Spicy butternut squash soup – Lämmin keitto syksyyn

Tällä hetkellä elellään mitä ihaninta kurpitsa-aikaa ja noihin oransseihin pallukoihin törmään niin kaupoissa kuin pihojen koristuksina. Vaikka Ranskassa syödään kurpitsaa (potiron -lajiketta) paljonkin, en oikein ole lämmennyt muille kuin myski- ja kesäkurpitsoille. Muutama vuosi sitten yritin olla poikaystävälleni mieliksi, ja tehdä hänelle kurpitsakeittoa thanksgivingin aikaan, mutta se kurpitsan kaivertaminen päättyi ikävästi ja löysin itseni tikattavana päivystyksestä. Ei mennyt se case ihan nappiin siis.

Avec Sofié blog l Spicy butternut squash soup recipe

Myskikurpitsaa olen aiemmin laittanut patoihin ja risottoihin, mutta sunnuntaina oli ensimmäinen kerta, kun paahdoin sitä uunissa ja soseutin kurpitsasta keiton. Inspiraation keittoon sain kummitädiltäni, sillä hän jakoi kuvan omassa FB:ssa ja jakoi kuvan mukana myös oman reseptin. Keitosta tuli ihan älyttömän hyvää ja varmasti teen tätä uudestaan heti viikonloppuna kylmiä syksysäitä lämmittämään. Jos pidätte kurpitsan mausta, niin suosittelen kokeilemaan varsinkin myskikurpitsaa, sillä sen pehmoisen makea maku on kerrassaan hurmaava.

Avec Sofié blog l Spicy butternut squash soup recipe

Avec Sofié blog l Spicy butternut squash soup recipe

Paahdoin kurpitsan paloja uunissa 180:ssa asteessa 40 minuuttia yhdessä valkosipulin, chilien ja yrttien kanssa. Paahtoaika riippuu todella paljon uunista, joten kurpitsan pehmeyttä kannattaa kokeilla haarukalla jo 30 minuutin jälkeen. Ennen kun kurpitsan palat menivät uuniin, valelin niiden päälle vielä hivenen öljyä, mutta miksipä ei joukkoon voisi laittaa vaikka hivenen hunajaa.

Avec Sofié blog l Spicy butternut squash soup recipe

 

Avec Sofié blog l Spicy butternut squash soup recipe

Kun kurpitsan olivat pehmenneet ja paahtuneet kauniiksi, leikkasin kuoret irti ja nakkasin ne blenderiin vesitilkan kera. Kun seos oli samettista, meni se hetkeksi kattilaan. Kaadoin sekaan hivenen kermaa ja kasvislientä, mutta miksipä ei sekaan voisi laittaa myös tuorejuustoa.

Kurpitsa on hivenen makea, joten sekaan kannattaa laittaa chilin lisäksi  myös suolaa. Ensi kerralla kokeilen laittaa mukaan hivenen vaikka sitruunaruohoa, kookoskermaa ja korianteria. Sillä uskon, että keitto maistuisi myös niin sanotusti thai-versiona.

You may also like

2 Comments

  1. Hei, kannattaa kokeilla myös Hokkaido-kurpitsaa! Itse olen myöskin taistellut erilaisten kurpitsoiden kaivertamisen ja pilkkomisen kanssa, mutta sitten löysin Hokkaidon! Sen voi siis kuorineen päivineen syödä. Huuhdot kurpitsan vaan vedellä ja otat sisältä siemet pois niin se on valmis kokattavaksi! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*