Viime viikolla olin women in tech -tapahtumassa puhumassa ja kuuntelemassa erilaisia sessioita liittyen töihin, diversiteettiin, blockchainiin ja vaikka mihin. Viime viikko oli ehkä paras viikko ikinä itsetutkiskeluun ja inspiroitumiseen. Eri sessioissa vaihtuivat puhujat ja tapahtuma ei ollut yhden yrityksen järjestämä, joten perspektiivi ei ollut jonkun tietyn yrityksen suusta, vaan jokainen tarina ja track olivat hyvin erilaisia.
Yksi suosikkiaiheistani oli ”What would Chad do”, joka keskittyi aiheeseen, että me naiset emme välttämättä aina uskalla pyytää tarpeeksi palkkaa, isompia tehtäviä tai vastuita. Chad oli kuvainnollisesti 35-vuotias mies, joka hakee paikkaa, vaikka kompetenssia ei välttämättä ole ja samalla pyytää kaksinkertaisen palkan.
Monessa kohtaa me naiset emme hae paikkaa, jos emme täytä useampaa tai jokaista kohtaa, joka on vaatimuksissa. Ajattelemme usein todella perfektionistisesti monissa asioissa ja tämä on yksi niistä. Pakko osata kaikki jo ennen kuin roolia hakee, että varmasti pärjää. Fail, siinä roolissa oppii tekemällä.
Olen käynyt hyviä keskusteluja teidän kanssa Instagramin storyissä koko viime viikon aikana liittyen aiheisiin mitä viime viikolla puhuimme. Yksi asia mikä nousi selvästi esiin niin eri trackeillä kuin myös pollissani, että moni nainen oli saanut ylennyksen tittelissä, mutta se ei näkynyt palkassa. Tämä oli ehkä yksi naurettavimmista asioista mitä olen koskaan kuullut. Kuka tahansa voi keksiä isomman tittelin, jos haluaa, mutta jos vastuualueet laajenevat, palkan pitää nousta. Monelle teistä oli myös käynyt näin.
Yksi naisista kenen kanssa olin samassa ryhmässä oli ollut samassa positiossa neljä vuotta ja palkka oli noussut minimaalisesti viime vuosina. Kun hän meni korjaamaan asioita HR:n kanssa, HR sanoi että hänellä on selkeä näkemys mitä mistäkin tittelistä maksetaan myös kyseisen yrityksen ulkopuolella. Nainen haki samanlaista positiota kilpailevasta yrityksestä ja palkka oli kuukaudessa 1500 euroa korkeampi. Kannattaa siis kysellä myös ulkopuolelta ja antaa omalle yritykselle palautetta, sillä juuri tämän kaltaisten asioiden takia yritykset menettävät talenttia ja työntekijöiden sitoutumisaste laskee.
Tästä tuli mieleen, että tarjotaanko miehille ylennyksiä ilman palkankorotuksia? Olisi mielenkiintoista kuulla myös miesten kanta tähän. Naisille niitä selkeästi jaellaan, mutta jotenkin uskon, että näin ei ole usein miesten kohdalla.
Eli ensi kerralla, kun olet hakemassa työpaikkaa tai uutta roolia, ei ole tärkeää, että osaat kaikki jo ennen kuin olet siinä roolissa. Tai jos olet menossa palkkakeskusteluihin, ei ikinä nimeä ensimmäiseen paperiin vaan siitä se neuvottelu vasta alkaa. Ensimmäinen tarjous on vähin mitä yritys tarjoaa. Ja ei ole suinkaan niuhottamista keskustella korkeammasta palkasta, vaan neuvottelu asettaa hyvän kuvan miten arvokkaaksi koet työpanoksesi ja antaa myös yritykselle hyvän lähtökohdan ymmärrykseen siitä mihin olet tyytyväinen.
1 Comment
Olen samaa mieltä siitä, että on naurettavaa tarjota uutta titteliä (ylennystä) ilman palkankorotusta. Minulle yritettiin tätä tyyliin “sinähän sitten voisit toimia tässä projektipäällikkönä”. Tämä olisi tarkoittanut lisävastuuta verrattuna aikaisempaan rooliin. Kun sanoin, että en ryhdy toimeen samalla palkalla, niin siitä oltiin hiukan pöyristyneitä. Toki työympäristö oli sellainen, että siellä ei oltu totuttu, että kukaan vaatii mitään, joten siinä mielessä en ihmettele, mutta toisaalta taas ihmettelen sitä, että kukaan ei vaadi mitään. Sain tuolloin lisää palkkaa, mutta tokihan se jätti mieleen ajatuksen siitä, että en halua tässä ympäristössä olla töissä. Tällä hetkellä olen tehtävässä, jota en uskonut hakuilmoituksen perusteella saavani tai että saisin edes kutsun haastatteluun. Toisin kävi. Jos olisin paikkaa jättänyt hakematta oman epäröintini takia, olisi tämä mielenkiintoinen pesti jäänyt saamatta ja se jos mikä olisi harmittanut. En ehkä täyttänyt hakiessani kaikkia kriteerejä, mutta väittäisin, että olen paremmin kuin hyvin ottanut haltuun työnkuvani, oppinut ja kehittynyt ja ennen kaikkea ollut erittäin motivoitunut.
Minusta on tärkeää työelämässä ajatella juuri sitä, mitä mies tekisi samassa tilanteessa (toki eivät kaikki miehetkään aina osaa omaa osaamistaan myydä, koettu on…), Mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää.