Best of Finland

Inkoo-Billnäs-Fiskars-Mustio

MustioLinna

Kummitätini on minulle hirmuisen läheinen ihminen. Me jaetaan yhteinen maku aika monistakin asioista. Me tykätään samoista elokuvista, ihaillaan samanlaisia asioita ja ollaan aika samanlaisia monessakin suhteessa. Kummitätini on jopa valmistunut Vaasan kauppakorkeakoulustakin, eli samoja polkuja mennään. Ikäerosta huolimatta kummitätini on minulle ihan todella hyvä ystävä.

Viime sunnuntai oli kiva päivä. Heräsin ennen seitsemää ja lähdimme kummitätini ja hänen ystävänsä kanssa kohti Fiskarsin Makuja Maasta-tapahtumaa. Itse tapahtuma oli pienoinen pettymys. Luulin tapahtumaa hivenen isommaksi ja sellaiseksi, että jokainen olisi voinut tuoda myytäväksi omia puutarhan antimiaan. Tapahtuma oli kumminkin saanut aika paljon medianäkyvyyttä, niin olisin luullut että se olisi ollut hieman erilainen.

Tästä pienioisesta pettymyksestä huolimatta kävelimme Fiskarsia ympäri ja ihailimme luonnonkaunista maisemaa. Fiskarsissa on muutamia pikkuisia putiikkeja ja suosikkini oli herrasmieskauppa Butiken på Landet. Vaikka naisille kaupassa ei ollut mitään sen kummempaa, mutta se klassisten ja vanhahtavien miesten vaatteiden valikoima oli kerrassaan upea. Oli vanhanaikaisia parranhöyläysvälineitä, kalvosinnapeja, huopahattuja, nahkasalkkuja…

Fiskarsista jatkoimme kohti Mustion Linnaa, jossa söimme maittavan illallisen. En ollut aiemmin käynyt Mustion Linnassa ja täytyy todeta, että miljöö oli kertakaikkisen kaunis. Ensi kesänä pitää ehdottomasti olla edes yksi yö noissa maisemissa. Kartanoa ympäröi ihan mielettömän kaunis puisto- ja vesialue. Veden päälle oli rakennettu laituri, jonka varrella kasvoi vaaleanpunaisia lumpeita.

Dinnerin jälkeen jatkoimme matkaa kummitädin sukulaisten luo, joilla oli aivan ihana kesäpaikka. He ovat astiakeräilijöitä, niin en malttanut millään istua kahvipöydässä, kun ympärilläni oli niin paljon kaikkea ihailtavaa. Pihallensa he olivat istuttaneet viinirypäleitä. Kysyinkin, että milloin on sadonkorjuun aika, sillä menisin mielelläni tamppaamaan viinirypäleistä mehut pois ;D

Tänä kesänä en kerennyt käydä Billnäsin antiikkimarkkinoilla, sillä olin tyttöjen kanssa Turussa. Suosittelen kaikille kyseistä tapahtumaa. Itse en ole mikään antiikinkeräilijä, mutta paikka on kerrassaan upea! Ensi kesänä pitää ehdottomasti mennä taas sinne :)

_________________________________

In this post I have told you about my favorite places in Finland. If you ever come to Finland you should definitely visit some of those towns (Inkoo, Fiskars, Billnäs or Mustio). My personal favorite is Fiskars, These towns are quite small but they all have something very special.

In the right of my page you can now find “translate” section and choose your own language. That’s why I don’t write my posts in both languages anymore.

Recipes I will write in English as well, but other posts I write only in Finnish.


You may also like

26 Comments

 1. Kaunis tuo valkosipulikuva!

  Meidän piti myös tulla makuja maasta juttuun, mutta huono ilma ei houkutellut. Jos se oli floppi niin nyt ei kyllä harmita niin paljon :)

  1. Niin, ilma oli kyllä harmaa, mutta onneksi kerettiin sateen alta pois.

   En nyt ihan sanoisi että floppi, mutta homma oli jotenkin jäänyt puolitiehen. Olisin luullut, että tapahtuma olisi ollut paljon idyllisempi, sillä resursseja siihen olisi varmasti ollut. Yksi asia, mikä hirvitti ainakin minun silmääni oli muutamien kojujen esillepano. Kuinka vaikeaa on vaihtaa muovikorit puukoreihin. Käsintehdyt juustot tai luomutuotteet eivät näyttäneet hirmuisen kutsuvilta muoviastioissa tarjoiltuna..

   Mietittiin kummitätini kanssa, että jos tapahtuma olisi ollut esimerkiksi Provencessa, niin olisivat kojut olleet ihan erinäköiset ja tuotteet myyneetkin varmasti paremmin.

   Eli toivottavasti ensi kerralla tapahtumaan on panostettu enemmän, sillä nyt siitä jäi vähän huono maku suuhun.

 2. Kaunis tuo valkosipulikuva!Meidän piti myös tulla makuja maasta juttuun, mutta huono ilma ei houkutellut. Jos se oli floppi niin nyt ei kyllä harmita niin paljon :)

  1. Fiskarsissa ja sen seuduilla on kyllä pakko päästä käymään kerran kesässä! Ne on niin kauniita paikkoja!
   Billnäsissä on kuulema taas perinteiset joulumarkkinat, joten sinne pitää ehdottomasti mennä :)

   Kiitos kiitos:)

 3. Vitsi, nyt tuli itselleki tunne, että pitää päästä pitkästä aikaa Mustioon ja Fiskarsiin :) Kivoja kuvia ja kiva blogi :)

 4. Niin, ilma oli kyllä harmaa, mutta onneksi kerettiin sateen alta pois.En nyt ihan sanoisi että floppi, mutta homma oli jotenkin jäänyt puolitiehen. Olisin luullut, että tapahtuma olisi ollut paljon idyllisempi, sillä resursseja siihen olisi varmasti ollut. Yksi asia, mikä hirvitti ainakin minun silmääni oli muutamien kojujen esillepano. Kuinka vaikeaa on vaihtaa muovikorit puukoreihin. Käsintehdyt juustot tai luomutuotteet eivät näyttäneet hirmuisen kutsuvilta muoviastioissa tarjoiltuna..Mietittiin kummitätini kanssa, että jos tapahtuma olisi ollut esimerkiksi Provencessa, niin olisivat kojut olleet ihan erinäköiset ja tuotteet myyneetkin varmasti paremmin.Eli toivottavasti ensi kerralla tapahtumaan on panostettu enemmän, sillä nyt siitä jäi vähän huono maku suuhun.

 5. Fiskarsissa ja sen seuduilla on kyllä pakko päästä käymään kerran kesässä! Ne on niin kauniita paikkoja! Billnäsissä on kuulema taas perinteiset joulumarkkinat, joten sinne pitää ehdottomasti mennä :)Kiitos kiitos:)

 6. Lumohan oli käynyt Helsingissä Herkkujen Suomi-tapahtumassa ja huomannut saman asian, Suomessa ei juuri esittelyyn ja pakkauksiin panosteta! Todella kurjaa, koska ostopäätöksen tekee kuitenkin kaikilla aisteilla, ja halvannäköinen pakkaus tai huolimaton esillepano voi vaikuttaa jopa tuotteiden laadun arvioimiseen!

  Kun kyse ei edes ole hurjan kalliista satsauksista niin toivoisi pienyrittäjienkin hoksaavan, että pelkästään hyvä tuote ei itseään myy.

  Viime syksynä kävin Kouvolassa Wanhan ajan markkinoilla ja siellä oli kyllä ihana huomata, kuinka myyjät olivat ottaneet teeman omikseen! Seuraavan päivän Lähiruokamarkkinoilla olikin sitten aivan eri tunnelma, muovikippoja sielläkin näkyi tiskeillä eikä esillepanoon oltu panostettu pätkääkään – olin kyllä pettynyt tapahtumaan, joka antoi odottaa paljon.

  Noniin, taas innostuin kirjoittamaan romaanin… Mutta anyway: kauniita kuvia, Fiskars & Co. on tosiaan vierailun arvoinen! :)

 7. Lumohan oli käynyt Helsingissä Herkkujen Suomi-tapahtumassa ja huomannut saman asian, Suomessa ei juuri esittelyyn ja pakkauksiin panosteta! Todella kurjaa, koska ostopäätöksen tekee kuitenkin kaikilla aisteilla, ja halvannäköinen pakkaus tai huolimaton esillepano voi vaikuttaa jopa tuotteiden laadun arvioimiseen!Kun kyse ei edes ole hurjan kalliista satsauksista niin toivoisi pienyrittäjienkin hoksaavan, että pelkästään hyvä tuote ei itseään myy.Viime syksynä kävin Kouvolassa Wanhan ajan markkinoilla ja siellä oli kyllä ihana huomata, kuinka myyjät olivat ottaneet teeman omikseen! Seuraavan päivän Lähiruokamarkkinoilla olikin sitten aivan eri tunnelma, muovikippoja sielläkin näkyi tiskeillä eikä esillepanoon oltu panostettu pätkääkään – olin kyllä pettynyt tapahtumaan, joka antoi odottaa paljon.Noniin, taas innostuin kirjoittamaan romaanin… Mutta anyway: kauniita kuvia, Fiskars & Co. on tosiaan vierailun arvoinen! :)

 8. Höh! Ompas mälsää ://

  Niin, ainakin minun ostopäätökseeni vaikuttaa juurikin se, että miten tuotteet ovat esillä. Ostokseni jäivät aika suppeiksi. Ostin italialaista artisokka ja valkospilu “töhnää”, minkä olisin saanut Helsingistäkin…

  Nimeonomaan! Kauniit korit irtoaisivat muutamalla eurolla. Olisivat voineet levittää pöydille esimerkiksi viljaa ja tehdä myyntipisteistä vähän enemmän “maalaismarkkina” tyyliset.

  Toivottavasti joku oikea henkilö lukee postaukseni ja siellä otettaisiin ensi vuonna huomioon tällaiset jutut. Hyvä idea, mutta huono toteutus :/

  1. Saman huomaa kaupoissakin – kuinka luotaantyöntäviltä näyttävätkään tehotuotetut broilerinosat ja jauhelihat valkoisissa muovitötsissään ja pakollisissa marinadeissaan. Ajatus tuntee kulkevan jotenkin niin että niitähän ostetaan joka tapauksessa kun näitä isoja kauppaketjuja on vaan ne 2, niin miksi panostaa turhaan estetiikkaan. Esimerkiksi Englannissa löytyy halvinkin ruokatuote kauniisti pakattuna. Ja se päivä kun koittaisi kun juustonsa saisi jotenkin muuten kuin tuorekelmukerroksiin litistettyinä! Muuten viljat olisi tyylikäs idea, mutta onkohan ne jo puitu tältä vuodelta.

 9. Höh! Ompas mälsää ://Niin, ainakin minun ostopäätökseeni vaikuttaa juurikin se, että miten tuotteet ovat esillä. Ostokseni jäivät aika suppeiksi. Ostin italialaista artisokka ja valkospilu “töhnää”, minkä olisin saanut Helsingistäkin… Nimeonomaan! Kauniit korit irtoaisivat muutamalla eurolla. Olisivat voineet levittää pöydille esimerkiksi viljaa ja tehdä myyntipisteistä vähän enemmän “maalaismarkkina” tyyliset. Toivottavasti joku oikea henkilö lukee postaukseni ja siellä otettaisiin ensi vuonna huomioon tällaiset jutut. Hyvä idea, mutta huono toteutus :/

 10. Saman huomaa kaupoissakin – kuinka luotaantyöntäviltä näyttävätkään tehotuotetut broilerinosat ja jauhelihat valkoisissa muovitötsissään ja pakollisissa marinadeissaan. Ajatus tuntee kulkevan jotenkin niin että niitähän ostetaan joka tapauksessa kun näitä isoja kauppaketjuja on vaan ne 2, niin miksi panostaa turhaan estetiikkaan. Esimerkiksi Englannissa löytyy halvinkin ruokatuote kauniisti pakattuna. Ja se päivä kun koittaisi kun juustonsa saisi jotenkin muuten kuin tuorekelmukerroksiin litistettyinä! Muuten viljat olisi tyylikäs idea, mutta onkohan ne jo puitu tältä vuodelta.

 11. Yh.. En tiedä mitään yhtä kammottavaa, kuin marinoidut broirelinsuikaleet. Jos ostamme kanaa, niin se on maustamattomia rintafileitä. Muutaman artikkelin nähneenä ja dokumentin katsoneena, kanakin tuntuu ihan todellä yököttävältä. Lopetin punaisen lihan syönnin silloin BSE:n aikoihin ja nyt olen yrittänyt taas viimeiset neljä vuotta syödä sitä. Painin koko ajan sen ajatuksen kanssa, että joko tämä retkeni täällä lihansyöjien keskellä olisi taas tullut tiensä päähän…
  Poikaystävä on taasen toista maata. Sillä on todella ärsyttävä ajattelumalli. Ruoka on hyvää, jos se vain sisältää mahdollisimman paljon proteiineja. Me emme siis syö samoja ruokia kotosalla.. En ole ruoan suhteen nirso, mutta ihan mitä tahansa en suuhini pistä.

  Koulukaverini oli Yhdysvalloissa vaihdossa ja hän sanoi, että siellä syöty kana maistui todella oudolle. Hänelle tuli mieleen siitä antibiootit :(

  Hah, olimpas hölmö. No tietenkin on :D. No vaikka sitten lehtiä jos viljat on jo puitu :)

 12. Yh.. En tiedä mitään yhtä kammottavaa, kuin marinoidut broirelinsuikaleet. Jos ostamme kanaa, niin se on maustamattomia rintafileitä. Muutaman artikkelin nähneenä ja dokumentin katsoneena, kanakin tuntuu ihan todellä yököttävältä. Lopetin punaisen lihan syönnin silloin BSE:n aikoihin ja nyt olen yrittänyt taas viimeiset neljä vuotta syödä sitä. Painin koko ajan sen ajatuksen kanssa, että joko tämä retkeni täällä lihansyöjien keskellä olisi taas tullut tiensä päähän…Poikaystävä on taasen toista maata. Sillä on todella ärsyttävä ajattelumalli. Ruoka on hyvää, jos se vain sisältää mahdollisimman paljon proteiineja. Me emme siis syö samoja ruokia kotosalla.. En ole ruoan suhteen nirso, mutta ihan mitä tahansa en suuhini pistä.Koulukaverini oli Yhdysvalloissa vaihdossa ja hän sanoi, että siellä syöty kana maistui todella oudolle. Hänelle tuli mieleen siitä antibiootit :(Hah, olimpas hölmö. No tietenkin on :D. No vaikka sitten lehtiä jos viljat on jo puitu :)

 13. Mietin hetken maalta lähtöä tuohon lähiruokatapahtumaan, mutta en sitten lähtenytkään.

  Harmi, ettei meillä oikein osata markkinoida pientuottajien maatalous- ja ruokatuotteita. Tuntuu, että pientuottajat ajattelevat, että “nämä ovat vain tällaisia” tai ettei pakkauksilla ja esillepanolla olisi mitään merkitystä. Samanlainen fiilis jäi Helsigin taannoisesta lähiruokatapahtumasta. Fiskarsilla on lokakuussakin samantapainen tapahtuma, ehkä teemme ruukkiretken silloin.

  Antiikkimarkkinat ovat nykyisin Fiskarsila paremmat. Kävin kesällä sekä Billnäsissä että Fiskarsilla. Billnäsissä oli vaisua, mutta Fiskarsilla oli laaja valikoima, paljon myyjiä ja kiva tunnelma. Aurinkokin tuntuu aina helottavan kuumana markkinapäivinä.

  1. No ainakaan minu mielestäni et menettänyt yhtään mitään. Siellä oli vaivaiset kymmenisen eri myyjää ja tuotetarjonta oli enemmän kuin sekava. Oli itävaltalaista juustoa ja italialaisia herkkuja (kaikki ei edes luomua). En edes viitsinyt ottaa valokuvia, sillä niissä ei nyt olisi ollut ihan kamalasti näkemistä.

   Niin, jäi kyllä vähän tylsä fiilis. Onneksi Fiskars on muuten niin hieno paikka :) Ahaa, hmm, pitääkin laittaa mietintämyssyyn :)
   Billnäsissä on joulumarkkinat ja sinne pitää kylllä mennä :)

   Näin olen kuullut. Tai kummitätini sanoi, että Fiskars on ehkä vienyt Billnäsin paikan. Harmillista, sillä juurikin se miljöö teki Billnäsin markkinoista niin erikoiset. Harmillista jos ne latoihin tehdyt taidegalleriat ja muut panostukset eivät tuottaneet tulosta :/

 14. Mietin hetken maalta lähtöä tuohon lähiruokatapahtumaan, mutta en sitten lähtenytkään.Harmi, ettei meillä oikein osata markkinoida pientuottajien maatalous- ja ruokatuotteita. Tuntuu, että pientuottajat ajattelevat, että “nämä ovat vain tällaisia” tai ettei pakkauksilla ja esillepanolla olisi mitään merkitystä. Samanlainen fiilis jäi Helsigin taannoisesta lähiruokatapahtumasta. Fiskarsilla on lokakuussakin samantapainen tapahtuma, ehkä teemme ruukkiretken silloin.Antiikkimarkkinat ovat nykyisin Fiskarsila paremmat. Kävin kesällä sekä Billnäsissä että Fiskarsilla. Billnäsissä oli vaisua, mutta Fiskarsilla oli laaja valikoima, paljon myyjiä ja kiva tunnelma. Aurinkokin tuntuu aina helottavan kuumana markkinapäivinä.

  1. Hi Jill!

   Thank you for your comment!
   Oh thanks! Well you should! But I think the best time to visit Finland is in the summer :)
   We are usually shy but very kind :)

 15. No ainakaan minu mielestäni et menettänyt yhtään mitään. Siellä oli vaivaiset kymmenisen eri myyjää ja tuotetarjonta oli enemmän kuin sekava. Oli itävaltalaista juustoa ja italialaisia herkkuja (kaikki ei edes luomua). En edes viitsinyt ottaa valokuvia, sillä niissä ei nyt olisi ollut ihan kamalasti näkemistä. Niin, jäi kyllä vähän tylsä fiilis. Onneksi Fiskars on muuten niin hieno paikka :) Ahaa, hmm, pitääkin laittaa mietintämyssyyn :)Billnäsissä on joulumarkkinat ja sinne pitää kylllä mennä :)Näin olen kuullut. Tai kummitätini sanoi, että Fiskars on ehkä vienyt Billnäsin paikan. Harmillista, sillä juurikin se miljöö teki Billnäsin markkinoista niin erikoiset. Harmillista jos ne latoihin tehdyt taidegalleriat ja muut panostukset eivät tuottaneet tulosta :/

 16. Hi Jill!Thank you for your comment!Oh thanks! Well you should! But I think the best time to visit Finland is in the summer :)We are usually shy but very kind :)

 17. Hei!

  Oi, rakastan myös tuota Butiken på landetia. Siellä yläkerrassa on kaikki naisten vaatteet, ainakin oli vielä viime talvena. Harmi ettet tainnut käydä siellä, olisi varmasti löytynyt kaikkea ihanaa :)

 18. Hei!Oi, rakastan myös tuota Butiken på landetia. Siellä yläkerrassa on kaikki naisten vaatteet, ainakin oli vielä viime talvena. Harmi ettet tainnut käydä siellä, olisi varmasti löytynyt kaikkea ihanaa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*