Autoilu ja liikkuminen Etelä-Ranksassa

Autoilu Etelä-Ranskassa? Sain teiltä todella hyvän postausehdotuksen vähän aikaa sitten ja näin lomakauden alkaessa, ajattelin napata ideasta kiinni heti. Kiitos siis ideasta teille lukijoille. Toivottavasti tästä on apua nyt lomia suunniteltaessa.

Avec Sofié blog l Driving in South of France

Moni miettii lomamatkoillaan, että kannattaako auto vuokrata vai käyttää auton sijaan julkisia ja muita kulkuvälineitä. Etelä-Ranskan lomalle on monta erilaista vastausta tälle kysymykselle, mutta en pelkäisi täällä ajelemista. Täällä on hyvät juna- ja bussiyhteydet, Ûberit ja Chauffer Privet ovat käytössä sovelluksien kautta eikä se yhdessä paikassa pysyminenkään kuulosta yhtään hullummalta. Riippuu ihan siitä millaisen loman haluat :)

Te tiedätte, että en todellakaan ole ollut mikään autoilija. Vielä vuosi sitten olin ajanut vaivaiset muutama sata kilometriä elämässäni. Luxemburgissa tosin opettelin senkin ja kilometrejä tuli 6kk:ssa 7 tuhatta. Eli opin vihdoin ajamaan autolla. Pariisissa en edelleenkään mielelläni aja, mutta Etelä-Ranskassa kylläkin.

Avec Sofié / Aix en Pce - South of France

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo autoilla Ranskan lomallaan?

 • Mitä pienempi auto, sen parempi. Tiedän, että me suomalaiset haluamme aina turvallisuussyistä isoimman mahdollisimman auton. Jos tosin olet tulossa Etelä-Ranskaan ja ajattelit ajella pieniä kujia pitkin, isolla autolla ei tee mitään. Et pääse liikkumaan kaikissa paikoissa etkä varsinkaan saa autoa helposti parkkiin. Myös monet parkkihallit on tehty 60-luvuilla, joten niihin ison auton parkkeeraaminen on aika työlästä ellei mahdotonta.
 • Autoja saa kätevästi vuokrattua niin Nizzan lentokentältä, kuin myös rautatieasemalta. Itse suosimme jostain syystä Sixt- autovuokraamoa. Kaikki on aina toiminut eikä minulla ole muuta kuin positiivista sanottavaa kyseisestä autovuokraamosta.
 • Älä luota sokeana navigointilaitteisiin. Varsinkin lentokenttä on koko ajan myllerryksessä, joten siellä joutuu olemaan tarkkaavaisena, kun navigointilaite ei aina tiedä viimeisempiä tietöitä tai -remontteja. Minulla on aina myös puhelimen Google Maps auton navin lisäksi päällä, niin saan uuden reitin saman tien toisesta karttapalvelusta, jos toinen ei ole ajan tasalla.
 • Kysy ajoissa hotellista, jos heillä on autolle parkkipaikkaa, sillä varsinkin Nizzan keskustasta on vaikea löytää illan tullen tilaa. Monacossa on taasen hyvät ja edulliset parkkihallit ja siellä minulla ei ole ollut vastaavanlaisia ongelmia mitä Nizzassa.
 • Kun lähdet autosta, älä jätä mitään näkyville, vaan laita kaikki arvotavarat piiloon ja muista lukita ovet. Pitäisin myös ovet lukittuna ajaessa varsinkin, jos olet yksin. En myöskään pidä laukkuani etupenkillä, jos olen yksin, vaan laitan sen oman istuimeni taakse.
 • Älä näprää kännyköitä tai muita kun ajat, sillä täällä ajaessa tarvitsee ihan erilaista tarkkuutta autolla ajossa. Yhtäkkiä edessä oleva auto voi vaikka pysäyttää upean maiseman takia tai vain yksinkertaisesta päättää jättää autonsa parkkiin keskelle tietä. Ole siis tarkkaavainen.
 • Liikenne on minusta suhteellisen rauhallista, sillä pienet tiet eivät anna mahdollisuutta kovinkaan suureen hurjasteluun. Valitsen usein rantareittejä moottoriteiden sijaan monestakin syystä ja jos olette lomalla, suosittelen pieniä serpentiiniteitä ehdottomasti.
 • Jos tosin otatte moottoriteitä, muistuttaisin tietulleista ja varaamaan käteistä ja useamman erilaisen kortin, jotta matka jatkuu sujuvasti.
 • Ruuhkista sen verran, että mitään samanlaisia ruuhkia en ole täällä kokenut mitä Pariisissa, mutta joskus tie Monacosta Nizzaan on aivan tukossa. Eli jos olet ruuhka-aikaan menossa lentokentälle, varaa hyvin aikaa.
 • Yleisesti autolla ajetaan täällä minusta rauhallisemmin mitä esimerkiksi Luxemburgissa. Totta kai tiet vaikuttavat siihen, muta mentaliteetti on täällä erilainen. Totta kai joku joskus ärsyyntyy minun etanavauhtiini, mutta yleisesti ottaen pidän täällä ajamisesta.
 • On tosin yksi asia mistä en pidä ja ne ovat scootterit. Niitä joutuu varomaan, kun ne tulevat kummastakin suunnasta ja miten sattuvat, niin niiden kanssa joutuu olemaan extra-varovainen.

Tässä omat vinkkini teille. Toivottavasti näistä oli apua ja kysykää ihmeessä, jos teillä on kysymyksiä. Voin lämpimästi suositella täällä ajamista ja varsinkin jos ajokilometrejä on enemmän mitä minulla :)

You may also like

15 Comments

  1. Heippa,

   Tuon nimenomaisen tien takia en ole koskaan edes yrittänyt mennä St Tropeziin kun olen kuullut niin paljon kauhutarinoita. Ihan välillä unohdan sen olemassaolon myös koska se on ns. “väärällä puolella” Cannesin minulle ja niin kaukana kaikesta. Ehkä sinne voi mennä vaikka lokakuussa tai olisi pitänyt mennä maaliskuussa. Tällä hetkellä en edes haaveile sinne menosta seuraaviin kuukausiin. Voi kun olisi vene :D

 1. Hei,

  Minun mielestäni parasta St Tropeziin on mennä Saint Maximesta laivalla. Siinä jää kokonaan se autossa ruuhkassa istuminen pois. Yhtenä kesänä vesisateen yllättäessä oltiin kaksi tuntia ruuhkassa tulossa pois päin. Sen jälkeen ei olla autolla siellä käyty. Diorilla on siellä kiva puutarhakahvila., muuten aika vähän mitään muuta kuin hiekkarantaa ja keskinkertaista ruokaa turisteille.

  Auto on ihan must jos vuokraa asunnon tai talon lomalla ja haluaa tutustua rannikkoa kauempana oleviin kyliin ja kaupunkeihin.
  Esim. Provence on ihan jossain muualla kuin Monaco-Cannes akselilla.
  Ihania paikkoja on paljon, Saint Paul de Vence, Eze, Aix en Provence, Grasse, Mougins.
  Parhaat menovinkit saa täältä Sohvin blogista ja Helena Petäistön kirjosta
  Itsellä listalla mm. Biarritz.

  1. Heippa, olen myös kuullut että veneellä kannattaa mennä. Kuulemma Nizzasta menee jokin paatti sinne. On pitänyt niin monta kertaa mennä, mutta ei vain ole aikaa kaikelle:/

   Suosittelen myös autoa jos aikaa ja halua on nähdä ihania pieniä paikkoja. Etelä-Ranskassa on niin paljon ihania paikkoja ja asioita mitä nähdä niin suosittelen tekemään muutakin kuin olemalla vain yhdessä paikassa.

   Voi kiitos <3

 2. Muistakaa että autovuokra fitmat haluavat deposition fees luottokortilta – pitää olla n. 1000 eur resesrvissä. Summan saa tietenkin takaisin mutta jos koko loman varat on siinä niin voi joutua dietille loman aikana… Provence on maailman ihanin loma kohde ja varsinkin autoillen.

  1. Mikäs juttu tämä on? Vuodesta -97 lähtien asuttu ulkomailla ja vuokrattu autoja USA:ssa sun muualla. Eikä vielä missään maassa olla vaadittu deposiota auton vuokraamiseta. Ei edes Porschen vuokrauksesta.. eikä nytkään tulevalla Mallorcan lomalla Vanrell-autovuokraamosta, jossa saa hieman yksilöllisempää palvelua. Olisi kiva tietää mikä autovukraamo näin menettelee? Yleensä käytetty näitä kuuluisimpia, kuten Sixt, Hertz, ym..

  2. Heippa,

   joo depositin ottavat, mutta niinhän se onmonessa muussakin asiassa :)

   Minusta se on hyvä asia,sillä jos vuokrasin esimerkkksi asuntoamme, ottaisin varmasti kunnon depositin rikkoutumisvaaran takia. Suomalaiset ovat yleisesti kivoja vuokralaisia, mutta kaikki eivät kohtele toisten omaisuutta kuin omaansa. Valitettavasti.

 3. Kiitos Helle. Ilmeisesti depositio taitaa riippua vuokraajasta, Pariisin lentokentältä Sixt ei vaatinut takuita, me saimme kyllä odottaa sitä vuoka- autoa. ;)

  Viime kesänä vuokrasimme St Tropezista kämpän ja tie tietty ruuhkainen, mutta Sveitsissä on totuttu ruuhkiin.. eikä se haitannut koska autossa on ilmastointi ja aina hyvää musiikkia. :) Hauskaa oli että vastaan tulevat sveitsiläiset alkoivat juttelemaan tien toiselta puolelta. Silloisen ruuhkan aiheutti pieni kolari. Ainoa haitta ahtaassa St Tropezissa on se että auto pitää jättää isolle parkkipaikalle. Ja lähemmäs pääsee vain (managerin kanssa) viemään laukut perille. Olemme käyneet useamman kerran ja tykkäämme paikasta. Ja kyllä sieltä löytyy myös hyviä ruoapaikkoja eikä vain pelkästäin keskinkertaista ruokaa.. :) Ihanaa on käydä torilta hakemassa tuoreita mereneläviä ja valmistaa niistä itse aterioita. Lomareissun kohokohta olikin yllättäin Tom Jonesin ulkoilmakonsertti. Etelä-Ranska ja Mallorca ovat meidän lempikohteitamme lyhyen ajo- ja lentomatkojen takia. Ja jostain syystä tykkäämme ajaa Grenoblen kautta ja yöpyä siellä. Vaikka mutkaiset tiet perille ei minua niin miellyttäisi, mies kun tykkää ajaa enemmän vauhdikkaasti.

  1. Heippa sinä,

   Sixt on ainakin meiltä veloittanut depositin ja minusta se on ihan hyvä asia.

   Ehkä pitää kokeilla tuo St. Tropezin tie kun siitä on niin monta mielipidettä. En vain ole edes haaveillut Tropeziin menosta kun kaikilla on niin huonoja kokemuksia kyseisestä tiestä. Meillä kun ei ikinä oikein ole aikaa lomailuun, niin olen mieluummin mennyt ns. Varmoihin paikkoihin minne pääsee helposti :)

   Olen ihan rakastunut Sveitsiin ja ilahdun aina kommenteistasi juuri sen takia. Zürich on lempipaikkani ja toivon että vielä joskus pääsen muuttamaan sinne.

 4. Ainakin Sixt Nizzassa tekee joka kerta katevarauksen kortille ja summa on todellakin iso , jos luottoraja ei ole kovin korkea niinvoi olla ikävä yllätys lomalle tultaessa.

  1. Heippa,

   jep, tekevät varauksen mutta minusta se on hyvä asia. Kaikki eivät ole aina yhtä luotettavia mitä me suomalaiset ja on se varmasti ihan jo jossakin laissa että deposit pitää ottaa.

   En ikinä vuokraisi esimerkiksi asuntoamme ilman deposittia. Jos joku vaikka hajottaa kahden tuhannen euron pöytäni, olisi aika vaikea saada se korvattua ilman deposittia. Deposit myös ehkä vähän vaatii vuokraajaa pitämään toisen omaisuudesta parempaa huolta.

 5. Olen vuokrannut autoja useammassa Euroopan maassa ja olen aina joutunut maksamaan depositin. Se on takuu etta tuot auton takaisin.

 6. Jep, ja siis minusta se on ihan peruskäytöntö. Sama on kun menet hotelliin. Ensimmäisenä anna luottokortin jotta hotelli varmistuu että et lähde maksamatta tai jos rikot jotain, se voidaan periä kortiltasi :)

 7. Juttelin vielä mieheni kanssa, ja varmaan syy ettei häneltä olla otettu depositia, koska on Hertz (Gold Plus Reweards) ja Sixt Express -kanta-asiakas. Numero annetaan varauksen yhteydessä. Ainostaan Porsche Macanin piti ottaa isompi 1000 dollarin omavastuu, koska poikansa halusi ajaa myös autoa L.A.:n ja San Franciscon vällillä, ja kokea elämänsä ruuhkat. . Jos käynyt vuoden aikana 11 kertaa USA:ssa näkevät varmasti että jäbä on vienyt kiltisti aina auton takaisin. Onhan niillä rekisterit olemassa. Näkivät Zürichissäkin kun olisimme haluneet vuokrata Jagen. Olisi hyvin käynyt reissulla Saksaan, mutta Ranskan puolelle samalla reissulla ei sitten enää onnistunutkaan.
  Sen tiedän ja ymmärrän että asuntoja vuokrattaessa maksetaan vuokratakuu. (Onhan se tässäkin yli 8.000 chf autopaikan kanssa.) Ja hotellivaraukseen tarvitaan luottokortti. Saksasta saa muuten auton vuokrattua ilman luottokorttia, kun Ranskasta taas ei! Kun joskus rekisteröidyimme AirBnB:n, vuokraajat ovat kirjotelleen meistä niin mukavia ettei takuita ole enää edes pyytäneet. No meillä olekaan tapana hillua, ryypiskellä ja rikkoa paikkoja. :)

  Asiasta kolmanteen: Oletko Sofié kuullut Aarrekartasta? Olen lukenut siitä ja eräs nainen samalla kurssilla vielä enempi. . Sanoi, että miehensä kanssa haaveilema omakotitalo tuli heille nopeammin kuin olisivat ikinä kuvitelleet. Se siis toimii… Ja miksei voisi olla Sveitsiin muutossa pienenä apuna? Googleta lisää ja heps hommiin. Onnea matkaan! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*