Hakukoneoptimointi bloggaajan näkökulmasta

[mittaustagi]

[conversionpixel campaign=’ASUS’ title=’Hakukoneoptimointi bloggaajan näkökulmasta’]

Hakukoneoptimointi, mitä se on? Vaikka se saattaa näyttää siltä, että blogiin upotetaan vain kuvia ja tekstiä, blogin takana on paljon muutakin. Olen mukana Indiedaysin ja ASUSin yhteistyökamppiksessa ja vähän aikaa sitten sain SEO-vinkkejä Asusin SEO-klinikalta. Olen iloinen kun voin jakaa muutaman vinkin miten tehdä hakukoneoptimointia näin bloggaajan näkökulmasta. Isoille verkkosivuille ja -kaupoille esimerkiksi nämä ovat perusjuttuja, mutta myös bloggaajan kannattaa ottaa näitä asioita huomioon.

Avec Sofié blog / hakukoneoptimointi eli SEO bloggaajan näkökulmasta

Kun aloitin blogini noin 6 (!?) vuotta sitten, ei kukaan oikein puhunut kovastikaan blogipiireissä hakukoneoptimoinnista eli SEO:sta. Nykyään se on bloggaajalle vähän samanlainen välttämätön työkalu kuin kamera tai PhotoShop. Hakukoneoptimointi ei tosin saa tulla kumminkaan blogin päämääräksi, sillä se näkyy teksteissä ikävästi, jos tietty sana esimerkiksi toistuu jatkuvasti tekstissä. Hakukoneoptimointia ei tosin saa unohtaa, sillä pienillä asioilla voi saada paljon aikaan.

Oma blogini on WordPress -alustalla ja minulla on Yoast SEO plugin ja onnekseni, Yoast jo itse neuvoo minua miten teen hakukoneoptimointia oikein. Onko avainsana otsikossa, ensimmäisessä kappaleessa ja onko kuvat myös nimetty sen mukaan? Onko teksti varmasti ainakin 300 merkkiä pitkä? Montako linkkiä tekstistä on ulospäin? Eikai URL ole liian pitkä tai olenhan ottanut metakuvauksen huomioon. Lista on loputon miten omaa blogia voi optimoida mutta, perussääntönä pitäisin, että ole uskollinen lukijoillesi.

Avec Sofié blog / hakukoneoptimointi eli SEO bloggaajan näkökulmasta

Oman blogisi SEO-tuloksen voit muuten kurkata kätevästi täältä.  SEO site checkup:n kautta saat kätevästi myös vinkkejä mitä sivustollasi pitäisi korjata. Hakukoneoptimointi voi kuullosta tylsältä ja jollain lailla turhalta taskilta, mutta sitä se ei ole.

Avec Sofié blog / hakukoneoptimointi eli SEO bloggaajan näkökulmasta

Vinkkejä on paljon, mutta alla on muutama mitkä itse laitan kuntoon ennen kuin painan julkaise-nappia:

1. Otsikko, mieti se tarkkaan, sillä sen mukaan ihmiset löytävät blogiisi.
2. Mieti myös otsikko kohdeavainsanasi mukaan, eli kun aloitat kirjoittamaan tekstiäsi, mieti ensin mikä on avainsanasi. Jotkut käyttävät Googlen Keyword Planneria, mutta itse mietin avainsanani sisältöni mukaan.
3. Blogipostaus olisi hyvä aloittaa pienellä tekstinpätkällä, eikä kuvalla. Hakukoneet eivät etsi kuvia, vaan sisältöä. Itse tähän tosin sorrun, mutta pidän sitten huolen, että avainsanat ja metakuvaus on paikallaan. En nyt kumminkaan halua, että postaukseni olisi kirjoitettu aina vain hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.
4. Muista AINA nimetä valokuvat myös avainsanalla ja lisätä niihin kunnolinen kuvaus. Hakukoneet eivät tiedä mitä kuvassasi on, sinun tehtäväsi on avata kuvauksessa kuvan sisältö. Näin saat korkealaatuisia kuvalinkkejä myös esimerkiksi Pinterestiin (lue postaukseni How to create rich pins).
5. Content is the king. Google arvottaa sisältöjä, joten pidäthän omasi laadukkaana. SEO -ystävällinen teksti on 300:n merkin pituinen ja olisi avainsanasi vaikka makaronilaatiikko, on sen hyvä esiintyä tekstissä usein. Google ei pysty lukemaan kuvia (ainakaan vielä), joten tuothan asiasi esiin teksteissä.
6. Älä kumminkaan spämmää avainsanaa liikaa, vaan sen pitäisi sopia tekstiin luonnollisesti.
7. Metakuvaus on blogipostauksesi kannalta tärkeä, mutta ei välttämätön juttu. Se on vähän niin kuin postauksesi summary jossa kohdeavainsanan on hyvä esiintyä.
8. Muista myös linkkailla blogisi vanhempiin teksteihin ja blogistasi ulos. Se on hakukoneoptimoinnissa hyvin tärkeää. Näin saat myös näkyvyyttä vanhemmille teksteillesi.

Pssst. Arvaatteko mitä lukee tällä kerralla kohdeavainsana-kohdassa tai vaikkapa metakuvauksessani?

You may also like

14 Comments

 1. Kiitos tästä konkreettisia neuvoja vilisevästä koosteesta! Osa jo tuttuja juttuja, mutta AH-niin helppo vauhdissa unohtaa ja luvata itselleen: “seuraavassa postauksessani sitten ajattelen nämäkin kuntoon….” :-)

  1. Heippa sinä <3

   Hih, tiedän tunteen. Aina välillä yömyöhällä jokaisen pikkuisen jutun viilaaminen tuntuu työläältä, mutta se on sen vaivan arvoinen.

   Ihanaa kesää :*

 2. Kiitos varsin osuvista vinkeistä! Useimmin teksteissä toistuvat keywordit näyttivät itselläni olevan “että”, “mutta” -tyylisiä, eli ehkäpä jotain olisi syytä tehdä :D

 3. Hyvä kirjoitus! Minulla ei ole blogia (ollut kyllä mielessä monet monituiset kerrat aloittaa, mutta en ole saanut aikaiseksi laittaa sitä pystyyn) mutta työssäni olen SEO:n kanssa paljon tekemisissä. Kuvien nimeämiset minulta usein jää, kun kiireessä pitää saada juttuja julkaistua. Jälkikäteen käyn niitä sitten lisäämässä. Onko siitä muuten jo kaksi vuotta kun muutit Ranskaan? Kyllä aika rientää..

  1. Heippa,
   saanko kysyä, että minkälaista työtä teet? Näin mielenkiinnosta kyselen :)

   Valokuvat kannattaa nimetä ja avata, sillä siten Google löytää ne. Itse kun myös Pinnaan paljon niin kuvat kannattaa nimetä jo senkin takia :)

   Yep! Aika rientää!

 4. Kiitos hyvästä postauksesta! Sait tuotua nämä asiat kivan selkeästi esiin. :)

  Asiat ovat tuttuja, mutta kaikkea ei kyllä aina muista huomioida. Varsinkin kuvien nimeäminen tuntuu olevan se, joka kiireessä yleensä jää ..

  Oikein ihania kesäpäiviä!

  1. Ole hyvä – my pleasure!

   Niinpä. Kuvat ovat jääneet nimeämättä täälläkin ja oikein ahdistaa kun tietää, että niitä on blogissa vaikka kuinka monta tuhatta ja nimenomaan moni alkuaikojen kuvista nimeämättä – not good!

   Kiitos samoin!

  1. Heippa – ihana jos pidit!

   Oletko kokeillut All in One SEO Pack -pluginia? Ilmeisesti (ainakin Googlen mukaan) paras SEO-tuökalu bloggerille. En ole näistä oikein itse perillä että mikä on paras, mutta olen itse tykännyt Yoastista :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*