Monelle meistä arkena kokkaaminen on ennemminkin rasite kuin rakkaus. Jääkaapissa majailee valon seurana salaattia ja juustoa, eikä kauppaan meinaa jaksaa raahautua enää työpäivän jälkeen. Jos olen yksin, niin yleensä huomaankin lusikoivani jogurttia iltapalaksi mieluummin kuin että lähtisin alakerran ravintoloihin tai saatikka alkaisin tekemään mitään.
On tosin yksi arkiruoka mikä saa paremman puoliskoni hymyilemään enemmän kuin mikään. Se on kasvispatani tai oikeastaan lasagne ilman pastaa. Pasta on korvattu siivutetulla munakoisolla ja kesäkurpitsalla. Totta kai tämä on ihana arkiherkku myös pastanakin, mutta meillä ei syödä gluteenin takia vehnää niin sen takia tässä padassa on kasviksia.
Moni mielellään ottaa béchamel-purkin hyllystä, mutta kun pienellä vaivalla saisi kunnollisen kastikkeen mikä kruunaa koko padan. Tee siis béchamel aina itse. Se ei petä! Teen béchamelinkin ilman vehnää ja joskus jopa ilman minkäänlaista jauhoa. Eli parmesaania, voita ja maitoa – maistuu!
Tarvitset:
Oliiviöljyä
400 g jauhelihaa
200 g pekoniviipaleita eli pancettaa
1 varsiselleri
2 porkkanaa
2 sipulia
1 dl kuivaa valkoviiniä
600 g tomaatteja (murskattuna)
muskottipähkinää
2 isohkoa munakoisoa
Herkkusieniä
3 isoa kesäkurpitsaa
suolaa
pippuria
Pilko selleri, porkkana ja sipulit ihan pieniksi palasiksi. Kuumenna öljy pannussa ja freesaa sipulit, porkkanat ja selleri. Pilko pekoni pieniin paloihin ja lisää se kasvisten sekaan. Kun pekoni on kypsynyt lisää naudanliha. Kun naudanliha on kypsynyt, lisää viini. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Kun viini on haihtunut, lisää tomaattimurska, suola, pippuri ja muskottipähkinä. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 45 minuuttia. Ragù maistuu sitä paremmalta mitä kauemmin sitä hauduttaa.
Béchamel
100 g voita, 70 g vehnäjauhoja, 5 dl maitoa, 130 g granaa tai parmesania.
Sulata voi. Lisää vehnäjauhot voin sekaan. Jauhoja ei tule ruskistaa vaan ne sekoitetaan sulaneen voin kanssa. Lisää maito ja sekoita seosta voimakkaasti, jotta seokseen ei ilmesty paakkuja. Kastike on valmis kun se alkaa suurustua. Lisää lopuksi juusto ja mausteet.
Siivuta kesäkurpitsa, sienet sekä munakoiso. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Lado kesäkurpitsaa, munakoisoa ja sieniä vuorotellen ragùn ja béchamelin kanssa uunivuokaan. Ripottele vuoan päälle vielä parmesania tai granaa. Paista pataa noin 30 minuuttia tai kunnes vuoan pinta on saanut kauniin värin.
10 Comments
hey girlie!
En ole pitkään aikaan kommentoinut sun kaunista blogia! Kirjoittamasi aiheet ovat todella kiinnostavia ja sun insta-tilisi on täynnä ihastuttavia kuvia. Pääsen lähes päivittäin le petit ranskanreissulle, not bad.
Tämä resepti vaikuttaa todella hyvältä, pitää korvamerkata. Mieheni valmisti minulle pari viikkoa sitten lasagenen, ja hän teki myös itse bechamelin. Samalla kun hän valmisti ruokaa, lauloi hän kovaan ääneen keittiössä: Bechamel, Bechamel mucho.. (siis se tuttu besame, beasme mucho -biisi). Tuosta muodostui itselleni jonkin sortin korvamato, jonka sinä nyt iloisesti toit takaisin, hah.
Tällaisia terkkuja sinulle tänään. Kiitos kun kirjoitat blogiasi.
P&K.
Hei!!
Olipa ihana viesti! Kiva että kiinnostaa ja ihastuttaa. Yritän nyt kovasti muokata blogia koko ajan uuteen suuntaan, niin teillä olisi monipuolista luettavaa :)
Halaus <3
Kuulostaa ihanalta ruoalta! Mitä mieltä muuten olisit jos ruoan tekisi ilman lihaa? Oisko outo, vai voisko toimia? :) ois ihanaa kokeilla jos vois tehdä kasvisversiona :)
Heippa,
olen ollut joskus vegaani ja kasvissyöjä ja olen tehnyt lasagnea ihan soijarouheesta tai -suikaleista. Eli toimii hyvin :)
Kuullostaa tosi herkulle! Ja totta…bechamel kannattaa tehdä kyllä itse. Kiitos vinkistä, nytpä tiedän mitä viikonlopuksi kokkailen ☺
Kiva kuulla, että tämä löytyy teidän pöydästä viikonloppuna!
Jep, bechamelia ei kannata skipata ja varsinkaan sen tekoa itse!
Meilläkin asuu keliaakikko, ja hän on myös kasvissyöjä. Me tehdään lähes täysin samanlaista ruokaa usein. Jauhelihan voi korvata soijarouheella ja valmistaa muuten ihan kuten yllä. Olen huijannut jopa lihansyöjävanhemmilleni kaalipadassa olevan lihaa, kun oli soijarouhetta oikeasti (siinä mehevöitin sitä pannulla sipulin, voin, lihaliemitilkan kera). Täydestä meni. Mutta soijarouheenkin voi jättää pois.
Blogiasi olen lukenut tosi kauan (Vaasassa asumisesi aikaan bongasin jostain), mutta en koskaan kommentoinut joten sanonpa tähän vielä, että ihania kuvia ja !
(viesti karkasi kesken)… eli ihania kuvia ja ihania juttuja!
Heippa,
jeps. Itsekin olen joskus korvannut rouheella lihan ja myös huijannut padassa olevan lihaa rouheen sijasta.
Ihana että kommentoit vaikka matkassa olet ollut siis jo vuosia!
Kiitos kommentista ja kaunista päivää!
Itse en korvaisi edes soija-rouheella, koska en ole silleen soijan ystävä. Ja melkein samaisesta oli ohje uudessa Gloria ruoka&viini -lehdessä nimellä Vegemoussaka, ja jauhelihan tilalla käytetty fetaa, joten nyt vaan lehtiostoksille, joillei se ole muuten kotiutunut. Herkullinen ohje jokatapauksessa..