Tips for better sleep – opi nukkumaan paremmin

Ennen olen nukkunut hieman vähemmän, mutta nykyään tarvitsen ainakin sen seitsemän tuntia unta. En tiedä olenko siitä hirmuisesti blogissa puhunut, mutta meillä on ollut aika paljon yläkerran naapurimme kanssa ongelmia, sillä hänen rytminsä ei sovi työssäkäyvien ihmisten rytmiin ollenkaan. Sen takia olen Pariisissa ollessa varmasti myös hieman väsyneempi ja unensaanti on eri lailla tärkeää mitä muualla esimerkiksi.

Olen mittaillut uneni laatua kohta melkein vuoden verran. On mielenkiintoisa saada dataa omasta unirytmistä ja huomata missä sitä nukkuu parhaiten. Tuloksien kautta olen myös muokannut elintapojani sen mukaan, että saisin paremmat unet ja energiat seuraavalle päivälle. Pienillä asioilla voi olla niin suuret vaikutukset unen- ja samalla  totta kai elämänlaatuun.

Vinkkini parempaan uneen:

1. Unirytmi – pidä siitä kiinni

Meillä jokaisella on omanlainen rytmi, mutta jotta arki pysyisi tasaisena eikä piikkejä tulisi suuntaan tai toiseen, on rutiineista hyvä pitää kiinni. Jotta rutiineissa pysyy, on oltava hieman itsekäs. Minä kun menen nukkumaan ranskalaisiin verrattuna hieman aiemmin, joudun kieltäytymään arkisista iltamenoista tai myöhäisistä dinnereistä.  Totta kai joskus on poikkeuksia, mutta yleensä pidän siitä että olen sängyssä lukemassa jo klo:22 enkä tilaamassa jälkiruokaa ravintolassa.

Avec Sofié blog l how to sleep better

2. Seuraa untasi kirjan tai sovelluksen kautta

Minulle unisovellukseni, Sleep Cycle, on antanut paljon dataa itsestäni ja omasta nukkumisestani. Ymmärrän tosin, että jos joku ei halua mitään elektronisia laitteita makuuhuoneeseen, niin unikirja on myös hyvä vaihtoehto. Sovellus kertoo minulle selkeästi, jos jokin on pielessä tai saan vähän liian vähän unta.

3. Urheile, mutta älä juuri ennen, kun menet nukkumaan

Olen muutenkin aamuvirkku, joten treenaaminen sopii minulle parhaiten aamuisin. En saa itsestäni mitään irti enää klo:19 jälkeen, joten urheilu pitää suorittaa joko aamusta tai heti töiden jälkeen. Jos olen esimerkiksi käynyt jumppaamassa kahdeksan jälkeen illalla, on yöuneni menneet myös jokseenkin läskiksi. Iltasporttaus saa minussa aikaan energiapiikin ja en meinaa saada unta enää millään.

Avec Sofié blog l how to sleep better

4. Älä juo kofeeinipitoista enää kahden jälkeen

Juon jokseenkin paljon kahvia, noin kolme kuppia päivässä. Lopetan tosin kahvin ja teen juonnin lounaan jälkeen, jotta kofeiini ei häiritsisi untani. Pahimmat piristepiikkini saan jostain kumman syystä valkoisesta teestä ja sen takia juon enää joko mustaa tai vihreää teetä.

5. Pidä vihkoa sängyn vierellä

Oma quoteni, ”I never sleep, I just dream” pitää jokseenkin paikkansa. Usein huomaan vajoavani jokseenkin meditatiiviseen tilaan ja päässäni menee ajatuksia ja asioista jotka pitäisi kirjata ylös. Aamulla kun niitä en muista, vaikka kuinka yrittäisin. Minulla on sänkyni vieressä pieni kirja jonne kirjaan yöllä mieleen tulleet jutut ja hoidan pienet stressin aiheuttajat saman tien heti kun aamulla herään, niin voin olla levollisin mielin.

Avec Sofié blog l how to sleep better

6. Drink milk – not martini

Mummini juotti minulle aina pienenä maitoa, jos en meinannut saada unta. Näin se mummi tosin tekee edelleen, vaikka hänellä ikää on 80-vuotta. Kuulemma maito rauhoittaa ja siitä saa proteiineja, jotta uni tulisi paremmin.

7. Pidä makuuhuone levollisena – ei mitään sängyn alle

Makuuhuoneen jos jonkun pitää olla siisti ja levollinen. Kaaoksessa kukaan ei nuku hyvin ja sen takia itse pyrin pitämään makuuhuoneen hyvin minimissään tavaroista. Ei kirjahyllyjä keräämässä pölyä tai laatikoita sängyn alla. Meillä ei myöskään ole televisiota makkarissa ja ainoa elektroniikka minkä nykyään makuuhuoneeseen vien, on iPad, jossa on unisovellukseni. Yksi ehdoton sääntö minulla makuuhuoneen kanssa tosin on – ei mitään sängyn alle. Jos sängyn alla on tavaraa, menee Sohvin feng shuit ihan vinoon.

Avec Sofié blog l how to sleep better

8. Puhtaat lakanat

Vuodevaatteiden kanssa olen vähän hifistelijä ja tilailen kauniita lakanoita vähän väliä. Lakanat vaihdan pari kertaa kuukaudessa. En tosin silittele niitä, mutta tyynyliinat kylläkin. Mikään ei ole niin ihana fiilis, kun käpertyä puhtaisiin ja raikkaisiin lakanoihin illalla pitkän päivän jälkeen.

Avec Sofié blog l how to sleep better

9. Suihki tuoksuja makuuhuoneeseen ja öljyjä iholle.

Tuoksut ovat minulle todella tärkeitä ja uskon, että tietyillä tuoksuilla saa mielen rauhoittumaan ja rentoutumaan. Moni läheisistäni valelee iholle myös eteerisiä öljyjä, mutta minulla on omat unituoksuni, joita suihkauttelen puhtaalle iholle ja lakanoihin makeimpien unien toivossa.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua tai tuli edes jotain ideoita mieleen, jolla parantaa omaa unenlaatua. Minulle saa myös kertoa teidän vinkkejä ja ajatuksia unesta ja sen vaikutuksesta parempaan elämänlaatuun. Uni, se kun on aika tärkeä asia :)

You may also like

2 Comments

  1. Allekirjoitan useammankin kohdan tipseistäsi, joista unirytmi ja iltaliikunnan välttäminen luultavasti tärkeimpinä. Kahvin juonnista olen itse kuullut, että neljä tuntia menisi sen piristävän vaikutuksen häviämiseen. Nämä ovat varmasti kyllä yksilöllisiä. Itse olen myös vaihtanut teen rooibokseen, joka on kofeiinitonta ja muutenkin ihanan lempeää illallakin juotavaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*