Synnytystalkoot – puhuttaisiinko mieluummin inhimillisyystalkoista

Avec Sofié Blog l synnytystalkoot

Kaikki alkoi kysymyksestä miksi diversiteettiasiat työpaikalla ovat minulle niin tärkeitä. Vastasin teille Instagamin storyssä, että suurin syy näille keskusteluille on se, että olen nähnyt, kun ystäväni saavat potkut raskaana tai äitiyslomalla ollessa. Nämä ovat tapahtuneet Suomessa, Ranskassa ja Hollannissa. Olen myös kuullut kymmenittäin näitä tarinoita Women in Tech -tapahtumissa. Luulin, että tämä ei olisi niin suuri ongelma Suomessa. Luulin väärin.

Kun avauduin tästä aiheesta, aloin saada kymmenittäin viestejä teiltä, miten teitä on kohdeltu samalla tavalla Suomessa ihan viime kuukausiin asti. Minulla on 11k seuraajaa Instagramissa ja jos sen kautta saan kymmeniä viestejä muutamassa tunnissa, uskon että oikeasti näitä tapauksia on kymmeniätuhansia meillä Suomessa. Toivon, että ei satojatuhansia.

Avec Sofié Blog l synnytystalkoot

Sain tarinoita siitä, miten teidät oli pakotettu kirjoittamaan eroilmoitus päivänä, jolloin kerroitte olevanne raskaana, vaikka edellisenä päivänä oli kaavailtu ylennystä. Tarinoita siitä miten pörssiyhtiön palaava palasikin äitiyslomalta työkkäriin. Monta tarinaa siitä, miten työsopimusta olikin muutettu vakinaisesta määräaikaiseksi raskausilmoituksen jälkeen.

Suurin osa tarinoista olivat Suomesta paria lukuun ottamatta.  Lukijani ovat suurin piirtein saman ikäisiä kanssani, niin tarinat ovat varmaankin korkeintaan viimeisen kymmenen vuoden sisältä. Osa muutaman kuukauden sisältä.

Kaikkia en julkaissut, sillä tilanne oli juuri päällä ja lakimiehet sopimassa asioita. Huolestuttavinta oli, että kaikki eivät olleet ottaneet lakimieheen yhteyttä. Kuulemma liittojen lakimiehetkään eivät olleet kovasti kannustaneet jokaisessa tapauksessa. Yksi ikävimmistä kommenteista oli työsuojeluvaltuutetulta, kun hän oli sanonut, että näinhän se usein on, että äitiyslomalta ei palata ja on kehottanut alkaa etsimään uutta roolia työpaikan ulkopuolelta.

Surullisimpia tarinoita olivat ne, joissa oma identiteetti oli täysin kiinni työpaikassa ja kun matto oli vedetty alta, ei enää ollut pystytty menemään eteenpäin. Olitte saaneet uhkauksia, että olette hankala työntekijä, jos otitte lakimieheen yhteyttä. Näiden uhkauksien takia moni oli hiljentynyt. Toiset menivät eteenpäin, mutta eivät kaikki.

Me menetämme näiden asioiden takia Suomessa osaavaa työvoimaa, koska meidän tasa-arvo asiat eivät ole hyvällä tolalla. Toki sain myös toisenlaisia tarinoita hyvistä työnantajista ja esimiehistä, jotka järjestävät baby showereita. En vaan voinut ymmärtää miten yleistä tällaiset tapaukset ovat ja miten epäinhimillisiä keinoja käytettään näin inhimilliseen asiaan liittyen.

Onneksi Yle nappasi koppia ja he toivoivat, että ottaisitte heihin yhteyttä ja jakaisitte näitä teidän tarinoitanne. Siitä miten teitä on kohdeltu, kun olette ilmoittaneet raskaudestanne tai lapsihaaveistanne. Lapsihan syntyy useimmissa tapauksissa perheeseen, ei pelkästään äidille ja silti nainen on se, joka joutuu kärsimään näköjään edelleen vuonna 2020. Että ennen kuin aletaan puhumaan synnytystalkoista, niin puhuttaisiinko inhimillisyystalkoista?

Näin voit vaikuttaa:

Lähetä sähköpostia:  marjut.mantymaa@yle.fi tai voit kirjoittaa tarinan suoraan Instagramissa hänelle DM:nä @marjuttuulikki.

Nämä tarinat julkaistaan anonyymisti ja toivoisin, että te kenellä ei ole omia kokemuksia, niin vinkkaisitte ystävillenne, niin saadaan teidän tarinoillenne ääni. Minulla ei ole omia kokemuksia, mutta kuulen näitä tarinoita suljettujen ovien sisällä, vaikka näistä asioista pitäisi puhua ääneen. Se, että on raskaana ei ole irtisanomisperuste ja ei pitäisi olla pelkästään naisen uran ja taloudellisen tilanteen harteilla.  Jaathan siis tarinoita Marjutille.

Kiitos!

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

You may also like

2 Comments

  1. Tää nostaa itsellä vedet silmiin koska omakohtaiset kokemukset vuoden takaa. Ja koska on upeaa, että nostat asian esiin. Näinkin voi somessa ja blogin kautta vaikuttaa. Huge respect! Ja hyvä kun pystyin vinkkaamaan toimittajaystävästäni <3

  2. Lukenut kokemuksia instagramistasi silmät pyöreinä: siis oikeastiko tällaista tapahtuu? Ei meinaa uskoa. Todella hyvä, että asiaan tartuit ylen kanssa!

    En halua yhtään vähätellä muiden kokemuksia tai nostaa itseäni esiin, mutta näiden kokemusten lukemisen jälkeen voin olla vielä onnellisempi työnantajani reaktiosta raskausuutiseeni muutama kuukausi takaperin. Kerroin esimiehelleni, onnittelut ja hän kysyi saako kertoa henkilöstöjohtajalle yms muille kenen täytyy saada tietää jotta saadaan sijaishaku ym käytännönjutut pyörimään. Toki saa kertoa sanoin, ja lähdimme viikonlopun viettoon. Lauantaina henkilöstöjohtamme laittaa viestin, missä onnittelee ihanista uutisista, kysyy la aikaa ja kertoo omasta pojastaan. Menin maanantaina sanomaan hänelle, että näin kaikkien työnantajien pitäisi reagoida. Sain vielä tämän työpaikan ollessani äitiyslomalla. Eli perheystävällisiäkin on, ja tarkoitus ei siis ole todellakaan vähätellä muita! Yksikin tuollainen tapahtuma mistä olet saanut viestiä on liikaa… Tsemppiä kaikille, toivottavasti edes oikeuden kautta saisi oikeutta ellei muuten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*