Unettomasta aamuvirkkuilijaksi: parhaat vinkkini parempaan aamun ja arkeen

Unettomuus ja huonosti nukutut yöt ovat tulleet viime vuosina tutuiksi ja veikkaan, että jokainen Pariisin keskustassa asuva tai asunut allekirjoittaa sen, että vanhoissa taloissa sekä keskustan pulinassa on välillä vaikea nukkua. Sanoinkin kerran, että Pariisi on hyvä äitiys-simulaattori. Saat kokea sen, miltä monen kuukauden nukkumattomuus saa aikaan ilman vauvan yöllisiä heräilyjä sekä hormoneja. Alun perin tämä postaus on bongattu Muffin around -blogista, mutta itse kopsasin idean Char and the Cityltä.  

Avec Sofié blog l Berdoom

Parasta aamuissa on:

Se tunne, kun on nukkunut hyvin. Olen ollut Pariisissa ollessa hieman univajeessa, sillä ihana outo naapurini menee nukkumaan kahden kolmen maissa yöllä. Ja juuri kun olen taas saanut unenpäästä kiinni, alkaa metro- ja junalinjat toimimaan kodin alapuolella viiden maissa. Ennen Pariisia en niinkään ikinä kokenut itseäni väsyneeksi, mutta ymmärsin aika nopeasi ihmisiä katsellessani, että mitä jatkuva valvominen, huonot eristeet sekä metroista heiluvat rakennukset tekevät ihmisen mielelle ja kasvoille. En yhtään ihmettele, jos Pariisilaisia moititaan kiukkuisuudesta. Sillä olin minäkin välillä aikamoinen kiukuttelija, kun en ollut nukkunut, kun muutaman tunnin monena päivänä putkeen. Nyt kun herään virkeänä ja ns. samaan oloon mitä Suomessa, olen onnellinen.

Avec Sofié blog Nespresso

Silloin minä herään:

Olen aikamoinen aamuvirkku, jos olen nukkunut hyvin. Pariisissa tosin opin torkuttamaan, sillä huonosti nukutut yöt pakottivat keräämään tarvittavat unet. Jos olen ns. rauhallisessa ympäristössä, herään automaattisesti 06:30-07:00. Viikonloppuisinkin herään aikaisin, vaikka kuinka yrittäisin nukkua.

 

Aamiaiseksi syön:

Olen aamiaisihminen. Tulen jopa hieman huonolle tuulelle, jos en ehdi syömään kunnon aamiaista. Yleensä en syö myöhään illalla, joten kun herään, on aamiaista saatava, sillä energiavarat ovat olemattomat. Nykyään syön yleensä puuron, tuorepuuton, chia-puddingin lisäksi myös kaurahiutaleilla höystettyä smoothieta. Yritän syödä aamulla hieman tuhdimmin niin minun ei tarvitse syödä isoa lounasta. Jos tosin syön lounaan, täytyy sen olla kevyt, sillä muuten menen nukkuma-moodin. Olen jopa joskus mieluummin ilman lounasta nimenomaan tuon keskipäivän väsymyksen takia.

Avec Sofié blog l Berdoom

Ensimmäinen asia mitä teen aamulla:

Hampaiden peseminen! On varmasti kahta eri koulukuntaa, mutta minä kuulun nimenomaan siihen, joka pesee hampaansa ennen aamiaista. En muuten säilytä elektroniikkaa sängyn vierelläni, joten hampaanpesut hoituvat aina ennen kaikkien päivityksien tai maailman menojen lukemista.

Täydellinen aamu näyttää tältä:

Herätä mieheni viereltä ja kaivautua hänen kainaloonsa. Olen aikamoinen vilukissa, mutta onneksi on lämpöpatteri vieressä. Minä olen meillä se, joka yleensä tekee aamiaiset ja illalliset, mutta parasta on, kun teemme aamiaista yhdessä. Viikonloppu-aamuisin saatamme käpertyä television äären aamupalalle katsomaan dokumentteja ja elokuvia ja se on ihana tunne, kun tietää ettei ole kiire minnekään. Yksi elämäni ihanimmista aamuista koin tosin Tulumissa, jossa heräsimme joka aamu katsomaan auringonnousua. Ei aamu voi paljoa tästä parantua.

Näin kauan kestää, että olen valmis lähtemään töihin:

Olen suhteellisen nopea aamuisin. Sanotaanko, että tunnissa olen tehnyt kaikki aamutoimeni rauhassa. Toki olen ulkona ovesta nopeamminkin, mutta yleensä varaan aamutoimiin vähintään tunnin. En yleisesti pidä kiireessä hosumisesta, joten sen takia varaan suhteellisen hyvin aikaa kaikkeen mitä teen.

Herätyskelloni ääni on:

Huuh, en tiedä, sillä mieheni herätys herättää minut yleensä, jos en ole automaattisesti herännyt jo. Minulla on tosin myös kännykässäni herätyksiä ja minua ihan hävettää myöntää, että niitä on 45 kpl:tta :D.  Aikaisin on klo: 03:00, kun minun piti hypätä lennolle ja myöhäisin on jostain syystä 23:04.

Paras vinkkini aamuväsymykseen on:

Haluaisin pystyä samaan mitä Cheryl Sanberg, sillä hän on jo sängyssä menossa nukkumaan 21:30. Ranskassa en tähän ihan päässyt, mutta uskon, että Amsterdamin elämänrytmi on vähän erilainen. Paras vinkkini parempiin uniin on, että pidät kynää ja paperia sängyn vierellä ja kirjoitat kaiken yöllä stressaavan muistiin. En pidä puhelinta makuuhuoneessa, sillä olen kokenut, että puhelin ja kaikenlainen elektroniikka pilaavat yöunet, jos alkaa selaamaan uutisia tai vastailemaan sähköposteihin keskellä yötä. Kummitädiltäni olen oppinut myös sen, että katan aamupalapöydän valmiiksi, jotta aamulla olisi helppo vain keskittyä aamiaisen valmisteluun.

You may also like

2 Comments

 1. Ihan niinkuin olisin itse kirjoittanut tämän listauksen! Paitsi että äitiyssimulaattorin tilalla on ihan sitä oikeaa äitielämää :D zzZz
  Olen tosin kärsinyt unettomuudesta ennen äitiyttä ja ilman Pariisiakin, eli kuulostaa todella tutulta tuo torkuttaminen ja väsyneenä kiukuttelu!
  Ennen lapsia olin juuri tuollainen aamuvirkku, mitä sinäkin parhaimmillasi, ihan lapsesta saakka ja ainokaisena perheessäni… Ikävöin aamuvirkkuminääni!
  Paras muistoni aamuvirkkuna olosta lapsuuden ajoilta on synttäriaamut, jolloin jouduin teeskentelemään nukkuvaa, jotta saisin onnittelut sänkyyn, kuten minun lapsuuden perheessä oli tapana :D
  Minä olen aivan samanlainen sen suhteen, ettei aamulla tosiaan mene kauaa kun olen valmis lähtemään ulos ovesta, muistaakseni nopein aikani on n. 15 minuutin luokkaa… Siinä tilanteessa tosin vaatteet on usein samat kun edellisenä päivänä ja aamupala on hotkaistu tai napataan matkalla määränpäähän. Yleensä kuitenkin käytän eniten aikaa juuri aamupalan nauttimiseen, kiireettömät aamut takaa kivan päivän <3

  ps. Hammaslääkärini sanoi, että hampaat pitäisi pestä ennen aamiaista. En sitten tiedä onko hammaslääkäreitäkin eri koulukuntia! :P

  1. Haha, voikun olisi itselläkin ollut oikeaa mamma-elämää eikä vain naapurin sekavan elon täyteistä elämää :D

   Minä olen yleissti nukkunut hyvin vaikka heräänkin aikaisin. Kuulun niihin, jotka tarvitsevat vähän unta, mutta aikaisin pitää mennä nukkumaan.

   Olen myös aina ollut se joka on ollut ensimmäisenä hereillä. Edelleen olen se, sillä mieheni on yökukkuja. Joten edelleen joudun aamuisin kävelemään varpaillani ja tekemään asioita hiljaa :)

   Pidän siitä, että aamuisin ei tarvitse hosua. Idea-aamuna heräisin kuudelta, ja saisin tehdä kaikki blogijutut aamulla valmiiksi ennen kuin menen töihin, niin illalla ei tarvitse niitä enää miettiä.

   Näitä koulukuntia on monia varmasti. Pesen tosin hampaitani liian usein ja minun pitäisi lopettaa hampaiden liika hankaaminen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*