Helsinki Love – Finland I’ve missed you so much

Olen ollut viettämässä viikonloppuna ystäväni häitä Helsingissä ja kun tulimme lauantaiyönä Suomenlinnasta lautalla takaisin rantaan, olin niin onnellinen. En mitään ole niin paljoa kaivannut kuin Suomen kesää ja kaikkea siihen liittyvää. Jopa lokkien laulu kuulostaa niin ihanalta. Helsinki, ihana olla täällä taas!

Avec Sofié blog l Helsinki Love

Moni muu, joka on minun tapaani viettänyt aikoja pois Suomesta, varmasti havahtuu ihan eri lailla oman maamme kauneudesta ja siisteydestä tänne palatessaan. Meillä suomalaisilla voi olla tapana aina pitää negatiiviset asiat edelle ja kertoa ulkomaalaisille aina ensimmäisenä Suomen pitkästä ja pimeästä talvesta mieluummin kuin esimerkiksi, miten meillä uskotaan yhteiseen hyvään ja verorahoille saa vastinetta.

Avec Sofié blog l Helsinki Love

Mummillani on aina tapana vähätellä asioita. Hän on kahdeksankymmentä tänä vuonna ja kun hänen ruokapöytäänsä istuu, on ruokia pöydässä ties minkälaisia ja jälkiruokia kolmea erilaista, mutta silti mummi sanoo vaatimattomasti ”no jotain vain tässä aikani kuluksi tein.” Mummini kaltaisia vähätteleviä lauseita kuulee suomalaisten suusta usein, liian usein. Ja kun lukee SUOMALAISTEN kirjoittamia uutisia Suomesta, saa sellaisen kuvan, että täällä elettäisiin niin jäljessä kaikesta ja kaikki olisi huonosti. Hyvät suomalaiset, näin ei ainakaan minun silmissäni ole. Teillä on kaikki ihan hyvin verrattuna esimerkiksi Ranskaan.

Avec Sofié blog l Helsinki Love

Toki myönnän, että kun on oppinut ranskalaiseen ystävällisyyteen ja pulputukseen, voi suomalaisten sanattomuus tuntua välillä vähän juntilta, kun käy kaupassa tai odottaa kadulla tuntemattomien tervehdyksiä. Toisaalta taas, me tehdään asioita eikä käytetä aikaa turhaan puhumiseen. Joskus tosin voisimme kiireessämme ja suorittaessamme ihan pysähtyä ja sanoa ”hei” sekä kuunnella mitä toisella on sanottavana. En ollut tähän meidän puhumattomuuteen aiemmin niinkään kiinnittänyt huomiota ennen kuin olen asunut muualla.

Muuten taas kyllä me voidaan olla äärimmäisen ylpeitä, että miten puhdasta ja rauhallista meillä on. En ollut aiemmin edes ajatellut, että miten kovasti kaipaan hiljaisuutta ja äänettömyyttä, että saisi nukuttua hyvin, mutta nyt taas viikonlopun jälkeen, kun olen saanut nukkua hiljaisuudessa, on ihan erilainen olo. Puhtaus on minulle niin tärkeää ja kun kävelen Helsingin keskustassa, ilolla katselen katukivetyksiä, jotka ovat hyvin hoidettu ja puhtaita roskasta.

Yksi asia minkä takia en oikein näkisi itseäni asumassa esimerkiksi Yhdysvalloissa on ihmisten eriarvoisuus tai vaikka mahdollisuus terveydenhoitoon. Jos mieheni olisi ensimmäisillä treffeillä sanonut haikailevansa takaisin kotimaahansa, tuskin olisin seuraaville treffeille mennyt. En vain pidä ajatuksesta, että hyvää ei jaeta tasaisesti tai että terveydenhuolto on vain kaikista rikkaimpien etuoikeus. Suomessa olen tottunut siihen, että jokaisella on mahdollisuus hoitoon eikä terveydenhoito ole mikään rahastuskeino.

Haluan uskoa, että suomalaiset ovat avarakatseisia emmekä me välitä minkä maan passia kukakin kantaa. Ranskassa ollessa olen joutunut ikäväkseni huomaamaan eriarvoista käytöstä ei-ranskalaisia kohtaan. Niin sanottua piilorasismia kohtaa usein ja se tuntuu äärimmäisen pahalta. Suomessa taasen koen, että meillä saa olla ihan millainen ja mistäpäin tahansa. Minulla on ollut muutama työkaveri joilla on pakolaistausta ja minusta on ollut äärimmäisen hienoa, miten Suomeen on annettu ja pystytty integroitumaan.

Totta kai joka paikasta löytyy niitä hyviä ja huonoja asioita, mutta mitäs jos keskityttäisiin niihin hyviin Suomesta puhuttaessa? Meillä on ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja kaikki muutkin asiat pelaavat hyvin. Se on totta, että rikastumaan tässä maassa ei välttämättä ihan helposti pääse, mutta kun hyvä jaetaan tasaisesti, on kaikilla parempi olla. Ei siis aina puhuta siitä pitkästä talvesta, vaan puhutaan siitä valoisasta kesästä ja puhtaasta ja yhdenvertaisesta maasta.

You may also like

2 Comments

  1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä, on niin paljon arvostettavia asioita Suomessa ja paljon puhdasta luontoa, tilaa olla ja elää.

  2. Naulankantaan, aivan samaa mielta!! Olen lahtenyt Suomesta 17 vuotta sitten (asun talla hetkella Hollannissa), ja juuri kuten sanoit – monien asioiden kohdalla sita havahtuu miten HYVIN Suomessa asiat ovat. Suomen kesa on myos jotain aivan ainutlaatuista, tuskin maltan odottaa heinakuista reissua- visiitti torilla ja tuoreita ruoka-aineksia mukaan, kokkausta pitkan kaavan mukaan mokilla, mansikoita&herneita, saunomista, hiljaisuutta luonnon keskella.
    Ihanaa kesakuun alkua!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*