Everybody’s Free to Wear Sunscreen!

 

 

Suhteeni aurinkoon on hyvin ristiriitainen. Aurinkoisella säällä en malta pysyä sisällä, mutta en pidä auringossa makoilustakaan. Pienenä äitini suorastaan kylvetti minut aurinkorasvassa. Haistaessani Marja Entrichin tuotteet tulee lapsuus auttamatta mieleeni. Minulla on aika paljon punapigmenttiä, eli pisamia tulee samantien nassuun kun aurinko alkaa meille maaliskuussa näyttäytymään. Monilla on se harhakäsitys, että mitä enemmän pisamia, sitä enemmän voi olla auringossa. Pisamat ovat enemmänkin  varoituksenmerkkejä kuin auringon hyväilyjä. Talvisin olen kalpea, lähinnä sinertävä, mutta kesäisin niin kuin kuvasta näkyy olen ruskea kuin papu. Rusketuksestani huolimatta palan todella helposti. Poskipääni palavat auttamatta joka kesä. Huuleni ovat palaneet niin pahasti, että ne menivät ihan rakkuloille. Selkäkin on tullut poltettua niin pahasti, etten voinut nukkua edes selälläni. Ja kyllä- minä edelleen lotraan  aurinkorasvoilla.

Yksi parhaimmista ystävistäni on sairaanhoitaja ja hän aina patistaa minua menemään tutkituttamaan luomeni, sillä sitä ei ikinä tiedä mikä siellä ihon alla kytee. Tänä keväänä olen jo kaksi kertaa ollut aivan varma, että minulla on ollut melanooma silmässä ja varpaassa. Noh, silmästä löytyi kovankalvon tulehdus ja varpaasta verenpurkauma. Ihan suotta en hysteerinen ole, sillä rakkaalta mummiltani on leikattu ihosyöpää muutamaan otteeseen. Joten senkin takia olen todella varovainen ystäväni auringon kanssa. Olen luvannut, että menen muutaman luomeni tutkituttamaan pian, sillä ne ovat hieman muuttuneet. Ystäväni aina muistuttaa, että kyllä jokainen oman ihonsa tuntee, joten jos muutoksia näkyy on syytä mennä lääkäriin.

Poikaystäväni on auringon kanssa aivan mahdoton. Hän painelee parvekkeelle maaliskuussa untuvatakkinsa kanssa, jotta saisi edes pienen rusketuksen pintaan. Rakkaimpani kanssa tulee välillä ihan stressi, koska hän haluaa kesäisin olla auringossa aamusta iltaan. Yritän tuputtaa hänelle kovemmilla suojakertoimilla olevia aurinkorasvoja, mutta turhaan. Hän ei edelleenkään tajua, että ei niillä suojakertoimilla suoranaisesti ole vaikutusta rusketukseen.

Luin uusinta Oliviaa, jossa haastateltiin Emeritusprofessori Matti Hannukselaa, joka muistutti että aurinkovoiteet huijaavat. Suojakertoimia  testataan laboratorioissa lasilevyjen päällä ja rasvan määrä lasilevyn päällä on paljon suurempi, mitä ihmisen iholleensa levittäessä. Hannukselan mukaan puolet voi suojakertoimista ottaa pois. Eli minun SPF 50 on todellisuudessa SPF 25.  Hannuksela myös muistutti, että keskipäivällä kannattaisi laittaa mielummin vaatetta päälle, kuin rasvaa. Rasvaa tulee lisätä pitkin päivää eikä luottaa siihen, että aamulla levitetty kerros kestää koko päivän. Ystäväni on kertonut minulle hieman pelottelu tarinoita, joissa melanooma on tullut silmään. Täten minulla onkin isot aurinkolasit, jotka suojaavat myös silmiäni.

Kuvissa näkyvät tuotteet ovat suojani aurinkoa vastaan. Kasvoilleni levitän AINA spf 50. Tälle kesälle ostin Biothermin aurinkosuojat, mitkä suojaavat niin UVA ja UVB-säteiltä. Huulilleni ostin Elizabeth Ardenin Sun Defense Stickin, jossa suojakerroin on myös 50.  Pienenä vinkkinä voisin antaa, että sattumalta huomasin Biothermin tuotteiden olevan Stockmannin kantasiakastarjouksessa tämän kuukauden ajan ;)

Tämän biisin olen kuullut ensimmäisen kerran joskus yläasteellla ollessani. Kuuntelen sitä säännöllisin väliajoin ja se nyt sattuu sopimaan tämänpäiväiseen postaukseeni. Kannattaa kuunnella ja katsoa video loppuun.


______________

My relationship with sun is quite problematic. I love to stay outside when my dear friend appears  in the sky, but I don’t like about sunbathing. When I was a child my mom almost bathed me in sunscreen. I can say that my skin tone is quite ginger. I  get freckles every spring and when they are gone, I know that winter is coming. People think that freckles are like little kisses from the sun, but actually freckles are warning signs. In winter I’m pale, blue almost, but in summer I get tanned easily. My dear friend, sun, has also hurt me big time, it has burned my skin so many times even though I use sunscreen which has high protection, or sun block even.

One of my best friends is a nurse and she always reminds me about what kind of damage sun can do to me. She always says to me that I should be extra careful with my skin, because it is extremely thin. Even this spring I have been positive that I have melanoma in my toe and in my eye. Fortunately my suspicions were wrong. My friend always tells me that I know my  own skin and when some changes occur I should meet a doctor.

I read one Finnish beauty magazine and there was an article about sunscreens. One Finnish professor emeritus stated that when we put sunscreen on our body it has only half of the sun protection what is said in the bottle. Because lotions are examined in laboratories and usually they examine quite thick layer of lotions and when people put lotions on them the layer is much thinner. This professor stated that for example lotion which has SPF 30 is SPF 15 on skin.

For this summer I have bought few new products. Two lotions from Biotherm (SPF 50 & 30) and also a sun stick from Elizabeth Arden (SPF 50). I don’t go outside to the sun if I don’t have sun protection 50 on my face. I have burned my face so many times and therefore I have to be extra extra cautious with my skin.

I heard this song first time around ten years ago. I listen it still every now and then and I think it ends my post perfectly. I have picked few sentences to me which are my favorite  aphorisms.You may also like

24 Comments

 1. Hyvä postaus!Ja tuohon biisiin on meillä aivan erityinen suhde, sillä hääpäivämme aamuna mieheni oli hotellissa miettinyt, että nyt tarvittaisiin jotain viisaita sanoja ja saman tien oli MTV:ltä tullut kyseinen kappale.Aika monta tärkeää pointtia siinä kieltämättä on.

 2. Laura:Aika hyvä biisivalinta! Jos mun pitäsi listata kymmenen lempibiisiä, niin tää ois yksi niistä. Moni asia tässä biisissä osuu ja uppoaa :)

 3. Heippa,hieno postaus auringosta. Olen hieman samantyyppinen iholtani kuin sinä, joten oli kiva lukea, että muutkin hieman stressaavat aurinkoa ja miten siihen pitäisi suhtautua. Minun sedälläni on melanooma (luokka 4) ja hän on herättänyt minut tähän todellisuuteen, että suojautua kannattaa eikä saa palaa. Setä on kuitenkin parempaan päin mutta kuitenkin ravaa jatkuvasti seuronnoissa ja poistamassa luomia. Toisella tuttavallani on silmässään syöpä, joka on levinnyt maksaan. Tämä syöpä johtuu lääkärien mukaan pelkästä auringon ottamisesta ilman kunnollisia aurinkolaseja. Tarkoitus ei ollut synkistellä, mutta that's life ja halusin kommentoida hyvää postaustasi.Hyvää kesää sinulle! Nautitaan me punapigmenttiset auringosta hatuin, suojakertoimin, lasein ja vaattein :D

 4. Mademoiselle Miau:Kiitos :)Voi miten ikäviä juttuja :(. Ihana aurinko osoittaa pahuutensa juuri tuollaisilla jutuillaan. Onneksi setäsi on kumminkin parempaan päin :). Syöpä kuullostaa pahalta, mutta syöpä silmässä kuulostaa ehkä vielä kamalammalta. En ollut aiemmin edes ajatellut, että silmäänkin voi tulla syöpä ennen kuin ystäväni kertoi minulle siitä. Melanooma leviää niin nopeasti ja joka paikkaan. Niin, aurinkolasit-pieni mutta joissain tapaiksissa henkiä pelastava sijoitus. Toivottavasti tuttavasi syöpä saadaan kuriin.Näin tehdään!Mä pidän mun punaista lierihattua koko kesän päässä, jotteivat poskipäät taas palaisi. Niin nautitaan, vähennetään rihmankiertämiä vasta sitten keskipäivän jälkeen :) Tärkeintä mulle ei ole rusketus, vaan se ulkona oleminen :)Kiitos kommentistasi!

 5. Hyvä postaus!Ja tuohon biisiin on meillä aivan erityinen suhde, sillä hääpäivämme aamuna mieheni oli hotellissa miettinyt, että nyt tarvittaisiin jotain viisaita sanoja ja saman tien oli MTV:ltä tullut kyseinen kappale.Aika monta tärkeää pointtia siinä kieltämättä on.

 6. Laura:Aika hyvä biisivalinta! Jos mun pitäsi listata kymmenen lempibiisiä, niin tää ois yksi niistä. Moni asia tässä biisissä osuu ja uppoaa :)

 7. Heippa,hieno postaus auringosta. Olen hieman samantyyppinen iholtani kuin sinä, joten oli kiva lukea, että muutkin hieman stressaavat aurinkoa ja miten siihen pitäisi suhtautua. Minun sedälläni on melanooma (luokka 4) ja hän on herättänyt minut tähän todellisuuteen, että suojautua kannattaa eikä saa palaa. Setä on kuitenkin parempaan päin mutta kuitenkin ravaa jatkuvasti seuronnoissa ja poistamassa luomia. Toisella tuttavallani on silmässään syöpä, joka on levinnyt maksaan. Tämä syöpä johtuu lääkärien mukaan pelkästä auringon ottamisesta ilman kunnollisia aurinkolaseja. Tarkoitus ei ollut synkistellä, mutta that's life ja halusin kommentoida hyvää postaustasi.Hyvää kesää sinulle! Nautitaan me punapigmenttiset auringosta hatuin, suojakertoimin, lasein ja vaattein :D

 8. Mademoiselle Miau:Kiitos :)Voi miten ikäviä juttuja :(. Ihana aurinko osoittaa pahuutensa juuri tuollaisilla jutuillaan. Onneksi setäsi on kumminkin parempaan päin :). Syöpä kuullostaa pahalta, mutta syöpä silmässä kuulostaa ehkä vielä kamalammalta. En ollut aiemmin edes ajatellut, että silmäänkin voi tulla syöpä ennen kuin ystäväni kertoi minulle siitä. Melanooma leviää niin nopeasti ja joka paikkaan. Niin, aurinkolasit-pieni mutta joissain tapaiksissa henkiä pelastava sijoitus. Toivottavasti tuttavasi syöpä saadaan kuriin.Näin tehdään!Mä pidän mun punaista lierihattua koko kesän päässä, jotteivat poskipäät taas palaisi. Niin nautitaan, vähennetään rihmankiertämiä vasta sitten keskipäivän jälkeen :) Tärkeintä mulle ei ole rusketus, vaan se ulkona oleminen :)Kiitos kommentistasi!

 9. Tuo video/puhe on kyllä hyvä tapa muistuttaa aurinkorasvasta ja muistakin tärkeistä elämän perusjutuista :)En olekaan kokeillut Biothermin aurinkosuojia, ne tuoksuvat varmasti aika hyviltä? Mulla on kesäksi La Roche-Posay'n tuotteet +50 ja ovat toimineet oikein hyvin kun muutaman kerran niitä olen jo päässyt käyttämään. Iho on ruskettunut kauniisti eikä ole päässyt palamaan mistään kohtaa. Huulille ostin Kiehl'sin voiteen, mutta se on vain SPF 15.Hattu on muuten minullakin ostoslistalla – tuo punainen on aivan upea!Ja taas on pakko mainita myös kuvista, huippu tuo kärrynpyöräkuva ja upeasti olet saanut hiekanjyvät esiin siinä seuraavassa otoksessa.Apua, kilometrikommentti, viikonloppuja!

 10. Petra:Joo, videossa on kyllä monta juttua joita kannattaa muistuttaa itselleen aina silloin tällöin :)Nämä kyseiset voiteet on varustettu sitruksisella tuoksulla :). Niin sinäkin taidat omata vähän samanlaisen ihon kuin minä. Eli viiskymppistä lotrataan sielläkin, hienoa! Monet kaverit sivelee aurinkorasvaa, jossa suojakerroin on vain 8. Mun kosteusvoiteessakin on suojakerroin 15. Mulle joskus vähän kuittaillaan, että olen tän auringon kanssa vähän neuroottinen. Hihi, ostin sen Barcelonasta. Se on kyllä aivan loistava aurinkosuoja.Kuvassa on muuten yhteinen ystävämme. Kuulin häneltä toissapäivänä, että hän oli FB:n kautta huomannut että sinäkin luet blogiani :) Tiedät varmasti ketä tarkoitan?;)Hiekänjyvät ovat taas minun selässäni ja kunnia kuvasta menee poikaystävälle :)Toivottavasti sinullakin on siellä Belgiassa yhtä ihanat ilmat kun meillä täällä Suomessa! Ihanaa viikonloppua Petra!

 11. Tuo video/puhe on kyllä hyvä tapa muistuttaa aurinkorasvasta ja muistakin tärkeistä elämän perusjutuista :)En olekaan kokeillut Biothermin aurinkosuojia, ne tuoksuvat varmasti aika hyviltä? Mulla on kesäksi La Roche-Posay'n tuotteet +50 ja ovat toimineet oikein hyvin kun muutaman kerran niitä olen jo päässyt käyttämään. Iho on ruskettunut kauniisti eikä ole päässyt palamaan mistään kohtaa. Huulille ostin Kiehl'sin voiteen, mutta se on vain SPF 15.Hattu on muuten minullakin ostoslistalla – tuo punainen on aivan upea!Ja taas on pakko mainita myös kuvista, huippu tuo kärrynpyöräkuva ja upeasti olet saanut hiekanjyvät esiin siinä seuraavassa otoksessa.Apua, kilometrikommentti, viikonloppuja!

 12. Petra:Joo, videossa on kyllä monta juttua joita kannattaa muistuttaa itselleen aina silloin tällöin :)Nämä kyseiset voiteet on varustettu sitruksisella tuoksulla :). Niin sinäkin taidat omata vähän samanlaisen ihon kuin minä. Eli viiskymppistä lotrataan sielläkin, hienoa! Monet kaverit sivelee aurinkorasvaa, jossa suojakerroin on vain 8. Mun kosteusvoiteessakin on suojakerroin 15. Mulle joskus vähän kuittaillaan, että olen tän auringon kanssa vähän neuroottinen. Hihi, ostin sen Barcelonasta. Se on kyllä aivan loistava aurinkosuoja.Kuvassa on muuten yhteinen ystävämme. Kuulin häneltä toissapäivänä, että hän oli FB:n kautta huomannut että sinäkin luet blogiani :) Tiedät varmasti ketä tarkoitan?;)Hiekänjyvät ovat taas minun selässäni ja kunnia kuvasta menee poikaystävälle :)Toivottavasti sinullakin on siellä Belgiassa yhtä ihanat ilmat kun meillä täällä Suomessa! Ihanaa viikonloppua Petra!

 13. Hmm.. en tiedä tuliko kommenttini aiemmin tänään perille kun blogger ilmoitti “service not available”… Nyt kuitenkin uusi yritys! Maailma osaa kyllä olla pieni! Kun kerran laitoit kuvan itsestäsi näytit mielestäni tutulta. En silloin kuitenkaan osannut yhdistää sinua S:n kuva-albumeissa ja blogissa esiintyvään tyttöön. Aloin epäillä yhteyttä vasta muutama viikko sitten, FB:n välityksellä minäkin.Valitettavasti tällä viikolla ei aurinkosuojaa ole Brysselissä tarvittu mutta toivottavasti siihen asiaan tulee pian muutos!

 14. Hmm.. en tiedä tuliko kommenttini aiemmin tänään perille kun blogger ilmoitti “service not available”… Nyt kuitenkin uusi yritys! Maailma osaa kyllä olla pieni! Kun kerran laitoit kuvan itsestäsi näytit mielestäni tutulta. En silloin kuitenkaan osannut yhdistää sinua S:n kuva-albumeissa ja blogissa esiintyvään tyttöön. Aloin epäillä yhteyttä vasta muutama viikko sitten, FB:n välityksellä minäkin.Valitettavasti tällä viikolla ei aurinkosuojaa ole Brysselissä tarvittu mutta toivottavasti siihen asiaan tulee pian muutos!

 15. Petra:Joo voi olla, että jotain hämminkkiä on tällä hetkellä, kun blogini on muuttamassa uuteen osoitteeseen.Maailma on niin pikkuruinen! Hihi, S on oma pieni kuppikakkuni! Harmi vaan, että neitokainen asuu muilla mailla :(No ilmeisesti ensi viikosta on tulossa aika vilpoinen, että aurinkosuojat voi täälläkin unohtaa. Mutta tosiasiahan on se, että VIELÄ on kesää jäljellä ;)

 16. Petra:Joo voi olla, että jotain hämminkkiä on tällä hetkellä, kun blogini on muuttamassa uuteen osoitteeseen.Maailma on niin pikkuruinen! Hihi, S on oma pieni kuppikakkuni! Harmi vaan, että neitokainen asuu muilla mailla :(No ilmeisesti ensi viikosta on tulossa aika vilpoinen, että aurinkosuojat voi täälläkin unohtaa. Mutta tosiasiahan on se, että VIELÄ on kesää jäljellä ;)

 17. Hyvä postaus tosiaan, Sofié! Varsinkin vesillä ollessamme on pakko kiinnittää tähän erityishuomiota. Kiitos myös biisilinkistä, en jostain syystä ollut kuullut aiemmin.

 18. Katri:Kiitos! Veden äärellä kannattaa olla tarkkana ja siis muuallakin, mutta varsinkin veneillessä kannattaa kertoimet tuplata.No minä olen niin sanottua MTV-sukupolvea joten telkkarin edessä on tullut tapitettua ja katsottua musiikkivideoita :D

 19. Hyvä postaus tosiaan, Sofié! Varsinkin vesillä ollessamme on pakko kiinnittää tähän erityishuomiota. Kiitos myös biisilinkistä, en jostain syystä ollut kuullut aiemmin.

 20. Katri:Kiitos! Veden äärellä kannattaa olla tarkkana ja siis muuallakin, mutta varsinkin veneillessä kannattaa kertoimet tuplata.No minä olen niin sanottua MTV-sukupolvea joten telkkarin edessä on tullut tapitettua ja katsottua musiikkivideoita :D

 21. Onko kukaan huomannut, että itseruskettavistakin voisi olla apua palamiseen (vaikka näin ei nimenomaan luvata tapahtuvan)? Itse olen myös pisamainen ja helposti palava. Olen kuitenkin muutamana vuonna laittanut itseruskettavan keväällä tai päivän pari ennen ulkomaanmatkaa, enkä ole palanut! Voisiko ruskeampi (vaikkakin keinotekoinen)ihonväri siis olla pieni suoja normaalin aurinkovoiteen lisänä tietenkin?

 22. Onko kukaan huomannut, että itseruskettavistakin voisi olla apua palamiseen (vaikka näin ei nimenomaan luvata tapahtuvan)? Itse olen myös pisamainen ja helposti palava. Olen kuitenkin muutamana vuonna laittanut itseruskettavan keväällä tai päivän pari ennen ulkomaanmatkaa, enkä ole palanut! Voisiko ruskeampi (vaikkakin keinotekoinen)ihonväri siis olla pieni suoja normaalin aurinkovoiteen lisänä tietenkin?

 23. Oho, en ole kyllä kuullut ikinä mitään vastaavanlaisia kokemuksia. Hyvä, että olet löytänyt avun itseruskettavista :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*