Yhteistyössä Asennemedia & UKKO.fi
Moni ystävistäni ja tuttavistani ovat myös kevytyrittäjiä vaikka ovat päivätöissä. Myös itse olen ansainnut päivätyöni ohella blogistani tuloja jo monena vuonna ja uskonkin, että tulevaisuudessa meidän virtuaalisissa käyntikorteissa lukee päivätyön lisäksi myös jotakin muuta kuin pelkän yrityksen antama titteli.
Nykyaikana moni tekee tietotyötä, joka on helposti muutettavissa lisäansioksi omalla ajalla. Lisäansioita kertyy konsultoinnista, puhujapalkkioista, koodaamalla nettisivuja, hääkuvaajana tai minun tapauksessani bloggaamalla. Joskus se sivutyö tosin voi viedä mennessään mielenkiinnon ja palon takia niin kuin esimerkiksi Caritan tapauksessa. Jos sivutyöstä alkaa saamaan sen verran palkkaa, että sillä pärjää ja samalla antaa itselleen sellaisen elämäntyylin mitä tavoittelee, niin päivätyö toimistossa voi jäädä toissijaiseksi.
Olen nähnyt tämäntapaista trendiä varsinkin Yhdysvalloissa, mutta oman sukupolveni ihmiset ovat rohkeita tekemään tämänkaltaisia valintoja ja moni ystävistäni ovat alkaneet yrittäjiksi. Olen myös itse torjunut työpaikkoja sen takia, että minun olisi pitänyt lopettaa blogini. Ensinnäkin minusta yhden työn malli on jokseenkin vanhanaikainen ja olen sitä mieltä, että silloin kun ihminen kokee onnistumisia elämässä eri alueilla, on hän onnellisempi ja kyvykkäämpi onnistumaan myös monilla muilla aloilla. Toiseksi, minusta on kohtuutonta pyytää toista lopettamaan jotakin sellaista, mikä on vahvasti osa toisen identiteettiä. Ei kukaan pyydä ketään lopettamaan urheilua työn takia, niin miksi minun pitäisi lopettaa kirjoittaminen? Kolmanneksi, olen oppinut jakamaan aikani siten, että päivätyöni ei häiriinny. Sen ajan mitä toinen käyttää katsomalla televisiota, sijoittaen, lenkkipolulla tai lasten harrastuksissa, minä olen käyttänyt kirjoittamalla. Jokaisen oma valinta mihin aikansa käyttää.
Seuraan Facebookissa Vauras Nainen- ja Naisyrittäjät -ryhmiä ja keskusteluissa toistuu monesti sama teema; miten saada lisäansioita ja tulla varakkaammaksi. Lähtökohtaisesti tilanne on kumminkin se, että sillä pelkällä normaalilla ansiotyöllä ei kovastikaan rikastuta. Harvalle meistä jää kuukausittain verojen jälkeen tuhansia tilille säästöön, ellei ole pörssiyrityksen johdossa. Sen takia kevytyrittäjyys on oiva tapa tehdä lisäansioita palkan lisäksi ja tämä on syy miksi minä olen kirjoittanut blogia. Muutama tuhat euroa normaalin palkan lisäksi kuukaudessa blogista on ollut minun tapani elää omanlaistani elämää ja saada rahaa säästöön. Sen takia kannustankin kaikkia miettimään mikä voisi olla se oma osaamisalue, jonka kautta voi kerätä tilille hieman puskuria joiden kautta voi lähteä vaikka sijoittamaan asuntoihin, rahastoihin tai vaikkapa taiteeseen. Tai yksinkertaisesti elämään hieman leveämmin ja syömään hieman paremmin. Seuraamissani ryhmissä ei pelkästään saa vinkkejä säästämiseen, vaan kevytyrittäjien tai kokoaikaisten yrittäjien kertomukset ovat myös oiva inspiraatio niin sinulle kuin minulle, että miten omaa osaamista voi hyödyntää jotta palkkatyön lisäksi tulee muita ansioita.
Monesti mielletään, että yrittäminen on vaikeaa ja en sitä todellakaan kiellä, mutta aina se ei tarkoita ison varaston hallitsemista, vain oman kalenterin ja voimavarojen. Sen takia UKKO.fi on oiva tapa kokeilla, että onko itsestä yrittäjäksi ja miltä se oikein tuntuu päivätöiden ohella. UKKO.fi mahdollistaa omien ideoiden kokeilua sekä myöskin mahdollisuuden ryhtyä yrittäjäksi asteittain eikä kertarysäyksellä.
Oli kyse sitten palvelusta tai tuotteesta, sitä kannattaa testata ennen kuin laittaa kaikkea peliin ja sen takia on mahtavaa, kun omaa ideaa voi testata ja kaiken yrityksen pyörittämisen voi ulkoistaa UKKO.fi -palvelulle. Näin ylimääräistä aikaa tai vaivaa ei mene yrityksen pyörittämiseen, laskuttamiseen tai maksujen miettimiseen.
Toinen asia mitä aina painotan myös, on oman jaksamisen kokeilu. Kaikille raha ei ole välttämättä se tärkein motivaattori, vaan omaa aikaa vaalitaan pankkitiliä enemmän. Sen takia yritän tuoda sitä seikkaa esiin, että koska bloggaan, luovun monesta muusta asiasta. Minulla ei ole viimeiseen kahdeksaan vuoteen ole ollut yhtäkään normaalia kahden viikon lomaa, sillä blogi on seurannut minua kaikkialle. Herään sunnuntaisin normaalisti aikaisin, että ehdin tehdä postaukset ennen kuin voin nauttia vapaapäivästä. En tiedä voiko näin sanoa, mutta on onneni, että mieheni tekee töitä yleensä klo:21 asti tai on matkoilla, niin voin tehdä blogiani rauhassa ilman että kukaan ärsyyntyy. Jos asuisin Suomessa tai meillä olisi lapsia, olisi jostain tietenkin luovuttava, mutta vielä en ole onneksi joutunut luopumaan mistään. Sen takia suosittelenkin miettimään kevytyrittäjyyttä myös siltä kannalta, että miten oma jaksaminen antaa periksi. Viikonloppuisin valokuvaajana oleminen tai muutaman kerran kuukaudessa puhujana oleminen ei tosin ole joka päiväistä, mutta tuo muutaman tuhannen lisää tilille joista voi nauttia sitten vaikka kesälomalla.
Blogini on myös ollut henkireikäni muuttojen välissä, kun olen ollut ilman päivätyötä. Ymmärrän, että moni pitää olla kotona eikä näe ongelmana expat-tilanteessa vain yhtä tilipussia, mutta koen olevani onnekkaassa asemassa, että olen voinut tienata rahani blogin kautta, kun olemme olleet maiden väleissä. Monesti joudun myös tätä asiaa hieman valottamaan keskusteluissa, että myös blogilla tienaa nykyään ihan kivasti ja joskus jopa enemmän mitä päivätöistä.
Oma näkökenttäni kevytyrittäjyyteen on hivenen ehkä kapea, sillä ympäriltä löytyy konsultteja, graafikoita, valokuvaajia ja bloggaajia, mutta mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, kun niitä alkaa miettimään. Amsterdamissa on todella paljon yrittäjyyttä ja esimerkiksi moni rekrytointikonsultti täällä on yrittäjä, eikä enää yrityksen palveluksessa. Näin on myös monen markkinointityön kanssa. Uskon myös, että tämä on juuri se suunta, minne ollaan Suomessa myös pian menossa, sillä näen omassa ikäryhmässäni varsinkin tämän suuntaista liikehdintää. Työssä ja sen merkityksessä on käynnissä suuri murros ja se näkyy ainakin minulle todella selvästi. Olemme monen eri asian asiantuntijoita ja meidän on opittava koko ajan lisää asioita, jotta pysymme perässä. Tässäkin asiassa kevytyrittäjyys on mieletön tapa oppia uusia asioita ja vahvistaa omaa osaamistaan.
UKKO.fi huolehtii puolestasi kaikesta laskutuksesta viranomaisilmoituksiin. Kun ensimmäiset askeleet ovat tehty helpoiksi, on unelman tavoittelu helpompaa. Monesti yrittäjyys on meillä Suomessa varsinkin jollain lailla pelottavaa, mutta UKKO.fi :n kautta saa apua oman työn hinnoittelusta markkinointiin. Sivuilla on myös palkkalaskuri, jonka kautta näkee, miten palkka rakentuu ansaitusta summasta.
En ehkä ole koskaan ollut se tavanomaisin ihminen mitä uraan tulee. Olen tehnyt paljon kaikenlaisia asioita, mutta blogi on seurannut minua opiskeluista asti enkä koe, että blogini pitämistä ihan heti lopettaisin. Saanhan taloudellisten ansioiden lisäksi tästä työstä niin paljon muutakin itselleni; teidät ja mielettömiä kokemuksia.
Toivon, että tämä postaus antoi teille rohkeutta miettiä omaa osaamista ja sen hyödyntämistä taloudellisti. Yrittäjänä oleminen ei välttämättä tarkoita harmaita päiviä, ison varaston järjestämistä ja stressaavia laskutushetkiä. Kun laskutuksen ja maksut hoitavat joku muu, voit sinä käyttää oman aikasi jakamalla tietotaitoasi ja saamalla palkkaa päivätyösi lisäksi. Asioita oppii ja oivaltaa vain kokeilemalla ja eihän sitä tiedä, että seuraava askel uralla olisikin yrittäminen :)
Follow me on:
Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin, SoundCloud and Twitter
23 Comments
<3 Olet mun supernainen!
Sinä olet minun <3
Kevytyrittäjyydessä on kuitenkin syytä pitää mielessä, että aika pienilläkin kevytyrittäjyyden sivutuloilla voi olla vaikutusta mm.ansiosidonnaiseen päivärahaan, jos jäät varsinaisesta työstäsi työttömäksi (=sinut katsotaan yrittäjäksi). Tämä on monelle tullut hyvin epämiellyttävänä yllätyksenä.
Heippa Nina, en ole tässä asiassa asiantuntija miten yrittäjyys vaikuttaa tukiin, mutta ymmärrän että se ei ole kannustavaa jos pienestäkin yrittäjyydestä rankaistaan. Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni, mutta varsinkin tällaisissa tilanteissa Suomen lainsäädäntö on hivenen vanhanaikainen eikä kannusta yrittäjyyteen ollenkaan. Täytyyhän sitä omaa osaamistaan ensiksi nimeomaan kokeilla, että kannattaako se ennen kuin alkaa edes yrittäjäksi.
Kiitos, tämä antoi positiivisen näkökulman yrittäjyyteen. Totta on myös tuo Niinan kommentti, työttömänä ja vähäisten yrityksen tuomien rahojen kanssa voi olla vaikeuksissa. Mieluusti itse kokeilisin mutta yritysidea ja rohkeus on vielä hakusassa.
Heippa Pieta,
ja kiitos kommentista.
Niin, tässä asiassa Suomi on takamatkalla eikä kannusta omien kykyjensä kokeiluun. Ehkä tämän takia meillä on välillä juurikin niin huono kuva yrittämisestä ja yrittäjyydestä.
No kyllä se sieltä vielä tulee :(
Laskutuspalveluissa oli ennen järkeä, kun ennen 1.5.17 ei tarvinnut maksaa yel:iä. Sivutuloista yel lohkaisee kohtuuttoman suuren osan ellei tienaa alle tulorajan. Toisaalta silloin eläkettä ei kerry lainkaan. Nykyään olen toiminimiyrittäjä.
Heippa,
Mielestäni yel on hyvä maksaa. Tuntuu nyt isolta summalta, mutta toivon mukaan me saadaan nauttia eläkkeestä edes jossakin muodossa. Mieheni nauraa eläke-puheilleni ja amerikkalaisena nimenomaan kannustaa yrittäjyyteen eikä eläkkeeseen turvautumiseen.
En sitä tarkoittanutkaan etteikö yel pitäisi maksaa vaan sitä, että kevytyrittäjä on nykyään lähes varsinaiseen yrittäjyyteen rinnastettavaa toimintaa kun ennen se oli puhtaasti palkansaajaan verrattavaa mitä tulee maksuihin ja veroihin. Silloin tulosta pidätettiin tyel, joka mielestäni on vähemmän kuin yel.Kevytyrittäjä on monesti väliinputoaja, jos katsotaan miten esim. te- keskus siihen suhtautuu. Jos yel- taulukoihin perehtyy, niin sitä täytyy maksaa aika tavalla, jos minkäänlaista eläkettä, sairauspvrahaa tai vanhempainrahaa aikoo saada. Pointtini on se, että kevyt- ja varsinainen yrittäjyys on tuotu jo niin lähelle toisiaan ettei toinen enää ole selkeästi parempi toista. Y- tunnuksesta on vain hyötyä mielestäni, ei haittaa. Sitä paitsi on hyvä muistaa, että kaikille aloille laskutuspalvelujen käyttö ei sovellu.
Heippa,
kantoja ja mielipiteitä on varmasti suuntaan ja toiseen. Mielestäni kevytyrittäjyys toimii mahtavasti siinä tarkoituksessa jos yrittäjämäinen toiminta on hetkellistä tai kausiluonteista. Esimerkiksi muutaman kerran puhujana tilaisuudessa (1500e kerta) vuodessa ei ehkä kannusta yrityksen perustamista.
Hmm. mielenkiinnosta, missä aloilla se ei toimi?
En sitä tarkoittanutkaan etteikö yel pitäisi maksaa vaan sitä, että kevytyrittäjä on nykyään lähes varsinaiseen yrittäjyyteen rinnastettavaa toimintaa kun ennen se oli puhtaasti palkansaajaan verrattavaa mitä tulee maksuihin ja veroihin. Silloin tulosta pidätettiin tyel, joka mielestäni on vähemmän kuin yel.Kevytyrittäjä on monesti väliinputoaja, jos katsotaan miten esim. te- keskus siihen suhtautuu. Jos yel- taulukoihin perehtyy, niin sitä täytyy maksaa aika tavalla, jos minkäänlaista eläkettä, sairauspvrahaa tai vanhempainrahaa aikoo saada. Pointtini on se, että kevyt- ja varsinainen yrittäjyys on tuotu jo niin lähelle toisiaan ettei toinen enää ole selkeästi parempi toista. Y- tunnuksesta on vain hyötyä mielestäni, ei haittaa.
Nyt vuoden alusta, uuden lakimuutoksen myötä, tämä yrittäjyys työttömänä hieman helpottui. TE-toimistot ei neljän ensimmäisen kuukauden aikana arvioi yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuutta.
Tämän jälkeen, jos yritystoiminta (olipa sitten kevyt tai muu) tulkitaan vielä sivutoimiseksi voi ansio/päivärahaa saada. Tietysti tulojen mukaan soviteltuna kuten nytkin. Ainakin TE-toimiston sivuilta löytynee tästä tietoa, varmasti myös laskutuspalveluiden!
Hieno uudistus! Tällaiseen suuntaan Suomessa pitäisi nimenomaan mennä ja kannustaa ihmisiä yrittämään :)
Tutustuin aiheeseen ensin InstaStoriesin puolelle, ja jäin ihmettelemään, kun sanoit, että on helppoa tienata pari tonnia tai vähintään tonni kuussa. Närkästyin hieman, että lisätulojen muodostaminen olisi helppoa, mutta ajattelin, että täytyy tulla vilkaisemaan mitä olet tässä kirjoittanut. Tässä kirjoititkin selkeämmin, että katsot tilannetta omasta kuplastasi ja ympärilläsi on ihmisiä, joiden taidoille on kysyntää myös toimistoaikojen ulkopuolella. Kannustan lisätulojen tekemiseen, jos tama on vain mahdollista ja olen itsekin ylläolevien kanssa samaa mieltä, että Suomessa yrittäjyyden aloittamisesta on tehty liian raskas taakka.
Pohdin omaa tilannettani. Teen vuorotyötä kulttuurialalla ja suht suuri kunta maksaa palkkani. Saan palkkaa bruttona ennen lisiä 2116€/kk työstäni, joka vaatii muun muassa vahvaa taloushallinnon osaamista sekä reippaita ja iloisia asiakaspalveluotteita, ja vaatii korkeakoulututkinnon. Olen työskennellyt kohta 10 vuotta saman työnantajan palveluksessa ja tämän vuoden alusta me työntekijät tarvitsemme esimieheltä luvan tehdä sivutyötä. Kokemukseni on siis, että antamalla omasta ajasta 37 tuntia viikossa työnantajalle palkka on hitusen päälle 2000e. Nyt sanot, että ryhtymällä kevytyrittäjäksi saisin saman summan kuussa. Useamman tunnin asiaa pohtimalla jouduin toteamaan, että osaamiseni tai taitoni lisätulojen kerryttämiseen ovat niukat. Minulla ei ole sellaista osaamista, jonka myyminen olisi helppoa. Totesin, että mahdollisuuteni olisivat myydä osaamistani suoraan kuluttajille, jolloin laskutettavat summat eivät voisi olla isoja. B to B myynnissä laskutettavat summat voisivat olla suurempia, mutta eivät suoramyynnissä kuluttajille. Lisäksi päivätyöni työskentelyajat ovat tosiaankin virka-ajan ulkopuolella, silloin kun ihmiset ovat vapaalla käyttääkseen kulttuuripalveluita. Tämä myös estää mahd. asiakkaiden tapaamisen heidän vapaa-ajallaan.
Työelämä on murroksessa niinkuin sanoit, ja yhä useampi pystyy tekemään töitä, kuten kuvailit. Tämä työskentelytapa ei kuitenkaan ole mahdollista läheskään kaikille työtä tekeville ja kehtaanpa melkein väittää, että yhteiskuntamme ei toimisi mikäli: sairaanhoitajat, poliisit, peruskouluopettajat, puolustusvoimat ja esimerkiksi tietyt valtion virkamiehet pyrkisivät tuotteistamaan ja myymään omaa osaamistaan työajan ulkopuolella. Markkinayhteiskunnassa ja yrityspuolella kuvailemasi työskentelytavat tulevat varmasti yleistymään, mutta hyvinvointivaltion perusarkea pyörittävien ammattilaisten ei ole mahdollista näin toimia ettei yhteiskunnan toiminta vaarannu.
Itse koin oman tilanteeni turhauttavaksi jo vuosia sitten ja olen viime vuosina hankkinut itselleni uuden tutkinnon ja toivon työllistyvän. palkkani tuskin tulee nousemaan vielä seuraavankaan työnantajan toimesta, saattaisin kenties yltää 3000e bruttopalkkaan, jos minua onnistaa.
Eli pitkän kommentin pointtina on se, että arvostan että tuot tätä asiaa esiin, ja hienoa, että saat itse tuloja blogisi kautta. Lisätyö ansaitsee lisätulotkin. Toivon vaan, että ymmärrät, että tämän kaltainen työskentely ei ole mahdollista useammalle ellei työelämä koe vielä suurempia reformeja mitä on ennakoitu. Olet onnekkaassa asemassa, ja itsekin pyrin osittain samaan mitä sinulla on.
ps. tuo nykyinen captcha code-systeemi on onneton. onneksi kopioin pitkän kommenttini, sillä väärän koodin antaessa kommentti katoaa.
Heippa, kiva kuulla, että InstaStoriesin kautta eksyit tänne. Niin, voihan sen noinkin ajatella, että omasta kuplastani, mutta on niitä tapoja varmasti paljon muitakin. Pianonopettaja, tarjoilija… Lisää löytyy varmasti mitä tahansa kun vähän enemmän miettii.
Oliko sivutyö ennen mahdollista? Aika erikoista että nykyään vaaditaan, sillä kyllähän ihmiset sijoittaa tai tekevät jotakin muuta ja saavat tuloja sitä kautta. Ymmärrän, että työajalla ei tehdä niitä asioita, mutta muuten aika vanhanaikainen käytäntö.
En ihan tarkkaan tiedä mitä teet työksesi, mutta minulla oli esimerkiksi Pariisissa ystävä, joka lähti Pariisin Ellestä omatoimiseksi turistioppaaksi. hän räätälöä kierrokset turistien mukaan ja teki sitä yli 10 vuotta ennen kuin palasi normaaliin toimistotyöhön.
Palkka riippuu paljon asuinpaikasta joten bruttopalkka ei ole aina hyvä mittari. 2,5k:n tuloilla elelee varmasti paljon paremmin Oulussa kuin 3,5k tuloilla Helsingissä tai 4,5k.n tuloilla Pariisissa. Minusta ihmiset katsovat liikaa palkkaa, eikä kokonaiskuvaa. Voisin varmasti tuplata palkkani jos muuttaisin Irlantiin, mutta haluaisinko asua siellä? En. Katson kokonaiskuvaa ja sitä mikä tekee onnelliseksi.
Toivon, että löydät uudelta alalta töitä tai tavan olla kevytyrittäjä.
Tiedän, että olen onnekas. Tosin myös muistutan, että yös luovun paljosta, jotta voin elää näin. En tosin halua polttaa itseäni loppuun, mutta sitä ei tapahdu jos tekee mitä rakastaa :)
Oh no, kiitos palautteesta :)
Kuntasektorilla kuljetaan yritysmaailmaa jäljessä. :)
Luulen, että uusi käytäntö luvan pyytämiseksi liittyy yrityspuolellakin tuttuun kilpailukieltopykälään, ja julkinen sektori on ainakin omassa kunnassani herännyt vasta tämän vuoden alusta sivutyön kasvuun ja uudistanut käytäntöjä vaikka itse luvan pyytäminen on jo vanha juttu. Julkisen sektorin viranhaltijalla on lain mukaan velvollisuus hakea lupaa tai ilmoittaa työnantajalleen sivutoimistaan. Työsuhteisella työntekijällä vastaavat velvoitteet tulevat työsopimuslaista. Eli kun viittasin yllä, että yrittämisen aloittamisesta on tehty Suomessa raskasta niin viittasin myös tähän lakiasiaan. Lisäksi koen, että yksinyrittäminen tai toiminimi yrittämisen aloittaminen on helppoa. Mikäli siinä epäonnistuu niin yhteiskunnan turvaverkot ovat olleet aiemmin heikommat, mutta ilmeisesti tämän vuoden alusta asiaan on tullut muutos. Yksinyrittämisen laajentaminen, siten että sinulla on yksi tai muutamia alaisia on taas tehty raskaaksi. Eli toiminnan laajentaminen on hankalaa työnantajavelvoitteiden vuoksi. Sinällään ymmärrän työnantajavelvoitteiden tärkeyden, mutta minusta on taas käsittämätöntä, että yrittäjään kohdistuu samat velvoitteet palkkasi hän listoilleen yhden tai useita kymmeniä henkilöitä.
Juuh, itse haluan työn, josta nautin. Palkka ei ole niin tärkeä, jos saan tehdä työtä jolla mahdollistan nykyisen elintasoni ja työ on mielekästä.
Tiedän monta yrittäjää, joiden kuukausittaiset tulot kokoaikaisesta ja päiväisestä yrittämisestä ovat vain tai alle 2000e kuussa, joten ihmettelin, että myös kevytyrittämisellä voisi saada saman summan aikaan. Tosin en tiedä tarkemmin miten nämä tuntemani pienyrittäjät tarkalleen työskentelevät. Että onko kyseessä toiminnan heikko teho vai yleinen markkinatilanne, ettei heidän tarjoamille tuotteille tai osaamiselle ole kysyntää.
Pitkiä kommentteja mielenkiintoiseen ja tärkeään aiheeseen! Hyvä, että annoit ajattelmisen aihetta!
No niin varmaankin, mutta kyllä tässä asiassa voisi miettiä asioita vähän myös eri kantilta.
Toki ymmärrän kilpailukiellon, mutta jos ajatellaan vaikka suuren kunnan IT-konsulttia, joka tekee päivät ns. stardi-hommia ja iltaidin koodaisi nettisivuja pienyrittäjille. Olisiko se kunnalta pois? Ei varmaankaan.
Työn mielekkyys on varmasti se kaikkein tärkein asia. Jos joka päivä nousee sängystä iloisella asenteella, antaa se elämään niin erilaisen fiiliksen :)
Riippuu varmasti niin paljon mitä tekee. Nettisivun koodaamisesta saa tuhansia euroja parhaillaan, mutta toki siihen tarvitaan myös taitoja ja aikaa. Riippuu niin paljon siitä omasta osaamisaluuesta :) Ja kun sitä omaa osaamista pitää koko ajan kehittää.
Kiitos paljon, my pleasure :)
Laur kommentoi, että yrittäjyyden aloittamisesta on tehty raskasta. En ole siitä samaa mieltä, sillä yrityksen perustaa helposti netissä, uusyrityskeskuksista saa apua ja starttiraha irtoaa suht helposti. Siihen se helppous sitten loppuukin.
Kevytyrittäjyys tarjoaa kyllä kokeiluväylän yrittäjyyteen ja voi helpottaa esim. starttirahan saamista, siihen kun tarvitaan yrittäjäkurssi tms. kokemusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilman omaa y-tunnusta olet automaattisesti ulkona mm. yrittäjäjärjestöistä, jotka tarjoavat monenlaista koulutusta, apua ja verkostoitumismahdollisuuksia, yrittäjän työttömyyskassasta jne.
Itsensätyöllistämiseen on kolmaskin vaihtoehto: palkka.fi. Anteeksi kommenttitulva, aihe vain on koskettanut itseänikin viime aikoina.
Edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä captcha codesta.
Hei, ei todellakaan tarvitse pyytää anteeksi, mahtavaa kun jaat tietoasi! Pitäisiköhän sinun alkaa konsultiksi yrittäjyyteen liittyen?
Olen perustanut ensimmäisen toiminimen kun olin yliopistossa ja en kokeut sitä vaikeaksi millään lailla. Uskon, että esimerkiksi Ranskassa se on vaikeampaa kuin Suomessa. Meillä kun on digitaaliset palvelut kunnossa.
Okei, se pitää hoitaa kuntoon :)
Täytyy myöntää, että munkin ensimmäinen ajatus oli, että puhut nyt tietynlaisesta kuplasta käsin. Ajattelin, ettei mulla ainakaan oo sellaista myytävää osaamista. Kunnes rupesin miettimään, että voisinhan mä vaikka antaa tukiopetustunteja, tarjota oikolukupalvelua, perustaa mummojen ulkoilutuspalvelun… Ajatus toisesta työpäivästä vakityön jälkeen on tosin raskas ja pelottavakin, mutta eihän se todellakaan mahdotonta olisi.
Enkä mä oikeastaan edes ole sitä mieltä, etteikö ihminen saisi kirjoittaa kuplastaan käsin. Parhaimmillaan siitä syntyy nimenomaan oivalluksia: noinkin voi tehdä! Ylipäätään tarvitsisimme Suomessa enemmän tällaisia rohkaisevia puheenvuoroja ja tarinoita.
Heippa, juuri niin! Mahdollisuuksia on vaikka mitä! Kun aloin maalaamaan hetki sitten ja näytin maalauksiani teille Instagramissa, haluttiin niitä ostaa? Olin aivan ihmeissäni, että voisin myydä omia maalauksiani vaikka Etsy:n kautta. Sitten mietin, että ostanhan sitä kautta itsekin paljon käsitöitä niin miksipä ei :)
Ei olisi mahdotonta ja kun sen voi päättää oman työtaakan mukaan. Itse sitä tietää kumminkin oman aikataulunsa parhaiten. Voisin ainakin helposti alkaa itse ottamaan valokuvia kunhan olen ostanut uuden kameran. Häät tai juhlat tapahtuvat viikonloppuisin, niin aikataulutus olisi helppoa :)
Niin, meillä jokaisella on ne omat kuplat. Yritän itse koko ajan miettiä asioita eri tavalla jos huomaan “jämähtäneeni” johonkin tiettyyn asiaan kiinni liian tiukasti. Voi kiitos paljon, onlipa ihana kommentti <3
Olipa tosi mielenkiintoinen postaus! Olen vasta valmistunut ja aloittanut ensimmäisessä kokopäiväisessä työssäni, joka ei ole vain kesätyö ja olen tosi kiinnostunut säästämisestä ja myös tienaamisesta. Olisi hauskaa keksiä joku oma pieni yritysidea, jonka avulla voisi tienata vähän lisää kuukausipalkan päälle.
Hieno kirjoitus, kiitos!
Minua kiinnostaisi kuulla, miten blogiportaalit/-yhteisöt ovat sinua auttaneet? Mainitsit nuo FB-sivut, mutta varmasti tänä päivänä sinua auttaa myös se, että olet osa Asennemediaa? Haitko sinne itse, vai kutsuttiinko sinut yhteisöön?
Olisi kiinnostavaa lukea enemmän siitä, mistä tuo sinun lisäansiosi tulee kun se herättää niin paljon kysymyksiä – moni kun ei esim. ymmärrä kaupallisten yhteistöiden maailmaa.
xxx
E
http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/