Beautiful business in Bulgaria & InvestEU

[mittaustagi]

Tämän kesän ja koko blogihistoriani yksi mielettömimmistä yhteistöistä on ollut yhteistyöni InvestEU:n kanssa. Yhteistyöstä tarkemmin kerroin toukokuisessa Kesä Unelmalähettiläänä -postauksessani. Nyt kesäkuun aikana yhteistyö konkretisoitui ensimmäisellä työmatkalla Bulgariaan unelmien täyteiselle ruusupellolle.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Ruusuöljyä valmistava yritys, INA, on täysin perheyritys ja perheen pellot löysivät takaisin omistajille sosialistisen ajanjakson jälkeen. Aluksi perhettä pelotti jättää päivätyöt ja hypätä tuntemattomaan. Tänä päivänä perhe on täyspäiväinen yrittäjäperhe ja ruusujen lisäksi heiltä löytyy pelloilta laventeleita sekä kurpitsaa. Vuosittain he tuottavat 50 kg ruusuöljyä ja 4000 kg laventeliöljyä.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Tämän ensimmäisen matkani tarkoitus oli tutustua nimenomaan ruusuöljyn tuotantoon ja bulgarialaiseen pienyrittäjyyteen. Minulla ei ollut sen suurempaa taustatietoa ruusuöljystä ennen kuin menin Bulgariaan, joten kaikki oli käytännössä uutta ja kiehtovaa.

Ajoimme Sofiasta maaseudulle noin kahden tunnin ajan ja koko automatkan sain ihailla mitä kauneinta ja vihreintä maaseutua. Vasta oikeastaan, kun poistuimme kaupunkialueelta, ymmärsin miten maatalous ja pientilat ovat edelleen todella suuri elinkeino Bulgariassa. Keskustellessani tosin perheen kanssa, ymmärsin sen vielä paremmin. Tapasin myös perheen ystävän, joka viljeli luomiviinejä, joten pääsin kiinni pienyrittäjyyteen monelta kantilta.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Perheen äiti oli ollut perustamassa luomusertifioitujen tuottajien yhdistystä aikoinaan Bulgariaan ja silloin luomutuottajia oli maassa vain 8. Nyt luomutuottajia on tuhansia ja luku vain kasvaa koko ajan. Perheen ruusuöljyä tuotetaan sekä luomuna, että normaalina öljynä. Perhe ei myy öljyä oman tuotemerkin alla, vaan suurin osa öljystä menee Ranskan kosmetiikkateollisuudelle.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Perheellä on oma tislaamo, johon InvestEU on investoinut kertakorvauksella, jotta perhe pystyi hankkimaan myös luomutuotantoon tarvittavat välineet. Tällä hetkellä perheellä on niin luomu- kuin normaalia tuotantoa, mutta suuren luomuliikkeen myötä ekologisen öljyn tuotannon kysyntä on nimenomaan kasvussa juurikin kosmetiikkateollisuudessa. Täten EU:lta saama avustus on ollut erittäin tärkeä INA:n kasvun kehityksen kannalta.  Varsinkin se on tärkeää tällä hetkellä, sillä kun Ranska on menettänyt laventelisatojaan monena vuotena peräkkäin, ovat Bulgariasta tulleet eteeriset öljyt paikanneet kosmetiikkateollisuudessa olleen loven. Bulgaria onkin kasvamassa Euroopan isoimmaksi laventeliöljyn tuottajaksi ja INA:n perustaja näkee, että nimenomaan luomutuotanto silläkin saralla on suuressa kasvussa.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Muistatte varmaankin ne violetit kuvat Ranskan laventelipelloilta, jotka otin viime kesänä? Sellaisia peltoja näkyy loppukesästä myös Bulgariassa. Vielä ei pellot olleet violetteja, vaan vaaleanpunaisia ruusuista, mutta loppukesästä pellot ovat yhtä violetteja mitä Provencessa.

Ruusuöljyä on nimenomaan ruusujen terälehdissä ja keruuaika on toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Ruusujen lehdet pitää kerätä ennen paahtavaa aurinkoa, joten keruuaika on aikaisin aamulla aina puoleenpäivään saakka, sillä iltapäivänä öljy valuu ruusun lehdistä varteen. Itse ruusulajikkeita on todella paljon, mutta ruusuöljyä tuottavat ovat Syyrialaisia Damascucsen ruusuja. Kaikista ruusuista ei siis voi valmistaa ruusuöljyä. Bulgarian ohella esimerkiksi Turkki ja Syyria ovat ruusuöljyn tuottajamaita.

Beautiful Business

Varsinkin Helsingissä kävellessä kadun kulmissa näkyy romaneja kerjäämässä ja välillä kuulee todella ikäviä lauseita heihin liittyen. Usein kumminkin unohdetaan miten he ovat järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan uhreja. Toki asenteissa ja elämäntyyleissä voi olla eroja, mutta usein unohdetaan se isompi kuva katukuvien tieltä.

Kun näin romaneja pellolla töissä, kysyin heti, että onhan nyt kaikki verot ja työmaksut maksettu. Ja ne olivat. Ruusuöljyn tuottajalla oli todellakin beautiful business – kuka nyt ei ruusujen parissa haluaisi olla töissä sekä hän omalla esimerkillään yrittää saada romaneja pois kadulta ja osaksi yhteiskuntaa. Olin todella herkistynyt – näille kauniille pelloille nämä ihmiset olivat tervetulleita ja heistä pidettiin huolta. EU tukee myös paljon ihmiskaupan torjumisen sekä romanivähemmistöjen suojelemisen edistämiseksi ja sen takia INA:n toiminta on monella tapaa esimerkillistä ja inspiroivaa.

Avec Sofié blog l InvestEu in Bulgaria

Vaikka yrityksen koko ajatus liittyi kauneuteen, hienointa tässä oli se, että ihmiset otettiin mukaan yhteiskuntaan ja normaalin työntekoon. Pidempiaikaiselle työntekijälle perhe oli myös vuokrannut maita ja hän oli voinut aloittaa oman yritystoiminnan perheen kautta. Perhe halusi näin turvata työntekijöiden tyytyväisyyden, sitoutumisen sekä sen, että he pysyvät työnteossa ja poissa ihmiskaupan harmaalta alueelta.

Tämä matkani Bulgariaan yhdessä InvestEU:n kanssa oli todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava ja olen äärettömän onnellinen, että saan viettää kesäni unelmalähettiläänä. Tämänkaltaiset blogiyhteistyöt ovat itselle niin äärettömän rikastuttavia, kun oppii koko ajan uutta, sekä pääsen kertomaan teille uusista mielenkiintoisista asioista ja ilmiöistä, sekä myös avaamaan omat silmäni niin monelta kantilta.

 

You may also like

5 Comments

 1. Olipas mielenkiintoista lukea tästä hankkeesta, hieno sellainen. Osallistamalla ja tarjoamalla ihmiselle mahdollisuus tehdä töitä ja jopa harjoittaa omaa yritystoimintaa on mitä motivoinnin, ja varmasti jollain tapaa myös muuttaa asenteita puolin ja toisin. Jokainen ihminen haluaa tuntea itsensä arvostetuksi ja löytää oman paikkansa maailmasta ja jokaisen pitäisi saada siihen mahdollisuus. <3

  Ruusupeltojen tuoksu oli varmaan hurmaava?! :)

  1. Heippa, kiitos palautteesta :)

   Niin, juuri näin. Varsinkin tuntuu että tällä hetkellä eletään jollain lailla kärjistyneiden mielipiteiden aikaa jos ainkin lukee mediaa tai selaa FB:n fiidiä . Tämän takia oli kiva tuoda tämä asia esiin, että maailma ei aina ole niin mustavalkoinen mitä se välillä saattaa median kautta näyttää.

   Oli ja siellä oli jos jonkinlaista mönkijää . Upea kirjo kaikenlaisia eläimiä :)

 2. Olipa tosi tosi mielenkiintoinen postaus! Ihana lukea blogeista välillä tällaistakin. Ja tämäkin kun on sellainen asia, etten varmasti mistään muualta olisi tätä kuullut. Kuvat olivat myös kauniit :)

  1. Heippa Milja,

   niin, monesti sitä blogi jää hyvin pinnalliseksi jos vain kirjoittaa ruoka-, asu-, sisustus- tai matkasisältöjä niin kuin minä. Tämänkaltaiset yhteistyöt ovat itsellekin niin ihania kun pääsee kokemaan jotain ihan uutta ja kertomaan tärkeistä sisällöistä.

   Kiitos!

   1. Niimpä! Mutta en tosiaan tarkoittanut, että se muukaan sisältö tylsää olisi, eikä mulle ole sun blogista tullut pinnallinen vaikutelma. Oon lukenut sun blogia vasta hetken, mutta tämä on noussut ehdottomasti yhdeksi lempiblogikseni, koska vaikutat niin aidolta ja ihanalta ihmiseltä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*