Anton & Anton

Pienenä meillä oli tapana vierailla maalla asuvien perhetuttujemme luona. Tuttavaperheellämme ei ollut maatilaa, mutta naapurissa oli maatila nimeltä “Mukkila”. Muistan äidin aina höpöttäneen onnellisista kananmunista ja terveistä tomaateista. Silloin  en ihan sisäistänyt, että mitä hän niillä tarkoitti. Katselin vain silmät pyöreinä ja ihmetellen likaisia kananmunia, ja mietin, että mitä ihmeellistä niissä kananmunissa nyt oli, kun ne tekivät äidin niin onnelliseksi.

 

Muistan myös miten olin  hieman kateellinen lapsuudenystävilleni, jotka saivat kotona bolognese-kastiketta. Minä en saanut, en kastiketta enkä pastaakaan. Tämänkaltainen “tiedä mitä syöt”- ajattelumalli on siis peritty äidiltä.  Viimeisen silauksen kihlautumiselleni vihreämpään ruokavalioon toi uutiskuvat lehmistä, jotka olivat sairastuneet BSE:hen. Olin 14-vuotta ja vegaani. En muista minkä ajan jälkeen kumminkin siirryin laktovegetaristiksi. Sillä tiellä pysyin vuosia. Aloin syömään punaista lihaa noin neljä vuotta sitten. Syön punaista lihaa tosin tosi harvoin, koska koen sen edelleen jollain lailla  todella epämiellyttäväksi. Koulussa tai ravintolassa valitsen yleensä kasvisvaihtoehdon, mutta kotona voin paistaa pihvit. Haluan vain tietää mitä syön. Einekset tai pikaruoka ei minuun uppoa, ei sitten ollenkaan.

 

Minun ja varmasti monen muunkin iloksi on Helsingin Museokadulle avattu ruokakauppa nimeltä Anton & Anton. Ensimmäinen Anton & Anton avattiin jo vuonna 2008 Porvooseen, mutta Helsinkiin myymälä rantautui vuonna 2010.  Antonin ja Antonin toiminnan ideana on luoda asiakkaille mahdollisuus ostaa lähellä tuotettua ruokaa miellyttävästä ympäristöstä. Anton & Anton erottuu myös laajalla luomutuotteiden valikoimallaan.

 

Visio: 

Me haluamme luoda laadulle uuden merkityksen – annamme ruoalle alkuperän ja sen tuottajille kasvot. Kerromme mistä perunat tulevat ja minkä tilan kasvattamaa vasikkaa myymme. Tuomalla koko tuotantoketjun kaupan asiakkaan tietoisuuteen haluamme lisätä kotimaisen ruoan arvostusta ja tehdä kuluttajan ja tuottajan välisen vuorovaikutuksen mahdolliseksi.

 

Missio:

Haluamme olla vaihtoehto, elämyksellisen ruokashoppailun edelläkävijä! Tarjoamme asiakkaille miellyttävän ostoelämyksen lisäksi raaka-aineet hyvän makuiseen ja tuoreeseen, sesongin mukaisista raaka-aineista valmistettuun ruokaan.

 

 

Filosofia:

Aina tuoretta – raaka-aineiden tuoreuteen panostaen

Läheltä – seudun tuottajat ensisijaisia tavarantoimittajia

Palvellen – autamme sinua valitsemaan ja neuvomme sinua valmistamaan

Suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja

Hyvä ruoka on henkistä pääomaa!

Lähteet: Anton & Anton

You may also like

32 Comments

 1. Itse en syönyt punaista lihaa kymmeneen vuoteen ja nyt viime vuodesta lähtien olen satunnaisesti maistanut lihaa, luomuna mieluiten.Muistan hyvin että maalaiskylän pikkukoulun opettajan päähän eivät silloin uponneet kuudesluokkalaisen selitykset lihantuotannon eettisyydestä ja WHO:n arviot sorkkaeläinten valtaamien alueiden tuottavuudesta ;) Makkara syötettiin pakolla pulpetissa istuen ja äitikin jouduttiin soittamaan koululle, eihän kasvava nuori voinut pärjätä ilman lihaa!

 2. Itsekin olen postannut Anton & Antonista.Kiva, että kivijalkakaupat, joista saa palvelua ja hyviä raaka-aineita, joiden taustat tunnetaan, on alkanut palata Helsinkiin. Toivottavasti ne saavat jatkuvaa suosiota.Eineksiä en syö kuin pakon edessä ja miksi söisinkään, kun itse rehden saa nopeasti parempaa ruokaa.

 3. Itse en syönyt punaista lihaa kymmeneen vuoteen ja nyt viime vuodesta lähtien olen satunnaisesti maistanut lihaa, luomuna mieluiten.Muistan hyvin että maalaiskylän pikkukoulun opettajan päähän eivät silloin uponneet kuudesluokkalaisen selitykset lihantuotannon eettisyydestä ja WHO:n arviot sorkkaeläinten valtaamien alueiden tuottavuudesta ;) Makkara syötettiin pakolla pulpetissa istuen ja äitikin jouduttiin soittamaan koululle, eihän kasvava nuori voinut pärjätä ilman lihaa!

 4. Maija:Minulla on sinun kanssa hyvinkin samanlaisia kokemuksia. Aina sai olla selittämässä, että miksi ei liha maistu. Moni piti minua ehkä nirppanokkana, vaikka todellisuudessa olin varmasti enemmänkin valveutunut nuori. Isovanhempani kauhistelivat ja ihmettelivät, että miten muka joku tofu voisi korvata lihan. Selitin kaikesta sorkkaeläinten tuottamasta eroosiosta ja tehotuotannosta isovanhemmilleni, mutta he eivät minua ymmärtäneet. “Ruoka on jumalan viljaa” sanoi/sanoo mummini usein minulle.Suhtautumiseni on lihaa kohtaan on hieman muuttunut poikaystäväni ruokavalion takia. Arkisin meidän lautaset näyttävät hyvin erilaisilta, mutta viikonlopuisin yritetään päästä jonkinnäköiseen kompromissiin. Jos olisin yksin, niin en varmastikaan söisi lihaa.

 5. Näyttää kyllä ihanalta kaupalta, saisin varmaan tuhlattua sinne omaisuuden! Vai minkälainen hintataso tuolla on? :)

 6. Lumo:Okei, pitää käydä kurkkaamassa :) Jotenkaan en yllättynyt että olet siitä postannut!Niinpä! Nautin vain siitä Antonin & Antonin tunnelmasta ja ideologiasta.Normaalissa kaupassa asiointi untuu kyllä tämän elämyksen jälkeen aika ankealta. Ja onhan tämä ihan mieletön tilaisuus pienille tiloille myöskin saada tuotteitaan esille. Tämänkaltaisille kaupoille olisi varmasti muuallakin kysyntää!

 7. Maria:Niin, kyllähän se hieman päätoimisen opiskelijan kukkaroa kiristää, mutta toisaalta ainahan ne rahat johonkin menee. Leivät olivat n. 6e, lihojen kilohintoja en valitettavasti muista, mutta muuten hintataso oli minusta ihan kohtuullinen. Ja kyllähän hyvästä kannattaa maksaa :)

 8. Itsekin olen postannut Anton & Antonista.Kiva, että kivijalkakaupat, joista saa palvelua ja hyviä raaka-aineita, joiden taustat tunnetaan, on alkanut palata Helsinkiin. Toivottavasti ne saavat jatkuvaa suosiota.Eineksiä en syö kuin pakon edessä ja miksi söisinkään, kun itse rehden saa nopeasti parempaa ruokaa.

 9. Ihanaa kyllä kun Anton avasi tännekin ja vieläpä kotini liepeille. :) Hyvä kun muistutit tuosta dokkarista, täytyy ehdottomasti katsoa!

 10. Saija:Eikö! Pääsen tosin nauttimaan Anton & Antonin antimista vasta kunnolla kesällä, kun täällä Vaasassa opiskelen. Meidänkin kesökoti on kaupan läheisyydessä, joten voidaan sitten törmäillä luomuhyllyjen väleissä :)Ja oleppa hyvä vain!

 11. Maija:Minulla on sinun kanssa hyvinkin samanlaisia kokemuksia. Aina sai olla selittämässä, että miksi ei liha maistu. Moni piti minua ehkä nirppanokkana, vaikka todellisuudessa olin varmasti enemmänkin valveutunut nuori. Isovanhempani kauhistelivat ja ihmettelivät, että miten muka joku tofu voisi korvata lihan. Selitin kaikesta sorkkaeläinten tuottamasta eroosiosta ja tehotuotannosta isovanhemmilleni, mutta he eivät minua ymmärtäneet. “Ruoka on jumalan viljaa” sanoi/sanoo mummini usein minulle.Suhtautumiseni on lihaa kohtaan on hieman muuttunut poikaystäväni ruokavalion takia. Arkisin meidän lautaset näyttävät hyvin erilaisilta, mutta viikonlopuisin yritetään päästä jonkinnäköiseen kompromissiin. Jos olisin yksin, niin en varmastikaan söisi lihaa.

 12. Lumo:Okei, pitää käydä kurkkaamassa :) Jotenkaan en yllättynyt että olet siitä postannut!Niinpä! Nautin vain siitä Antonin & Antonin tunnelmasta ja ideologiasta.Normaalissa kaupassa asiointi untuu kyllä tämän elämyksen jälkeen aika ankealta. Ja onhan tämä ihan mieletön tilaisuus pienille tiloille myöskin saada tuotteitaan esille. Tämänkaltaisille kaupoille olisi varmasti muuallakin kysyntää!

 13. Maria:Niin, kyllähän se hieman päätoimisen opiskelijan kukkaroa kiristää, mutta toisaalta ainahan ne rahat johonkin menee. Leivät olivat n. 6e, lihojen kilohintoja en valitettavasti muista, mutta muuten hintataso oli minusta ihan kohtuullinen. Ja kyllähän hyvästä kannattaa maksaa :)

 14. Saija:Eikö! Pääsen tosin nauttimaan Anton & Antonin antimista vasta kunnolla kesällä, kun täällä Vaasassa opiskelen. Meidänkin kesökoti on kaupan läheisyydessä, joten voidaan sitten törmäillä luomuhyllyjen väleissä :)Ja oleppa hyvä vain!

 15. En ole vielä “ehtinyt” käymään Anton & Antonissa, mutta kauppa kiinnostaa kovasti. Emme asu aivan kaupan kulmilla, mutta kävelymatkan päässä kuitenkin eli voisi vaikkapa ensi lauantaina pistäytyä.

 16. En ole vielä “ehtinyt” käymään Anton & Antonissa, mutta kauppa kiinnostaa kovasti. Emme asu aivan kaupan kulmilla, mutta kävelymatkan päässä kuitenkin eli voisi vaikkapa ensi lauantaina pistäytyä.

 17. Absolutely white:Kauppa kannattaa ehdottomasi käydä kurkkaamassa! Anton & Anton on todella hyvin aukikin, muistaakseni lauantaisinkin klo:18 saakka :)

 18. Katz NYC:No niin minäkin! Mutta sulla taitaa kumminkin siellä olla mahdollisuus käydä Whole Foodsissa? Vaikka eihän se nyt ole sama kuin pikkuruinen ja idyllinen Anton & Anton, mutta luomua kumminkin :)

 19. Katz NYC:No niin minäkin! Mutta sulla taitaa kumminkin siellä olla mahdollisuus käydä Whole Foodsissa? Vaikka eihän se nyt ole sama kuin pikkuruinen ja idyllinen Anton & Anton, mutta luomua kumminkin :)

 20. Ooh, Whole Foods! Ihan suosikkikauppojani maailmalla. Vaikka kyseessä on ketju ja liikkeet ovat isoja, on liikkeissä kuitenkin kaikki laitettu kauniisti esille ja tuotteet ovat herkullisen näköisiä sekä makuisia.

 21. Lumo: Se on varmasti aikamoinen paikka! En ole ikinä käynyt jenkeissä, joten Whole Foods hypetystä on pitänyt seurata vain ruudun takaa :)

 22. Ooh, Whole Foods! Ihan suosikkikauppojani maailmalla. Vaikka kyseessä on ketju ja liikkeet ovat isoja, on liikkeissä kuitenkin kaikki laitettu kauniisti esille ja tuotteet ovat herkullisen näköisiä sekä makuisia.

 23. Pakko vielä kommentoida, koska Whole Foods on niin mun yksi lempparikäyntikohteista aina, kun olen visiitillä Nykissä. Rakastan sitä kauppaa!

 24. Absolutely White:Ah, olenko ainut joka ei ole käynyt siellä!! Uskon, että rakastuisin siihen! Matkatoiveissa olisi kyllä New York, ihan jo pelkän valokuvien napsimisenkin takia, joten ehkäpä pääsen vielä joskus Whole Foodsiin :) Huvittavaa, että joku haluaa mennä museoon, minä taasen ruokakauppaan :D

 25. Absolutely White:Ah, olenko ainut joka ei ole käynyt siellä!! Uskon, että rakastuisin siihen! Matkatoiveissa olisi kyllä New York, ihan jo pelkän valokuvien napsimisenkin takia, joten ehkäpä pääsen vielä joskus Whole Foodsiin :) Huvittavaa, että joku haluaa mennä museoon, minä taasen ruokakauppaan :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*