Histamiini-intoleranssi

Muistatteko kun elokuussa ihmettelin saamiani sydämentykytyksiä sampanjasta ja valkoviinistä? Voikun se olisikin jäänyt noihin kahteen. Nyt listalla on myös raaka kala. Suklaata ja marjoja en haluaisi enää lisätä tähän listaan, sillä mitä herkkuja minulle sitten enää jää?

En ihan tarkkaan muista milloin sydämentykytykset alkoivat, mutta noin karkeasti ottaen muistan ensimmäiset oireeni alkaneen viime keväänä. Luulin aluksi, että olen niin stressissä, että en saa nukuttua. Suhteellisen nopeasti tosin ymmärsin, että sydämentykytykset eivät olleet normaaleja reaktioita.

Sampanjaa en ole juonut enää tammikuun alun jälkeen (on tipaton meneillään) ja yksi lasillinen tuota kuplajuomaa pilaa seuraavan yöni ja päivän. Jos tosin juon sitä juhlahumussa useamman lasillisen, oireita ei tule. Sama on valkoviinin kanssa. Parempi siis juhlia kunnolla kuin tissutella lasillinen ruoan kanssa. Kiitos teidän, löysin myös lääkkeitä tähän ongelmaan, mutta yritän nyt vähentää näiden ongelmatuotteiden syöntiä ja juontia.

Te ketkä yhtään tunnette minua, tiedätte, että sushi on ollut ruokalistallani siitä asti kun olen ollut 12 vuotta. Kummitätini vei minut kauppahalliin sushille ja siitä lähtien on makit ja nigirit kuuluneet ruokavaliooni. No eivät kuulu enää ilman lääkkeitä. Taas viime perjantaina tuli syötyä lautasellinen raakaa kalaa ja ahneesta pääkopasta kärsi sananmukaisesti koko kroppani. Eipä tullut taas paljoa nukuttua. Millionkohan opin?

Olisi ihana kuulla teidän kokemuksia ja kenties kikkoja (onko niitä) miten olette selvinneet tämän histamiini-herkkyyden kanssa. Tipaton ei minua sinällään häiritse, mutta sushittomuus sitäkin enemmän. Suurin suru tosin koetaan, jos marjat joutuvat myös ulos ruokavaliostani.

Kun muutin Ranskaan, huomasin että laktoosi-intoleranssi katosi minulta kokonaan. Ranskan ja Luxin maitotuotteet sopivat minulle ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olen huolettomasti voinut syödä kaikenlaisia leivoksia, juustoja ja kastikkeita. En tiedä kummasta kärsisin mieluummin, laktoosi- vai histamiini-intoleranssista. Pitää kai vain olla tyytyväinen, että kumpikin ei vaivaa samaan aikaan :)

On jotenkin niin absurdia, että juuri minä kaikista ihmisitä saan histamiini-intoleranssin. Tiedä sitten onko liikakäytöllä osuutta asiaan, mutta kiva kaveri tämä ei ole. Eli nyt tiedän miltä sampanjattomuus ja sushittomuus tuntuu. Harmi vaan että minua ei odota yhdeksän kuukauden päästä palkinto, vaan tämä on ainaisena riesana.

You may also like

10 Comments

 1. Voi ei. Ei ole kivaa. :( Mä selvisin raskausaikana ihan hyvin alkoholittomuudesta ja sushittomuudesta, kun en muutenkaan ole suurkuluttaja. Mutta onhan se nyt kiva, kun tietää, että voi ihan rauhassa mennä lounaalle sushiravintolaan, jos nyt sattuu tekemään mieli.

  Mulle sama asia olisi kyllä varmaan keliakia. Minä kun rakastan (tuoretta)leipää ja croisantteja. Tosin keliakia saattaisi tehdä ihan hyvää mun vyötärön ympärykselle. :D

 2. Hola, mä sain joitain vuosia sitten punaviinistä samankaltaisia oireita. Join siten lasillisen tai kaksi. Siihen aikaan punaviinin makukin alkoi tökkiä, varmaan ihan psykologisesta syystä. Päädyin valkoviiniin ja roseviiniin, mutta Espanjaan muutettua teki yhtäkkiä taas mieli maistaa punaviiniä. Eikä sen jälkeen oireita ole ollut. Valitettavasti mitään vinkkiä ei ole antaa, mutta toivottavasti toivottavasti on myös joku ohimenevä ongelma. Mukavaa viikkoa!

 3. Olen alkanut epäillä itselläni samaa vaivaa. Oireet ainakin tuntuvat sopivan kuvaan. Jokin aika sitten alkoivat juurikin tuollaiset sydämentykytykset ja lisäksi on ollut mm. vatsaoireita ja hengenahdistusta. Punaviini aiheuttaa itselleni eniten oireita. Sitä ei tarvita kun pieni tilkka ja olo on heti kuin pahimmassakin krapulahorkassa. Kala ja äyriäiset tuntuvat itselläni aiheuttavat lisäksi vatsaoireita. Minulla ei siis valitettavasti ole neuvoja antaa, mutta seuraan myös kommenttiboksia jos täältä saisi vaikka jotain vinkkejä itsellekin. Ymmärrän siis täysin harmituksesi. Kyseinen yliherkkyys sulkee mahdollisesti monta herkkua pois ruokavaliosta…

 4. Oletko käynyt lääkärillä vaivoistasi? Minulla oli myös sydämentykytystä, hengenahdistusta, unettomuutta yms. oireita. Joskus ne saattavat liittyä kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan. Myös stressi ja jännitys tai jopa pieni paniikki, kiire tai muu vastaava laukaisevat oireet. Aina ei ole kysymys ruoka-aineallergioista. Minulta pois suljettiin ruoka-allergiat, tehtiin kilpirauhaskoe ja päädyttiin vain ns. tykytykseen. Sain siihen lääkkeet (5mg bisoprolol) 2 vuotta sitten. Olen syönyt jatkuvasti niitä, ja oireet ovat pysyneet loitolla.

 5. Mulla on histamiini-intoleranssi joka oireilee aina silloin tällöin mm. dermografismina (ihottumat) ja rytmihäiriöillä punaviinin jälkeen jne.. Outoa on, että oireita ei tule läheskään aina vaan satunnaisesti jaksoissa, jolloin pitkään ärsyttää kaikki ja sen jälkeen ei mikään.

  Välttely ja totaalikieltäytyminen auttaa mulla, hetken päästä siedän taas kaikkea kunnes jossain kohtaa oireet alkavat taas. Oli kyllä pähkäilemistä, kun tuntui että on allerginen vähän kaikelle mutta välillä ei millekään. Histamiini-intoleranssin toteaminen oli siksi pikemminkin helpottavaa.

  Toivottavasti sullakin menisi edes osittain ohi <3

 6. Minulla oli jossakin vaiheessa samankaltaista oireilua ja sen lisäksi suunympärysihottumaa. Erittäin alhainen verenpaineeni laski entistäkin alemmat kun nautin viiniä, jolloin jo lasillinen viiniä saattoi tehdä hirvittävän pahan olon. Jouduin jättämään hetkeksi kovat juustot ja punaviinin pois. Sain myös samoihin aikoihin allergisen kohtauksen tonnikalasta, joka on myös tunnettu suuresta histamiinitasostaan, jos sitä on hetkikin säilytetty väärin.

  Kun nautin viiniä otin luontaistuotekaupasta ostamaani histamiiniyliherkille tarkoitettua ainetta ja ehkä siitä oli vähän apua.
  Tilanne parani eikä ole enää uusiutunut noin pahassa muodossa. Välillä huomaan tiheämmin punaviiniä juotuani ja varsinkin parmesanin ja emmentalin kanssa, että suunympärys alkaa oireilemaan. Siitä tietää aina, että on parempi pitää taukoa. Pahimpia ovat laatikkoviinit, joiden käyttö on tästä ja monesta muustakin syystä jäänyt hyvin vähiin.

  Luota siis siihen, että tämä on vain väliaikaista ja olet altistunut histamiinille liikaa.

 7. Moi,

  Mä menisin ensin lääkärille (olethan ollut jo?), heidän pitäisi varmuuden vuoksi ottaa sinusta sydänkäyrä ja varmaan juurikin nuo kilpirauhaskokeet.

  Jos ja kun kyseessä on histamiiniallergia, niin ainakin Suomen apteekeista saa histaminia pilkkovaa entsyymiä http://www.apteekkituotteet.fi/Camucin eli histamidaasia. Näitä tabletteja otetaan vähän samaan tapaan, kuin laktoosiallergiset ottavat omaa jauhettaan ennen juhliin menoa. :)

  Itselläni ei ole pillereistä omakohtaista kokemusta, mutta ilman reseptiä pitäisi saada. Eiköhän Ranskassakin ole vastaava tuote.. :)

 8. Hei Sohvi! Kiitos antoisasta blogista! Nuo sydanmenrytmihairiot voivat kylla, johtua aina valkkarilasillisesta tai epasaannollisesta rytmista tai stressista tai myohaisesta syomisesta jne. Monesti ovat perinnollisia, joten kay ihmeessa laakarissa tuosta ( on yleista etta ihmiset joilla on laakitys kilpparireihin karsivat myos tasta). Kalajuttu voisi olla kihtiin viittaavaa,koska ne kipukohtaukset voivat alkoholin ja kalan yhdistelmana tulla hyvinkin akkia aikas tujuiksi. Tsemppia ! Ja pida meidat ajantasalla voinnistasi!

 9. Itse älysin vasta tänä kesänä, että saan aina mökillä migreenin, vaikka olen epäillyt histamiini-intoleranssia jo kauan (huono olo tulee pienestäkin määrästä alkoholia ja suklaata, ihan sama kuin sulla, että tissutella ei voi, mutta kunnolla juhliessa olo siirtyy seuraavaan päivään). Nyt kuitenkin olen niin herkkä hyttysenpistoille, että aloin epäillä mökkimigreenin johtuvan hyttysistä – niiden pistohan vapauttaa histamiinia. Sain selville, että histamiinia pilkkovan entsyymin tuotantoon tarvitaan kuparia. Kuparin puutteen yksi oire on muuten sydämentykytys! Itselläni on muitakin kuparin puutteen oireita, kuten älyttömän huono vastustuskyky ja anemian oireita raudan syönnistä huolimatta, ja lisäksi käytän sinkkiä, joka heikentää kuparin imeytymistä. Kuparipillerit on nyt siksi ostettu. Saa nähdä onko niistä apua. Lisäksi tilasin jodia, koska minäkin ounastelen että kilpparin toiminnan tukemisesta saattaa olla tässä apua. Sydämentykytykseen mulla auttaa etupäässä kalsium ja myös magnesium, sekä kaliumpitoisen ruuan syöminen. Ryöstöviljely heikentää terveellistenkin ruoka-aineiden hivenainepitoisuuksia, joten jokaisen huonovointisen kannattaa harkita sitä mahdollisuutta, että oireiden takana on jokin puutos. Itselläni nämä jodin, sinkin ja kalsiumin puutteet oli aika helppo keksiä, koska olen vegaani.

 10. Heräsin omaan histamiini-intoleranssiini pari vuotta sitten: tuntui, että jokaisen aterian jälkeen kaulalehahti punaiseksi, outo kutina alkoi käsissä, nenä alkoi vuotaa. Kaivoin vanhan prick-testin tuloksen esiin: sen mukaan olin allerginen histamiinille. Oireiden ilmaantumisaikaan join paljon vihreää teetä ja jonkin verran punaviiniä, söin mm. lohta, pinaattia, mansikoita, joissa kaikissa runsaasti histamiinia. Lisäksi olin aloittanut aiempaa runsaamman kuntoilun. Karsin ruokavaliota rankalla kädellä, ostin Camucinia ja vähitellen oireet jäivät pois. Nyt, juuri kun olen treenannut pari viikkoa juoksutapahtumaan, syönyt mansikoita, vadelmua ja kirsikoita, ne alkoivat taas, ja siksi googlailen ja osuin tännekin. Puhutaan kimpputeoriasta: kun kehon histamiinimäärä ylittää sen sietokapasiteetin, oireet ilmaantuvat, olipa histamiini peräisin omasta kropasta tai ruuasta, tai olipa dao:a alentaneet tietyt blokkerit. Karsin taas ruokia rankemmalla kädellä, otan daoa ja yritän ottaa rennosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*