Voiko olla muita syitä olla yhdessä kuin rakkaus?

Avec Sofié Blog l

Koen, että olen monen asian suhteen aika liberaali. Tai näin ainakin toivon olevani. En ole elänyt itsekään aina elämääni by the book tai kovin traditionaalisesti, niin en ihan heti hätkähdä erilaisista elämäntyyleistä. Yhdestä asiasta en tosin voi puhua tai ajatella kevyesti ja se on rakkaus.

Varsinkin Etelä-Ranskassa näkee pareja, jotka ovat ainakin ulkoisesti kaukana perinteisistä pareista. Täällä on paljon prostituutiota ja se näkyy tietyissä paikoissa samalla tavalla kuin elokuvassa Hinnasta viis (Hors de prix). Se on välillä vähän ahdistavaa, mutta siihenkin jollain lailla tottuu. Asia mihin en tosin totu, on tällaisten parien näkeminen ja kohtaaminen.

Olen muutaman kerran joutunut tilanteeseen, jossa vanhempi mies on tuonut illalliselle mukanaan reilusti puolet nuoremman naisen. Se tuntuu pahalta. Tekisi mieli kysyä välillä suoraan, että miksi sinä melkein eläkkeellä oleva olet yliopisto-opiskelijan kanssa? Mitä teillä on yhteistä?

Avec Sofié Blog l

Eri asia on, jos kumpikin saa kevyemmässä suhteessa mitä haluaa; mies naisen rinnalleen ja nainen rahoittaa elämänsä tällä suhteella. Asia minkä minä koen parisuhteeksi tosin ei minusta voi perustua pelkästään hyötysuhteeseen. Minusta sen pitää perustua rakkauteen.

Keskustelimme asiasta kotona hieman jopa äänekkäästi, sillä meillä on selkeästi erilainen näkökanta asiaan. Mieheni mielestä on ihan sama minkä takia ollaan yhdessä, jos se sopii kummallekin. Itse taas näen tämän todella surullisena asiana ja varsinkin täällä missä se tulee vastoin kasvoja aika usein.

Joku menee parisuhteeseen, että saa jälkeläisen. Toinen sen takia, että on rakastunut. Joku voi olla parisuhteessa, että saa taloudellisen hyödyn. Minä olen tässä asiassa kovin mustavalkoinen ja en ikinä voisi kuvitella, että olisin suhteessa, jos vain näkisin sen ensimmäiseksi pisteeksi sille asialle, jota oikeasti haluan. Halusin ensiksi hyvän parisuhteen ja sen jälkeen katsottiin mitä siihen päälle voi rakentaa.

Tämä eriarvoisuus ja ihmisten jollain lailla kevyempi suhtautuminen rakkauteen ja elämään ovat välillä ristiriidassa omien arvojeni kanssa. Toki naimisiin mennään Suomessakin muista syistä kuin rakkaudesta, mutta täällä sitä näkyy vain ehkä enemmän. Vaikka miten rakastan Etelä-Ranskaa, on tämä asia välillä niin karua katsottavaa.

Olen miettinyt, että miksi tämä asia on minulle niin vaikea ja nostaa tunteet pintaan aika ajoin. Uskon, että se johtuu myös suomalaisuudestani. Meillä jokaisella on samat lähtökohdat elämälle ja olemme monessa asiassa tasa-arvon esimerkkimaa. Etelä-Ranskassa näkyy paljon naisia esimerkiksi Baltiasta ja heillä ei ole ollut samanlaisia lähtökohtia elämälle mitä esimerkiksi minulla ja sen takia pitää päästä eteenpäin muulla kuin yliopistotutkinnolla.

Kun näen yhdeksänkymppiset isovanhempani edelleen niin rakastuneina ja onnellisena yhdessä, tunne aidon rakkauden tärkeydestä korostuu. Toivon, että saamme elää yhdessä samalla lailla mitä he. Minulle se on kaikkein tärkeintä elämässä. Yritän oppia ymmärtämään, että näin ei ole välttämättä kaikilla pareilla.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

14 Comments

 1. Ymmärrän kyllä hyvin. Itse 44 v. sinkku enkä enää parisuhdetta aloita, jos oikeaa rakkautta ei ole. Valitsen mieluummin itsekseen olemisen kuin rakkaudettoman tai jotain sinne päin olevan parisuhteen. Odotan, että vielä kerran saisi elämässään rakastua. Onneksi sitä lukee juttuja 7-kymppisistä uusista rakastuneista pareista <3

  1. Niin, olen sen jotenkin monessa asiassa sisäistänyt että jos asioita pitää pakottaa, ei se yleensä toimi. Mieluummin siis yksin kuin yhdessä ja yksin.

   Niinpä, kyllä – aina voi löytää rakkauden. Joskus se voi vaan kestää hivenen kauemmin.

   Halaus!

 2. Aivan samaa mieltä tässä asiassa. Ehkä se miksi naiset paheksuu tätä on se että yleensä se on nainen joka on altavastaajana ja vähän hyväksikäytetty siinä parisuhteessa. Tuskin olisi kyseisessä suhteessa jos olisi rahaa omasta takaa. Tuollaisessa suhteessa vähän niinkun myy itseään. Monet miehet sitten taas paheksuvat niitä pareja joissa mies on huomattavasti vanhemman naisen kanssa vaikka toisin päin ei ole mitään ongelmaa.

  1. Heippa Suvi,

   niin, olen ainakin itse sitä mieltä, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus oman elämän hallintaan. Jos joutuu olemaan toisen armoilla, on siinä vähän niin kuin orjasuhteessa.

   Jep, juuri tämä ajattelu ärsyttää. Kuusikymppinen mies voi ottaa kaksikymppisen naisen, mutta se ei ole ok toisinpäin :(

 3. Toivoisin niin paljon, että kaikille olisi mahdollista olla suhteessa rakkauden takia eikä muiden syiden. Itse haluaisin pelastaa aina nämä nuoret naiset, miehet tai muunsukupuoliset tällaisiltä suhteilta, mitä näkee monissa muissa maissa Suomea enemmän. Tulen surulliseksi siitä, että joku joutuu esimerkiksi rahan takia alistetuksi suhteeseen ja toimimaan jonkun objektina. Tilanne ei kuitenkaan varmasti ole usein yksiselitteinen eikä heillä välttämättä ole varaa kouluttautua. Ymmärrän myös, etten vain pysty pelastamaan kaikkia maailman ihmisiä.

  Toki joissakin tapauksissa suuren ikäeron suhteessa voi olla kyse myös rakkaussuhteesta, sen huomaa ilmeestä ja eleistä. ❤

  1. Niin, sama täällä.

   Tuntuu niin pahalta. Jopa jonkun muodon orjuudelta, kun ollaan pakosta yhdessä ja varmaan jossain suhteessa pelätään tilannetta jos joutuukin ulos suhteesta.

   Toki on myös rakkaussuhteita vaikka olisi ikäeroa, mutta monesti täällä varsinkin se näen että kyse ei ole siitä.

   Uskon, että täällä on myös järjestöjä jotka auttavat naisia ja miksi ei myös miehiä pattitilanteissa.

 4. Niin, kysehän on tällöin ihmissuhteesta, joka perustuu useimmiten johonkin muuhun kuin rakkauteen. Olen usein saanut kuulla olevani ”rohkea” ja ”vahva”, kun en tyydy ja ryhdy ihmissuhteen ihan sama kenen kanssa tahansa. Toisaalta, useat ihmiset eivät yksinkertaisesti kestä yksinoloa, jonka vuoksi ajautuvat siihen suhteeseen, joka sattuu olemaan tarjolla.

  1. Heippa Merja,

   minusta se on vain fiksua. En ainakaan itse voisi olla onnettomassa suhteessa ja katsella jonkun kasvoja joita en oikeasti rakasta. Olen aika läpinäkyvä muutenkin ihmisenä, joten en pysty tekemään mitään muutakaan ellen ole oikeasti asian kanssa sinut.

   Ymmärrän yksinäisyyden, mutta on niitä muitakin tapoja olla sosiaalinen kuin parisuhde. Monesti varmasti on parempi elämä yksin kuin kaksin onnettomassa suhteessa.

 5. Olen tässä kanssasi niin samaa mieltä ja kuten joku yllä kirjoittikin; varmaan juuri siksi tuntuu pahalta naisena koska nainen se on yleensä se ns altavastaava. Juuri koulutus ja sitä kautta oma kunnon toimeentulo ja tietämys on avainsanat. Tosi harmi että etelä-ranskassa tätä niin paljon, tätä en tiennytkään ennen kuin blogistasi olen lukenut.

  1. Heippa,

   niin, siinä on samantien jotenkin epäsuhteinen alku suhteelle. Ehkä olen myös jollain lailla niin tasa-arvoisesti kasvatettu niin ajattelu että on toisen armoilla tuntuu jokseenkin pahalle.

   Täällä näkyy tätä todella paljon ja varsinkin kesällä kun sesonki on päällä. Yksi tuttavani oli aikoinaan nuorena päättänyt, että ei tee päivääkään töitä, vaan etsii rikkaan miehen. Heillä on onnellinen tilanne siinä mielessä, että he ovat olleet 15 vuotta yhdessä ja onnellisesti naimisissa. Hän ei ole edelleenkään tehnyt päivääkään töitä, eli hän sai kaiken mitä halusi :)

 6. Hei, täällä Suomessakin on yleistynyt nuorten naisten halu? löytää rikas maksaja, rakkaudesta ei niin väliä, kunhan on Vuittonit olalla.
  Toisaalta myös poliitikot kautta aikojen niin täällä kuin muuallakin ovat vetäneet puolta nuorempia naisia kuin liimaa puoleensa. Esim. Suomen presidentti Niinistö, ent. pääministeri Lipponen jne. ehkä jotain rakkautta on niissäkin liitoissa, ainakin lapsia ovat tehneet, ja vaimot ovat koulutettuja.
  Ja rakkaus, vaikka se on tärkeä ja ehkä ihanne, on tunne, jota ei pakolla saa syntymään. Ei myöskään ole taattua, rakastuuko ihminen varmaksi koskaan, pitääkö silloin jäädä yksin? Voi mielestäni parisuhteelle olla muitakin syitä, seksi, raha, toimeentulo, toveruus, ystävyys, yksin jääminen, seura, terveys, sairaus, joillekin nämäkin riittävät.
  Useimmissa pitkissä avioliitoissa rakkaus muuttaa muotoaan, ja juurikin edellämainitut seikat pitävät yhdessä. Ei kuitenkaan ole syytä eroon, eikä tarviskaan.
  Olen hyvin myötämielinen myös suhteille, jotka eivät perustu rakkauteen, varsinkaan pelkkään rakkauteen. Kokemusta siitäkin on, ettei se riitä, mutta jos on muutakin, se antaa hyvän pohjan suhteelle.

 7. Olin 28 kun tapasin aviomieheni ja lapseni isän. Hän oli 51. Olemme molemmat akateemisesti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja mietin, jos olisimme istuneet sinun kanssasi samassa ravintolassa 10 vuotta sitten, olisitko ajatellut että olen prostituoitu :) Onneksi vuodet ovat jo naamaa vähän kohdelleet siten että en enää prostituoidusta kävisi.

 8. Mä en ymmärtänyt tätä Sofién tekstiä lainkaan kritiikkinä parisuhteille, joissa on päälle päin havaittava ikäero, tai myöskään erilainen koulutustaso tms. Luultavimmin sivulliset, jotka näki sinut ja puolisosi vuosikymmen sitten ravintolassa, näkivät teidän eleistä, siitä että teillä oli jokin kieli, jota kumpikin puhui suht sujuvasti, siitä että olit tasaveroisesti mukana pöytäseurueen keskusteluissa jne. jne. pienistä normaaliuden elementeistä, että olit miehesi tasaveroinen kumppani=)

  Käänteisesti sitten, useamman “eriparisuuden” (paremman sanan puutteessa) kumuloituessa alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä saattaisi olla jonkinlainen lompakko ja miellyttäjä -asetelma.

 9. Wo die Liebe hinfällt sanoisin. En koe, että mulla ois oikeutta epäillä kenenkään suhteen aitoutta tai yhdessäolemisen syitä. 2-kymppisen ja 5- kymppisen välinen suhde yoi olla aidompi, kuin kahden 4-kymppisen, jotka kärvistelevät seksittömässä ja muutenkin haalenneessa suhteessa vain lasten ja omaisuuden takia vuosikausia. Todella karmeata katseltavaa. Voiko 4- kymppisen naisen 2-kymppisen miehen suhde perustuakin rakkauteen, eikä nuoren miehen seksifantasioihin? Ehkä tämän tekstin kirjoittajan pitää vielä hiukan elää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*