How to be a morning person?

Yhteistyössä Indiedays & Rynkeby

En tiedä onko meitä oikeasti vain kahdenlaisia, mutta jos jompikumpi pitää valita, niin olen todellakin aamuihminen. En osaa nukkua pitkään (niin kuin on snäpeistäni käynyt ehkä ilmi) ja vaikka kuinka yritän, niin herään aina viimeistään kahdeksalta. Salaa toivon, että osaisin nukkua edes joskus pidempään, mutta minkäs sille omalle kropalle teet?

How to be a morning person?

Vaikka nukun jokseenkin jopa vähän, olen aina aamuisin hyvällä tuulella. Kuuluun siis siihen ihmisryhmään, että aamuisinkin laulattaa, vaikka vettä sataa. Ne illat ovatkin sitten toinen juttu ja minua on ihan turha saada iltakävelylle 23 jälkeen. Mieluiten olen yöpuvussa jo klo:21 ja odottelemassa seuraava aamua.

How to be a morning person?

Tiedän, että joitain ihmisiä saattaa jopa ärsyttää työpaikan aamupirkot, sillä me kun tupataan pulputtamaan nimenomaan aamuisin ja hiljenemään auringonlaskun aikaan. Minulle on jopa välillä sanottu ikävästi, kun olen ollut heti aamusta pirteänä, mutta kuka nyt vapaaehtoisesti haluaa kurnuttaa, kun hymyilläkin voi? Senpä takia tässä muutama vinkki teille ei niin aamuihmisille. Näillä minä helpotan näitä aamujani.

 

 • Älä syö illallista liian myöhään, sillä siten et saa välttämättä unta. Älä myöskään jätä syömättä, sillä unessakin tarvitset energiaa. 
 • Pese hiuksesi jo illalla, se helpottaa kiireisiä aamuja paljon.
 • Mummini vinkki on juoda iltaisin maitoa, että uni tulee paremmin. En tiedä toimiiko, mutta mummini tekee aina niin.
 • Teknologia on hyvä pitää poissa makuuhuoneesta häiritsemästä. Kummitätini on myös vakuuttunut, että puhelimet ja muut härpäkkeet saattavait vahingoittaa säteilyllään. Säteilystä en tiedä, mutta itselläni oli ennen paha tapa alkaa lukemaan ja vastailemaan sähköposteihin keskellä yötä ja sen takia nukuin yöni todella huonosti. Ei siis ole hyvä pitää puhelinta samassa huoneessa tai ainakaan käden ulottuvilla.
 • Laita tietokoneesi ja puhelimesi yön ajaksi latautumaan, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
 • Herää kellon soidessa, älä torkuta. Torkutus lisää väsymystä ainakin minulla ja aamun tehokkuuteni laskee.
 • Jos minulla on jotain tärkeää tekemistä aamuisin, niin pakkaan tavarani ja katson vaatteeni jo edellisenä iltana valmiiksi, niin vältyn turhalta missä-se-piuha-on –hässäkältä.
 • Syö hyvä aamiainen ja varaa se hetki myös rauhoittumiselle.
 • Jos voit, niin valmistele aamupala jo edellisenä iltana. Itse laitan chia-puddingit jääkaappiin odottelemaan jo illalla, niin nappaan ne jääkaapista aamulla.

Yllä oleva lista on siis teille ei niin aamuihmisille ja toivottavasti löydätte helpotusta omiin aamuihinne. Jos siellä jollakin tulee mieleen vielä jotain vinkkejä, niin kertokaapa minulle kommenttiboksiini. Olen nimittäin muuttamassa kotona yhtä night owelia aamuihmiseksi.

 

Pssssst. Kurkkaa alla oleva hyvän mielen video erilaisesta aamusta!

You may also like

9 Comments

 1. Ihanaa kun on muitakin aamuvirkkuja! vaikka olen parhaillaan äitiyslomalla herään miehen kanssa samaan aikaan klo 7. Hän vähemmän virkeänä, itse aivan virkeänä :D viikonloppuisinkin olen nyt valon lisääntyessä alkanut heräämään aikaisemmin ja aikaisemmin. Parasta on kyllä se että saa herätä ilman herätyskelloa, se tekee ihmeitä.

  Olen kyllä ollut aina aamuvirkku, minusta oli ihanaa mennä toimistolle klo 7 kun kaikki olivat vielä nukkumassa kodeissaan ja sain hurjasti aikaiseksi ennen ensimmäisten saapumista työpaikalle.

  Miinuspuolena on tosiaan kyllä sitten se, että klo 21 jälkeen alan olla aika valmis sänkyyn. On ihme jos jaksan valvoa yli kymmeneen, joskus kyllä repäisen viikonloppuisin ja juhlissa ;)

  1. Onnittelut vielä tätäkin kautta Pullalle ja sinulle <3
   Hihi, tiedän tunteen. "Voisitko mennä tekemään niitä omia projektejasi" kuuluu meillä varsinkin viikonloppuisin.

   Keväisin en laita edes herästyskelloa, sillä heräsin tänäkin aamuna jo aiemmin mitä kello olisi herättänyt. Ja kun herä luonnollisesti, virta on erilaista.

   Olen samanlainen kun sinä. Menin aina toimistolle Suomesa oltaessa seitsemäksi. Se oli niin mahtavaa, kun ensimmäiset hommat oli tehty jo ennen 8.

   Yep, minulta ei tosiaan saa mitään järkevää enää ulos klo:23 aikoihin. Säännöllisyys kaikessa, niin unessa, ruoassa ja liikunnassa :)

 2. Itse en todellakaan ole aamuihmisiä. En nuku kovinkaan pitkään, mutta on saatava herätä rauhassa. Epäsäännöllinen elämänrytmi vielä entisestään haittaa asitaa (että mahtava ammatinvalinta vuorotyöläisellä). Mutta allekirjoitan aika pitkälti tekemäsi listan. Jos laittaa illalla kaiken aamua varten valmiiksi, niin aamut ovat paljon kivuttomampia. En todellakaan ymmärrä ihmisiä jotka kykenevät 15 minuutin aamutoimiin ja siitä suoraan töihin. Pitää saada olla hetki rauhassa.
  Pienessä yksiössäni on vaikea saada teknologia pois “makuuhuoneesta”, joten pyrin laittamaan tietokoneet ja television kiinni reilusti ennen nukkumaan menoa ja lukea kirjaa. Puhelin tosin on se viheliäs mitä “on pakko” vilkuilla vielä valojenkin sammuttua. Ehkä tässä on meillä opittavaa pois pahoista tavoista, sillä niitähän ne vaan on. Ei se maailma kaadu jos et vielä illalla viimeiseksi vilkaise Facebookin päivityksiä.

  1. Hih, et varmaan pitäisi minusta ollenkaan. kun Charin kanssa asustelin, siivosin keittiötä ennen klo:6 ja totta kai kattilat tippuivat kivilattialle. Charimuksen unenlahjat ovat tosin hyvät, joten hän ei herännyt ollenkaan.

   Rauhouttuminen on minullekin tärkeää vaikka aamuihmisiä olenkin. Minun pitää saada juoda se kahvini ja syötyä jogurttini.

   Kirjan lukeminen on hyvä tapa. FB:n ja muiden selaaminen huono. Olen muutenkin huomannut vain selailevani monesti ihan turhaan jotain ja hukkaavani aikaa täysin tyhjänpäiväiseen kuin käyttämättä sen esimerkiksi lukemiseen. Joku joskus sanoi, että teknologia kannattaa pistää pois muutamaa tuntia ennen nukkumista. Itse en siihen ole vielä pystynyt, mutta toivottavasti joskus :)

   Kivaa viikkoa!

 3. Mä niin toivon että olisin aamuihminen. Ulkomailla, lähinnä länteen päin matkustaessa olenkin. Herään siellä seiskan, kasin aikaan, kun taas kotona ja idässä heräilen mielelläni vasta kympin pintaan tai myöhemmin. Ehkä mun pitäisi asua vaikka Meksikossa ;)

  Mut hei, mä tykkään aamuihmistä! On ihanaa kun työpaikallakin joku pirtsakka aamutyyppi toivottaa huomenet, kun on itse ihan unessa. Kyllä se piristää :)

  Aurinkoista päivää sulle!

  1. Heippa, heh Meksiko on hyvä vaihtoehto. Siellä tosin heräsin aina aamu 5:ltä. Noh ainakin näki auringonnousut :D

   Ihana kuulla. Eli sinulta ei tule lausetta “ammu itsesi” niin kuin edelliseltä työkaveriltani :D

   Aurinkoa sinne myös!

  2. Heippa, heh Meksiko on hyvä vaihtoehto. Siellä tosin heräsin aina aamu 5:ltä. Noh ainakin näki auringonnousut :D

   Ihana kuulla. Eli sinulta ei tule lausetta “ammu itsesi” niin kuin edelliseltä työkaveriltani :D

   Aurinkoa sinne myös!

 4. Tunnistan tuon illalla aikaisin nukkmaan ja aikaisin ylös. Pidän itseäni aamuihmisenä, siitäkin huolimatta, että herätyskellon soidessa olen ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia todella pahalla päällä. Se menee kuitenkin nopeasti ohitse ja sen jälkeen olen yleensä pirteä, sekä hyvän tuulinen. Usein jopa liiaksi ja olen saanut vuosien aikana kuulla siitä.
  Tosin, äidiksi tultuani, olen huomannut ettei tilaisuuden tullen yhteentoista aamupäivällä nukkuminen ole ongelma. Toisaalta, lapsen kanssa kahdeksalta herääminen ei myöskään ole ongelma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*