Apua

minulla on kylmä.

Näin aika suhteellisen ihmisläiheisenä ihmisenä, minulle tulee niin paha mieli kun näen kärsiviä ihmisiä. Olen vähän huono sulkemaan silmiä, vaikka tiedän että jokaista ihmistä ei tässä maailmassa voi auttaa. Suomessa en juurikaan koe sääliä ihmisiä kohtaan, koska meillä jokaisella on mahdollisuus nousta sieltä tulesta pois makaamasta, oli tausta sitten millainen tahansa.

Aasiassakaan köyhyys tai kurjuus ei tuntunut niin pahalta, kun näki että ihmisillä on jonkinlainen koti ja ruokaa jokatapauksessa tarjolla. Oli koti sitten joku hökkeli ja ruoka haettiin suoraan merestä tai pelloilta. Kurjuus oli jollain lailla erilaista – onnellisempaa kurjuutta. En tiedä onko sellaista, mutta veikkaan että moni Aasialainen ilman kotia on paljon onnellisempi kuin moni länsimaissa yltäkylläisyydessä elävä ihminen.

Ihnoan kylmää yli kaiken. En voi kestää sitä. Mieluummin näytän talvisin michelin ukkelilta paksussa untuvatakissani, kun värjöttelen naisellisessa talvitakissa. Chicagossa oli pienoinen talvimyrsky alkuviikosta ja lumi satoi maahan hetkeksi. Samaan aikaan ilma viileni ja meni pakkasen puolelle.

Tulin täällä todella surulliseksi kun kuljin kadulla ihmisen ohi ja kuulin hänen sanovan ”help, I’m freezing”. Hän ei pyytänyt rahaa tai ruokaa, vaan hänellä oli kylmä. Vaikka miten hienoja asioita tässä maassa on saatukin aikaiseksi, mutta se että joku joutuu värjöttelemään pakkasessa tähän maailman aikaan ei ole oikein. Ei sellaista saisi olla. Ei kenkään tarvitsisi palella.

You may also like

4 Comments

 1. Valitettavasti asunnottomia ja kadulla asuvia ihmisiä näkee Yhdysvalloissa hyvin paljon varsinkin suurien kaupunkien keskustoissa. Asun itse Kanadassa ja näen asunnottomia myös täällä. Kanadassa apua saa mutta vain jos on valmis lähtemään katkaisuun tai sitoutuu päihteettömyyteen. Yhdysvalloissa tilanne taitaa olla aika erilainen julkisen terveyshuollon puutteessa. Täällä kehotetaan välttämään asunnottomien auttamista yksityisenä henkilönä eli siis antamalla rahaa tai ruokaa, koska se helposti ruokkii päihdekierrettä. Mutta aivan kuten sinäkin tulen asunnottomien näkemisestä hyvin surulliseksi, täälläkin talvet ovat todella kylmiä ja on vaikea nähdä toisen hätää, kun itsellä on kaikki hyvin. Matkailu todella laittaa miettimään asioita uudelta kannalta, hyvää loppulomaa sinulle Chicagoon!

 2. Itse en myöskään kestä kylmää yhtään. Mietin ihan tota samaa nyt viimeksi kun kuljin New Yorkin kaduilla – jokin on pahasti pielessä jos ihminen joutuu elämään nälissään kadulla kylmässä. 

  Nauti kuitenkin Chicagosta ja korismatsista! Itse kävin elämäni ensimmäisessä sellaisessa viime sunnuntaina Madison Square Gardensissa! http://shoptravelfood.blogspot.hu/2013/11/knicks.html

 3. Siis luuletko todella, että Aasiassa kakilla köyhillä on katto pään päällä ja ruoka vain haetaan pellolta tai merestä?????

 4. “En tiedä onko sellaista, mutta veikkaan että moni Aasialainen ilman kotia on paljon onnellisempi kuin moni länsimaissa yltäkylläisyydessä elävä ihminen.”

  Veikkaan, että tämä luulottelusi on länkkärimäistä kolonialistista toiveajattelua. Jokainen ihminen tarvitsee materiaalistakin hyvää selvitäkseen elämästään. On helpompi ohittaa toinen ihminen, kun selittää itselleen että se toinen on rikkaampi asenteeltaan kuin itse eikä häntä siten tarvitse auttaa. Köyhyys ei jalosta, ei edes Aasiassa. Ei vaikka niin ajattelemalla turistille tulisi parempi olo.

  On muuten aika onnetonta kategorisoida monet kodittomat juopoiksi. Osa on, mutta tuleeko monellekaan mieleen ajatella kumpi oli ensin: asunnottomuus vai päihdeongelmat, muna vai kana. Köyhillä ja varsinkin kodittomilla ihmisillä on kovin vähän mielihyvän lähteitä elämässään tai mahdollisuutta paeta ympäröiviä olosuhteita. En oikeastaan ihmettele, jos ihminen turruttaa itseään kemiallisesti, jos joutuu kodittomaksi. Rikkaat muuten käyttävät enemmän alkoholia kuin köyhät, koska tadaa: heillä on siihen varaa (lähde: http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/wp/2013/10/28/five-stereotypes-about-poor-families-and-education/).

  Jos alkaa arvostella muiden mielihyvän lähteitä, niin kannattaa tehdä seuraava mielikuvaharjoitus: poista elämästäsi ensin hyvintoimeentulevan ihmisen mielihyvän lähteet kuten shoppailu, omistusasunto, kulinaariset ilot, matkustelu, ehkä ryhmäliikunta, tanssit jne. Sitten joudut olemaan ilman näitä asioita vuosia. Joko pystyt elämään näin vuosia tai sitten et. Joka tapauksessa on paha mennä arvostelemaan kodittomia tai köyhiä päihteidenkäytöstä. Kuka pärjää mitenkin milläkin apukeinolla elämässään.

  “Suomessa en juurikaan koe sääliä ihmisiä kohtaan, koska meillä jokaisella on mahdollisuus nousta sieltä tulesta pois makaamasta, oli tausta sitten millainen tahansa.”

  Voit joko toistaa tätäkin mantraa itsellesi ja toivoa, että se sillä muuttuu todeksi…tai sitten voit oppia jotain uutta köyhyydestä vaikkapa tästä artikkelista:

  http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/sosiaalityontekijoilla-on-asiaa-1.1499051

  ” Ei kenkään tarvitsisi palella.”

  Tästä olen samaa mieltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*