Sijoittamisesta ja kuluttamisesta

Olen keskustellut teidän kanssa paljon Instagramissa kulutustottumuksista. Olette hyvin ahkerasti vastailleet kysymyksiini ja olen näistä teidän vastauksista ja viesteistä saanut paljon ajattelemisen aihetta. Syy tälle postaukselle on ehkä se, että olen ollut itse jokseenkin kulutusähkyssä Pariisista muuton jälkeen. En ole käytännössä ostanut juuri ollenkaan uusia vaatteita tai kenkiä, vain sisustusjuttuja ja pakollisia valkoisia kauluspaitoja.

Kyselin teiltä tällä viikolla, että miten te kulutatte ja sain todella mielenkiintoisia vastauksia. Blogit ovat yleensä aika kaupallisia (niin kuin myös tämä omani) ja sen takia yritän aina miettiä, että millaisen kuvan itsestäni annan kuluttajana. En halua kannustaa kuluttamaan kuluttamisen takia, vaan miettimään mitä oikeasti tarvitsemme sekä kannustamaan ostamaan pidempiaikaisia hyödykkeitä. Oli kyse sitten sisustuksesta tai muodista. Tämä on yksi syy, miksi itse pitäydyn klassisissa klassikoissa aika pitkälti kaikessa. Sohvan ostin sillä periaatteella, että se kestää kulutuksessa ainakin 10 vuotta. Kenkäni ovat pitkäikäisiä sekä vaatteistani pidän myös huolta, jotta bleiserit kestävät kaapissa ja kulutuksessa kauemmin kuin vuoden tai kaksi.

Yksi mielenkiintoisista kysymyksistä oli, että kuinka paljon te kulutatte vuosittain rahaa vaatteisiin ja asusteisiin. Reilusta tuhannesta vastaajasta 84% kulutti alle 5k vuosittain ja 16% yli 5k. Tänä vuonna minä kuuluun ensimmäiseen kategoriaan, sillä en ole ostanut juurikaan mitään muuta kuin arkisia työvaatteita ja en usko, että tänä vuonna mennään 5k:n yli.

En ole rahankäytöltäni pihi, mutta mieluummin satsaan kerralla, kun kulutan saman rahamäärän huonoihin ja ei-kestäviin valintoihin. Olen myös laiska shoppailija, joten en kerta kaikkiaan jaksa pyöriä kaupoissa verho- tai sohvaostoksilla joka toinen vuosi.

Kysyin teiltä, että kuinka moni ostaa vaatteita, joiden kierto on vuosia. 91% vastasi myöntävästi. Tähän kysymykseen on välillä itse vaikea vastata, sillä vaikka lapussa lukisi mitä, voi pahimmassa tapauksessa brändi olla niin huonolaatuinen, että merkkilappu ei välttämättä takaa pitkää käyttöikää. Tällaisia samantapaisia kommentteja sain monelta muulta teiltä myös.

Kysyin teiltä, että suositteko suomalaista. Olen itse tässä kohdin vähän huono esimerkki, sillä en asu Suomessa, niin en voi jatkuvasti vaikuttaa ostopäätöksissäni mistä maasta kulutustavarani tulevat. 46% teistä kumminkin kokee suomalaisuuden tärkeänä osana ostopäätöstä.  Kysyin myös, että vaikuttaako tuotteen tuotantomaa ostopäätökseenne, vaikka brändi olisi suomalainen, mutta tuotantomaa olisi muualla. 52% teistä suhtautui suomalaiseen brändiin eri tavalla jos tuotanto on Suomen ulkopuolella.  Itse arvostan jos tuote on tuotettu Euroopassa ja materiaalit luonnollisia.

Kysyin teiltä onko vaatteiden tai brändin eettisyydellä merkitystä. 76% teistä vastasi, että eettisyys ohjaa kulutuskäyttäytymistänne. Tämä asia on noussut ainakin minulle tärkeäksi asiaksi ja jos esimerkiksi kuulen, että joku tietty yritys on huono työantaja, en enää suosi yrityksen tuotteita. En mieti pelkästään tuotteen tuotantoketjua, vaan koko yritystä. Kärkkäisen esimerkki on minusta hyvä esimerkki siitä miten jotkut suomalaiset yritykset lopettivat jakelun heidän myymälöissään ja nettikaupassaan. Arvostan yrityksiä, jotka ottivat kantaa arvo kysymyksiin ottamalla tuotteet  pois myynnistä.

Yksi mielenkiintoinen asia, jonka olen huomannut, on miten lähipiirissäni laitetaan varsinkin merkki-asusteet ja -vaatteet kiertoon. FB:ssa on monta erilaista ryhmää, joissa voi helposti myydä vanhat laukut ja huivit kätevästi eteenpäin, kun niitä ei enää itse käytä. Kun mietin itseäni kuluttajana tällaisissa hankinnoissa, en yleensä myy kalliimpia ostoksiani eteenpäin. Vintagena voin ostaa, mutta en myy eteenpäin mitään juuri koskaan. Ehkä tässä juuri näkyy se, että ostan harkiten ja kulutan tuotetta vuosia ja toivottavasti vuosikymmeniä. Teistä 15% myy tuotteitaan eteenpäin, mikä kertoo, että olette kanssani hyvin samanlaisia kuluttajina. Ostatte harkiten ja kulutatte hyödykkeen loppuun.

Kysyin myös teiltä, että teettekö löytöjä kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä. 43% teistä kuluttaa myös paljon second hand -tuotteita. Edelliseen postaukseeni viitaten, ostan itse enemmän asusteita ja koruja ja tuskin koskaan mitään muuta.

 

Nyt kun olen puhunut teidän kanssa myös sijoittamisesta, halusin kysyä teiltä, että koetteko että jotkut vaatteenne tai asusteenne ovat sijoituksia. 55% teistä vastasi kyllä. Itse en koe, että laukkuni on sijoitus vaikka sen arvo saattaa nousta muutaman satasen viidessä vuodessa. Näen, että sijoitukset ovat sellaisia, jotka parhaimmassa tapauksessa antavat taloudellisen riippumattomuuden ja vaikka laukut nousevat muutamassa vuodessa muutaman satasen, ei niillä pääse millään lailla samaan tilanteeseen kuin vaikka asunnoilla tai osakkeilla.

Olen todella kiitollinen kaikista vastauksista ja kommenteista joita teiltä saan. Saan niistä niin paljon inspiraatiota myös omaan tekemiseen ja myöskin ajattelemisen aihetta. Olette myös ottaneet hyvin vastaan nämä kyselyni ja teen niitä varmasti paljon myös jatkossa.

 

Follow me on:

Facebook, InstagramPinterestBloglovin,  SoundCloud and Twitter

 

You may also like

6 Comments

  1. Kiitos, mielenkiintoinen postaus! Kiva, kun olet Instan kautta tehnyt noita kyselyitä. Tuli mieleen sellainen, kun blogiasi seuraavat naiset pääasiassa ovat varmasti matkustelusta kiinnostuneita, niin voisitko jakaa siihen liittyen sinun omia vinkkejä? Esim. pakkaamiseen, lentomatkalle, kaupunkilomalle yms. Olisi tosi kiinnostavaa kuulla niistä sinulta :)

  2. 5k on aivan älyttömän suuri summa rahaa vuodessa (keskiarvopalkansaajan 2kk:n nettotulot)! Haluaisin tietää kuinka moni sijoittaa sen verran tai enemmän vuodessa vai meneekö kaikki rahat itsensä koristautumiseen (oman asunnon lainanlyhennys ei ole sama asia kuin sijoitus)…

    1. Heippa,

      olen miettinyt samaa ja toivottavasti pääsemme puhumaan sijoittamisesta teidän kanssa taas pian lisää.

      Kysyin tämän kysymyksen mielenkiinnosta, sillä ympärillä olevat ihmiset laittavat laukkuihin tuhansia ja tuhansia euroja vuodessa.

  3. Hei! Olen kiinnostunut vaikuttajamarkkinoinnista ja minua on jo pitkään askarruttanut siihen liittyvä “eettisyys”. Satuin huomaamaan instagramistasi viikonlopun yhteistyö- storyt, joissa joit ja mainostit Taittinger shampanjaa. Olet monesti kertonut olevasi allerginen/yliherkkä kyseiselle juomalle ja saavasi siitä melko voimakkaita ja vakaviakin oireita. Minua jäi mietityttämään, etkö koe ristiriitaa mainostaa tuotetta jota et oikeastaan voi kuluttaa? Tämä on siis mietityttänyt ihan yleisenä ilmiönä bloggaajien ja vaikuttajien keskuudessa, kuinka moneen suositukseen voi oikeasti luottaa vai tehdäänkö 90% vain saadun palkkion takia.

    En kysy missään nimessä pahalla, kiinnitin vaan asiaan huomiota koska sinun yhteistyöpostauksesi ovat yleensä olleet hyviä ja tarkasti mietittyjä (tai sellainen positiivinen fiilis niistä on ainakin jäänyt) sekä “ei-päälleliimattuja” :)

    1. Heippa Elli,

      ja kiitos kun kysyit :)

      Saan Moetista ja Dom Perigonista reaktion. Veuvesta enkä Taittingerista saa, sillä niitä ei ole kirkastettu ravuilla. Reagoin mereneläviin voimakkaasti ja sen takia en Moettia juo ellen tiedä, että saan seuraavana päivänä nukkua yöni hyvin.

      Ymmärrän mitä eettisyydellä tarkoitat. En esimerkiksi alkaisi itse rahasta mainostamaan Lidlin kenkiä tai paitaa, sillä en koe brändiä omakseni ja se näyttäisi vähän päälleliimatulle. Sama se on samppanjassa, en muuta juo kun sellaisia jotka olen huomannut sopivan kropalleni. Raakaa tonnikalaa söisin, mutta jos niin teen, oksennan 12 tuntia putkeen ja sen takia sushia ei ruokavaliossani enää näy. Ei vaikka maksettaisi yhteistyöstä :D

  4. “Nyt kun olen puhunut teidän kanssa myös sijoittamisesta, halusin kysyä teiltä, että koetteko että jotkut vaatteenne tai asusteenne ovat sijoituksia. 55% teistä vastasi kyllä.”
    Tästä väitteesta vaatteista sijoituskohteina olisi mielenkiintoista kuulla lisää, jos joku kyselyyn vastanneista sattuu vilkaisemaan kommenttien puolelle. Jos kyse on ihan aikuisista naisoletetuista, niin ihmettelen tulosta suuresti.

    Minä itse ajattelen siis vaatteiden ja asusteiden olevan kulutushyödykkeitä, joiden hinta romahtaa suunnilleen sillä hetkellä kun astelen niiden kanssa kaupan ovesta ulos, oli kyseessä sitten pari tonnia maksava laukku tai merkkibleiseri. Tulos on mielestäni jopa ongelmallinen, sillä oman kuluttamisen perustelu jonain sijoittamisena on, noh, naiivia. Lisäksi naiset ovat tutkitusti miehiä laiskempia sijoittajia. Tietysti se on hyvä, että tekee sellaisia vaateostoksia, jotka pysyvät hyväkuntoisina pitkään ja jotka ovat tyyliltään ajattomia, jotta ne voi aikanaan antaa tai myydä eteenpäin. Sijoituksina niitä en siltikään pitäisi.

    Sohville kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Sulla on klassisen kaunis tyyli (kuten olet itsekin :)), ja kiva huomata, että sulla on kuluttamiseen järkevä ja harkitseva asenne. Mukavaa syksyä Sinulle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*