Joulupöydän herkku

Niin kuin se jo blogistanikin näkyy, niin olen ollut aika kiireinen viime päivinä. Teilläkin on tosin ollut varmasti  kiire viimeisen joulujuttujenne kanssa. Eilen kumminkin ehdin ottaa illallisvieraita vastaan. Oli ihana olla hetki paikoillaan ja syödä kavereiden kanssa pitkästä aikaa. En ehkä tiedä mitään parempaa kuin se, että saan tehdä ruokaa läheisille ja rakkaille <3

Jälkiruoaksi tein espressoisen crème brûléen. Mukailin aiempaa crème brûlée –reseptiäni hieman ja lisäsin sekaan tilkan espressoa. Crème brûlée on aivan mahtava jälkiruoka ja se sopii todella mainiosti myös joulupöytään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Recently Updated460

Resepti:

Seoksesta tulee ainakin 4 annosta- riippuen tietenkin vuoan koosta.

2 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

0,5 dl sokeria

4 keltuaista

vaniljatanko

tilkka espressoa

muutama ruokalusikallinen ruokokidesokeria

Laita kerma, maito ja vanilijatanko kattilaan. Keitä niin kauan kunnes seos meinaa kiehua. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja keltuaiset. Ennen kuin lisäät kermaseoksen munaseoksen kanssa, niin kaada kermaseos muutaman kerran pienen siivilän läpi. Itse käytin teelle tarkoitettua siivilää, jotteivat edes pienimmätkään kokkareet eksyisi valmiiseen seokseen. Kun seos on siivilöity, kaada se ohuena nauhana munaseoksen sekaan. Sekoita seosta koko ajan, mutta niin ettei seokseen muodostuisi vaahtoa.

Kaada sekoite n.14 cm:n levyisiin crème brûlé-vuokiin.  Asettele vuoat uunipellille ja lisää pellille vettä niin paljon, että vesi tulee vuokien puoliväliin. Crème brûléita paistetaan vesihauteessa uunin keskiosassa 150 asteessa, niin kauan kunnes seos on hyytynyt. Noin kahdestakymmenestä minuutista  puoleen tuntiin. Uunissaoloaika riippui tosi paljon uunista ja varsinkin vuoan koosta, joten uunissa kylpevää vanukasta kannattaa tarkkailla;)

Kun vanukas on hyytynyt, niin sitä tulisi jäähdytellä ensiksi huoneenlämmössä ja myöhemmin jääkaapissa. Jäähdyttely voi kestää muutamasta tunnista yön yli. Ripottele vanukkaan päälle ruokokidesokeria kun vanukas on hyytynyt. Polta pinta kovaksi kaasupolttimella. Koristele marjoilla ja hedelmillä.

_______________________________________________

 

Hi there! I think we all are living quite hectic moments at the moment and therefore I want to apologize that I haven’t been able to update my blog in the past days. However, I think that you are also busy with all of the Christmas preparations. Anyhow, yesterday I took time to prepare a dinner and I invited my dear ones for a nice dinner. I don’t probably know anything better than making good food and eating it in a good company.

As a dessert we had espresso crème brûlée. I used my classic crème brûlée recipe but I added a small amount of espresso. Crème brûlée is a wonderful dessert and it fits perfectly in the Christmas table.

Recipe:

2 dl of double cream

2 dl of milk

0,5 dl sugar

4 egg yolks

1 vanilla pod

splash of espresso

few tablespoon of cane sugar

Put the milk, cream, and vanilla pod into a saucepan and bring to boiling point, but do not let it boil. Beat sugar and egg yolks in another bowl. Before you add the cream mixture with the egg mixture, pour the cream mixture a few times through a small strainer. Add the cream mixture with egg mixture. Stir constantly but avoid making foam.

Pour the combination into a small pie dishes. Place those into a baking tray. Add water on the baking tray that the water level comes at the halfway of the dish. Bake those little desserts in 150 degrees until the mixture thickens. Around 20 minutes will do it. Depending from the oven of course. So keep your eyes on your bathing desserts ;)

When the mixture is thick cool it first at room temperature and afterwards in a fridge. Cooling process takes from few hours to overnight, depends from you. Sprinkle over cane sugar when that classic pudding has rested. Burn the sugar surface with blowtorch. Garnish with berries.

You may also like

12 Comments

  1. Näyttää suussasulavan herkulliselta. crème brûlée on kyllä ehdottomasti yksi suurimpia jälkkäriherkkujani.
    Hyvää Joulua sinulle =)

  2. Näyttää suussasulavan herkulliselta. crème brûlée on kyllä ehdottomasti yksi suurimpia jälkkäriherkkujani.Hyvää Joulua sinulle =)

  3. Hei, se oli. Aiemmin en niin paljoa pitänyt bruleesta tai catalasta, mutta nykyään kyllä syön niitä erittäin mielelläni :)Kiitos samoin :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*