Tarina rintasyöpätaistelusta

Kuukausi sitten sain kutsun suljettuun Facebook-ryhmään ystävältäni. Tiesin “How is she” -ryhmän sisällön, vaikka se olikin hollanniksi. Ystäväni oli sairastunut toisen kerran kuuden vuoden sisään rintasyöpään. Hän halusi ryhmän kautta jakaa tietoa omasta voinnistaan sekä myös ehkä valveuttaa meitä muita millainen taistelu on taas edessä.

Avec Sofié blog l Paris Lately

Näimme viimeksi pääsiäisenä ja kaikki oli mitä ihanimmin. Talon remontti oli tehty, kesä oli edessä ja uudet työkuviot mielessä. Tähän energiseen perhekuvaan ei kuulunut tämän kaltainen kutsumaton vieras. Ja kun se vieras tuli taas uudelleen.

Käyn vähintään kerran vuodessa gynekologisissa tutkimuksissa. Tiedän, että kai sitä väliä voisi vähän pidentää, mutta tuleepahan tsekattua, että kaikki on kunnossa. En tosin kertaakaan ole käynyt kunnollisessa mammografiassa, jossa kaikki skannataan kunnolla. Tiedän, että pitäisi ja Suomessa ollessa minun piti mennä, mutta en vain kertakaikkisesti ehtinyt.

Eilen alkoi ystäväni hoito ja saimme nähdä surullisia hoitokuvia koko päivän ajalta sairaalasta FB:n kautta. Ryhmässä on noin 100 ihmistä ja voimme virtuaalisesti tsempata ystäväämme ja nähdä miten hän voi ja miten hoito etenee. Jos joku etsisi hyvää awarness-kampanjaa rintasyövästä, tämä ryhmä olisi juurikin sellainen. Totuudenmukainen sivu, jossa koko perhe jakaa kuvia ja omia fiiliksiään tilanteesta.

Kun olin Suomessa, kummitätini suositteli minun menevän 3D mammografiaan, jossa hän oli juuri itse käynyt. Eiliset kuvat taas nähtyäni ja viestit lukeneena, tulin hieman vihaiseksi itselleni. Miksi en ottanut hetkeä ja mennyt käymään kuvauksessa. Lupaan, että tämän kesän aikana menen.

En tiedä kuinka usein olisi hyvä käydä mammografiassa, mutta haluaisin nyt muistuttaa, että ensi kerralla, kun olette menossa gynelle, kysykää jos hän voi samalla tutkia rintanne. Pienikin tutkimus on parempi, jos ei ole 3D-laitetta lähellä.

 

You may also like

15 Comments

 1. Hitsi. Hyvä kirjoitus taas Sofie. Pitää itsekin skarpata. Nyt kun olen raskaana toista kertaa peräkkäin kaikki on tsekattu molemmilla kerroilla moneen kertaan, mutta pitää tämän jälkeen aktivoitua vielä itsekin.

  1. Mua ei ole ikinä skannattu kunnolla ja sen takia tämä asia jollain lailla ahdistaakin kun ystäväni on alle 40 ja ensimmäinen syöpä tuli kolmekymppisenä .:/

   Skarpataan ja aktivoidutaan :*

 2. Suomessa on ilmainen ikäkausittainen mammografia, joka koskee eri kunnissa eri ikäisiä ihmisiä. Tampereella esim. kaikki 40 vuotta täyttäneet kutsutaan kahden vuoden välein mammografia kuvauksiin. Niitä jatkuu ainakin 60 vuotiaaksi asti. Se on kyllä tehokas seula, jota ilman moni rintasyöpä olisi jäänyt ajoissa toteamatta. Meitä on neljän naisen porukka lapsuusajoilta asti yhdessä. Rintasyöpä on kohdannut kahta meistä, toinen heistä valitettavasti menehtyi, syövän ollen jo levinnyt.

  1. Heippa,

   miksiköhän se on näin että ne on jaettu eri ikäisiin ihmisiin. Tiedän, että rintasyöpä ei välttämättä iske aina kolmekymppisiin, mutta itse olen tämän seurauksena kokenut, että näistä asioista pitäisi puhua enemmän.

   Voi, olen niin pahoillani. Sinulla on siis omakohtaista kokemusta tästä .

   Yritän joka päivä tsemppailla ystävääni ja lähetin jo kukkia heti kun kuulin asiasta. Heidän pieni poika ei pelkää äidin hiustenlähtöä kun kuulemma kaikilla supersankareillakin on kalju <3

   Jotenkin tämän tapauksen myötä olen jollain lailla herännyt, että tämä voi tulla kenelle tahansa ja mitään sen suurempia oireita ei tarvitse olla. Pari kuukautta sitten kaikki oli niin ihanasti eikä suuria murheita ollut .

   Kun pääseen taas arkeen kiinni, niin käyn testeissä tai 3d scannauksessa.

  2. Hei,
   Nyt on kyllä väärää tietoa, ilmaiset mammoseulonnat alkavat Suomessa 50-vuotiaasta eteenpäin ja jatkuvat 65-70, riippuu missä kunnassa asuu.
   Liian usein ei ole nuorena syytä käydä mammografioissa, koska pienikin säteilyaltistus on aina lisä kailelle altistukselle. UÄ-tutkimus on hyvä ja jos siinä nähdään jotakin epämääräistä, niin sitten mammo.
   Omatoiminen rintojen tutkiminen on myös kaikkein tärkein henkivakuutus.

   1. Heippa,

    Niin kuin yllä oleva kommentoi, riippuu paljon ilmeisesti kunnasta, jossa asuu.

    Niin oikeassa olet, pitäisi tutkia itsekin paljon tarkemmin ja kiinnittää huomiota muutoksiin. Ihan samalla tavalla mitä muutenkin ihomuutoksiin :)

 3. Tärkeästä aiheesta kirjoitit. Itsekkin rintasyövän sairaasteena tunnen, että tästä aiheesta ei voi kirjoittaa tarpeeksi. Mitä aikaisemmin tauti todetaan, sitä parempi on ennuste. Voi, kun kaikki naiset tarkastaisivat rintansa ihan itse kerran kuussa, vaikka suihkussa käydessään.
  Jos jotain tuntuu, niin sitten heti lääkäriin. Eikä se tarkoita läheskään aina, että kyseessä on pahanlaatuinen kasvain.
  Mammografia ja ultra ovat tärkeitä, mutta rintojen seuraaminen on vieläkin tärkeämpää,.
  Ja tietysti se, että reagoi asiaan, eikä lakaise sitä maton alle. Toivottavasti rankoista hoidoista on ystävällesi apua.
  Hienoa, että kirjoitit asiasta.

  1. Heippa,

   kiitos kommentista ja oman tarinan keromisesta.

   Olen itseasiassa tämän myöt kysynyt ystäviltäni, että tarkastavatko he rintansa kuukausittain ja kukaan ei oikein niin tee. Ja vastauksia on esimerkiksi se. että “en kuulu riskiryhmään” ja minä kun edes tiedä mikä sellainen on. Meillä ei yleisesti ole suvussa syöpiä, verisuonitautia enemmänkin, mutta kyllä nämä aina pysäyttäviä asioita ovat.

   Eilen oli ensimmäinen hoito ja vielä olisi 11 jäljellä. Imeisesti lokakuussa pitäisi olla kaikki hoidot tehtynä ja tauti selätetty.

   Melkein toivoisin, että ryhmä olisi julkinen, sillä niin hienosti he siellä hoidosta kertovat ja kuvaavat ikäviäkin vaiheita esimerkiksi eilen kemosta. Tällaista awarnesia nimenomaan kaivataan.

 4. Tärkeästä aiheesta taas kirjoitit. Mammografia tärkeämpää olisi itse tutkia rinnat säännöllisesti. Kannattaa esim. pyytää gynekologia neuvomaan seuraavalla kerralla miten, jos ei tiedä miten.
  Mammografiassa kuitenkin altistuu röntgensäteilylle niin niitä ei tietääkseni kauhean usein suositella nuorille ihan rutiininomaisesti tekemään, ellei kuulu johonkin riskiryhmään (esim. lähisuvussa rintasyöpää tms).

  1. Heippa,

   niin olen ymmärtänyt, mutta mietin tuota uutta 3d -tapaa, jos se olisi jollain lailla hienovaraisempi tapa. En tiedä tästä mitään, niin sen takia kysyin jos täällä joku tietäisi.

   Olen vain itse hieman järkyttynyt miten ystäväni joutuu kokemaan jotain tällaista ja vielä kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä.

 5. Rintasyöpää sairastaa myös läheinen työkaverini, sairaanhoitaja joka tutkii rintansa säännöllisesti mutta vasta mammografiassa löytyi ihan pieni juoste joka ei tuntunut edes sormin tunnustellessa, siksi kuvissa käyminen on kyllä tärkeää. Syöpä havaittiin niin ajoissa että se ei ole levinnyt muualle, ei kainaloiden imusolmukkeisiinkaan, rintaakaan ei tarvinnut poistaa kokonaan. Sädehoidossa pitää kuitenkin käydä muutaman kerran vielä. Toiveissa on että hän palaa takaisin töihin jo kesän lopulla. Hän on hyvin avoimesti kertonut siitä meille työkavereille, uskon että tällä avoimuudella ihmiset saadaan tietoisemmiksi siitä kuinka tärkeää se on havaita ajoissa.
  Kiitos kirjoituksestasi!

  1. Voi miten surullista, mutta onneksi hän meni ajoissa mammografiaan. En tiedä mitä itse samassa tilanteessa tekisin, varmasti poistattaisin rintani kokonaan jos minulle tulisi rintasyöpä.

   Minusta tällaisista asioista pitäisi olla avoin, sillä siinä autetaan myös muita. En oikein ymmärrä että miksi tällaisista asioista ollaan hiljaa, sillä samalla tavalla toi saada tukea läheltä samassa prosessi olevilta. En ole näissä asioissa olleenkaan perinteinen hyssyttelijä, vaan minusta asioista pitäisi pystyä puhumaan ääneen.

   Ole hyvä, my pleasure <3

 6. Kolmekymppisille ja alle ei järjestetä mammografian seulontoja siksi, että mammo on huono kuvantamismenetelmä tämän ikäisille. Nuorten rintakudos on usein vielä aika tiheää, ja ei sovellu kunnolla mammoon. Mammossa tulee nuorille “false negatives” eli näyttää siltä, että kaikki olisi kunnossa, mutta kyseessä onkin kuvauksen rajallisuus…

  Nuorille suositellaan ultraa, ja sillä näkeekin vielä tiheän rinnan kyhmyt paremmin. Kaiken lisäksi ultrassa ei ole säteilyrasitusta eli kaikki pienimmätkin paukamat voi kuvata ja olla ihan rauhassa :)

  Mammografiaseurantojen tiheyttä suunnitellessa on otettu huomioon menetelmän rajat ja säteilyrasitus. Liian usein tehty seuranta kääntyy itseään vastaan, ja saattaa itseasiassa edistää syöpien kehitystä. 3D mammossa on sama juttu, verrattuna vanhaan 2D:hen anomaliat saattaa nähdä paremmin, mutta edelleen rinnan pitäisi olla jo vähän löystynyt.

  Täältä lisää mammographian rajoista https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/mammograms/limitations-of-mammograms.html

 7. Pieni syöpäkasvain ei luultavasti tunnu käsin tunnustellen. Sisäänpäin vetäytynyt kohta rinnassa tai ihottuma voivat olla tietääkseni myös merkkejä rintasyövästä.

  1. Heippa,

   Oli muuten erikoista kun Googlailin, että miltä rintasyöpä näyttää, niin aitoja kuvia oli ainakin Ranskan Googlen kautta todella vähän. Piirrettynä löytyi, mutta oikeina kuvina ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*