Bagels

Ystäväni rakastaa bageleitä ja hän on lähdössä New Yorkiin ensi kuussa. Kuuntelin hänen matkasuunnitelmiaan ja kysäisin, että aikooko hän tehdä mitään muuta kuin käydä eri bagel-paikoissa?  Suunnittelimme hänen matkaohjelmaansa ja teimme samalla bageleitä. Ensimmäiset bagelit on pyöräytetty wieniläisen juutalaisliepurin käsissä vuonna 1683. Bagelit ovat vahva osa juutalaisten ruokakulttuuria, joten New Yorkissa on bageleita tarjolla yhdessä jos toisessakin kadunkulmassa. Historia kertoo, että Itä-Euroopan juutalaiset veivät bagelit Pohjois-Amerikkaan, Englantiin ja Kanadaan. Teimme perinteisiä juutalaisten suosimia bageleitä, tuorejuustolla ja graavilohella täytettyinä (lox and schmear).  

Tarvitset:

Taikina:

5 dl vettä
50 g hiivaa
2,5 tl suolaa
2 tl sokeria
4 rkl öljyä
10-12 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen:

3 l vettä
3rkl siirappia (vaaleaa)
3 rkl suolaa

Päälle:

Munan valkuainen
Sesamin siemeniä tai unikonsiemeniä

Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola, öljy, sokeri ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä lisää liikaa jauhoja, vaan anna taikinan jäädä pehmoiseksi. Kohota taikinaa hieman. Laitoin tiskialtaaseen kuuma vettä ja laitoin taikinakulhon tiskilataaseen. Annoin taikinan kohota lämpimässä vedessä n. 5 minuuttia. 

Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. Jaa taikina reiluun kymmeneen osaan ja pyörittele taikinasta symmetrisiä palloja. Kiehauta vesi kattilassa, lisää suola ja siirappi. Tee keskelle palloa reikä ja upota bagel kiehuvaan veteen. Keitä bageleita yksitellen 1-2 minuuttia. Nosta bagelit reikäkauhaa avuksi käyttäen leivinpaperille ja voitele ne munanvalkuaisella. Ripottele päälle siemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.


Bagels in New York:
________________________________

You need:

5 dl water
50 g yeast
2,5 teaspoon of salt
2 teaspoon of sugar
4 tbs of olive oil
10-12 dl of flour

For Boiling:

3 l of water
3 tbs of syrup (white)
3 tbs of salt

Toppings:

1 egg white
Sesam seeds
Poppy seeds

Add yeast into warm water. Add salt, oil, sugar and flour. Mix the dough completely. Don’t add more flour, dough should be rather  soft than tough. I raised the dough in warm water for 5 minutes.

Preheat oven to 225 celsius. Put water in the kettle, add salt and syrup Divide the dough approximately to 10 pieces. Make little round buns from the dough. Make a little hole in the center of the bun.  Boil bagels separately in a boiling water for 1-2 minutes. Spread the egg white over bagels and add seeds on top of the bagels. Put bagels into oven for 20 minutes. 

You may also like

14 Comments

  1. Johanna:Heippa!Väliin laitoin tuorejuustoa, graavilohta, herneenversoja, kurkkua ja punasipulia. Ohjeen bageleista tulee oikein kosteita ja meheviä, ei ollenkaan kuivia koppuroita :)

  2. Bagelit ovat myös minun herkkuani, omistani tulee hyvän makuisia, mutta aina vähän epäkeskoja…Kesällä olen menossa jälleen kerran New Yorkiin. Monet klassiset bagel-paikat on jo katsastettu, mutta nyt olisi tarkoituksena käydä aamiasella tai lounaalla ainakin joissain näistä juutalaisdeleistä Marlow & daughters, 2nd Ave deli ja Barney Greengrass.

  3. Johanna:Heippa!Väliin laitoin tuorejuustoa, graavilohta, herneenversoja, kurkkua ja punasipulia. Ohjeen bageleista tulee oikein kosteita ja meheviä, ei ollenkaan kuivia koppuroita :)

  4. Bagelit ovat myös minun herkkuani, omistani tulee hyvän makuisia, mutta aina vähän epäkeskoja…Kesällä olen menossa jälleen kerran New Yorkiin. Monet klassiset bagel-paikat on jo katsastettu, mutta nyt olisi tarkoituksena käydä aamiasella tai lounaalla ainakin joissain näistä juutalaisdeleistä Marlow & daughters, 2nd Ave deli ja Barney Greengrass.

  5. Oho, en olisi ikinä uskonut tai siis en tiennyt, että bagelit keitetään! Hauskaa! Kiitos tästä(kin) vinkistä. Mun pitää alkaa pian kirjata näitä ohjeitasi jonnekin ylös, että muistan.:)

  6. Oho, en olisi ikinä uskonut tai siis en tiennyt, että bagelit keitetään! Hauskaa! Kiitos tästä(kin) vinkistä. Mun pitää alkaa pian kirjata näitä ohjeitasi jonnekin ylös, että muistan.:)

  7. Lumo:No, mutta makuhan niissä onkin tärkeintä :)Kiitos vinkeistä, pitääkin laittaa nuo nimet eteenpäin ystävälleni :)

  8. Alma:Alma:Ole hyvä vain :)Keittäminen taitaa olla se alkuperäinen tapa tehdä bageleitä. Moni varmaan skippaa keittämisen ja laittaa bagelit suoraan uuniin.Mutta suosittelen keittämistä, sillä siten bageleistä tulee pehmoisia ja kosteahkoja. Uusi Aamu:Kokeile ihmeessä! Toivottavasti pääset omaan keittiöösi pian :)

  9. Alma:Alma:Ole hyvä vain :)Keittäminen taitaa olla se alkuperäinen tapa tehdä bageleitä. Moni varmaan skippaa keittämisen ja laittaa bagelit suoraan uuniin.Mutta suosittelen keittämistä, sillä siten bageleistä tulee pehmoisia ja kosteahkoja. Uusi Aamu:Kokeile ihmeessä! Toivottavasti pääset omaan keittiöösi pian :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*