Château D’esclans ja roseeviinin nousu

Onko se suomeksi rosé, rosee vai roseeviini? Oli itseasiassa hieman vaikea löytää oikeanlaista suomalaista kirjoitusasua ranskalaiselle rosé:lle. Myös muutama vuosi sitten oli vaikea löytää koko viiniä edes Helsingin keskustan ravintoloista. Tällä hetkellä tilanne on parempi. Onneksi. Onhan roseeviini paras kesäviini. Tai kesävesi niin kuin se täälläpäin tunnetaan :)

Avec Sofié blog l Rosé Château D'esclans

Road tripin aikana teimme pienen koukun matkaamme ja ajoimme roseeviinituottajien maiden läpi ja pysähdyimme yhdellä lempituottajistamme. Jokainen joka on joskus juonut roseeviiniä, on varmasti törmännyt Whispering Angel- viiniin? Château D’Esclans tuottaa toki muitakin viinejä, mutta kuiskaava enkeli lienee se kaikista tutuin.

Avec Sofié blog l Rosé Château D'esclans

Omistaja, Sacha Lichine, kuuluu vanhaan viinisukuun ja kymmenen vuotta sitten hän päätti jättää punaviinit ja siirtyä vaaleanpunaisiin, mutkattomiin ja jopa hivenen vesimäisiin viineihin. Kuulemma häntä pidettiin aivan pähkähulluna. Kuka nyt rosésta tekee samanlaisen vientituotteen kuin punaviineistä? Sacha oli opiskellut Yhdysvalloissa ja huomannut, että sieltä puuttuu kokonaan kepeät viinit ja niinpä hän päätti, että suurin markkina tulee nimenomaan olemaan Yhdysvallat.

Château D’Esclans täytti juuri kymmenen vuotta ja tässä ajassa tuotanto on noussut 150k pullosta 5 miljoonaan pulloon ja 70% viennistä menee Yhdysvaltoihin. Ei siis ihan pähkähullu ajatus sittenkään.

Avec Sofié blog l Rosé Château D'esclans

Mieheni on viineistä kiinnostunut ja hän löysi muutaman roseen, joita ei edes myydä liikkeissä Ranskassa, vaan ne lähetetään joko suoraan ravintoloihin tai ulkomaille. Näinpä hän keräsi itselleen muutaman harvinaisuuden mukaan matkaltamme.

Mistä sitten erottaa hyvän roseeviinin? Makuja on toki erilaisia, mutta itselleni ei maistu kuin vesimäiset Cotes de Provencen haalean vaaleanpunaiset viinit. Espanjalaiset tai italialaiset tummemmat kesäviinit ovat usein kirpeitä eivätkä soljuvia niin kuin ranskalaiset. Näin migreenipotilaana pelkään yhtään punertavia viinejä, sillä tunnen jo mielessäni järkyttävän pääkivun punaisen viiniin nähdessäni.

Avec Sofié blog l Rosé Château D'esclans

En ole viinien asiantuntija, mutta en tiedä ovat ranskalaisien roseeviinien mehu vähemmän tekemisissä rypäleen kuoren kanssa? Vai onko kyse nimenomaan niin erilaisista rypälelajikkeista, tekotavasta ja maaperästä, että espanjalainen rosé on aivan eri rosé mitä ranskalainen. Onko siellä ketään viiniasiantuntijoita ruudun toisella puolella?

 

 

 

 

 

You may also like

10 Comments

 1. Hei Sofié!

  Vähän aikaa sitten esittelit Instagram storyssa ihania meikkejä (L’orealin huulipuna sävyssä 103 sekä muistaakseni Lancomen luomiväripaletti). Toivoisin näistä meikeistä postausta, olivat sen verran kivoja ja näyttivät todella hyviltä!

  Kiitos blogistasi, piristää aina päivää!

 2. Oletteko käyneet jo Etelä-Afrikassa? Olimme siellä enemmänkin safarin takia, mutta niiden viinitilat vei meidät ihan mennessään. Ne ovat niin hienoja ja kauniita ja ne tarjoaa maailman parhaimpia viinejä ja aivan mieletöntä ruokaa. Suosittelen lämpimästi, esim Blauwklippen, Vergelegen, Boschendal, Hidden Valley, La Motte (!!), Delaire Graff.

  1. Ei olla vielä, tarkoitus on kyllä ollut kun mieheni hyvä ystävä asuu siellä.

   Etelä-Afrikka on yksi niistä unelmakohteista jonne haluaisin ihan hirmuisesti. Olen katsonut plajon esimerkiksi ruoka – ja matkustusohjelmia sieltä ja ne näkymät ovat kerrassaan henkeäsalpaavat.

   Ehkä vielä joku päivä :)

 3. Hei!
  Kiitos kivasta postauksesta! Olen itsekin vähemmän asiantuntija viinien suhteen. Tuo, mitä kirjoitit migreenistä tai viinien kirpeydestä, pitää paikkansa myös minulla. Kiva, että kerroit tuosta Provencen rose-viinin soljuvuudesta ja vesimäisyydestä! Join nimittäin juuri Ranskassa käydessäni Cotes du Provencen haalean vaaleanpunaista roseeta, joka oli ihanan raikasta ja juuri soljuvaa. Iltavalaistuksessa terassilla väriä ei meinannut heti roseen väriksi tunnistaa. Kirjoituksesi perusteella osaankin nyt tietoisesti valita oikean alueen roseeta. Sitä haalena vaaleanpunaista ja soljuvaa! Kiitos tosi miellyttävästä blogista. Siivouspostauskin oli kiva, sillä itsekin pidän siitä, että on puhdasta. Ja kauhukaappikin löytyy.

 4. Mielenkiintoinen postaus ja kauniita kuvia! Tämä on vähän hassu juttu, mutta en ole koskaan maistanu rose-viiniä. Täytyykin ehkä testata tuota Whispering angel -viiniä :)

 5. Hei
  Roseet kuuluvat kesäämme ja juurikin Etelä-Ranskalaiset. Täällä en ole kuitenkaan nähnyt tuota whispering angelia. Ihmettelen, tuodaanko tuota merkkiä Suomeen ollenkaan.

 6. Olen ollut roseen ystävä jo 15 vuotta ja totta tosiaan, maailman parhaat roseet tulevat Provencesta. Paikallinen roseeviini puristetaan tummista rypäleistä, mutta hedelmien kuoret saavat olla rypälemehussa vain muutamasta tunnista pariin päivään. Tästä valmistusmenetelmästä johtuen viiniin saadaan hento pinkki sävy. Omat suosikkini ovat Aix en Provencen Paletten viinit Henri Bonnaud ja Chateau Simone (jota tosin on vaikea saada, lähes kaikki viini menee vientiin). Chateau Simonen viini on siitä erikoinen Provencen viiniksi, että se on tumma, mutta maku on aivan ihana. Roseestakin kyllä saa helposti pään kipeäksi, mutta kannattaa suosia luomuviinejä, joissa ei ole sulfaattia, niistä yleensä ei tule mitään oireita. Bandol on myös yksi parhaimmista roseealueista Etelä-Ranskassa ja näitä roseita voin lämpimästi suositella. Kannattaa katsoa netistä myös Chateau La Coste, joka ei ole pelkkä viinitila vaan myös täynnä taidetta ja tapahtumia. Sekä tietysti erinomaisia viinejä!

  1. Hei Jessica,
   katsoin IP-osoitteesi kautta ja tämä on sinut kommentti mitä olen sinulta saanut. Onkohan se kadonnut jonnekin? Sillä boksissani ei ole osoitteesi perusteella toista kommenttia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*