Yhteistyössä Asennemedia ja Risenta
Nyt kun eletään tammikuuta, juhlakauden jälkeistä aikaa ja vegaanihaastetta, moni varmasti miettii, että miten omia elintapoja voisi parantaa. Meillä syödään kotona suhteellisen kasvispainotteisesti ja gluteenittomasti, sillä kumpikin kokee, että ilman liiallista punaisen lihan syöntiä ja gluteenia kumpikin voi paremmin. Miehelläni on lisäksi keliakia, joten vaihtoehtoiset ruokatuotteet ja -aineet ovat tulleet minulle hyvin tutuiksi.
Monelle meistä lehtikaali on hyvin tuttu, mutta palmukaali on hivenen tuntemattomampi vielä Suomessa. Palmukaali tunnetaan ehkä paremmin nimillä cavolo nero tai Toscanan kaali ja minun piti itseasiassa katsoa, että mikä on sen suomalainen nimi. Palmukaali eli cavolo neroon olen törmännyt varsinkin Italiassa, mutta on ollut ilo huomata, että sitä käytetään paljon myös Hollannissa.
Kikhernepasta on itsessään todella ravitsevaa runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi, mutta lisäämällä kastikkeeseen cavolo neroa, tulee ”syntisestä ateriasta” mielettömän ravitsevaa ja terveellistä. Lehtikaalin lailla palmukaalissa on paljon C-vitamiinia, mutta lisäksi se sisältää B2-vitamiinia, fosforia ja kaliumia. Palmukaali käy kivasti myös smoothieihin, paistoksiin sekä myöskin kastikkeisiin.
Olin ennen joulua kaksi kuukautta ilman punaista lihaa ja huomasin, että oma vitamiinitarpeeni ei tullut täyteen ruokavalionmuutoksen takia. Tunsin itseni äärettömän väsyneeksi ja olisin voinut nukkua kellon ympäri, vaikka normaalisti se ei nimenomaan kuulu tapoihini. Itselleni olikin hyvä muistutus, että jos jättää jotakin ruokavaliosta pois, tulee vitamiinit ja hivenaineet korvata jollakin muulla. Jos siis olet jättämässä lihan pois ruokavaliostasi, korvaamalla proteiinitarpeesi nimenomaan esimerkiksi kikhernepastalla, vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Pastan koostumus on uusittu ihan vähän aikaa sitten ja itse en ainakaan suuremmin huomannut mitään eroa kikhernepastan maussa normaalin pastaan. Seuraavan kerran kun olet pastahyllyllä, mieti siis, että voisitko syödä herkkuruokaa hivenen ravitsevammin ja ilman sen suurempaa syyllisyyttä. Lapsiperheille pasta on varsinkin mainio vaihtoehto, sillä siten lapset saavat herkkunsa ja vanhemmat voivat olla huoleti pastan ravintosisällöstä. Kikhernepasta on kaiken lisäksi myös gluteeniton, joten se käy kaikenlaisille syöjille.
Pasta neljälle
1 pkt (300g) pastaa
Pastakastike
Öljyä
1 Sipuli
2 valkosipulinkynttä
10 Palmukaalin vartta (cavolo nero tai Italian kaali)
250g sieniä
3 dl kaurakermaa
Suolaa
Pippuria
Parmesaania
Pinjansiemeniä
Kuori ja silppua sipulit. Laita öljyä pannulle ja lisää sipulit öljyn joukkoon, kun öljy on kuumentunut. Lisää pestyt ja silputut palmukaalin lehdet. Paista lehtipaistosta, kunnes lehdet ovat pehmenneet. Kaada paistos lautaselle hetkeksi syrjään.
Laita vesi kattilaan ja laita veteen 1 tl suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää pasta.
Kun pasta on kiehumassa, laita paistinpannu takaisin liedelle ja paista sieniä kevyesti. Kun sienet ovat paistuneet, lisää palmukaalipaistos pannuun sekä kerma. Mausta oman maun mukaan.
Kun pasta on valmista, kaada vesi pois. Kaada pastakastike kattilaan ja sekoita se pastan kanssa hyvin. Lisää parmesaania ja pinjansiemeniä pastakastikkeeseen.
3 Comments
Kiitos hyvästä pastakastike-ohjeesta, aion kokeilla!
Sen sijaan vinkkaamasi pasta jää kokeilematta, sillä moniallergikkona olen myös palkokasveille allerginen, huokaus… Tosi moni uuden ajan vege-tuote on tehty kikherneistä tai soijasta, ja kumpaakaan en voi harmikseni voi käyttää. Kuiturikas kaurapasta on kuitenkin myös hyvä vaihtoehto!
Mahtava juttu – kiitos!
No mutta onneksi on vaihtoehtoja myös sinulle, joka olet allerginen palkokasveille. Nykyään on niin paljon vaihtoehtoja meille, joilla on erikoisruokavalio :)
Saatko muuten syödä quinoa-pastaa?