisi saanut, jos olisi ollut vielä raitajuurta kotona, mutta ehkä ensi kerralla olen paremmin varustautunut.

Avec Sofié blog - kukkakaalitalkoot - keitto syyspöytään

Tarvitset:

Keitto neljälle

1 kukkakaalin (800g)

3 pientä maa-artisokkaa

2 dl ruokakermaa

Valkosipulia (ei pakollinen)

Suolaa

Pippuria

Tryffeliöljyä

Vettä

Pese kaksi artisokkaa ja paloittele ne pienehköiksi kuutioiksi. Huuhtele kukkakaali ja paloittele se. Jätä kourallinen kukkakaalia koristeluun. Lisää kukkakaali kiehuvaan veteen. Lisää suolaa keitinveteen.

Paloittele valkosipuli ja paahda sitä pannulla. Jos et ole valkosipuli-ihminen, ei valkosipulia tarvitse lisätä.

Kun kaali ja artisokat ovat pehmenneet, ota ne pois kattilasta ja siirrä blenderiin. Älä kaada keitinvettä pois, sillä saatat tarvita sinertävää vettä soseutuksessa. Soseuta kukkakaali sekä artisokat samettisen pehmeäksi ja lisää keitinvettä blenderiin muutama lusikallinen, jos sose menee liian jähmeäksi.

Leikkaa jäljelle jäänyt artisokka ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa muutama kukkakaalin osa suupalan kokoiseksi. Kuumenna pannu ja paahda artisokkaa ja kukkakaalia muutaman minuutin ajan. Voit halutessasi lisätä tryffeli-öljyä jo tässä vaiheessa.

Kun artisokat sekä kukkakaali ovat soseutuneet, kaada keitto kattilaan ja kuumenna sitä halutessasi valkosipulin kanssa. Lisää kerma ja kuumenna keittoa koko ajan sekoittaen. Mausta keittoa oman maun mukaan. Kaada keitto lautasille ja koristele paahdetuilla artisokka- ja kukkakaalipaloilla. Kaada vielä öljyä keiton päälle ennen tarjoilua.

 

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

3 Comments

  1. Oi! Herkullisen näköinen keitto. Maa-artisokan ja kukkakaalin liitto kuulostaa herkulliselta. Osaatko vinkata, mistä tryffeliöljyä yleensä löytyy? Tätä olisi kiva testata lähiviikkoina!

    1. Ostan sitä yleensä aina Ranskasta, mutta luulisi Stockmannilla olevan. Tai erilaiset herkkupuodit tai kokkiliikkeet :)

      Asutko Helsingissä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*