Yrtti pieni, älä kuihdu

Taas se näyttää tuolta, kuivakalta ja elottomalta. Nyt en puhu hiuspehkostani vaan nimenomaan tuosta basilikasta. Ostan yrttejä joka viikko ja jo kahden päivän jälkeen ne näyttävät ihan nuuhkataneilta. Aiemmin olen pitänyt erilaisia keinovaloja ja yrttilamppuja vähän turhakkeina, mutta olen tässä viime aikoina alkanut muuttamaan mieltäni. Mitä mieltä olette onko yrttilamput turhakkeita vai TARvikkeita? Olemattomilla matemaattisilla lahjoillani osasin kumminkin laskea, että yrttilamppu tulee jokatapauksessa kannattavammaksi, kuin viikottainen basilikan hamstrailu. Haluaisin kuulla jos teillä olisi omia tai kavereiden kokemuksia kyseisistä tuotteista.

Huomaatteko muuten että seinäni on vihdoinkin valkoinen ;)

______________________________________________

Again it looks like that, dry and lifeless. And now I’m not speaking about my hair, but about that basil. I buy herbs every week, and already two days after they look pretty dead. In the past I’ve  thought that those lamps for herbs are useless, but recently I’ve  begun to change my mind. I have done some calculations with my non-existent mathematical skills and in the end it is much profitable  me to buy that lamp instead of buying new herbs every week. I would like to hear if you have any experience of such products? :)

Do you notice that at last my wall is white ;)

You may also like

27 Comments

 1. Veljeni sai häälahjaksi yrttistydeemin (siis sellainen laatikko ja siinä päällä se lamppu, tosi stylen näköinen). Se on ainakin ollut todella hyvä, yrtit kasvavat siinä tyytyväisinä ympäri vuoden. Eli ainakin sen perusteella voisin suositella.

  1. Kiitos kun jaoit kokemuksesi :))

   Mahtavaa jos lamppu on toiminut! Olen nimittäin ihan tuskastunut nuuhkahtaineisiin yrtteihini:( Kukkia en meidän kotiin edes osta muuten kun perjantai-puskan muodossa, sillä kaikki kukat kuolevat ihan samantien meidän pimeähkössä kodissa.

 2. Mies toi mulle tuollaisen joku aika sitten. Basilikan suurkuluttajana oon tykästynyt! Kyllä ne kesällä kasvoivat ikkunalaudallakin mutta syksyn tullen…

  1. Hei!

   Juuri tuota Herbietä olen katsellut Stockmannin nettikaupasta!

   Niin, syksy kyllä vie kaikista kasveista vihreyden mennessään.

   Täytyykin kirjoittaa joulupukille ihan asap ;)

 3. Odottelen mitä sulle kommentoidaan koska olen miettinyt sellaisen hankkimista :) se näyttäis söpöltä keittiössä! p.s. tuo sitruspuserrin on i-h-a-n-a!

  1. Musta tuntuu, että moni muu ajattelee tuotteesta vielä samoin kuin minäkin- lisää täytettä keittiön pinnoille :/

   Tykkään varsinkin tuosta Herbie-mallista :) Pikkuiruiset basilikantaimet toisivat hieman väriä keittiöön.

   Se on! Se on meillä lähinnä vain koristeena. Ihan muutaman kerran olen sitä vain käyttänyt :)

 4. Meillä on samainen koriste ja pidän siitä kovin ;-). On tosin myös käytössä, vaikkakin harvakseltaan.

  Ostimme viime vuonna anopille lahjaksi yrttisysteemin ja hyvin ovat yrtit kukoistaneet myös talvella, mutta anoppini onkin viherpeukalo.

  1. Minäkin pidän koristeestani kovin paljon :)

   Muistan ihalleeni sitruunapuristinta kummitädilläni silloin kun olin vielä ala-asteella. Kummitätini antoikin minulle oman kappaleen viime jouluna joululahjaksi. Meillä on kummitätini kanssa muutenkin aika sama maku :)

   No mikään kummoinen viherpeukalo en myönnä olevani, mutta jos ei minun tarvitse muuta tehdä kuin pitää valo päällä ja kastella, niin enköhän onnistu :)

 5. hahhaa, sinä sen sanoit! ;) ehkä odotan hiukan ja katselen miltä ne keittiön pinnat näyttää ilman tilpehöörejä.

  On se kuitenkin hyödyllinen koriste-esine,jos sillä vaikka kerran vuodessa pusertaa yhden sitruunan :)

  1. Meillä on keittiön pinnat täynnä kahvinkeittimiä, veitsitelineitä, keittiövaakoja, öljypulloja ja kaikenmaailman mauste- ja siemenpurkkeja :) En ole liian kliinien paikkojen ystävä, mutta joskus toivoisin, että meillä olisi ISO keittiö jotta olisi kunnolla tilaa kaikille tarvikkeille :)

   Tai jos sitä käyttää reksvisiittana aina silloin tällöin :D

 6. Muakin kiinnostaa tämä aihe. Rakastan tuoreita yrttejä, mutta yrttipuskien ostaminen viikottain tulee liian kalliiksi! Ja harmittaa kun yrtiti nuupahtavat niin pian..

  1. Mä laskeskelin, että mulla menee keskimäärin vähintään 6e yrtteihin viikossa. En tietenkään kerkeä käyttämään kaikkia yrttejä ja harmikseni joudun liian usein heittämään yrtit roskiin :/

   Tuskastuin taas eilen kun basilika oli nuukahtanut kahden päivän jälkeen ja nyt tällä hetkellä se on kyllä kuollut pystyyn. En tiedä saanko Vaasasta mistään tuota Herbietä, niin pitää varmasti odottaa seuraavaan Helsingin kertaan :)

 7. Meillä yrtit alkoi säilyä hengissä, kun hankittiin Sagaformin altakasteltava yrttiruukku. Tällainen: http://www.finnishdesignshop.fi/keittio-yrttikukkaruukut-hold-yrttiruukku-p-2515.html

  Olin ihan yllättynyt, miten suuri vaikutus tällä ruukulla oli. Päältäkasteltaessa yrtit ilmeisesti helposti saa liikaa vettä ja varret mätänee (muuttuu ruskeiksi). Altakasteltaessa ne ovat säilyneet selvästi kauemmin, mutta eivät toki näin talvisin mitään viikkotolkulla selviä.

  1. Hmm. Mua vaan vähän arveluttaa siltikin tuo ruukku, koska meidän koti on niin pimeä. Tänne ei paista kuin ilta-aurinko ja sitäkään ei ole näkynyt nyt vähään aikaan :)
   Hyvä kumminkin tietää, että ruukku toimii :)

  1. Omalle AD:lle kiitokset vinkistä <3
   En ole kuullut kyseisestä tuotteesta mitään. Tuossa tuotteessa näyttäisi ollevan ainakin kunnon lamput :)
   Näitä saisi muuten Vaasastakin :))

 8. Tuoreita yrttejä olisi kyllä aina kiva olla keittiössä. Huomasin hurjan eron marketista ostamani ja Anton&Antonista ostamani basilikan välillä. Market yrtit nuupahtivat heti, mutta luomubasilika kesti todella pitkään vaikken huolehtinutkaan kastelusta! Silloin oli tietysti valoisampaa mutta olen varma että luomutuotteellakin oli merkitystä :)

  1. Tuo kuvassa näkyvä basilika oli myös luomua, mutta siltikin se nuupahti muutamassa päivässä.Meidän asunto on vaan niin kertakaikkisen pimeä. Ehkäpä Anton&Antonissa tehdään basilikoille taikoja:)
   Anton&Anton on kyllä aivan ihana kauppa! Olen käynyt siellä Porvoon myymälässä ja Museokadun myymälässä, mutta Mariankadun kauppa on vielä näkemättä :)

 9. Saman ongelman kanssa painitaan täälläkin. Pimeä kämppä ja yrttejä rakastava “kokki” ei ole hyvä yhdistelmä ja harmittaa tosiaan tuo rahan meno. Pahimmillaan olen saanut napsastua kolme lehteä tomaattikeiton pääle ja seuraavana päivänä olikin vain ruskea mytty jäljellä.

  Kyllä minäkin tuollaisen valon ostan, tilaongelman takia sitä ei ole vielä meille ilmestynyt.

  1. Mua harmittaa niin paljon heittää ruokaa roskiin ja varsinkin kun tietää, että noista basilikoista sun muista ei ole käyttänyt kun muutaman varren :(

 10. Meillä on ollut Zengrown vesiviljelylaite suunnilleen parin vuoden ajan ja ihan suht tyytyväisiä ollaan. Ei ne yrtit siinäkään aina kukoista, ja erinäisiä huoltotoimenpiteitäkin pitää suorittaa (vedenvaihto, puhdistus, lannotus) ja lisäksi vehje ei ole mikään keittiön kaunistaja. Lisäksi tuo vehje lorisee jonkun verran. Mutta noin niinkus ylipäätään ollaan kyllä ihan tyytyväisiä. Meidän laitteessa on paikka kuudelle yrttipuskalle, joten tosi kiva, että periaatteessa on ainakin kuutta eri tuoretta yrttiä aina kotona saatavilla.

 11. Heippa!

  Miksi en ole aiemmin löytänyt blogiisi??!! Ihan tosi kauniita ruokakuvia! Suomalaiset ruokablogit ovat yleisesti höystetty hyvillä resepteillä, mutta kauniit kuvat tuppaavat puuttumaan. Sinulla ja apupojallasi on ihan mahtava blogi!

  Huomasinkin, että Zengrowssa on paikkoja kuudelle sillä tuossa Herbiessä niitä olisi vain kahdelle.

  Kiitos kun kerroit mielipiteesi :))

 12. Jos aikoo saada yrtit kestämään, ne on syytä ostaa puutarhalta, sillä kaupasta ostettujen ei ole tarkoituskaan kestää muutamaa päivää pidempään – ihan siis riippumatta siitä, ovatko luomua vai eivät. Vielä viitseliäämpi kasvattaa tietysti yrttinsä siemenistä.

  Kestävyys riippuu tietysti myös pitkälti yrtistä. Esim. sitruunamelissaa on lähes mahdoton tappaa, kun taas vaikkapa balisilika menettää nopeasti tuoksunsa ja makunsa, vaikka puska pysyisikin ryhdikkäänä, jollei sille anna muuta kuin vettä.

 13. Moi! Löysin juuri ihanaan blogiisi! Ihanaa :-) basilikan selviytymiseen talvella vaikuttaa myös paljon kylmä ilma, sillä se tuppaa kärsivän helposti kylmyydestä kauppakassissa. Yksi myyjä kerran neuvoi käärimään basilikan paperikääreisiin kotiin viemistä varten ja tämä keino on kyllä tepsinyt ainakin meillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*