Astiakaapin aakkoset

Usein puhutaan vaatekaapin kulmakivistä, mutta minä puhun tässä postauksessa lempipaikastani ja se on tietenkin keittiö ja sen kulmakivistä. Mitä lautasiin ja laseihin tulee, on niiden oltava kauniit, sillä muuten ruoka vähintään näyttää huonolta (jos ei jopa maistukin).

Olen ollut astioihini ”vinksahtanut” teinistä lähtien ja minulla on jonkinmoista kippoa ja kannua kaapit täynnä. Joistain astioistani luovuin muuttoni yhteydessä, mutta suurimman osan pidin itselläni, vaikka neliöt repeilevät liitoksistaan tällä hetkellä.

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Kertoo varmasti paljon minusta, jos paitaan en suostu laittamaan 200 euroa, mutta kattilaan kylläkin. Kattila kestää ja tuo minulle pitkäksi aikaa mielihyvää, paita ei kestä käytössäni yhtä pitkään ja sen takia mieluummin investoin kestäviin asioihin, kuin ns. kertakäyttöhyödykkeisiin. Toki paidatkin voivat kestää vuosia, mutta harvemmin.

Minulla on ollut jonkinlainen paussi astioiden ostamisen kanssa, kunnes viime syksynä Luxemburgissa ollessa ostin lisää Villeroy & Bochin Modern Grace -sarjaa. Olen kerännyt sarjaa jo jonkun aikaa, mutta Luxemburgissa tuli tehtyä lautaskokoelmaani lisäys. Kauniit ja suhteellisen eleettömät neliön malliset lautaset sopivat mainiosti illallispöytään ja myös tuomaan ryhtiä kattaukseen.

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Suurin ilo tosin koettiin lautaskaupoilla, kun huomasin toukokuussa Iittalan myymälässä Teema Tiimi -vadit (18×26). Nämä samaiset lautaset ovat olleet ennen Arabian alla ja olen harmitellut vuosia, että en silloin kyseisiä lautasia ostanut. Ilokseni ne ovat tulleet takaisin ja lempibrändini alle. Nämä lautaset ovat erittäin toivottu lisä omaan astiakaappiini. Älkää siis missatko näitä lautasia, jos teitte sen saman mitä minä joskus seitsemisen vuotta sitten. Aikoinaan lautasella oli eri nimi, mutta en nyt muista mikä se oli? Pääasia, että se löytyy nyt taas kaupoista ja on samaa värisävyä mitä koko muu Teema-sarja.

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Omituisinta on, kun huomaa makunsa muuttuneen. Vielä muutama vuosi sitten en millään olisi voinut nähdä Kastehelmi- tai Ultima Thule -sarjaa astiakaapissani. Toisin kävi. Viime aikoina olen ostanut kumpaakin kaappeihini ja koristellut kattaukset lasisilla pinnoilla.

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Aterimet ovat vähän kuin koruja ja minulla on Iittalan Mango-, Scandia- ja Citterio-aterimet sekä Hackmanin Inari-sarja. Kaikki hyvin erilaisia, mutta jokaiselle on oma hetkensä.

Avec Sofié blog l My kitchen favorites

Oma suosikkini kattilasarjoista on muotokielensä takia Tools-sarja. Vaikka muutaman kerran olen näppini polttanut, kun olen koskenut kahvoihin ilman patalappuja, silti en kattiloistani luovu. Sama pätee myös sarjan uunivuokaan. Minulta löytyy pienempi versio, mutta ehkä joskus saan niin ison uunin, jonne mahtuu myös sarjan isompi versio.

Haaveilen isosta uunivuosta, uunista sekä keittiöstä mihin nämä kaikki astiani mahtuvat kauniisti eikä osaa tarvitse säilytellä kellarissa. Toivon todella, että pian sellainen keittiö on edessäni. Lähellä ollaan, mutta ei ihan vielä kiinni uuninkahvassa ;)

Ps. Osa Teema-astioista on saatu kaupallisen blogiyhteistyön kautta.

 

You may also like

9 Comments

 1. Mieleeni tulee Harri Koskisen Oma -sarja jota myytiin ja josta itseltäni löytyy kaksi tuollaista Teema Tiimi vatin tyyppistä astiaa sekä saman sarjan kulhoja ja ruokalautasia. Harmitti kovin, kun Oma-sarja lopetettiin muutama vuosi takaperin – turhaan kiertelin tehdasmyymälöissäkään.

  Täytyy käydä katsomassa noita Teeman Tiimi vatia ihan paikan päällä myymälässä. Espan myymälä on muutenkin niin ihana myymälä, että siellä kiertelee ilomielin tovin ihastelemassa :)

  1. Joo, se oli juuri se! Yritin Googlailla “Ote-lautasia” ilman onnistumista, mutta se oli juuri Oma-sarja. Kiitos :)

   Laitoin toukokuussa Oma-lautasen ja Teema Tiimin vierekkäin ja suuremmin en mitään erilaisuutta huomannut. Ihan hivenen ehkä kulmassa, mutta en muuten.

   Se on ihana myymälä. Vaikka se muistuttaa hieman jopa museota, niin tykkään siitä miten vanhat työvälineet esimerkiksi vievät lähemmäksi alkuperäistä lasunpuhallusta :)

 2. Kuulun samaan kastiin kuin sinä ja rakastan kauniita käyttötavaroita, etenkin astioita. Sitä kaunista ja kallista mekkoa tai paitaa tulee kuitenkin käytettyä valitettavan harvoin. Astioita käytetään päivittäin lukuisia kertoja. Haluan kerätä kotiini sellaisia asioita, jotka tuovat iloa arkeeni ja jokaiseen päivään. Miksi joisit teetä sellaisesta mukista, joka ei miellytä silmää tai ruokailisit lautasilta, jotka eivät herätä tunteita suuntaan tai toiseen, jos vaihtoehtona on tehdä nämä pienet arkiset asiat sellaisten esineiden kanssa, jotka tuovat hyvää mieltä jokaiseen hetkeen? Sama pätee kohdallani myös pyyhkäisiin ja muihin kodin “arkisiin” esineisiin.

  Täälläkin on käytössä Teema, tosin helmenharmaassa värissä. Lisäksi värikkäät Kartio-lasit ovat kuin jalokiviä kattauksessa ja piristävät kattausta. Viiniä on joka kerta ilo juoda Essence-laseista. I ❤ Iittala

  1. Heippa, ihana kuulla :)

   Olisi mielenkiintoista kuulla, että olemmeko me pohjoismaalaiset tai suomalaiset ylipäänsään enemmän käyttötavaroiden hamstraaja-kansaa kuin esimerkiksi ranskikset. Uskon syvästi, että näin on.

   Näin juuri. Arki on kumminkin juhlia tärkeämpää, niin siihen pitää panostaa. Ihan pienimmissäkin asioissa. Pyyhkeet pitää olla kivat ja lakanoiden kunnolliset.

   Harvemmin laitan esimerkiksi 150 euroa paitaan, mutta maljakkoon heti aivan varmasti jos pidän siitä. Mekkoihin voin laittaa tai kenkiin, mutta valkoiseen kauluspaitaan en. Sen takia käyn Zarassa vaikka epäeettistä kai onkin.

   Minulla on myös paljon erilaisia kartio-laseja. Vaikka en ruskeasta väristä niin piittaakaan, ostin toukokuussa myös hiekanväriset lasit kotiin. Yleensä tosin mennään smaragdissa tai harmaissa :)

 3. Oikeastaan ainoa syy, miksi kadehdin expat-sopimuksella ulkomailla työskenteleviä on se, että he voivat niin helposti pakata omat astiat mukaan. Ei niillä muilla tavaroilla niin väliä, mutta ne astiat… Itse olen jättänyt astiat Suomeen, kun ei niiden kuljettaminen tässä tilanteessa vaan tunnu järkevältä ja se maksaisi kohtuuttomasti. Ihana siis katsella näitä kuvia ja Suomessa tulee aina kierreltyä Iittalan liikkeessä ihastelemassa uutuuksia. Enkä onneksi ole selvästikkään ainut astioihin hurahtanut.

  Piti muuten kysyä, että miten säilytät eri sarjojen aterimet, onko sulla kaikkia se n. 24 kappaletta? Mulla on vain Savoniat ja ne on alkaneet tuntua todella arkisilta, varsinkin kun täällä on tapana käyttää paljon isompia ja painavampia aterimia. Olen siis jo haaveillut hankkivani rinnalle jonkun toisen sarjan, kun muutan takaisin Suomeen. Mutta kaikki aterimet eivät kyllä enää mahtuisi samoihin lokeroihin, ja eripariset aterimet samassa paikassa ei myöskään houkuttele. Ehkä pitää vaan haaveilla niin isosta keittiöstä, että kaikki mahtuvat omaan lokerikkoon… :D

  1. Hahah, ihana – eihän niillä muilla tavaroilla ole niin väliä, mutta ne astiat <3

   Minäkin raahailin astioita aina matkalaukussa mukanani kun tulin Ranskaan. Finnair siis kuljetti minun kipot ja kupit :)

   En tiedä missä asut, mutta jos asuu Keski-Euroopassa, ei muuttaminen ole kovinkaan kallista. Suomesta muuttaminen on eri juttu kun pitää mennä meren yli. Ystäväni muutti Amsterdamista Madridiin ja muuttofirma maksoi vain 3k :)

   Siis kaikki eivät ole esillä, vaan osa nimenomaan siellä kellarissa. Kävin juuri katsomassa yhtä keittiötä, jonne tosin mahtuisi kaikki esille ja ulottuville ;)

   Isompi keittiö, parempi mieli <3

   1. Oi, keittiöhaaveilu on ihanaa! Itse toisaan tasapainoilen sen kanssa, että tykkään asua valmiiksi kalustetuissa asunnoissa (joissa on yleensä astiatkin valmiina) ja muuttaa työn perässä nopeasti tarvittaessa. Tässä elämänvaiheessa tuntuu kivalta pakata vaan vaatteet ja jotain muita välttämättömyystarvikkeita ja siinä on sitten kaikki tarvittava. Astioista tulisi varmaan monta matkalaukullista! :D Mutta sitäkin ihanammalta varmasti tuntuu se päivä, kun pääsee omiin astioihin taas käsiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*