YSL:n jalanjäljissä ja Marokko mielessä

Meillä kaikilla on varmasti jonkinlainen matkalista ainakin mielessä, jos ei paperilla. Minulla oli viime keväänä kaksi maata mielessä, Meksiko ja Marokko. Meksikossa tuli käytyä ystäväni häiden takia, mutta Marokko kummittelee edelleen lähes koko ajan mielessä ja sinne on päästävä pian.

 

Mexico city

Kuulen Marraskeshistä vain pelkkää hyvää ja sen takia iltaisin aikani kuluu siitä lukemalla ja katselemalla värikkäitä kuvia. En tiedä oletteko lukeneet Yves Saint Laurentin elämästä ja Majorellen puutarhasta? Kun olen lukenut ja etsinyt kiinnostavia paikkoja jossa käydä, on Majorellen puutarha yksi paikoista, minkä haluan ehdottomasti vielä jonain päivänä nähdä. Majorelle on vähän samanlainen must see minulle, mitä Frida Kahlon koti, Casa Azul, oli Meksikossa. Värikäs ja niin paljon täynnä historiaa sekä taidetta.

Mexico city

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varmasti paras aika käydä Marrakeshissä olisi syksyllä tai aikaisin keväällä, sillä kesällä siellä on tuskallisen kuuma. Ennen joulua sinne en ehdi, mutta ehkäpä aikaisin keväällä. Tiedän, että pääni menee pyörälle kaikista mahdollisista Beni Ourain -matoista ja muista sisustustavaroista, mutta onneksi saan marokkolaisia astioita jo kohta Suomen reissultani Helsingin Nougat-sisustusliikkeestä suurinta Marokon kuumetta lieventämään.

frida15

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän, että en ole ainut joka haaveilee Marokosta ja uskon, että joku teistä on siellä käynytkin? Olisi kiva kuulla, että kannattaako lentää vain Marrakeshiin vai onko esimerkiksi Casablanca näkemisen arvoinen?  Näin talven tullen saa niin paljon energiaa kun katselee kuvia lämpöisestä ja kuulee matkakertomuksia. Niin olisin äärettömän onnellinen, jos kuulisin teidän kokemuksia Marokosta. Jos haluatte lukea lisää omia viimeaikaisia matkajuttuja, niin tästä voitte lukea Meksikosta, täältä Israelista ja tästä Barcelonasta.

You may also like

15 Comments

 1. Hei Sohvi, Olen käynyt Marokossa pariinkin otteeseen ja viimeksi unelmieni matkalla juurikin Marrakeshissa ja Casablancassa. Hyvä ystäväni on Marrakeshistä kotoisin ja asuu nyt töidensä vuoksi Casablancassa, joten minulla oli molemmissa kaupungeissa paikallinen oppaanani. Asuimme hänen perheensä luona koko ajan molemmissa kaupungeissa, joten hotellisuosituksia minulle ei siksi ole vinkata. Mutta nähtävyyksien puolesta suosittelen etenkin Marrakeshia todella lämpimästi! Kaupunki on lumoava! ❤️ Torit, basaarit, juurikin mainitsemasi Majorelle sekä monet muut paikat valloittivat sydämeni – ravintoloita tietenkään unohtamatta! Suosittelen myös visiittiä Atlas-vuorille, näkymät ovat henkeäsalpaavat ja kävimme vuorilla syömässä myös yhdessä ihanassa ravintolassa. Koitan etsiä sinulle nimen vielä jostain vinkiksi.

  1. Heippa, voi miten ihana kuulla. Tuo on parasta kun on paikallinen opas, joka tietää minne viedä :)

   Hotelleja olen katsastellut ja miten upeita ne riadit ovatkaan!?! Olen nähnyt Marrakeshistä niin upeita kuvia ja uskon, että se on jollain lailla samantapainen väriloistonsa takia kuin Meksiko valokuvaperspektiivistä katsottuna.

   Kiitos vinkeitä, ne pysyvät onneksi täällä tallessa. Kiitos jos voit vinkata vielä ravintolan nimen. Ruoka on siellä varmasti niin kertakaikkisen hyvää!

   1. Moikka,

    Anteeksi kun kesti vastata lupaamani ravintolavinkin suhteen. En ollutkaan laittanut sitä mihinkään ylös, joten etsiminen ei käynyt kädenkäänteessä, mutta onneksi nyt marokkolainen ystäväni vahvisti asian. Ihana lounaspaikka Atlas-vuorilla on siis Les Terres d’Amanar. Googlettamani kuvat paikasta eivät mielestäni tee oikeutta sille. Näkymä ja tunnelma ovat livenä paljon viehättävämpiä. :)

    Ihanaa uutta vuotta. :)

 2. Marrakech meni täällä kertaheitolla suosikkikaupunkeihin yhden matkan perusteella, mutta seuraavalla kertaa haluaisin itsekin edes piipahtaa myös jossain toisessa kaupungissa. Maa ja kulttuuri kiehtoo yhtälailla kuin itse Marrakech. Olen aika varma, että rakastuisit Marrakechiin, joten toivottavasti pääsette sinne keväämmällä (me oltiin siellä aikoinaan marraskuun alussa eikä silloin ollut enää niin lämmin, kuin olin vähän etukäteen toivonut! Plus, iltaisin oli aika sateista… siksi tosiaan kevät ja alkusyksy voisivat olla paremmat ajat).

  1. Heippa, niin uskon minäkin. Se on kiehtonut niin kauan ja varsinkin Israelin reissun jälkeen ajatus vahvistui, että sinne on päästävä.

   Niin, nyt siellä voi olla jo aika vilpoista, mutta huhtikuu voisi olla aika otollista aikaa.

   Olen ehkä hiukan kade sun nykyisistä leveypiireistä… Ei haittaisi ollenkaan jos olisi 28 astetta ja aurinkoa.

   Ps. Paljon onnea töistä!

 3. Omia suosikkejani ovat Marrakech ja Fès. Casablancaa en suosittele. Fès oli näistä kaikista mielestäni kaunein ja mielenkiintoisin. Casablanca oli pettymys, mutta tulipan nyt käytyä ainakin Rick’s cafessa kerran elämässä.

  1. Heippa, oh Rick’s Café – mieletöntä!
   Olen kuullut Casablancasta vähän tuollaisia mielipiteitä aiemminkin. Jos elokuvat kiinnosta niin kannattaa katsoa suhteellisen ajankohtainen elokuva joka sijoittuu Casablancaan. Horses of God palkittiin Cannesin filmijuhlilla muutama vuosi sitten ja on kaikessa kurjuudessaan todella pysäyttävä ja mietteitä herättävä elokuva.

 4. En tunne Marokkoa oikeastaan ollenkaan, mutta Casablancassa olen kaynyt tyoreissulla. Kaupunki ei sykahdyttanyt millaan lailla, rantabulevardi oli aika jenkkityyppinen McDonaldseineen. Business ja teollisuuskaupunki vailla charmia. Tunisian sen sijaan tunnen kuin omat taskuni, jos sinne pain joskus suuntaat :) Erittain aliarvostettu matkailumaa, pitaa vaan muistaa valttaa isot turistitysat ja suunnata muihin kiehtoviin kohteisiin.

  1. Heippa,

   olen lukenut vähän samantyyppisiä mietteitä Casablancasta muualtakin. Haluaisin vain yhdistää Marrakeshiin jotain muutakin.

   Uskon, että Tunisia ja Marokko ovat kärsineet niin paljon ns. joukkomatkailusta, että kun joku edes sanoo Agadir tai Sousse, niin karvat nousevat pystyyn. Mutta kun pysyy noista kahdesta loitolla, niin varmasti löytää upeita paikkoja myös Tunisiasta. Minun jenkkikaverini on puoliksi Tunisiasta ja hänen perheensä elää edelleen Tunisiassa. Oletko kuullut kaupungista nimeltä Sidi Bou Saîdista? Näyttää kuvien perusteella ihanalta paikalta :)

 5. Marrakech on ihana! Toivon, että pääset sinne pian.
  Mielestäni muita mielenkiintoisia kaupunkeja ovat Essaouira (pieni rannikkokaupunki), Fez, Meknes ja Chefchaouen (sininen kaupunki!).

  Mitä Marrakechiin tulee, Majorelle on kerrassaan upea. Uudessa kaupungissa on mielenkiintoisia putiikkeja ja siellä voi nähdä ja kokea urbaania Marokkoa ja Marrakechia. Medina on kiehtova paikka. Ruokailimme kerran Jemaa el-Fnaa -aukiolla, kaikki oli todella herkullista ja tunnelma oli mitä upein. La Maison de la Photographien mainitsisin vielä erikseen – ihana pikku valokuvagalleria Medinassa.

  1. Heippa,

   No niin näyttää olevan :))))

   Niin toivon minäkin. Ennen joulua en ehdi, mutta maaliskuu tai huhtikuu voisi olla hyvä ajankohta. Oletko liikkunut miten maan sisällä? Kannattaako vuokrata auto vai miten olisi hyvä kulkea? Tuosta Mekneksestä en ole kuullutkaan.

   Tässä alkaa vain marokkokuume lisääntyä kun lukee näitä teidän kommentteja. Ihan harmittaa, että me ei käyty keväällä tai kesällä siellä, sillä lentäminen Nizzasta Marrakeshiin kestää noin tunnin.

   Ihanaa viikonloppua!

   1. Liikuin junalla, linja-autolla ja minibussilla.
    Junamatkustaminen oli oikein miellyttävää ja helppoa. Ymmärrekseni mukaan junaverkko kattaa maan paikoittain heikosti. (Todella kätevää pohjois-etelä-suunnassa, jokseenkin kätevää itä-länsi-suunnassa).
    Linja-auto oli sen sijaan aika ajoin puuduttavaa kyytiä, mutta se johtui myös matkan pituudesta (10 tuntia). Tarjolla on sekä paikallisten että vähemmän paikallisten käyttämiä busseja. Erityisesti suositummilla reiteillä kuten Marrakech-Essaouira. Lyhyemmillä matkoilla bussin kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia.

    Minibussilla sen sijaan menin aavikolle. Teit olivat paikoittain todella huonossa kunnossa, mutta maisemat fantastisia.

    Autovuokraus tietysti helpottaa kaikkea ja pienentää matkustusaikoja. Itse pärjäsin hyvin ilman, mutta toisaalta minulla oli aikaa aika ruhtinaallisesti käytössä (neljä viikkoa).

    Kiitos! Ihanaa viikonloppua sinnekin!

 6. Kokemukseni Marokossa rajoittuvat viikon surffilomaan Taghazoutissa ja pariin päivään Marrakechissä. Marrekechissa suosittelen lämpimästi Riad-majoitusta! Riad, jossa yövyimme sijaitsi hyvin lähellä Djemaa el-Fna -aukoita, mutta sinne kuljettiin todella kapeita ja hämäriä kujia pitkin. Meillä olikin ensin haasteita löytää se, mutta kun suuret, rautaiset ovet avautuivat edessämme, pääsimme kauniiseen ja rauhalliseen keitaaseen. Useat Riadeista ovat Ranskalaisten omistuksessa, kuten myös se, jossa yövyimme. Huoneet olivat kauniita, palvelu loistavaa, ja pienestä Riadistamme löytyi jopa Hamam.

  Soukit ovat huikeita, niihin voi helposti eksyä tunneiksi ja tunnelma on ainutlaatuinen. Mekin ostimme pari Beni Ourain -tyyppistä berber-mattoa. Niitä myydään mattokaupoissa läpi Marrakechin, ja jokainen kauppias vakuuttaa mattojensa olevan aitoja Beni Ouraineja. Tämä ei luonnollisesti pidä paikkaansa. Meille tärkeintä oli se, että ostamamme matot olivat paikallisesti käsin kudottuja, vaikka langan paksuudesta päätellen eivät benejä olekaan. Mikäli haluat aidon Beni Ourainin, kannattaa tutkia etukäteen missä niitä myydään, sillä soukin kaupoissa myydään myös väärennetyillä aitoustodistuksilla varustettuja mattoja.

  Minäkin suosittelen erittäin lämpimästi valokuvamuseo Maison de la Photographie:ta, se oli elämys :) Odotan innolla postauksiasi Marokosta sitten kun pääset reissuun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*