Soppapäivä

CAERA

 

Syön yleensä keittoja vain talvisin. Kumma keitto kun lämmittää kummasti kylmällä ilmalla. Suomessa keitoissa on yleensä jotain pureskeltavaa, Ranskassa ei niinkään. Meidän lihakeitto onkin ranskalaisen silmin enemminkin kastike kuin keitto. Tästä on minulla muutama esimerkki kouluajoilta ranskalaisen ystäväni myöstä, sillä hän laittoi joka kerta perunoita lihakeiton kaveriksi.. Se kun ei ollut keitto, vaan kastike.

Tällä hetkellä ravintoloissa näkyy todella paljon kurpitsakeittoja (potimarron) ja vihanneskauppojen edustat on koristeltu näillä oransseilla katujen piristäjillä. Viimesyksyisestä kaivertamisprosessista säikähtäneenä (tikkejä tuli), tehdään meillä vain kesäkurpitsasta keittoa. Ei tosin mitä tahansa, vaan yrttien kanssa paahdettua kesäkurpitsakeittoa.

Kesäkurpitsa oli lapsuuteni inhokki, mutta aikuisuudessa siitä on kasvanut suosikki. Kesäkurpitsaa syödään meillä perunan ja pastan sijasta. Nauhana ragun kera, levynä lasagnessa ja ihan vain paahdettuna lisäkkeenä.

 

Tarvitset:

 

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

5 valkosipulinkynttä

5 keskikokoista kesäkurpitsaa

3 perunaa (ei pakollinen)

3 maa-artisokkaa (ei pakollinen)

7 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

Chiliä

Suolaa

Pippuria

1 dl kermaa

Parman kinkkua

 

Lämmitä uuni 180 asteiseksi. Lisää lohkotut sipulit, valkosipulit ja kesäkurpitsat pellille öljyn ja suolan kera. Paahda kesäkurpitsoja n. 20-30 minuuttia. Kun kasvikset ovat pehmenneet kullan keltaisiksi, lisää ne blenderiin vesitilkan kera ja anna seoksen sekoittua samettiseksi. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Lisää kesäkurpitsa seos ja kerma, kiehauta. Mausta oman mielen mukaan. Ripaus chiliä tai pala tuoretta chiliä ei ole pahitteeksi kesäkurpitsan kaverina. Paahdoin keiton päälle hivenen Parman kinkkua ja ripottelin öljyä koristeeksi.

……………………………………………

You’ll need:

3 tablespoons of olive oil
1 onion
5 cloves of garlic
5 medium- sized zucchini
3 potatoes (not required)
3 Jerusalem artichoke (not required)
7 dl of water
1 vegetable stock cube
Chilies
Salt
Pepper
1 dl of cream
Parma ham

 

Preheat the oven to 180 degrees. Add the sliced ​​onions, garlic and zucchini on a baking sheet with oil and salt. Roast zucchini’s approx. 20-30 minutes. When the vegetables are softened and golden yellow, add them to the blender with a drop of water and mix until soft. Boil the water and one vegetable stock cube. Add the zucchini mixture and cream, bring to a boil. Spice the soup with your taste. A touch of chili (fresh or powder) goes nicely with zucchini. I garnished the soup with roasted Parma ham and drops of olive oil.

You may also like

2 Comments

  1. Nam! Kuulostaa hyvältä. Ja näyttää. Kolea ja sumuinen ilma tänään täällä, niimpä keittopäivä täälläkin; kalakeitto :)

  2. Mahtavaa! Jotain muuta kuin kurpitsakeittoa! Rakastin nuorena kurpitsaa (lähinnä ideana ja Halloween tietty vaikutti asiaan) mutta nyt vanhempana, vaikka syön melkein mitä vaan niin en jotenkin syty siitä kurpitsasta mitä täällä suomessa myydään. Onkohan se väärä lajike? Pointseja myös kun sinun ohjeessa on suolaa mainittuna. Monilta se unohtuu–en tiedä onko tahallista vai suolattomuus yhä trendikästä (kuten joskus 90-luvulla).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*