Fête de la musique

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fdlm5

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranskassa ei paljoa juhannuksia vietellä, mutta vuoden pisintä päivää vietetään katu-festareiden merkeissä. Vertaisin Fête de la Musiqueta meidän Ravintolapäivään, sillä jokainen voi laittaa DJ-koppinsa, jazz-bandinsa tai vaikka akustisenkitarasoolonsa pystyyn mihin tahansa. Kaupunki ei myöskään rajoita musiikin soittamista millään, joten viime sunnuntaiyönä meillä ei paljoa nukuttu, sillä alakerran DJ pisti parastaan ja katu täyttyi tanssioista. Tämä iloinen meininki kuului kunnolla sisälle, sillä täkäläiseen kotiin kun kuuluu yksinkertaiset lasit ilman minkäänlaisia tiivisteitä.

Kaupunki järjestää myös isompia konsertteja maksutta joten maailmantähtiä voi myös halutessaan kuunnella. Olen nyt kaksi kertaa ollut FDLM:ssa ja kummallakin kerralla olen skipannut suuremmat eventit ja pitäytynyt pikkuisissa. Näitä pikkukonsertteja ja muita kun oli Pariisissa yli 500 aina räpistä klassiseen musiikkiin.

Viime vuonna täällä minun kanssani oli Home via Laura ja nautiskelimme kesäillasta Lauran tyyliin räppimeiningein. Tänä vuonna olin iltapäivällä kuuntelemassa meksikolaista musiikkia ja loppuillasta kuuntelimme brassirumpuja Maraisin kaduilla. Kun kotiin tosin saavuin joskus 11 aikaan illalla, oli kotikadulla ilo korkeimmillaan.

Oli muuten hassu huomata miten tämä juhla järjestetään aina 21.6 oli päivä sitten mikä tahansa. Meillä juhannus on aina se perjantai oli päivä mikä tahansa. En ollut tätä tullut edes ajatelleeksi ennen kuin kotona tästä puhuttiin. Kulttuurit, niissä on eroja ;)

You may also like

8 Comments

 1. Oi ihana Marais! Ja aivan mahtavan oloinen tapahtuma.

  Ennenhän juhannus oli aina 24.6. Ja toisaalta, onhan pääsiäinenkin aina sunnuntaina ja maanantaina (kaikkialla maailmassa) ja helatorstai torstaina ja pyhäinpäivä lauantaina jne. Ja USA:ssa kiitospäivää juhlitaan aina torstaina, labor dayta maanantaina ja niin edelleen. Ei ne erot niin isoja ole :).

 2. Viittasin tällä kommentilla nyt ehkä hivenen alkoholikäytöstottumuksiin.. Eli jos suomalainen pitäisi heti la-aamuna saada töihin, niin se ei onnistuisi. Sen takia me juhlitaan aina viikojloppua vasten tai tarvitaan extra pyhä.

  Se Marais on ihan suosikkini :)

  1. No totta tuokin, tosin ruotsalaiset ovat päätyneet samaan ;). Ja seuraahan sitä juhannusaattoa sitten juhannuspäivä, joka se varsinainen pyhä vasta on (samahan pätee vappuun ja uuteenvuoteen, aatto on se isompi juopottelupäivä ja sitä seuraa sitten pyhä).

 3. No ei juhlita viikonloppua vasten, vrt. esim. uuden vuoden aatto tai vappu;) Ja lisäksiesim. monilla tehtailla tai sairaanhoitajanavoi joutua olemaan juhannuksena töissä vaikkapa lauantaina tai sunnuntaina ja kaupan kassat sunnuntaina. Eiköhän vain ole niin, että Suomessa ja Ruotsissa on juhannus samaan aikaan (jolloin päivä on pisimmillään) eikä suomalaiset tarvitse extrapyhiä sen enempää kuin ruotsalaiset. Kaikki ei myöskään ryyppää. Aika hullua olisi juhlat järjestää pelkän ryyppäyksen mukaan, eikä se ole juhannuksen alkuperäinen tarkoitus millään tavalla! Ulkomailla asuvana sitä voisi miettiä vähän tarkemmin millä tavalla suomalaisista kirjoittaa eikä turhaan vääristellä asioita!

 4. Kuulosti kyllä kivalta tapahtumalta, hyvä pitää mielessä jos joskus juhannuksena sattuu Pariisin kulmille ;)

  Itse ihan Suomessa asuvana kyllä huomaa, että moneen tapahtumaan tuntuu liittyvän vahvasti alkoholin käyttö, että varmasti kulttuurillisia eroja on muihin maihin. Jos joku on illanvietoissa tai vastaavissa riennoissa alkoholittomalla linjalla se tuntuu herättää suurta haloota mikä on minusta hämmentävää. Juuri puhuttiin muutaman ystävän kanssa aiheesta taannoin yhteisessä illanvietossa, jossa nautittiin herkullisia ja raikkaita mocktaileja, nam.

  Muuten jos saa pientä postaustoivetta esittää niin vinkkejä mistä löytää ihania mekkoja olisi huippujuttu, niitä nimittäin monesti ihastelen täällä blogissa ;)

  1. Heippa, se on ihana tapahtuma!
   Pidä ihmeessä mielessä, 21.6 – joka vuosi!

   Minulle tämä kulttuuriero on syventynyt vasta kun muutin pois. Jotenkin olen havahtunut täällä vasta miten paljon meillä kaikki linkittyy alkoholiin. Se on tosi surullista.

   Etelässä juodaan useammin, mutta kukaan ei ole samanlaisessa kunnossa mitä meillä, vaan juhlinta jää siihen muutamaan lasiiin, ei pulloon.

   Niin, täytyy olla joko raskaana tai autolla..

   Hihi, kyllä saat. Tulee ihan piankin ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*