Suuri asumiskysely: Mite lukijani asuvat ja miten minä haluaisin asua

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

 

Täällä kun on oltu viimeiset puoli vuotta jo ihan ostohousut jalassa asuntojen suhteen, ajattelin kysellä teiltä asumisesta. Asunnonosto ja asuminen ovat yleensä todella henkilökohtainen juttu ja kaikilla meillä on omanlaiset mieltymykset ja prioriteetit. Toinen haluaa asua isosti maalla, toinen pienesti kaupungin keskellä. Yksi ei ole koskaan asunut vuokralla ja toinen ei voisi kuvitellakaan omistavansa asuntoa. Toinen rakastaa totaalisia remppaprojekteja, toisella ei pysy edes pensseli kädessä.

Meidän tilanteemme on se, että haluamme asua keskustassa ja sellaisessa kodissa, jota ei maalauksen tai tapettien vaihtojen lisäksi tarvitse paljoa remontoida. Olen kotona pienenä nähnyt, että millaista on asua ainaisen taloprojektin keskellä niin sellaiset ei itseäni kiinnosta. Ihastelen tosin ystävieni koteja, kun he ovat tehneet niihin upeita remontteja, mutta meille ei remontteja ole kummemmin tulossa.

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

Meillä meinasi käydä yhden asunnon kanssa vähän huonosti, sillä koti oli juuri remontoitu lattiasta kattoon ja kanaalitalo oli jaettu yhdestä isosta asunnosta kahteen pienempään. Kaikki materiaalit olivat upeat, mutta kun tarkastaja tuli kylään, ei hommia oltu tehty niin kuin olisi kirjojen mukaan pitänyt.

Se unelmien koti jäi ostamatta, mutta onneksi niin sillä nyt on kiikarissa paljon parempi koti vaikka materiaalit eivät ole ehkä ihan omat, mutta ne voi vaihtaa, home-ongelmaa ei. Tämän opetuksen takia olen kiertänyt kaikki asuntoilmoitukset kaukaa asunnoista, joissa ei ole asunut ketään remonttien jälkeen. Mieluummin näin kuin että edessä olisi yllätys, johon ei ole varautunut.

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

Kyselin teiltä, että miten te asutte, sillä tässä asuntoa etsiessä on oppinut paljon eroavaisuuksia Suomeen tai Pariisiin verrattuna. Helsingin keskustaan verrattuna Amsterdamissa on suhteellisen alhaiset hinnat ja täällä asutaan isommin. Neliöhinta on paikallisten mielestä kallis, jos se on 8k neliö. Harvemmin täällä ollaan 10k neliöhinnoissa niin kuin Helsingissä. Tämä on itseasiassa ollut todella erikoista huomata miten Amsterdamissa asuntojen hinnat ovat alempana, vaikka ollaan hubissa Euroopan keskellä ja materiaalit yleisesti ovat parempia kuin Ranskassa tai Helsingissä.

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

Avec Sofie blog l Asuminen ja asunnonosto

Kysyin miten lukijani asuvat ja millaisia asumustottumuksia teillä on ja sain vastauksia Instagramin Storyn kautta 12 tunnissa yhteensä noin 1400 per kysymys. Kaikki eivät tosin vastanneet ihan kaikkiin kysymyksiin, joten pieniä heittoja saattaa olla, mutta ei suuria.

  • Kysyin teiltä, että asutteko yksin vai kaksin ja todellisuudessahan asumismuotoja on paljon enemmän, joten kaksin-vaihtoehto sisältää myös perheelliset. 26% teistä asuu yksin ja 74% asuu yhdessä muiden kanssa.
  • Kysyin myös, että asutteko vuokralla, vai omistatteko kotinne. 35% teistä asuu vuokralla ja 65% teistä asuu omistusasunnossa.
  • Asuntojen koot vaihtelevat suuresti maittain ja Suomessa ollaan totuttu asumaan suhteellisen tiiviisti, jos vertaan vaikka Hollantiin. Teistä 71% asuu alle 100 neliön kodeissa ja 29%:lla on asuintilaa yli 100 neliötä.
  • Olemme muuttaneet viimeisten vuosien aikana aika monta kertaa ja toivon, että seuraava koti on ns. ainakin koti seuraavat viisi vuotta. Kysyin teiltä, että oletteko asuneet kodissanne yli viisi vuotta. 26% vastanneista oli asunut kodissaan yli viisi vuotta ja 74% oli asunut alle viisi vuotta. Tämä oli itseasiassa mielenkiintoista, sillä olen ajatellut, että kun asuntoja ostetaan, niin niissä asutaan kauemmin aikaa.
  • Remontti oli myös monen teidän mieleenne ja 48% teistä oli remontoinut kotiaan.
  • Iso remonttiurakka laittaa arjen koetukselle, mutta silti suurin osa eli 53% teistä harkitsi isompaa remonttiprojektia.
  • Neliöhinnoissa on paljon eroja kaupunkien ja maiden välillä ja jos Helsingissä, Pariisissa ja Tukholmassa neliöhinnat ovat 10-12k, ovat ne Amsterdamissa vielä noin 8k per neliö. En ymmärrä miten tämä on mahdollista, mutta minulle se käy oikein hyvin. 86% teistä on maksanut kodistaan alle 8k neliö ja 14% yli 8k. Lukijani ovat ympäri Suomea, niin vastaus olisi varmasti ollut eri, jos olisin keskittynyt pelkästään Helsingissä tai sen ulkopuolella asuviin.
  • Tärkein mittari asumisessa on tietenkin se, että mitä ja asumiskustannuksien jälkeen käteen kuukausittain. Toiset haluavat elää pienemmin, jotta pääsee vaikka ulkomaille muutaman kerran vuodessa, kun taas toinen haluaa satsata kotiinsa ja vaikka design-huonekaluihin. 41% vastanneista asumiskustannukset olivat alle 30% nettotuloista. 59% teistä maksaa asumisesta siis enemmän kuin 30%. Itse olen laittanut lainalleni ja elinkustannuksilleni katon ja en halua, että asumiskustannukseni ovat kauheasti yli 30% kuukaudessa.

Kiitos paljon teidän kaikkien vastauksista, ne auttavat minua kirjoittamaan paljon mielekkäämpää sisältöä ja ymmärtämään asioita eri kanteilta. Olen aiemminkin kysellyt teidän mielipiteitänne, mutta varsinkin asumiseen liittyvät projektit ovat olleet teidän mieleenne. Toivottavasti pääsisin pian kertomaan meidän muuttoprojektistamme enemmän, mutta vielä pitää hetki odottaa.

 

Kuvat: Char and the City

 

You may also like

29 Comments

  1. Voin ainakin omalta osaltani valottaa vastauksiani sen verran, että ostettiin 2015 ensimmäinen omistusasuntomme, joten tuo voi osaltaan selittää alle 5 vuotta omistusasunnossa asuvien osuutta. 😊 Toinen voi olla sekin, jos on muutettu puolison kanssa yhteen viiden vuoden sisään.

    Noi neliöhinnat jyväskyläläisen korvaan kuulostaa kyllä ihan käsittämättömän hurjalta! 😳

    1. Heippa Jaana,

      Lukijani ovat yleisesti ottaen hivenen vanhempia tutkimusteni mukaan niin sen takia ihmettelin että miten paljon te muuttelette. Yleisesti olin siinä uskossa, että Suomessa asutaan kauan samassa paikassa :)

      Meillä neliöhinta on nyt vähän alle 8, mutta Pariisissa ei meillä olisi ollut mitenkään varaa samantasoiseen ja samanlaisella alueella olevaan asuntoon. Kun tulee Pariisista suoraan Damiin, tuntuvat nämä hinnat järkeviltä.

  2. Moi,

    sen verran täytyy kommentoida, että Helsingissä asuntojen hinnat ei todellakaan ole 10k/neliö. Toki jossain ihan uusissa ja pienemmissä asunnoissa hyvillä sijainneilla näin voi olla, mutta enimmäkseen hinnat on keskustassakin 5-8k/neliö. Täältä löydät tarkemmat speksit: https://www.asuntojenhinnat.fi/myytyjen-asuntojen-tilastot/kunta/Helsinki/

    Tietysti Oikotiellä ym. näkyvät hintapyynnöt voivat olla isommat, mutta oman kokemukseni mukaan niissä on yleensä joustoa (jos kyse ei ole huippukuntoisesta yksiöstä tai kaksiosta loistosijainnilla)

      1. Mulle ei kyllä näy tuollainen tarkennus…? Joka tapauksessa 10-12k hinnat ei ole Helsingissäkään mitenkään tavanomaisia, sijainnista huolimatta.

    1. Heippa Liisa,

      kiitos paljon vastauksesta. Totta, mutta kun olemme katsoneet nimenomaan ihan keskustasta sekä sijoituskämppiä ja vertailleet hintoja, ovat hinnat Helsingissä olleet vertaiukohteissa korkeampia. En halua väitellä asiasta ja voin sanoa olevani väärässä, mutta ne kohteet joita olemme vertailleet, ovat olleet kalliimpia. Katsomme asuntoja ihan Amsterdamin keskustasta ja vertailen niitä Helsingin keskustan välillä.

  3. Hei! Hinta toki riippuu hyvin paljon sijainnista, mutta Helsingin kalleimmallakin alueella keskineliöhinta on alle 8000e (ja Helsingissä ylipäätään alle 5000e), ja tommoset 10-12k neliöhinnat ovat erittäin poikkeuksellisia ja niissä kyllä ostaja maksaa liikaa. Tästä tekstistä saa kuvan, että ne olisivat ihan normaaleja Helsingin hintoja. Tuskinpa siis tuo prosenttiosuus olisi juurikaan muuttunut, vaikka kaikki vastaajat olisivat olleet Helsingistä :)

    Kiva lukea teidän asunnonmetsästyksestänne!

    1. Heippa,

      Kiitos paljon kommentista :)

      Jep, olisi pitänyt tarkentaa, että olen katsonut ihan Helsingin keskustan asuntoja akselilla Kamppi-Kaivopuisto-Eira -akselilta, niin tältä väittelyltä ja negatiivisilta fiiliksiltä olisi vältytty.

      Ajatteluuni vaikuttaa myös Pariisi, sillä siellä hinnat keskustassa olivayt aivan pilvissä ja sen takia Amsterdamin hinnat tuntuvat jokseenkin siedettäviltä.

      Kiva kuulla :)

  4. Hei, vastasin myös kyselyyn, mutta asun Sveitsissä. Täällä hinnat on paljon korkeammat kuten varmaan tiedät ja todella harvat 30vee asuu omistusasunnossa/talossa kun hinnat on miljoonaluokkaa. Meillä vuokra suht edullinen (2000CHF) verrattuna moniin muihin täällä, täällä tietty asunnot yleensä paljon isompia kuin Suomessa.

    1. Heippa, jep. Siellä asunnot ja kaikki ylipäänsä on suhteellisen kallista. Toki palkatkin ovat paljon korkeammat, mutta jos toinen on kotona ja toinen tekee töitä, on asunnonosto alle 30v tai hieman yli aika haasteellista. Löytyykö vuokra-asuntoja paljon vai onko hyviä asuntoja vaikea löytää? Zurichistä niitä aikoinaan katselin ja aika haasteellista saada sellaista ns. keskitason kotia. Mieleen jäi mmuutaman etsinnän jälkeen että oli joko luksuskoteja tai aika vaatimattomia koteja tarjolla. Voin toki muistaa väärin, mutta sellainen fiilis minulle jäi.

  5. Anteeksi, mutta mistä lähteestä olet ottanut nämä Helsingin kalliit neliöhinnat? 😊 Jos katsot tilastoja esim etuovi.com:sta myytyjen asuntojen m2-hinnoista Helsingissä, niin käytetyt krs-talohuoneistot alle 5K€/m2 ja Helsingin kallein alue Kaivopuisto 7900€/m2. Helsingissä asuminen Amsterdamiin verrattuna ei ole kallista. Kokemusta molemmista.

  6. Ihmettelen tuota 10k neliöhintaa Helsingissä. Etsimme mieheni kanssa n. 100 m2 asuntoa ihan ydinkeskustasta, ja kyllä 7k-8k neliöhinta on lähempänä tämän hetken hintatasoa kuin 10k. 10k neliöltä saattaa joutua maksamaan kaikista arvokkaimmilla kaduilla esim. Eirassa tai Ullanlinnassa, tai ihan uudesta ullakkoasunnosta.

    Kallista on Helsingissä kyllä näilläkin hinnoilla enkä esim. Amsterdamin hintatasosta tiedä mitään, mutta toivoisin silti faktojen tarkastusta tämäntapaisiin postauksiin.

      1. Heippa, kohde jonka laitoin esimerkiksi oli samanlainen mitä olemme katsoneet täältä. Kamppi tosin alueena huonompi ja tuo on ilman parveketta tai kattoterassia ja tuhat euroa kalliimpi per neliö mitä asunto Amsterdamissa.

  7. Olen alle 30-vuotias ja ostimme mieheni kanssa ensimmäisen oman asunnon kaksi vuotta sitten. Jos suunnitelmamme menee, miten olemme ajatelleet, asumme tässä kauan. Ostimme heti kolmion, jotta mahdumme tähän myös tulevaisuudessa. Meille on elokuussa tulossa ensimmäinen lapsi <3. Asumme n. 60 000 asukkaan kaupungissa, lähellä keskustaa. Hinnat tällaisissa vanhemmissa kerrostaloissa oli aika maltillisia. Meidän asumisratkaisuun vaikutti se, että toivomme olevamme velattomia vähän yli 40 vuotiaina ja emme halunneet velkaantua tuloihin nähden aivan "poskettomasti".

    1. Heippa,

      Ja kiitos paljon viestistä :)

      Niin, muutot ei ole niitä mukavimpia projekteja ja jos ei tarvitse muuttaa koko ajan, on se myös iso säästö rahassa ja vaivassa. Ja varsinkin jos on lapsia tulossa.

      Meille asuntoa ostaessa tärkeintä oli sijainti. Jos joskus joudumme muuttamaan, haluamme että kodin voi nopeasti myydä eteenpäin. Tärkeää oli myös ulkotilat.

      Ihanaa odotusta sinne :)

    2. Olin väärässä, kun sanoin, että Amsterdamissa asuminen on kalliimpaa. Voin myöntää, jos olen väärässä. :-D No, gas on kallista, mutta asunnot ovat Hgin keskustassa Amsterdam City Centerissä ostettuina samaa luokkaa, vuokrat selvästi kalliimpia Damissa. Tässä näkymää Amsterdamin hintoihin https://maps.amsterdam.nl/woningwaarde/?LANG=en

      Mutta yksittäisiä asuntoja on vaikea verrata keskenään, koska ASUNTOKANTA on kovin erilaista. Esimerkiksi kanaaleilla on paljon 2-3 kerroksia taloja ja jos et halua asua ykköskerroksessa, oletkin helposti kattoterassillisessa asunnossa. :-) Kyse ei ole NYCin roof topeista, lähinnä rivitalon katoista. Ja Helsinginkin kerrostalot ovat matalia NYCiin verrattuna, mutta kuitenkin perinteisiä kerrostaloja ja ylin kerros on usein ullakkona eikä niissä ole siksi kattoterasseja. Jos ullakko on rakennettu, tilanne on toinen.

      Ymmärtämättä /tutkimatta yhtään faktoja kaupunkien asuntotilanteesta, tekee helposti vääriä päätelmiä. Ja asuntokaupan mekanismitkin vaihtelee maittain. Esimerkiksi Suomessa myyntihinta on lähes aina alle pyyntihinnan, kun taas joissain maissa myyntihinta on se, josta lähdetään ottamaan tarjouksia – Ylöspäin!

      Blogikirjoitusten en oleta olevan silti mitään akateemista tutkimusta. Luen blogeja aivot narikkaan- viihteenä tai tyyli-inspiraationa, mutta ehkä itsesikin kannalta on hyvä ymmärtää, että alkuperäinen kommenttisi IG/blogissa “Helsingissä asunnot maksaa 10K€/m2 ” ei pidä paikkaansa. Olet lähempänä totuutta, jos sanot, ettet löytäisi samanlaista kotia Hgin keskustasta, jota olet nyt ostamassa. Onnea kauppoihin!

      1. Heippa,

        toki riippuu mistä olet katsonut, mutta nämä ydinkeskustan kodit ovat edullisempia mitä Helsingin ydinkeskustassa. Vuokrataso on selkeästi kalliimpi, mikä taas varmasti johtuu expateista pitkälti. Me maksetaan tällä hetkellä yli 4k kuukaudessa vuokraa ja tällä summalla saisi jo ihan kivasti omaa kämppää maksettua pois. Helsingissä harvemmin nöin korkeisiin vuokrin törmää mitä Amsterdamissa.

        Jep, minuun vaikuttaa varmasti myös se, että asuimme Pariisissa ja katsoimme siellä myös asuntoja. Pariisin jälkeen Amsterdam on kuin karkkikauppa :)

        Kiitos paljon palautteesta, mielläni otan sen vastaan :)

        1. Moi! Kiinnostava postaus, tällaiset asuntotilastot ovat ainakin minun mieleen :)

          Asutteko siis vuokralla vai omistusasunnossa? Postauksesta ja joistain kommenteista (“Meillä neliöhinta on nyt vähän alle 8”) käy ilmi että omistus, mutta tästä kommentissa lukee vuokralla?

  8. Täällä Suomessa, niin kuin jo Ruotsissa ovat asuntojen hinnat laskussa, toisin sanoen myyntiajat ovat kasvaneet ja kauppa käy hitaammin. Ostajalle tämä tarkoittaa tietenkin
    sitä, että hinnoissa on entistä enemmän tinkimisen varaa, jopa uusissa asunnoissa.
    Asuntokauppaanhan vaikuttavat monet seikat, Ruotsissa on puututtu ns. ikuisiin lainoihin, joita ei käytännöllisesti katsoen ei ole lyhennetty ollenkaan. Meillä lainat ovat keskimäärin 20-25 vuotta maksimissaan. Korothan ovat olleet pitkään lähes olemattomat, mutta näköpiirissä on korkojen nousu, joka osaltaan vaikuttaa taas heikentävästi asuntotuotantoon ja kauppaan. Espoosta saa luxusomakotitalon merenrannalta samaan hintaan, kuin kantakaupungista kolmion. Kysymys on vain siitä, mitä kukin asunnoltaan haluaa. Neliöhinta ei oikeastaan kerro koko totuutta.
    On totta, että asunnonvaihtoväli on nykyään melko tiheä. Siihenkin on useampi syy.
    Opiskelu, työpaikka, perhekoon muuttuminen, avioerot ja yksin asuvien perhekuntien lisääntyminen vaikuttavat asunnonvaihtoon ratkaisevasti.

    1. Heippa,

      jep, näin olen ymmärtänyt. Hollannissa on kriisin jälkeen kiritty taas hintoja ylöspäin ja täällä odotellaan Brexitin vaikutusta paljon. Paikalliset pelkäävät että kotien hinnat karkaavat käsistä jos Brexitin myötä Hollantiin muuttaa paljon englantilaisia.

      Jep, jokainen hakee eri asioita. Toinen rakastaa maalla oloa, itse olen kaupunki-ihminen. Olen mieluummin pienemmässä kodissa keskellä kaupunkia kuin ison pihan kanssa maalla. Tähän tosin vaikuttaa, että olemme kaksi. Tilanne toki voi muuttua jos meitä olisi enemmän.

      Näin minäkin sen mietin. Olin vain yllättynyt, että miten suuri prosenttiosuus vastanneista oli muuttanut asunnostaan niinkin nopeasti.

  9. Suomessahan omistusasunnon hankkiminen vain muutamaksi vuodeksi on tosi yleistä, koska myyminen on tehty niin helpoksi ja halvaksi. Uskon, että moni vaihtaa omistusasuntoa kevyin perustein lyhyen asuminen jälkeen. Ostimme juuri asuinmaastamme Saksasta isosta kaupungista asunnon ja täällä menee +-12% myyntihinnasta sivukuluihin (useimmissa osavaltioissa ostaja maksaa sivukulut). Täällä ei ole kannattavaa vaihtaa omistusasuntoa parin vuoden asumisen jälkeen. Lisäksi täkäläisillä pankeilla on eri lainaehdot kuin Suomessa ja yleensä joutuu maksamaan sanktiona pankin menettämät korot, mikäli päätyy myymään ennen laina-ajan umpeutumista.
    Olisi kiva kuulla millä mallilla Hollannissa on nämä kauppoihin liittyvät kulut ja lainaehdot :)
    Me mietittiin lainan ottamista suomalaisesta pankista, koska ehdot olisivat olleet joustavammat, mutta homma kaatui byrokratiaan. Lopulta saimme täältä hyvän tarjouksen ja homma ratkesi sillä.

  10. Moi,

    tämä on kyllä todella mielenkiintoinen aihe ja mahtavaa lukea toivottavasti pian enemmän uudesta kodistanne kunhan sellainen löytyy! :) Me (minä, mieheni ja vauvamme) asumme 10 km keskustasta, yli hehtaarin tontilla vajaan 200 neliön talossa ja enää en voisi kuvitella muualla asuvani :) Varsinkin nyt lapsen kanssa sitä arvostaa tätä tilaa ja rauhallisuutta ihan eri tavalla! Emme asu pääkaupunkiseudulla ja rakensimme itse oman talomme, niin siksikin nuo mainitsemasi neliöhinnat kuulostavat todella hurjilta :D

  11. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! Itselläni on hyvin ristiriitainen tilanne, koska haaveilen omakotitalosta, mutta sellaisessa kasvaneessa tiedän, miten kallista ja työlästä se lumitöineen ja takan lämmityksineen on. Eli kerrostalon helppous voittaa ainakin vielä :)

    1. Heippa Saara,

      kiitos paljon :)

      Jep, omakotitalo on ihana ajatus, tosiasia kumminkin aika kaukana siitä mitä ehdimme tehdä :)

  12. Hei!

    Mutta eikös se ole aika loogista, että muutetaan useammin, kun esimerkiksi lapsia tulee ja tarvitaan enemmän neliöitä? Harvempi täräyttää helsingin hinnoilla suoraan 100 neliötä ensiasunnoksi ja asuu siinä kauan. meillä ainakin asuntohissi on ollut ainoa tapa siirtyä isompaan asuntoon, varmasti monella muullakin, vaikka ollaankin vanhempia. Ja ei se muuttaminen niin paljon maksa 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*